Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

  • 15 дек. 2015, 18:39 ч.

Тибетска гъба / кефир / кефирена гъба 3

  • 57 109
  • 634
  •   1
Отговори
  • Ямбол
  • Мнения: 1 494
Кефирената(тибетска) гъба и чаената (комбуча) СА РАЗЛИЧНИ ГЪБИ
[/color][/size]


Пускам продължение на предната тема,но я помествам в този раздел,макар и да има вече има подобна на тази,но не е особено активна.
Предната тема http://www.bg-mamma.com/index.php?topicrefid=18;topic=191239.0 и другата,която може да следите  http://www.bg-mamma.com/index.php?topicrefid=18;topic=444328.0



тук има идеи как да се консумира: http://users.chariot.net.au/~dna/Makekefir.html#the-butterfly
тук информация за отглеждане, съвети и здравословни/лечебни качества : http://---spam---/kefirna-tibetska-gyba/
http://www.vselena.com/tibetska_gaba.html
http://zdrave.rozali.com/netradicionna-medicina/p12931.html
това е блога на Тончев : http://blog.ton4ev.com/?p=465

http://menunedeli.ru/2012/05/kak-sdelat-kefir-v-domashnix-uslovi … ax-recept-s-foto/

http://v-domashnih-usloviyax.ru/kak-prigotovit-kefir-v-domashnix-usloviyax/

http://kroha.od.ua/domashniy-kefir/

Повече за самия кефир, историята и свойствата му: http://nmedik.org/kefir/svoistva-prig/istoriya-kefira.html


и още много статии може да намерите в google,просто като напишете името .
Има много обяви за продажба,които не намирам за уместни,при положение,че е редно да се ПОДАРЯВА гъбата.
Аз самата,винаги щом имам свободна пращам.
Нека бъдем взаимно полезни,като си помагаме с придобиването с нея и съвети за отглеждането.
Има и доста рецепти,които могат да се намерят и да използвате кефира,не само като напитка ,а и в кулинарството,като просто заместите прясно /кисело мляко с нея.
[/quote]

предна тема

# 1
  • Мнения: 2 486
Благодаря за новата тема!
Никога не съм пила такова нещо, фото не съм виждала наживо как изглежда. Ще се радвам да се сдобия с такава гъба.

# 2
  • Мнения: 317
Да не ви изпусна  bouquet

# 3
  • София
  • Мнения: 1
Благодаря за новата тема!
Никога не съм пила такова нещо, фото не съм виждала наживо как изглежда. Ще се радвам да се сдобия с такава гъба.

Здравейте, имам тибетска гъба в повече, ако искате пишете ми на лични и ще ви подаря.

# 4
  • София
  • Мнения: 992
Здравейте!
Отскоро се интересувам от кефира и се надявам тук да получа полезни съвети и насоки.  newsm51

# 5
  • София
  • Мнения: 3 913
Здравейте!
Отскоро се интересувам от кефира и се надявам тук да получа полезни съвети и насоки.  newsm51





В първият пост в темата има дадени линкове и там може да се намери доста информация за кефира. Simple Smile

# 6
  • Мнения: 5
Здравейте на всички!

Съвсем новичка съм тук и бих била благодарна, ако някой може да ми сподели как да се сдобия с тази гъбка, която се отглежда в чай, а не в мляко. Бях малка, имахме такава гъбка, имахме и инструкции за отглеждане, разделяне на бебетата, подаряване, именуване-всичко. Но след като раздадохме бебетата и се роди дълго чаканата ми сестричка, нямам никаква връзка с хора, които знаят за какво става дума. Моля да ме извините, че толкова дълго става, но наистина имам желание да я отглеждам отново...мъжът ми не е съгласен да си гледаме животинче в апартамента, че ще пуска косми-поне тази гъбка да си имам за известно време...защото един ужасен аборт имах и трябва да се разсея с нещо, особено с нещо познато, на което знам, че мога да се надявам не само за разсейване, а и за помощ в много насоки.

Поздравявам ви с пожелания за една мирна, благодатна и плодородна 2016!  santa2  Hug  Nature Sunny

# 7
  • София
  • Мнения: 3 913
Надюш, твоята гъба се казва Комбуча. Влез в темата от линка, който съм сложила и питай дали някой има за раздаване. Ако си от София, има една жена, която непрекъснато дава Комбуча.

http://www.bg-mamma.com/index.php?topicrefid=18;topic=604380.0;;4

Весело посрещане на Новата Година! santa2

# 8
  • София
  • Мнения: 23
От София съм и си търся кефирена гъба.

# 9
  • Мнения: 1 030
Някой ползвал ли е такава закваска за кефир http://www.balevbiomarket.com/zakvaska-za-domashno-prigotvqne-na-kefir-4-gr.html - става ли на гъба или е нещо друго?

Не по-малко от 1х10<sup>9</sup> живи клетки в грам Lactococcus lactis sp. lactis, Lactococcus lactis sp. diacetylactis, Lactococcus lactis sp. cremoris, Leuconostoc mesenteroides sp. cremoris, Lactobacillus kefyr, Candida kefyr, Saccharomyces unisporus.
Щамовете са изолирани от природни източници и не са генно модифицирани.

# 10
  • Мнения: 557
Някой ползвал ли е такава закваска за кефир http://www.balevbiomarket.com/zakvaska-za-domashno-prigotvqne-na-kefir-4-gr.html - става ли на гъба или е нещо друго?

