Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 2 ноем. 2015, 09:38 ч.

ЛОНДОН - 8

 • 94 032
 • 737
 •   1
Отговори
 • София
 • Мнения: 5 975
Добре дошли в новата тема за Лондон!
Старите теми: Пак за Лондон, Лондон-2 , Лондон-3 , Лондон-4, Лондон-5, Лондон-6, Лондон-7 

Прогноза за времето:
AccuWeather
idealo
UK Weather
BBC


Трансфери:
National Express
easyBus
Green Line
Terravision
London Web Taxi
Unicorn Transfers

Летища
Летище Хитроу
Летище Гетуик
Летище Станстед
Летище Лутън
Лондон Сити

За Лондон

Централен Лондон pdf
Централен Лондон + автобуси pdf
Карта
Карта
Информационни центрове
London Webcams - камери в Лондон
Кратка информация за Лондон на английски pdf
Полезен сайт
Полезен сайт
Полезен сайт
Туристическа агенция
Туристическа агенция
Туристическа агенция
Къде да оставите багажа си
И още за багажа
И пак за багажа - на Victoria Coach Station цената е по-ниска от тази на гара Виктория
Паргинги
Паркиране в Лондон

Забележителности:
Карта
Карта
Карта - под картата можете да избирате какво да ви покаже
Безплатни музеи в Лондон
По райони
Туристически атракции - изберете категория
Музеи
Удължено работно време на музеи
Лондон пас
London Eye
Madame Tussauds
Westminster Abbey
The Shard
The Monument
Tower Bridge - дати/часове с повдигане на моста
Tower Bridge - разходка по стъкло над моста
LEGOLAND
Корабчета
Корабчета
Круиз по Темза
Клипер
Оферти 2 в 1 на влаковете
И още за офертите 2 в 1
И пак за офертите 2 в 1 - обяснението на Woman^In^White:
Скрит текст:
Оферта 2for1 на железниците

Ако сте в Лондон и сте двама много изгоден вариант за разглеждане на над 150 забележителности, посещение на ресторанти, театри, изложби и др. е офертата 2в1 на железниците. Какво ще рече това? Двама влизат в редица забележителности на цената на един входен билет. Това е списък със забележителности, атракции, ресторанти, театри, изложби и др. подредени по азбучен ред, които влизат в офертата.
Какво е необходимо да имате: 1 ваучер и 2 валидни билета (карти) закупени от каса на железниците или принтирани, но с логото* на железниците.
1. Ваучер. Ваучерът може да се разпечата предварително от сайта на 2for1. Намирате съответната атракция, която искате да посетите и изтегляте ваучера за нея. Изисква се регистрация. Като дата на пътуване посочвате близка дата, в която мислите да посетите атракцията. Това е така, защото ваучерите са с определен срок на валидност. Ваучерът е в pdf-формат, изтегляте го и го разпечатвате. Ако нямате възможност да го изтеглите и разпечатате, на касите на по-големите гари (Виктория, Падингтън, Кингс Крос и т.н.) може да поискате книжката за офертите 2в1 (безплатна е), в края на която също има ваучери, но трябва да ги попълните на ръка. Моят съвет е по възможност да си ги разпечатате предварително за атракциите, забележителностите, ресторантите, които мислите да посетите. За 1 посещение ви е необходим 1 ваучер.
2. Другото нещо, което трябва да имате са 2 валидни за деня на посещение билета за пътуване, закупени от каса железниците или 2 двупосочни билета в периода между пътуванията. Travelcards - само когато са закупени от каси на железниците и др.

Ето с тези билети (карти) е валидна офертата (под №3 е седмичната карта купена от каси на железниците, за която трябва снимка):


А за тези не е валидна офертата


С ваучер и 2 бр. валидни билети (карти) отивате на съответната атракция и на касата ви издават 1 билет с пълната сума за възрастен (тук няма детско, студентско или друго намаление)  и 1 билет със стойност 0 р, с които влизате двама.  Ваучерът ви го взимат на касата, а билетите (картите) само показвате.


*логото на железниците:

Турове в Лондон и не само там
Турове и забавления
Атракции за деца
Музей на детството
The Original Tour - туристически автобус
Big Bus London - туристически автобус
Hop on Hop off-Golden Tours - туристически автобус
London Duck Tours- Панорамна обиколка с гидове-лондончани, а разказа е на cockney
Маршрути за разходки
Предложения за разходки - на английски
Пеша из Лондон - на английски

Билети с намаление

Транспорт:

Промени в транспорта в сила от 01.2015г.
Цени на транспорта
Сайт на транспорта
Карта на метрото със зоните и спирките
Подробна карта на метрото
Карта на метрото pdf
Информация за транспорта - на английски
Още за транспорта - на английски
Карта на автобусите в центъра pdf
Карта на нощните автобуси в центъра pdf
Автобусите по райони
Карта на центъра с по-важните автобуси и тур.места  pdf
Планиране на маршрут
Влакове
Влакове
Влакове

За картите за транспорт
Скрит текст:
(цитирам мнения от предишните теми)

Ойстер картата действа като дневна карта за съответната зона на метрото или влака - при натрупване на съответната сума, спира да "дърпа" пари.
Удобството е , че не търчиш всеки ден да си купуваш дневна карта. http://www.tfl.gov.uk/tickets/14825.aspx. Неизползваните пари остават за друг път, картите се регистрират в сайта и е възможно парите да се прехвърлят от карта в карта. Могат да се зареждат и онлайн и тогава излиза справка за използването на парите.
За пристигащите на летище Лутън: Възможно е закупуването на Visitor Oyster карти още при пристигането - от билетния център на National Express на летището.

*ойстер картата (първо си купуваш пластиката = 3 или 4 паунда). после я зареждаш с мин 5 паунда
-да, има отстъпка от цената на редовния билет (ако билета е 2.00 паунда, с ойстера е 1.20 примерно)
пътувайки с ойстер удобното е, че ако имаш 2 пътувания за деня ти взима пари само за тези 2те. ако имаш 20 пътувания - няма да ти вземе за 20, а за максумим дневен лимит, който е цената на дневната карта, в зависимост в колко часа е започнало първото пътуване и зоните в които е пътувано. Тоест, ойстера не може да изхарчи повече от дневния лимит независимо колко на брой пътувания ще направиш в този ден.
-също така ойстера е удобен тъй като не те ограничава в зоните (не му задаваш ограничения предварително в колко зони днес ще бъдеш) и ако да речем някой ден решиш да отидеш в 3та зона, ойстера просто си взима екстра пари за това удължение=extension
*Off peak при Ойстер и дневните карти е всеки делничен ден след 9:30 часа, а събота и неделя - без ограничение.
 Peak: Monday-Friday 04:30-09:29

Off-peak: Monday-Friday from 09:30-04:29 (the following day)
                Saturdays, Sundays and public holidays from 04:30-04:29 (the following day)

Разясненията на Aia' :
Скрит текст:
Ще се опитам пак да обясня за прословутия Ойстер, дано вече да стане ясно  Crazy

За по-лесно, ще дам пример:

Хотелът ви се намира в зона 3, а местата, които искате да посетите днес, са в зони 1 и 2. В Ойстера имате заредени 20 паунда.

Ставате сутринта и в 9:35 ч.(off-peak) сте на станцията на метрото(зона 3). Ще пътувате до Окото(зона 1). Слизате на станцията на Окото в 10:00 ч.(off-peak). Машинката ви таксува 2.70 паунда(зона 1-3 off-peak single).
След Окото решавате, че ще отидете да разгледате нещо в зона 2. Часът е 12, пътувате от зона 1 до зона 2, слизате в зона 2 и излизате от станцията в 12:15 ч., като машинката ви таксува 2.20(zone 1-2 off-peak single).
Разглеждате каквото сте набелязали в зона 2 и решавате пак да се върнете в зона 1. Часът е 16:30. Излизате от станцията в зона 1 в 16:45. Машинката ви таксува 2.80 (zone 1-2 peak single).
До тук пътуванията ви са на стойност 7.70 паунда, т.е. от тези 20 паунда, които имахте в Ойстера сутринта, сега са останали 12.30 паунда. Вече сте достигнали off-peak price cap(zone 1-3 7.70 паунда) и от тук нататък колкото и да пътувате в зона 1, 2 и 3 - ще е безплатно.

Изводът е: ако първото ви за деня пътуване е след 9:30 ч., дневният ви лимит е off-peak, без значение дали ще пътувате в часовия интервал 16:00 - 18:59.

Ако, обаче, започнете пътуванията си преди 9:30 ч., то тогава автоматично дневният ви лимит става peak и в гореописания пример ще ви таксува до 10.60 паунда(peak price cap zone 1-3).
Разясненията на Сребърна паричка
Скрит текст:
7 дневна хартиена травълкард  може да се купи само от железниците, необходимо е да носите снимка.
Ако купите 7 дневна травълкард от станция на метрото или туристически информационен център , то ще ви бъде дадена Ойстер карта / пластина / , в която ще ви заредят 7 дневната травел карта и с  нея плащате , когато пътувате.
От януари тази година няма еднодневни хартиени травел карти , които да важат за зона 1-2. Може да се купи такава, важеща минимум за зона 1-4 , струва 12 паунда.
Когато пътувате с Ойстер, без да си заредите травълкард в нея, то вкарвате определена сума в Ойстера/ 20,30 и т.н паунда/ и ви таксуват при всяко пътуване и според зоната в която пътувате/това е  "pay as you go" / , като достигнете определеният лимит за деня, спират да ви таксуват / "daily capping "/. Чрез "pay as you go" можете да пътувате в която зона си искате, като системата ви таксува различно в зависимост от зоната. Докато когато се купува травелкард, то тя важи за определени зони , които трябва да укажете при купуването и .
Ако сте за 3 дни , пътувате само 1-2 зона, то "pay as you go" с Ойстер, излиза по-евтино от еднодневните хартиени травълкард ; ако сте за седмица, седмичната травелкард излиза по- изгодна, като цена разпределена на ден - 32.10/ 7 .
За безконтактното плащане с карта, има някакви промоции  , но има условия кога се возиш и за вида на картата, възможно е да има и допълнителни банкови такси за всяка транзакция.

Обобщение за седмичната карта на железниците от Woman^In^White
Скрит текст:
7 дневна Травълкарт на железниците може да се закупи от каса на железниците на по-големите гари в Лондон (Виктория, Падингтън, Кинг Крос и т.н.). С нея може да се ползват офертите 2for1 за периода й на действие. Тя е много изгоден вариант, ако сте за 4 и повече дни и мислите да се възползвате от офертите 2for1. За нея няма off-peak. Може да се ползва за метро (за съответните зони, за които е издадена), за автобуси, градската железница, влак. Тя е хартиена с магнитна лента и е с лого на железниците. За да бъде издадена е необходима снимка (може принтирана на хартия) с размери 3.5x4.5 (паспортен формат), от която се прави легитимация (картонче с номер, на което се залепва снимката и се ламинира), на която се записва номера на седмичната карта в системата. При следващо закупуване на 7 и повече дневна карта няма да има нужда от издаване на такава легитимация. Има срок на валидност.
Освен за офертата 2for1 дава отстъпка и за клипер по Темза
За деца от 11 до 16 години също се издава седмична карта с легитимация със снимка и е на 1/2 от цената за възрастен за съответната зона. Деца под 11 години пътуват безплатно.

Ето така изглежда легитимацията (със снимка) и седмичната карта на железниците :
Допълнено от phile: със седмичните карти има и малки отстъпки при Emirates air line

Ойстер-калкулатор - с него можете да си направи различни комбинации, да видите тарифите и как става ценообразуването им

ето един  линк за сравнение:
http://visitorshop.tfl.gov.uk/help-centre/ticket-comparison.html

7-дневна /хартиена/ от железниците: С тези карти важат офертите 2в1, просто трябва да си носите по 1 снимка и ви ги правят безплатно веднага. 7-дневните са много удобни, защото се ползват по всяко време и в пик времето.
Със снимката ти издават карта, нещо като паспорт, на която си изписваш името и я ламинират, а отделно ти издават стандартния хартиен билет, важащ 7 дни, с който се минава през вратичките. Тази карта със снимка никой не ми я поиска никъде. Такава издадох и за дъщеря ми - 15 годишна и издадоха карта на половин цена. Цялото упражнение отнема 2 минути. 7 дневните карти могат да се вземат само от големите гари. (Mariaroni)Магазини

Westfield - първите два са в Лондон
Магазини в Лондон - можете да избирате по район или по категория
Улиците за пазаруване - Избирате си търговска улица и виждате всичките магазини и отляво и отдясно 
Bond Street - пряка на Оксфорд Стрийт (марки от висок клас и т.н.)
Regent Street - пряка на Оксфорд Стрийт
Пазарът на Ковънт Гардън и Neal Street в посока Тотнъм Корт Роуд
Пазарът на Камдън
Портобело Маркет (Нотинг Хил)
Найк таун

Whole Foods Market -американска верига за органични храни-продукти и готвени неща

Мюзикъли

1st 4 London Theatre Tickets
TKTS - билети с намалени цени
Discount Theatre - билети с намалени цени
Theatremonkey - показва разположението и видимостта от местата за сядане
LOVEtheatre - билети
Compare Theatre Tickets - сравнява цените за мюзикъли
Last Minute

Какво още в Лондон...

Други интересни места в Лондон и не само

Ледения бар
Chessington World
THORPE PARK
Believe It or Not
Warner Bros Studio Tour London
Horse Guards Parade
Emirates Air Line
Spitalfields
Sky Garden - безплатно посещение, но трябва предварителна резервация
One New Change - Мол, от терасата му има хубава гледка към St. Paul's Cathedral

Препоръчани в темата заведения
Ресторант Nicholson's
The English Restaurant
Jamie Oliver
The Ship Tavern
Porters English Restaurant
The Swan
The Wolseley - трябва резервация
Afternoon Tea at Fortnum's - цената не е ниска, но си заслужава
Joe Allen
Mango Room - Карибски ресторант
Waxy O' Connor's - ирландски пъб
The George Public House - истински типичен пъб без туристи
The Golden Lion pub

Разказва за Лондон:
gold__
Скрит текст:
С уговорката, че нито имам претенции да съм безумно точна, нито, че съм постъпила по-най правилния начин ето го и моя разказ:
Покрай кризата почти се бяхме сбгували с мисълта за поредното пътуване зад граница, но една реклама на туристическа фирма за евтини полети от Пловдив до Лондон разчовърка любопитството ми. Поразгледах  я, но сайтът нещо не беше наред в този момент и не ми даде дестинация Пловдив. Ок, ‘хопнах’ се директно на сайта на Рейн еър и цената, която даде излезе нялко Е по-ниска. След това се забих в темите за Лондон и ги изчетох на един дъх . Речено  - сторено - самолетните билети понатрупаха няколко допълнителни таксички – за онлайн плащане, багаж и др, но реши ли човек 15 кг багаж не може да го спре. После започнах да търся хотел – разрових сайтовете: booking.com, www.agoda.bg , http://www.eurobookings.com и разбира сеhttp://www.tripadvisor.com. Търсих хотел в централната част на града, в близост до забележителностите и до по-голяма метро-станция за да е удобно придвижването ни. Спрях се на 3-звездния Best Western Corona, с ясното съзнание, че трите му звезди няма да са кой знае какво, но не заради хотела отивахме в Лондон! Отново прегледах темите и от пуснатия сайт на 1 страница реших, че ще се възползвам от най-евтиния транспорт от летището до града - http://www.easybus.co.uk/. Два месеца преди пътуването 2 билета отиване и връщане от Стансед до Лондон ми излязоха 17 паунда, Две седмици по-късно сайта ми ги продаваше за 29. Е, дойде време да направя програмата! Седнахме с дребния и всеки си написа минимума от места и забележителности, които иска да посети. За мой ужас той държеше на Стоунхендж, който е на час и половина път от Лондон и на Гринуич – второто беше и в моя списък. Разрових се в сайтовете на музеите – оказа се, че почти всички затварят в 17.30 или най-късно 18 часа (Нац. Галерия). Това беше голям удар по плана ми! Кога щяхме да обиколим и видим всичко?! Веднага започнах да преглеждам възможностите колкото може по-рано да се настаним и хвърлим багажа за да видим поне два музея в първия си ден. Единствената възможнст беше, ако хотелът се намираше или около Baker street, където ни ставяше Easy bus-ът или някъде между Бритиш музей и Нац. Галерия. Хукнах да сменям хотела, но тцъ! Казаха, че няма да ми върнат блокираната от картата ми сума, ако го откажа, макар, че пишеше че мога да го направя до деня на пристигането си.Два съвета на този етап: планирайте посещението си като имате предвид, че в четвъртък и петък някои музеи работят до късно – 20, 21 часа, и първо проверете къде ще ви стовари трансфера и после избирайте хотел около тази станция – ще си спестите разтакаването с куфарите из метрото и автобусите.
Започнах да правя програмата за престоя ни: използвах оснвно дадения сайт в началото на темата на Лондон 3 http://journeyplanner.tfl.gov.uk/user/XSLT_TRIP_REQUEST2?language=en – за планиране на маршрут, http://www.bing.com/maps ,   www.viamichelin.com/ , google maps. Особено полезен ми беше последния, защото се виждат спирките на автобусите, а като чукнеш на самата спирка излизат номерата на автобусите, които спират там, до къде ходят, през колко време минават и т.н.т, а  при най-голямото увеличение дава улицата, която си посочил, със сградите, магазини, барове, кафенета и т.н.т все едно се разхождаш на нея в момента.
Извадих раб. Време на музеите от списъците ни, цените за входовете им, прегледах офертите за Лондонпас, и насмятах всички входове без и със картата – в нашия случай се оказа едно и също, освен това трябваше да ‘събираме’ всички платени музеи в един ден за да се вместим в стойността на дневната Лондонпасс, така че се отказахме.
Благодарение на delda от този сайт:  http://www.discount-london.com/simply-stonehenge-morning-tour купих изгдни билети, само че за следобедния тур до Стоунхендж (49П за двамата), а от тук: http://www.365tickets.com/ купих билети за мюзикъла Мамма миа 2 билета общо за 57 паунда. Избързах с тази покупка, защото след това прочетох, че не всички места са с добра видимост и по-евтините билети са именно за тях.  Проверих в пуснатия сайт   http://www.theatremonkey.com/       Е, оказах се късметлийка, защото местата бяха от добрите.
Предварително купих и билети за Лондонското око от официалния им сайт – работеше до 21 часа и беше добър вариант за псещение след затварянето на музеите. Купих онлайн от обикновените билети и спестих няколко паунда от отстъпката (17,01 + 8,91 за дете)( а и фаст билетите, с които се качваш веднага нямат отстъпка за дете)

Националната галерия беше в списъка за 1 ден от пистигането ни в Лондон – направих списък с платната, които държах да видя, после от сайта на Галерията свалих планът и набелязах точно през кои зали ще минаваме за да не се лутаме. По същия начин направих и с Бритиш музей –спести ми доста лутане.
Втория ден започнахме с разходка покрай Хорс гард, Ст Джеймс Парк и Бъкангамиския дворец – беше неделя сутрин, хората тичаха покрай нас, страхотно!
Имахме и малко недоразумение с пътуването до Стоунхендж, но за това – утре.
Stansed не е много малко летище. След като излезете в зала 'пристигащи' се огледайте дали автогарата, която е точно срещу летището (делят ги 20 м) е на нивото, на което излизате или едно ниво по-надолу. Ние бяхме горе, от залата на пристигащи, преди да се излезе има асансьор, който отвежда до нивото на автогарата и по-надолу е паркинга.
На самата автогара са подредени спирките на автобусите, търсите вашата (в нашия случай имаше табела Easy bus.
После купихме картите за метрото - тъй като два от дните бяха събота и неделя човекът на информация (тикетс асистента) ни предложи оф пийк карти за двамата, които купихме на място,  а всяка една излезе с датата, на която трябваше да се ползва. На въпроса ни кога е оф пийк - каза че е 'само понеделник и вторник след 9.30). Изрично по-късно в понеделник питахме на информация в метрото дали дневната ни карта има някакво ограничение за времето на пътуване (беше около 15.30 часа) и ни казаха, че няма проблем.
Автобусите са много, редовни, чисти. Махаш-спират. От втория етаж се вижда мн. добре. Използвахме ном 15 за разхода и разглеждане на града. Още като се качип по говорителя съобщават номера на автобуса и крайната спирка. След потеглянето - съобщават следващата спирка. Ако натиснеш един от многобройните бутони 'стоп' светва надпис Storrring и шофьора знае, че трябва да спре на следващата спирка. Лично мен много ме бъркаше лявото вжижение защото трябва да се 'хваща' автобуса от отсрещната страна за да ида в желаната посока. При пътуване трябва да се знае не само номера на автобуса / метрото, а и последната спирка за да се знае посоката. Препоръчвам да се разпечата картата от тук цветно ( за метрото) защото тази, която е на разположение по снациите е прекалено 'дребна'.
На втория ден си взехме автобусчето 24  от хотела и слязохме до Уайтхол - хорс гард ги нямаше - само 'пешаци' дежуряха - предния ден имаше някакъв концерт за кралицата и заради това явно са почивали. От там - през Сейнт Джеймс парк бавно и спокойно - до Бъкингамския дворец, после Греен парк до автобусната спирка и с автобуса до Бритиш музей. ( всичко това с каратата за автобусите от стр. 1 и с картата на указателя за Лондон на Софтпрес.
После хванахме автобус до Природо-историческия (с динозаврите) и така до 13.30,
Имахме билети за Стоунхендж от посочения по-горе сайт. Аз им писах @ за да ми кажат къде точно да чакаме за автобуса ии те ми пратиха карта от google map с мястото. Замъкнахме се там и чакахме, но нямаше бус. В 14.20 се изстреляхме до Виктория и питахме един продавач на екскурзии къде е офиса на фирмата - Голдъм турс - с която трябваше да пътуваме. Упъти ни и след 5 ми н бяхме там. Обяснихме какво е станало, последваха обяснения, че е трябвало да чакаме в офиса им на Кромуел роуд, н след моето настояване и тикайки картата, която ми пратиха в чите им намериха мейла - оказа се, че са ни дали грешен адрес. Извиниха се. Записаха ни за сутрешния тур на следващия ден и ни предложиха за компенсация безплатна екскурзия за същия ден ( ако нямало какво да правим) Но ние я отказахме - объркаха ни прграмата за следващия ден така, че трябваше спешно да се изстреляме за Гринуич. Отидохме с метрото до Тауър и от там взехме корабче до Гринуич - дори с дневна травъл карта се ползва намаление  и след 20-30 мин бяхме в Гринуич. Много ми хареса 'градчето'. ако можете да си позволите си  отделете цял ден за там - атмосферата е невероятна. Парка също - ходи се доста и то по нагорнище - на всичко отгоре ние бързахме да не затворят и след цял ден ходене из Лондон и стояне прави на опашки ни дойде нанагорно.
В парка строяха някакъв стадион за олимпийските игри и малко загрозиха гледките - въпреки, че строежите им нямат нищо общо с нашите разхвърляни истории, но гледката от горе към Лондон си струва! Определено. След неприятната изненада, че вече има вход за децата 2 П. се наредихме на една дълга опашка за да се снимаме пред меридиана - е дано не ви се случат японци пред вас, че е много изнервящо по-10 стойки и проверки на снимки  #Crazy
Преди питах в темата дали в парка има място, на което да се снимате, ако обсерваторията е затворена - няма - може пред оградата, но не е означено, така че - само в двора й.
На третия ден бяхме на екскурзията за Стоунхендж - 2 часа път - поспахме в автобуса и се любувахме на местата, през които минавахме - чистично, зеленичко.... На самия стоунхендж освен камъните отдалеч не се вижда нищо друго - сергийки , циганийки - няма. Посетителския център е скрит в една падинка до него и не загрозява гледката - представлява няколко зелени фургона - WC, хапване, сувенирен и билетен център. Вземаш си аудиогид - включен е в билета, а билета беше включен в екскурзията и тръгваш да обикаляш. След час и половина - автобуса- обявиха че няма да чакат никого. Следобяда бяхме в Уестминстърското абатство, Трокадеро - капалъ чарши в занемарен МОЛ - това е за мен Трокадеро - лично мнение - взехме си билетите от театъра за мюзикъла купихме сувенири и се отправихме да търсим фиш енд чипс за вечеря преди мюзикъла.
И така завършвам дългия си пост ( не се зарекох да опиша всичко подрбно ровейки и препрочитайки нета докато се готвех за това пътуване)  със следното- 16-19 юни бяхме облечени с тениски с яки, лек пуловер и яке - есенно. На моменти сваляхме якетата - окло 12-14 часа, но е притеснителен студения вятър повече от температурите. Вечер се стъмняваше късно и се развиделяваше рано. Относно храната - нявсякъде из храда има вериги за бързо хранене - Макдоналдс, Кентъки, Биг Мак и редицаа магазини за сандвичи - купувахме от тях и се хранехме - на стълбите на Трафалгар, по пейките в парковете - мн ни хареса!
Когато гледате цена пред заведение имайте предвид следнто - пише еди какво си 9 П - това е цена ако си купиш порция и я вземеш със себе си, ако  седнеш в заведението + 1-2 П, предложиха ни меню, в което е включена и напитка - 13П и накрая платихме 16П защото има в менюто с малки букви добавен % за сервиз. Не че няма да ги платя, но са някакви 'капанчета' които е добре да се знаят.
Като се има предвид, че бяхме резервирали почти всичко без градския транспорт изхрачихме ( без сувенирите) 200 П за 4 дни - храна, транспорт, кораб гринуич и вход за гринуич.

Програмата на Роца
Скрит текст:
Да поясня, че става въпрос за два дни и половина, с дете на 8,5 години, само Лондон, без околностите. Придвижвахме се доста с метрото (за двата дни и половина ни излезе около 25 лири на човек). Влизахме само в Уестминстърското абатство и в Тауър (с предварително закупени билети), музеи не бях предвидила, както и шопинг (освен в Маркс и Спенсър за миризливо сирене (че тук си нямаме  Mr. Green)). Пътуването беше подарък за рождените ни дни с Роцев (неговият беше в събота, моят е другата седмица).

И така, първи ден, събота: Пристигнахме в 9ч30 с Евростар на гара Сейнт Панкрас. Още във влака имахме възможност да си купим Ойстър карта с 18-20 лири в нея. Бях резервирала хотел на 200 метра от гарата. Първо отидохме там, оставихме багажа в гардеробната на хотела и в 10 часа поехме с метрото до Embankment. Оттам покрай Темза стигнахме до Парламента. По пътя минахме пред Окото. Обиколихме Парламента и Биг Бен (отвън) и влязохме в Уестминстър. За наше щастие опашката беше около 20-30 човека и вървеше страшно бързо. Влязохме вътре. Като ни видяха, че сме с дете, ни предложиха да ни дадат да попълваме една игра с въпроси и отговори за абатството, които се намират на определени места в сградата. Накрая за награда получаваш шоколадов медал. На Камбанката й хареса (особено медалът  Mr. Green). Разгледахме абатството, после обиколихме набързо вътрешния двор. Обед на място.
От Уестминстър взехме метрото до Notting Hill Gate и се разходихме малко из Нотинг Хил и Портобело роуд. На една от пресечките му се намира един магазин за готварски книги, който много държах да посетя. След което седнахме на чай и скоунс (за мен) и сок и сладолед (за домочадието) в едно кафене в околностите. Върнахме се обратно до Notting Hill Gate и влязохме в Kensington Gardens като вървяхме успоредно на Bayswater Road, до мястото където започва Хайд Парк. Тъй като беше вече 18ч, взехме метрото и се настанихме в хотела. После отидохме да вечеряме в ресторант на метро Aldgate. Програмата предвиждаше след това разходка из част от Ситито по здрач, но бяхме каталясали (бяхме станали сутринта в 5 да вземем влака) и се прибрахме в хотела.
Ден втори (неделя): Ставане и закуска в хотела. Излизане в 8ч30 и минаване през гара Кингс Крос, където всеки уважаващ себе си мъгъл, се опитва да мине през стената до перон 9 3/4  Mr. Green След това с метрото до Victoria. Оттам по Buckingham Palace Rd до Бъкингамския дворец. Оттам през St James's Pak успоредно на The Mall, стигнахме до края и до Трафалгар. Оттам с метрото до Ковънт Гардън. Разгледахме стария пазар, уличките наоколо и стигнахме до Lincoln Inn's Fields. Почивка в парка (времето беше чудесно). Обед в пъб в Holborn и после с метрото до Tower Hill. Разглеждане на Тауър, чакане поне 45 мин на опашка за Съкровищата на Короната, попаднахме на костюмирана реконституция на бунта на дук Монмаут през 1685 г.
После от Тауър на разходка през Сити, с крайна цел Сейнт Пол. Обаче Роцев се почувства зле и се прибрахме в хотела. Постояхме там с надеждата да се оправи, но не стана. Затова излязохме по женски с Камбанката да вечеряме в Camden Town (като първоначалната идея беше да отидем  по-рано и да се разходим из околностите, но за съжаление, не успяхме). След вечеря, прибиране в хотела.
Ден трети (понеделник): Закуска и оправяне на багажа в хотела, оставяне в гардеробната на хотела за няколко часа. В 8ч30 с метрото до Пикадили, разходка до Leicester square и после по малките улички на Сохо до Tottenham Court road, където бях видяла, че има M&S Food Hall. Връщане обратно през Сохо и Чайнатаун до Лестър скуеър, където е магазинът на m&m's (3 етажа див мърчандайзинг, но откъдето излязохме с близо килограм бонбони в различни цветове  Mr. Green). После обратно до Haymarket и Трафалгар. Последна разходка до Пикадили, обратно в хотела. Сандвичи по пътя и в 13ч30 бяхме на гарата, за да си вземем Евростара наобратно.

За втори път в Лондон с Роца:
Ето и нашия маршрут:
- събота - пристигане с Евростар в 10ч30 на гара Кингс Крос/Сейнт Панкрас. Бях резервирала този хотел, който е на 200 м от гарата и от който останахме много доволни миналата година: http://www.premierinn.com/en/hotel/LONEUS/london-euston?cmp=GLBC
Оставихме багажа в хотела, грабнахме по сандвич от Prêt-à-Manger и потеглихме с метрото към Кю Гардънс (билети купени предварително). Препоръчвам изключително, най-вече ако си падате по паркове. Много ми хареса, особено "японската" част. За 3 часа така и не успяхме да обходим цялата градина, така че ни остава и за другия път  Very Happy. Връщане с метрото до хотела, настаняване в стаята, малка почивка и обратно с метрото към района на Ковънт Гардън, където бях резервирала в този ресторант: http://www.porters.uk.com/Default.aspx (много доволна, особено от тъмната бира  Very Happy). Обратно в хотела.
- неделя - с метрото до Бейкър стрийт, със специално внимание към номер 221б Wink. Оттам по Бейкър стрийт надолу до Марбъл Арч и Хайд Парк - Speaker's Corner, the Serpentine, заваля ни малко дъжд. Оттам по Grosvenor Place до Виктория. Сандвичи в Prêt-à-Manger и придвижване до автобусната гара Виктория, откъдедто тръгнахме за Стоунхендж (за екскурзията споменах преди 2 страници). Връщането беше към 20ч, бях предвидила вечеря в един пъб близо до хотела, но бяхме забравили, че беше финала на Световното по футбол и пъбът беше претъпкан, затова вечеряхме в хотела.
- понеделник - с метрото до Vauxhall и оттам с влак до двореца Хемптън Корт (предварително закупени билети), който също много ми хареса. Разхождахме се из залите, из парка/овете, сред цветята... някъде докъм 16ч. Обед на място. Обратно с влака и после с метрото до Camden Town. Цел на разходката - Camden Lock и околностите - шумен, шарен, екзотичен, мултиетнически, мултикултурен, арти и донякъде ексцентричен. Роцев поиска следващия път да му отделим поне един ден  Very Happy. Пълен с магазинчета за дрехи, плочи, татуиовки, хапване на крак от всички краища на света... Вечеря в индийски ресторант в района - http://www.masalazone.com/locations/camden/ (люто къри, напомнящо ни на вкуса на Индия и за радост, доста по-автентично от индийските ресторанти във Франция).
- вторник - с метрото до Сейнт Пол, разходка в околностите, по Millenium Bridge стигнахме до The Globe и после - обранто до Сейнт Пол. Оттам до Bank of England и по малките улички в Ситито - до Whitecross street, където има страхотен пазар с множество щандове за хапване на крак (стрийт фууд), пак от всички краища на света. Хапнахме на място (беше обедно време) сред всичките служители от близките офиси, пихмe кафе и с метрото до хотела, където трябваше да си оставя раницата с фотоапарата. Оттам с метрото и ДЛР-а до Гринуич - качихме се до Обсерваторията, поразгледахме парка, насладихме се на гледката към Лондон и поехме с автобус до северната част, до О2 Арена, където бяхме на спектакъл (заради който тряваше да си оставя апарат в хотела, понеже в залата не пускаха с големи фотоапарати). След спектакъла връщането беше с корабче на Thames Clippers по Темза (за малко да напиша "Сена"  Mr. Green), до London Bridge (с предварително закупени билети) и после с метрото до хотела.
- сряда - закуска в хотела и прибиране на багажа, напускане на стаята и оставяне на багажа в хотела до обед. С автобус до Tottenham Court Road и оттам по Oxford street по магазини  Embarassed за час - два. Сандвичи на крак и автобус до хотела. Взехме си багажа и с нежелание потеглихме към гарата за Евростар-а наобратно.

Разказва за пътуването си Woman^In^White
Разказа на zhorchy


Маршрутите на maiche:
Лондон първи ден
Лондон втори ден
Лондон трети ден
 
Благодаря на всички писали в предходните теми!

Приятно изкарване на всички в този космополитен град и не забравяйте да споделите вашите впечатления, когато се върнете, защото те могат да бъдат полезни и за някой друг.   


# 1
 • София
 • Мнения: 5 975
Моля, ако искате нещо да бъде добавено или коригирано - казвайте!  Laughing

# 2
 • Русе
 • Мнения: 832
Благодаря за новата тема, Мимии  ! bouquet

# 3
 • Мнения: 395
Тази година бях два пъти в Лондон, през януари и през август. Температурите бяха само с 10 градуса разлика Laughing

# 4
 • Мнения: 291
Сарита, бих препоръчала някой да дойде да те посрещне, но ако няма кой ще трябва:
1. Piccadilly Line до Kings Cross Station
2. Hammersmith & City Line до Farringdon Station (1 спирка)
3. Thameslink до Catford Rail Station

Това ми се вижда 'най-лесният' маршрут  Peace

# 5
 • Майнатаун
 • Мнения: 271
Здравейте,
Записвам се в тема с огромно нетърпение, защото в края на януари 2016 заминаваме за Лондон. На мен лично това ще ми е 3то ходене, но на моите родители им е за първи път, та ще съм им нещо като гид.  Grinning
С огромен интерес ще следя тема, като се надявам и на препоръки и съвети от ваша страна.
 bouquet

# 6
 • Мнения: 169
Да разбирам ли, че е доста далече от летището? И това предполагам са линии на метрото.
И да попитам още: от Терминал 4 до изхода с някакъв транспорт ли се стига?
Сарита, бих препоръчала някой да дойде да те посрещне, но ако няма кой ще трябва:

1. Piccadilly Line до Kings Cross Station
2. Hammersmith & City Line до Farringdon Station (1 спирка)
3. Thameslink до Catford Rail Station

Това ми се вижда 'най-лесният' маршрут  Peace

Последна редакция: пн, 02 ное 2015, 19:07 от Сарита

# 7
 • Мнения: 291
Може да го погледнеш на картата - в противоположния край на летището е.

1. Piccadilly Line (линия) до Kings Cross Station (спирка)
2. Hammersmith & City Line (линия) до Farringdon Station (1 спирка) (спирка)
3. Thameslink (линия, но не на метрото, а на националните железници) до Catford Rail Station (спирка)

Не разбирам въпроса ти за изхода на Терминал 4. Слизаш от самолета, минаваш паспортна проверка, вземаш си куфара и излизаш на Пристигащи. Там си е изходът, но не знам какво точно ще правиш на изхода - на теб ти трябва метрото. За метрото не излизаш от летището - следвай табелите за Underground (с картинка на влак са) и ще го намериш.

# 8
 • Мнения: 169
Благодаря ти много!  bouquet започна да ми се изяснява...Вече съм се заблудила - мисля, че трябва да изляза от летището. Cry
Последно към теб, да не досаждам - от терминал 4 до метрото пеша ли се стига? Разгледах картата на метрото, видях спирките. Последната линия приблизително на колко минути е от Farringdon Station?
Може да го погледнеш на картата - в противоположния край на летището е.

1. Piccadilly Line (линия) до Kings Cross Station (спирка)
2. Hammersmith & City Line (линия) до Farringdon Station (1 спирка) (спирка)
3. Thameslink (линия, но не на метрото, а на националните железници) до Catford Rail Station (спирка)

Не разбирам въпроса ти за изхода на Терминал 4. Слизаш от самолета, минаваш паспортна проверка, вземаш си куфара и излизаш на Пристигащи. Там си е изходът, но не знам какво точно ще правиш на изхода - на теб ти трябва метрото. За метрото не излизаш от летището - следвай табелите за Underground (с картинка на влак са) и ще го намериш.

Последна редакция: пн, 02 ное 2015, 21:30 от Сарита

# 9
 • Мнения: 659
Благодаря за новата тема, Мимии! bouquet

# 10
 • Мнения: 291
Сарита, май доста си се пообъркала  Peace
Ще опитам пак да обясня Simple Smile
- От зала пристигащи до метро спирката се придвижваш пеша.
- Другият ти въпрос не го разбирам - Farringdon Station е спирка на метрото. На тази спирка може да си хванеш влак на Thameslink линията.

Ако съм те объркала с обяснението ми по-долу - имах предвид, че ще пътуваш от спирка Kings Cross Station до спирка Farringdon Station с линията Hammersmith & City Line и ще пътуваш само за една спирка - качваш се и на следващата спирка слизаш.


# 11
 • София
 • Мнения: 398
Тази година ще бъдем там за Коледа. Чакам с нетърпение. Въпреки, че ще ходя за трети път, продължавам да чета темите с огромно удоволствие и да научавам все нови и интересни за мен неща. Благодаря Мими  Hug

# 12
 • Мнения: 2 265
Нещо не толкова популярно в Лондон, но си заслужава да се види, много красив будиски храм:
http://www.google.co.uk/imgres?imgurl=https://upload.wikimedia.o … n6gDBYM&itg=1

# 13
 • Мнения: 169
Славейче, благодаря! Снощи се порових, видях всички спирки на метрото и благодарение на твоите обяснения вече не трябва да правя подобни изказвания Simple Smile

Исках да попитам, дали за железниците /линията Thameslink/ трябва да се ходи много или както пишеш - на Farringdon Station хващам влака - това разстояние много ли е? Ще следя табелите, но все пак ...

Хубав ден! Simple Smile

Сарита, май доста си се пообъркала  Peace
Ще опитам пак да обясня Simple Smile
- От зала пристигащи до метро спирката се придвижваш пеша.
- Другият ти въпрос не го разбирам - Farringdon Station е спирка на метрото. На тази спирка може да си хванеш влак на Thameslink линията.

Ако съм те объркала с обяснението ми по-долу - имах предвид, че ще пътуваш от спирка Kings Cross Station до спирка Farringdon Station с линията Hammersmith & City Line и ще пътуваш само за една спирка - качваш се и на следващата спирка слизаш.# 14
 • Мнения: 125
Сарита, ето още един вариант за придвижване:

1. От Heathrow Terminal 4 взимаш Piccadilly line (тъмно синята) до спирка Gloucester Road или до следващата спирка South Kensington (няма значение на коя от двете ще слезеш).
2. От там продължаваш с District line (зелената) или Circle line (жълтата) до Blackfriars.
3. От Blackfriars - Thameslink до Catford.

2.1. Ако случайно пропуснеш да слезеш на Blackfriars, слизаш на Cannon Street.
3.1. От Cannon Street - Southeastern до Catford.


От този линк http://www.nationalrail.co.uk/stations_destinations/default.aspx , като въведеш името на станцията, можеш да видиш как точно да се придвижиш от мястото, на което спира метрото, до мястото, от където тръгва влака и колко е разстоянието между тях.

Общи условия

Активация на акаунт