Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 1 ян. 2016, 15:34 ч.

Шеста тема на чакащите

 • 242 640
 • 1 810
 •   1
Отговори
# 1 260
 • Мнения: 66
Накарали са да връщат пари майки, които са били в отпуск за гледане на дете, а децата им са посещавали детска градина. Тези, които са прекъснали ползването на отпуск и децата им посещават ясла, имат право на обезщетение в размер на 50% в случай, че децата не са настанени в заведение на пълна държавна издръжка. Последното в КСО и сайта на НОИ е определено като " заведение, в което на децата се осигуряват жилище, храна и облекло за сметка на държавния и общинските бюджети, брз да се заплаща такса". Затова и родителите на деца посещаващи ясла, които са прекратили отпуска за гледане на дете, имат право на обезщетение за неползването му в размер на 50% от този при ползването му. Както и при неползването на отпуск при майчинство. А в предлаганите промени за обезщетение при неползване на отпуск за осиновяване(нов чл.53г, ал.3) се поставя и условие за непосещаване на ясла/ детско заведение, а не само настаняване в такова на държавна издръжка.

Последна редакция: пн, 05 фев 2018, 11:48 от rianna

# 1 261
 • behind your back... don't turn around
 • Мнения: 723
Явно искат да ни оставят да развиваме бизнеса на детегледачките и агенциите, които предлагат тази услуга... Не всеки може да разчита на баби, а и не всички баби искат да помагат...  Tired

# 1 262
 • Мнения: 35
Дами, на някои от вас да е предлагано дете с не силно видимо черепно-лицево изкривяване? Чета че като няма нарушения в метално и опорно-двигателно развитие се води плагиоцефалия. Някой да има такова дете, дори и ваш близък, та да споделите с времето само козметичен дефект ли е останалоили е прераснало в нещо или е повлияло на менталното развитие?

# 1 263
 • Мнения: 3 153
Рени, накара ме да се замисля и да потърся информация. Лъчи има такова (или подобно) изкривяване на черепа отзад. Не можех да си обясня тази несиметричност. ЛЛ ми казваше да питам невролог, а детската невроложка си мълчеше като я питах (ясно защо). Четох сега, че според някои изследвания такива хора са склонни към проблеми с обучението. Не знам дали има връзка (може би няма), но моето дете е с дислексия ,дисграфия и дискалкулия, като все още има леко изоставане спрямо връстниците си и възрастта. Но имай предвид, че е била три години в институция и БМ е употребявала алкохол по време на бременността (според социалните), т.е изоставането и затрудненията може да имат и друг характер и да не са свързани с тази деформация на черепа.
Моят съвет към теб и другите момичета е да не търсите "идеалното" дете. Идеални деца няма или са изключитела рядкост. Усетете детето, което ви предлагат. Запитайте се може ли то да бъде вашето дете, може ли да го обичате такова, каквото е. Другото са подробности. И имайте предвид, че нашите деца не носят нашите гени. Те са различна вселена, която трябва да опознаем. Техният старт в живота е далеч от най-доброто. По-голямата си част вероятно са от N поредна непроследявана бременност, вероятно БМ е пушила или пила по време на бременността, вероятно не се е хранила пълноценно и не е живяла при добри битови условия, може би не е завършила дори средно образование. И въпреки това детето може да има или да няма трудности, да е спокойно или хиперактивно, да боредува често или да е здраво, да е отличник или среден ученик, но във всички случаи ще е най-желаното, най-чаканото, най-изстраданото, най-чаровното, най-обичаното и НАЙ-ПРЕКРАСНОТО ваше дете. Детето, което ще ви буди по 5 пъти на нощ, което ще ви стопява лагерите, което ще ви разтапя с усмивката си, което ще ви гледа изпитателно пли поредната беля, което ще ви разплаче на първото си тържество в ДГ...
Успех момичета.

# 1 264
 • Мнения: 35
Mama Ru, малката е вече на 1.5г и видимо в развитието няма изоставане. Сплескването е странично, но няма изкривяване на лицето, а лявата страна на лицето  е в една лека равнина по-назад. Забелязва се при вглеждане,  но не и веднага.
Вашето детенце колко беше голямо като го взехте и кога забелязахте изоставането?

# 1 265
 • Мнения: 3 153
Беше на 3,4г. От институция и огромно изоставане - във всяко отношение, дори двигателно. Ползваше 5-6 думи, изглеждаше като двегодишна, но на ниво едногодишна, никога не я бяха водили за ръка да слиза и качва стъпала например. Единствено можеше да върви, да се храни сама (ако проявеше интерес към храната), обуваше си правилно обувките (всъщност подаваше правилния крак). 13 месеца я гледах у дома и ходихме по терапии - ерготерапия, кинезитерапия, плуване, логопед. На 4,6г тръгна на ДГ от втора група. Започна да оцветява на 5, да рисува - на 6, горе-долу от тогава и реди пъзели, справя се с непознат пъзел от 60 части и повече без да гледа от картинка, ако иска помощ е по-скоро, за да ме включи и мен в заниманието си, проговори на 3,9г. В момента е първи клас - срича, пише под диктовка, но бавно, смята до двайсет с подкрепа и помощта на пръстите. Като цяло изоставането не е трагично, а преодолимо, но е доста видимо на фона на другите деца и забързаната програма и повишените изисквания. В една нормална обстановка и по старите програми, проблемите щаха да са съвсем леки и решими в клас. Но както писах и преди обучителните трудности при нея са свързани с дислексия, дисграфия и дискалкулия (рядко се срещат в комбинация, но тя явно е "късметлийка). Защо ги има - загадка. В световен мащаб хората с дислексия са около 10%, за България се смята, че са 18-20% от населението. При осиновените деца (не знам по какви причини) като че ли се срещат малко по-често такива проблеми. Не е болка за умиране, но изисква допълнителна подкрепа и работа с детето за преодоляване на затрудненията.
Такава лека диспропорция на лицето може да се дължи и на дъвчене само на едната страна (получава се и при възрастни, които имат навик да дъвчат само от ляво или само от дясно). Има ли и други характерни черти като малка брадичка, малки кръгли очи, липсваща или по-леко изразена вдлъбнатинка над горната устна, тънки устни? (Лицев дисморфизъм има при ФАС - фетален алкохолен синдром, ако майката е пила по време на бременността.)

# 1 266
 • Мнения: 12 460
Да попитам и аз нещо. Ще го сложа в скрит текст, защото вероятно не е актуален въпросът за повечето от вас.
Скрит текст:
Случвало ли се  е на някоя от вас да й протече кърма? Чела съм подобна тема в бг. мама, но там няма такъв случай. Когато взехме детето миналото лято, нощем много пищеше и аз насън, неволно, съм си помислила, че е дъщеря ми и  веднъж се събудих с мокро петно на тениската. Явно организмът си действа по негови вътрешни сигнали. Преди 2-3 дни сложих детето върху мен, гушнах го, то се укроти /за пръв път го правя да съм така близка с него/. И пак протече малко.

# 1 267
 • Мнения: 8 284
Да попитам и аз нещо. Ще го сложа в скрит текст, защото вероятно не е актуален въпросът за повечето от вас.
Скрит текст:
Случвало ли се  е на някоя от вас да й протече кърма? Чела съм подобна тема в бг. мама, но там няма такъв случай. Когато взехме детето миналото лято, нощем много пищеше и аз насън, неволно, съм си помислила, че е дъщеря ми и  веднъж се събудих с мокро петно на тениската. Явно организмът си действа по негови вътрешни сигнали. Преди 2-3 дни сложих детето върху мен, гушнах го, то се укроти /за пръв път го правя да съм така близка с него/. И пак протече малко.

 Някъде из по-старите теми бяха писали от Лече Лига, или както там се казва, че дори нераждали жени могат да стимулират гърдите за кърмене на осиновено дете./А ти все пак, някога си раждала/ Тогава имаше много негативни реакции и после спорът замря. Би могла да попиташ в кърмаческите теми, там обясняват.

# 1 268
 • Мнения: 35
Момичета,
чета, чета и попадам на постове, в които кандидат осиновители получават писма за деца през 5-10 дни, т.е на 5ти получили едно писмо за дете, после на 15ти за друго дете от друга дирекция.
На мен ми казха, че в момента в който се изпрати предложение до семейство, в системата се стопира предлагането на други деца за това семейство, докато не даде решение за това, което им е предложено първо.
На мен ли не ми е вярна информацията или е вярна, а просто някоя служителка в системата, не е отметнала в системата, че са изпратили предложение на конкретното семейство и затова други дирекции също изпращат предложения, докато семейството е в процес 1 месец на осмисляне на решението си за първото дете?

# 1 269
 • Мнения: 3 153
Е, то реално може да се разгледа и одобри едно семейство в един ден в различни дирекции и вече в зависимост от експедитивността и разстоянието да пристигнат през няколко дни. И, да има и пропуски в системата.

# 1 270
 • Мнения: 12 460
Ние получихме 2 предложения за 2-3 дни. По този начин доста забавихме отговора по първото, защото за второто срещата я организираха чак 2 седмици след получаване на писмото /време, през което вече течеше срок за отговор по първото и по второто предложение/.
Тези със забавянето на срещата бяха Бургас, не можели да се координират с дома.

# 1 271
 • Мнения: 160
Всички РДСПта ли още изпращат писма? Не се ли обаждат по телефона? Притеснявам се, защото нашата пощенска кутия е вътре във входа, а вратата е заключена, и много рядко се получават писма. Това за вписването понеже го очаквах, отидох в пощенската станция да го търся и беше там. Явно трябва всяка седмица да ходя до пощата да проверявам ..

# 1 272
 • Мнения: 35
И мен ме притесняваше заключването на входа, но явно пощальонката като види заключено, звънка на някой апартамент да ѝ отвори, защото съм намирала неведнъж писма в кутията си, а едва ли винаги все е улучвала входа отворен.
mama_TE, за да си по-спокойна, наминавай през пощата, след като ти се е случвало да ти стои там известието/писмото.

# 1 273
 • Мнения: 3 153
Момичета, писмата задължително трябва да са препоръчани и се дават на ръка (ако има някой у дома) или се лепи известие на входа, а не се пускат в пощенска кутия. По принцип в пощата знаят, че това е важно писмо и се отнасят отговорно към тях.

# 1 274
 • София
 • Мнения: 501
Нашето известие беше пъхнато в пощенската ни кутия. Там го откри съпругът ми. Можеше и да изпадне от нея. Но важното писмо го получихме на служебния ми адрес. Blush

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт