Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 1 ян. 2016, 15:34 ч.

Шеста тема на чакащите

 • 248 439
 • 1 838
 •   1
Отговори
# 1 365
 • Мнения: 5
Нямаме долна граница. Заживяхме заедно, когато дъщеря ми беше на 7 месеца, двамата имат уникална връзка Simple Smile . Той иска и другото ни дете да проходи вкъщи Simple Smile

# 1 366
 • Мнения: 11
До AnaHorn- Ами съвсем нормално е, повечето осиновители не изпитват в началото никакви емоции. И на мен като ми предложиха детето, което не ми отговаряше на профила и като години бях с доста резерви. Самото дете като визия трудно го приех. Но  след всяка среща вътрешно започнах да се убеждавам сама, че това е правилното дете. Започнаха срещи, напасвания, имайки предвид, че детето е пред прага на 6 г. е още по трудно. Трудно взех решение и за осиновяване малко и под натиск на социалните , ако трябва да бъда честна. Сега имам дело на 6 март и  вече се напълно спокойна. Започнах да гледам на  детето под друг ъгъл, да мисля за нея непрекъснато и най-важното да я приемам като мое дете. Много трудно ще бъде знам и сигурно ще има кризи, но  човек трябва вътрешно да е настроен. Отиди виж детето още веднъж или два пъти. Много е важно как детето ще те приема и тогава реши. Не винаги се получава от първия път. Както става в повечето случаи в живота, голямата любов е не  любовта от пръв поглед, а тази която идва постепенно с много търпение, постоянство, доброта. Прецени си все пак сама и слушай не само сърцето но и разума. Успех!

Да, благодаря ти! имам втора среща и дано всичко бъде наред! Smile

# 1 367
 • samokov
 • Мнения: 106
Здравейте момичета имали някоя мама чакаща за второ осиновяване на дете.
Лек ден!

# 1 368
 • Мнения: 66
Да, ние очакваме:blush:

# 1 369
 • Мнения: X
И ние. Но в действителност не съм наясно какво се случи с документите ни след първото осиновяване. Кога и дали, изобщо, ще ги разглеждат някъде... В някакъв момент смятам да проявя по-жив интерес към това.

# 1 370
 • Мнения: 12 502
След осиновяване се прекратява вписването в регистъра. Ние получихме писмо за това.

# 1 371
 • Мнения: 204
Не е задължително. Ако са писали, че искат две деца, а досега са осиновили едно, то чакането за тях продължава, без да им прекратяват документите. Даже аз, която бях писала едно дете, когато осинових изрично ме попитаха дали да ми прекратяват регистрацията, или ще си променя критериите /т.е. дали искам още едно дете/.

# 1 372
 • Мнения: X
Не ни е прекратена регистрацията. Или поне не би трябвало да е, защото кандидатстваме за две деца, а сме осиновили само едно.
Още когато подавахме, ни бе разяснена "ползата" от това да пишем още в началото две, а не да кандидатстваме отново, след като вече сме осиновили едно дете. Разбира се, имахме право (и все още имаме, естествено) след първото да се откажем и да пожелаем да ни прекратят регистрацията. Не сме го правили. Та се надявам някъде да "бръкнат" отново в нашата папка, че времето си върви неусетно...

# 1 373
 • Мнения: 186
Практиката е разнопосочна и споделяйки различен опит помежду ни, води до объркването ни каква точно е процедурата. 
Някои отдели имат практика да питат осиновителите дали жеалят да останат в регистрите и ги карат да пишат молби, ако желанието им е да не се заличават от регистрите. В други отдели след получаване на съдебното решение за първото осиновяване, независимо колко деца са били посочени, изготвят заповед за заличаване от регистрите и изпращат на семействата и на всички дирекции, в които кандидатите са били вписани. В други отдели пък не правят нищо и семействата си остават вписани.
Лично аз не бих разчитала на устни отговори, а бих изпратила писмено запитване, за да получа писмен отговор, заради различната практика и защото се губят писма по пощата. Може да са изготвили и изпратили заповед, която да не е стигнала на адреса ни.
Самите ние бяхме посочили повече от едно дете, но след като ни влезе решението в сила, получихме Заповед за прекратяване, без предварителни разговори дали да останем или не в регистрите.

Ето текста от наредбата, по който се работи: 
Цитат
Наредба № РД-07-7 от 5.10.2010 г. за условията и реда за водене и съхраняване на регистрите за пълно осиновяване
Чл. 40. (1) Партида от Националния регистър на осиновяващите при условията на пълно осиновяване се заличава при:
 1. изтичането на срока на разрешението за вписване;
 2. прекратяване на разрешението преди изтичане на срока по чл. 86, ал. 5 от Семейния кодекс поради някоя от следните причини:
 а) по молба на осиновяващия;
 б) по преценка на директора на дирекция "Социално подпомагане" в случаите по чл. 87, ал. 2 от Семейния кодекс;
в) при наличие на влязло в сила съдебно решение за осиновяване, освен ако лицето не е било одобрено за осиновяване на повече от едно дете;
 г) при смърт на осиновяващия.
 (2) В 7-дневен срок от заличаването на вписването регионалната дирекция за социално подпомагане изпраща копие от заповедта за заличаване на вписването до другите регионални дирекции, в които осиновяващият е вписан. Заличаването в техните регистри се извършва в 3-дневен срок от получаването.

# 1 374
 • Мнения: X
В други отдели след получаване на съдебното решение за първото осиновяване, независимо колко деца са били посочени, изготвят заповед за заличаване от регистрите и изпращат на семействата и на всички дирекции, в които кандидатите са били вписани.

Ето текста от наредбата, по който се работи:  
Цитат
Наредба № РД-07-7 от 5.10.2010 г. за условията и реда за водене и съхраняване на регистрите за пълно осиновяване
Чл. 40. (1) Партида от Националния регистър на осиновяващите при условията на пълно осиновяване се заличава при:
 
в) при наличие на влязло в сила съдебно решение за осиновяване, освен ако лицето не е било одобрено за осиновяване на повече от едно дете;
 


Горното, ако се прави някъде, противоречи на долното. В този смисъл, ако се окаже, че някой ни е заличил без наше изрично съгласие (молба), при положение, че кандидатстваме за две деца, а сме осиновили само едно, то този "някой" е нарушил наредбата. Нали се сещате какво може да последва, ако има подобен прецедент?!
Не може да има "разнопосочни практики", при положение, че има ясна и точна наредба.

Написаното на база вашият конкретен случай ли е или имате информация и за други такива? Питам доброжелателно. Определено ще се разровя и ако се окаже, че някой е направил нещо неправилно, ще стане много неприятно.
# 1 375
 • Мнения: 5
Здравейте момичета имали някоя мама чакаща за второ осиновяване на дете.
Лек ден!

# 1 376
 • Мнения: 5
Здравейте ! Ние чакаме за второ дете.

# 1 377
 • Мнения: 34
Здравейте, някой получил ли е скоро обаждане за детенце. Имам чувството, че не се обаждат. На нас се обадиха само веднъж за две години и отново трябва да подновяваме документите.

# 1 378
 • Мнения: 6
Ние също чакаме,нямаме писмо все още,но според мен е рано-вписани сме декември 2017.Дано всички,които чакат добра вест скора да я получат 🙂

# 1 379
 • Мнения: 37
Ние чакаме вече година и три месеца и нищо.Въоръжих се с търпение и продължаваме да си чакаме,но е трудно, много трудно.

Общи условия

Активация на акаунт