Не по-малко от 1х10<sup>9</sup> живи клетки в грам Lactococcus lactis sp. lactis, Lactococcus lactis sp. diacetylactis, Lactococcus lactis sp. cremoris, Leuconostoc mesenteroides sp. cremoris, Lactobacillus kefyr, Candida kefyr, Saccharomyces unisporus.
Щамовете са изолирани от природни източници и не са генно модифицирани.

Sisi, аз имам и двете - и т. нар. гъбка, и пакетчетата на Дженезис. На вкус няма кой знае каква разлика; относно качеството на фермента, няма как да се произнеса, понеже нямам домашна лаборатория. За приготвянето използвам йогуртиера, закупена от Лактина, която има термостат (може и в мултикукър, но в момента имам ремонт и всичко е опаковано). При спазване на технологичната дисциплина и в двата случая (и с гъбката - която купих онлайн и се надявам, че е читава, но няма как да съм сигурна, нали - и със закваската на Дженезис, вкусът е подобен). Ако имаш интерес и нямаш под ръка "гъбка", можеш да пробваш с Дженезис. А когато имам повече, с удоволствие ще ти пратя.  Hug
Не става на "гъбка", но може да се използва като закваска за следващата партида. Засега имам 3 поколения партиди без някакви изменения, които да мога да различа на вкус. Доколко, обаче, се запазва титърът на жизнеспособни пробиотици, няма как да кажа.
П.С. Познавам вкуса на кефира от преди много години, когато съм живяла в Русия и Украйна; естествено, става дума за промишлено произведен кефир от магазина. Малко е трудно да се твърди, че вкусът на моята домашна гъба или на Дженезис е същиият, но определено приличат на вкус, харесват ми и т.н. Сп. мен спокойно можеш да ползваш Дженезис; закваската може да се задейства нееднократно по същия начин, както и закваската за кисело мляко. Но не съм биотехнолог; представа нямам доколко "рециклирането" се отразява на качеството на пробиотиците. Моята "гъбка" засега е малка, но в момента, в който имам повече, ще пиша в темата и ще разпратя. През зимата, дори и при добри температурни условия, някакси по-бавно нараства, така че може и да не е твърде скоро.

Последна редакция: нд, 03 яну 2016, 23:02 от fractal

# 11
  • Мнения: 1 030
  fractal, благодаря за бързия отговор! Купих си кефир от същия магазин / за първи път опитвам/ http://www.balevbiomarket.com/bio-kefir-500ml.html , но вкуса му беше сметанов, беше гъсто и не беше газиран / аз си го разреждах с газирана вода/. Така ли трябва да бъде?

# 12
  • Мнения: 557
fractal, благодаря за бързия отговор! Купих си кефир от същия магазин / за първи път опитвам/ http://www.balevbiomarket.com/bio-kefir-500ml.html , но вкуса му беше сметанов, беше гъсто и не беше газиран / аз си го разреждах с газирана вода/. Така ли трябва да бъде?
Това е ОК. Има значение качеството на млякото, което използваш; а също, имай предвид, че дори след прецеждането, наливането в бутилки и поставянето в хладилник, процесът на ферментация ( в литературата го наричат вторична ферментация) продължава. Трябва да се експериментира, и да налучкаш  комбинацията, която на тев ти импонира. Мен лично ме учуди, че по-добри резултати (резливост и газираност) се получават с мляко, което е по-нискомаслено. Не знам защо е така? Аз процедирам така: след първичната ферментация го прецеждам в стъклени бутилки (от водка  Crazy), със стабилно завиваща се винтова капачка (и достатъчно въздух да няма контакт с метала на капачката) и тикам в хладилника. Ако имам свръхпроизводство, правя кефирена извара. Опитвай, докато намериш твоята точна рецепта. Действително, процесът на ферментация продължава, и е много индивидуално на вкус.
Пак П.С. Имам доверие на Дженезис - падам си експериментатор, и понеже във Великобритания е малко трудно да се намери читаво кисело мляко (поне беше де, преди години), нали, невоята учи и пр., та от години дундуркам всякакви такива животинки.  Laughing И Дженезис, и Лактина, и на разградската фирма, чието име забравих - читави култури са! Искрено се радвам, че имаме такива фирми! Има едно голямо и важно НО - инструкциите трябва да се спазват, иначе рискуваш да опорочиш качеството. Спазваш ли температурния режим? Ако имаш мултикукър е най-лесно; ако не - трябва да се опиташ да осигуриш температурата с бабешки методи - най-простото (завиване с одеало) или пък термос с добра изолация.

Последна редакция: нд, 03 яну 2016, 23:21 от fractal

# 13
  • Мнения: 1 030
Много ти благодаря за среднощния отговор! Ще му хвана цаката Simple Smile Четох, че не трябва да се употребява алкохол, когато се пие кефир - сигурно първо трябва да се подсигуря с празни бутилки и после да почвам производството Simple Smile

# 14
  • Мнения: 557
Много ти благодаря за среднощния отговор! Ще му хвана цаката Simple Smile Четох, че не трябва да се употребява алкохол, когато се пие кефир - сигурно първо трябва да се подсигуря с празни бутилки и после да почвам производството Simple Smile
Хахаха...... Аз съм Плюшкин, пазя всички бутилки, които са с винтови капачки, ама от години, ей богу.  Crazy
Не използвай пластмасови бутилки (дълга тема); пластмасовите капачки са ок, стига да нямат досег с кефира. А винтовите са по-устойчиви на бомбиране, макар че едва ли ще се стигне дотам. Пиши, ако има въпроси и можем да помогнем.



Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Активация на акаунт