Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • До хладилника, който обичам
 • Мнения: 22 046
По повод седмицата на здравето Центърът за бременни жени, ДКЦ-1, Община Пловдив и РИОКОЗ организират Кръгла маса на тема:”Какво да ям, за да съм здрав и голям?”.

Ще се обсъжда Националния план “Храни и хранене” 2005 – 2010 година - раздела за деца от 0 до 7 години. Ще бъдат поканени детски гастроентеролози, неонатолози, специалисти.

Ще присъстват: ст.н.с. д-р Стефка Петрова, дм - ръководител Направление “Храни и хранене”към НЦООЗ, д-р Маша Гавраилова – Началник Отдел “Опазване на общественото здраве”към МЗ, д-р Анета Попиванова – Национален консултант по кърмене за България към УНИЦЕФ, Жечка Караславова – представител на УНИЦЕФ, Таня Русева-Кръстева - представител на Ла Лече Лига Интернешънъл, Емилия Велинова – Председател на БНК “Заедно за децата”.

Разговорът ще се проведе на 6 април от 11 часа в Пресклуба на Конферентния център в Панаира.

За повече информация: Антоанета Борисова, 0888 895 026.

Последна редакция: вт, 04 апр 2006, 11:07 от Бу

# 1
 • Мнения: 636
Много интересно, но труднодостъпно лично за мен, а и за много други. Възможно ли е дискусията да бъде записана на диктофон, а след това качена в нет-а?

# 2
 • Мнения: 3 550
Ще има ли обществено обсъждане и добре дошли ли са майки с бебета или ще гонят разни навляци от нашата порода?  Grinning Дискусията в тесен кръг ли ще се проведе?

# 3
 • Мнения: 4 242
Бу, ще чакам с нетърпение да разкажеш! Grinning

# 4
 • Стара Загора
 • Мнения: 143
Дано начинанието  да има широка медийна подкрепа,че и непросветените да се светнат,най-вече педиатрите!  Thinking
И на мен ще ми бъде интересно да чуя дискусията или поне да разбера какви са изводите от нея.

# 5
 • До хладилника, който обичам
 • Мнения: 22 046
Разбира се, ще ви кажа какво се е обсъждало и какви са резултатите от Кръглата маса. Мисля, че идеята е да се акцентира, че това е Национална кампания, която е приета преди повече от половин година, а явно още не е "спусната" до редовите лекари и медицински работници и как да се направи това Simple Smile

# 6
 • Мнения: 980
Заседателната зала на РИОКОЗ -къде се намира? Входа свободен ли е?

# 7
 • До хладилника, който обичам
 • Мнения: 22 046
Поправка - ще се проведе в Пресклуба на Конферентния център в Панаира.

# 8
 • Мнения: 1 559
А дали някоя медия ще отрази събитието?

# 9
 • До хладилника, който обичам
 • Мнения: 22 046
А дали някоя медия ще отрази събитието?
Това не знам, но е по-важно МЗ наистина да предприеме мерки и да спусне надолу програмата Simple Smile

# 10
 • Мнения: 980
Искам само да напомня за кръглата маса днес. Ще се видим ли с някой от вас там?

# 11
 • До хладилника, който обичам
 • Мнения: 22 046
С две-три думи пиша какво беше на Кръглата маса, после Мяу и мама Моник ще допълнят как завърши, че аз излезнах преди това.

РИОКОЗ П-в започна, като представи "Основни насоки в ХПДХХ (разбирай Национален План за Действие Храни и Хранене) - Как да порастна здрав и голям", като по някаква причина се бяха концентрирали върху храненето на детето между 1 и 3 години, млечните кухни и храненето в детските заведения...

Д-р Петрова, една от създателите на ХПДХХ, го представи в големи детайли. Надяват се, че от тази година ХПДХХ ще започне да се прилага активно.
Каза, че България поддържа постоянно високо ниво на детска смъртност под 1 година, както и висок процент на новородени бебета с тегло под нормата.

Според неофициална статистика около 90% от новородените при изписването от родилния дом са кърмени, но не изключително. Спомена, че има лоши условия за ранното започване на кърменето и успешното му провеждане. Под 30% от децата на 6м са все още кърмени. Захранването е един голям проблем в България.

(Част от) целите на ХПДХХ са:
- да се увеличи броят на изключително кърмените бебета с 20%
- да се увеличи броят на децата, кърмени до 1 година с 15%
- подобряване на информираността на здравните работници, обществото, за успешно начало и успешно протичане на подълго кърмене и изключително кърмене до 6м.

Октавиан Бивол, УНИЦЕФ говори много интересни неща, като това, с което ме впечатли беше, че кърменето (т.е. ако повече майки кърмят бебетата си по световните и на СЗО стандарти), може да намали детската смъртност с 55-57%.

Д-р Анета Попиванова, неонатолог, национален консултант и зам. председател на Национален комитет по кърмене каза, че в момента 15 болници работят по методите на програмата БПБ (Болници, Приятели на Бебето) и още над 30 искат да се присъединят към БПБ. В страната има 7 сертифицирани болници по програма БПБ, още 2 ще бъдат сертифицирани до 1-2 месеца.

Аз споменах с две думи за наличието на сайт www.bg-mamma.com и форум Кърмене (вече над 2 години предоставящи информация и подкрепа на кърмещи майки), т.к. според ХПДХХ няма място в интернет, откъдето да се черпи подобна информация и такова трябва да бъде създадено (а ние къде сме?! Rolling Eyes), защо възникват организации като Ла Лече Лига и защо има нужда от тях, за липсата на диалог между майките и педиатрите (как майките крият от педиатрите си или сами поемат отговорността за храненето на детето си и как сами намират нужната информация, вместо да я получат от педиатъра си, както е редно.

Мяу и мама Моник се включиха с историите си и какви проблеми са имали с педиатрите си при кърменето и захранването.

Емилия Велинова от Нац. комитет "Заедно за децата" обясни, че в момента се обучават първи кадри от новата специалност Консултант по лактация и диетично хранене (следдипломна квалификация), че се прави сайт - http://www.bebemamabg.com/index.html , издават се брошури и са предвидени други материали за информиране на здравни работници, майки и общественост по въпросите на кърменето.

Мяу ще ме допълни  Grinning

# 12
 • Мнения: 21 541
добро начало, дано не си останат само празни приказки  Peace

и доста се посмях с Октавиан Бивол, много се извинявам  Embarassed

# 13
 • Мнения: 980
С две (три) думи, Бу каза всичко.  Simple Smile Аз останах и за представянето на детската млечна кухня в Пловдив и единственото, което разбрах е, че тя (както и другите в страната) осигурява 50% от дневното меню на детето. В къщи трябва допълнително да се набавят: зелечуци, плодове, риба, варива и зърнени култури.
Тук трябваше да тръгвам да храня бебка. Wink

Общо взето на конференцията не стана диалог, поне докато аз бях там. Беше изключително обхватна, с участници от много институции. Имах голямото желание да чуя аргументите и "защитата" на педиатрите, дано Мяу разкаже нещо интересно. Докато говорихме с нея, те си водеха бележки и репликираха.  Simple Smile

Последна редакция: чт, 06 апр 2006, 21:00 от mama monik

# 14
 • anywhere
 • Мнения: 3 303
Брех тоя Пловдив бе!  Thinking Rolling Eyes

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт