Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 26 окт. 2015, 20:18 ч.

За какво трябва да внимаваме при покупка на къща?

 • 6 986
 • 35
 •   1
Отговори
 • Мнения: 3 319
Търсих подобна тема ,но не открих.
От известно време обмисляме покупка на малка къщичка с двор в близко до града село.
Решихме че не държим да е идеална за живот, мислим постепенно да си я стегнем и да я ползваме през почивни дни, така или иначе търсим къде да забегнем на въздух.
До момента сме разгледали няколко села и не много къщи. Повечето в рамките на бюджета който сме предвидили са в плачевно състояние, т.т. ще се бута покрив при всички случаи.
Обаче търся съвет от минали вече по този път за какво трябва да внимаваме при документите.Четох доста, но колкото повече чета толкова повече въпроси изникват.
С апартамента като че ли беше лесно , или така ми се струва защото беше преди доста време.

Последна редакция: нд, 01 ное 2015, 08:58 от Редактор*

# 1
 • София
 • Мнения: 493
Съвет от мен - наемете адвокат, който да прегледа документите. Много са нещата за които трябва да се внимава. Обикновено къщите са собственост на няколко наследника и от там тръгват трудностите. За самата къща също трябва да гледате водопровод, канализация, ток. Мястото да не се наводнява, здрави основи и още много неща. Дано да се включат специалисти да помогнат със съвети.

# 2
 • Мнения: 5 114
От известно време обмисляме покупка на малка къщичка с двор в близко до града село.
И ние сме така.
И аз мисля, че е най-добре юрист да прегледа документите за собственост.

# 3
 • Мнения: 28 423
И проверка в общината дали къщата е законен строеж или в краен случай търпим такъв. Ако се окаже незаконен строеж - ще има неприятности.

А иначе нотариуса ще провери собствеността...

Заедно с продавачите се отива в общината и се пуска молба за виза. Така ще стане ясно какво аджеба може да се строи в имота...

# 4
 • Мнения: 12 449
Първо искайте да видите нотариалния акт или друг документ за собственост /съдебно решение, доброволна делба и т.н./, ако имотът се води на друго лице /родител на продавача например/, искайте да видите удостоверение/я за наследници. Идете в кадастъра, поискайте да ви извадят извлечение от квартала, за да видите кое е заснето. После - с копие от документа за собственост и в общината при главния архитект, за да му зададете въпроси - кое и как можете да преустроите. Съвет - ако не се пазят строителни разрешения, можете да правите преустройства, стига да не се излиза от очертанията на покрива. Нахвърлям някои неща, а те са доста. И не са общовалидни. Например, още може да нямате влязла в сила кадастрална карта. Тогава се ходи в общината, проверява се имота в съответната техническа служба, там сеъщо вижте на кого се води. И т.н., и т.н. Аз така процедирам и действам според случая.
А иначе - спорно е кое е по-евтино - да строиш /например сглобяема къща/ или да ремонтираш стара такава. Ние направхме второто, защото попаднахме на къща, която ми хареса като основи /дебел каменен зид/, стопански сгради, гаражи и т.н.. Но ако беше празно място и строихме, щяхме да приключим по-бързо и лесно. Е, така поне не дадохме 3-4 хиляди за строителни книжа. Много неща могат да се дискутират, особено като си минал лично  през това и си бил няколко години в работен гащеризон да наглеждаш майстори и работници.  Flutter Освен това, ако е празно място, какво има в него - дървета, храсти за изкореняване, останки от съборени сгради ... отиват няколко хиляди за изхвърляне на боклук. Това важи и ако купите стара къща и събаряте стопански постройки. Тогава най-добре е да реновирате, отколкото да събаряте и да изхвърляте.

Последна редакция: нд, 01 ное 2015, 14:16 от perunika

# 5
 • Мнения: 3 319
Днес огледахме поредния имот, този път с брокер .
В нея са всички налични документи( видях копия от НА, скица на парцела)  че имота е бил един преди 4 г а сега вече е разделен и е само с двама собственика.Жената каза че ще съдейства за всички нужни документи.
Къщата , ако мога да я нарека така  не става, но е обитаема.
Сега обмисляме как ще е по добре да вадим разрешителни и да построим една малка вила или да си сложим от тези преносимите къщи.

# 6
 • Мнения: 1 181
Ще следя темата  bouquet

# 7
 • Мнения: 328
BG-Mamma :: Свободно време и забавления >> Пазарът на недвижими имоти - какво се случва реално?" - 2 >> Клюкарник >>
Темата е реална и много интересна Peace

# 8
 • Мнения: 4 944
Уверете се, че всичко е законно, ако държите на това. Заверените планове трябва да отговарят на постройката.
Всичко прегледайте лично преди да капарирате.

Последна редакция: нд, 01 ное 2015, 21:47 от Windekind (ex Aludra *)

# 9
 • Мнения: 2 390
Не съм чела предишните отговори, дано не повтарям някого. От личен опит, при продажба на къща се оказа, че земята е общинска, а не частна, както си мислехме и както се разбираше от доста стар нотариален акт. Това обезцени имота доста. Успех! Peace

# 10
 • Мнения: 2 356
Това със стара къща на село е нож с две остриета. Ние минахме по този път. ОК, на село е хубаво, ниската цена на къщите блазни, ноооо хванеш ли се да правиш ремонт, отиват мнооооооого пари. Поне гледайте покривът й да не тече, че там отиват едно 15 000-20 000 лева за ремонт. Хубаво е да има канализация в селото, иначе трябва септична яма.


Сега обмисляме как ще е по добре да вадим разрешителни и да построим една малка вила или да си сложим от тези преносимите къщи.


Преносимите не излизат по-евтино. Ако ви се занимава по-добре си постройте нещо масивно и истинско.

# 11
 • София
 • Мнения: 1 950
Темата е полезна.
Зависи за каква къща става дума. Ако е извън града, на село - там се гледа първо селото. Какви хора го обитават. Краде ли се наоколо... Защото има села, в които щом заключиш къщата да се прибереш в града, започват да я разкостяват стабилно - керемиди, догограма и тухли даже се крадат... Имаме 2 къщи на село. Едната не се обитава. Беше страхотна, двуетажна, с бани, с лятна кухня, с изба-винарна... Започнаха да крадат дори керемидите... За септичните ями не знам, ако се полава за вила се преживява ямата. Ако ще се живее постоянно, в съвемието без канализация не става.
В София е много сложно. Първо има цели райони, в които земята е общинска. ПРодават къща, а под нея не купуваш земя... Много парцели не са минали още регулация. Това означава, че като мине регулацията, най-есто се отрязва от парцелите за улици.  По принцип свободни парцели без постройка се намират много трудно. Повечето не са в регулация, нямат ток, вода , канал в парцела. А пък да не говорим, че има цели райони с къщи без канализация. АСфалтовите улици на места са мираж. Близостта на градския транспорт е относително понятие... Има парцели, на които подземните води са много плитко и не може да се копае повече от метър за основи... Има места с подпочвени води, които трябва да се дренират, за да се строи... Цели кооперации са строени там и мазетата им се пълнят с вода... Също и котата корниз на много места е голяма. Това означава, че днсе купуваш парцел заобиколен от къщи, утре съседът продава на строителна фирма и се издига небостъргач до къщата ти...

# 12
 • Мнения: 2 356
Да, и аз споделям мнението, че селото е от изключителна важност. Ние имаме една къща, в която рядко ходим, имало е случаи да забравим отвън инвентар, така си го намираме, когато отидем следващия път. Няма нито един циганин. Малко хора живеят в селото, познават се и не се краде. По принцип съм чувала, че циганите се заселват в села, които са на кръстопът, за да могат да обикалят насям- натам, а това село е последното по пътя и затова нямало цигани в него. Иначе в повечето села в момента битовата престъпност е на много високо ниво, тарашат яко.

# 13
 • Мнения: 12 449
Нашата къща я разширихме като ползвахме американския тип строителство, а не масивно. Тази част от къщата стана най-топла и най-лесно.
Със септична яма сме, просто е много голяма. На 3 км. от града, но нямаме канализация в селото.
Покривът го правихме наново, излезе ни около 3 хиляди. С метални керемиди, здраво и устойчиво. Купувахме ги от Букурещ на половин цена от Бг. С 2 думи, може и така, и така. Всеки случай е индивидуален. Вече се специализирахме вкъщи да търсим евтини начини, а да са и по-трайни. В един момент можеш книга да напишеш, та една тема тук не може да ти даде кой знае какви отговори.

# 14
 • Най-красивия град
 • Мнения: 4 671
Преди 3 години си купихме къща в едно планинско село.Селото е голямо ,но няма цигани.И не се краде.За нас беше важно какви са съседите,да има магазини ,да има канализация,да има достъп и през зимата.Да има град наблизо,защото все пак сме с малко дете.
За покупката ползвахме услугите на адвокат от близкия град.
Къщата беше в много добро състояние,но беше пълно с боклук.
Изхвърлили сме 12 камиона боклук от къщата и от двора.1 камион боклук-30лв.
Собствениците бяха четирима,но между тях имаше разбирателство и нямахме проблеми.
Къщата е на главна улица и беше много лесно ,когато направихме баните да ги свържем към канализацията.
Ремонта на покрива ни струваше 300 лв,но подмяната на улуците -1000.
Подменихме и ел.инсталацията.
В двора имаме кладенец,който ползваме за поливане на градината.
През зимата пада много сняг,но улиците се почистват.
Естествено двора сами си го чистим,а това не е лесна работа.Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт