Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Мнения: 5
Здравейте момичета,
Интересувам се от добър специалист във Варна, който да се занимава с двойки с репродуктивни проблеми. Бих искала да попадна на лекар който да се заеме с проблема и да го реши докрай.
Накратко да разкажа за себе си. Имам едно дете което е на 6 години и от три години правим опити за второ, но не се получава. Отделно имам много болезнена и обилна/с кръвоизливи/ менструация която ме мъчи всеки месец и не мога да живея пълноценно. Ходила съм при различни гинеколози, но всички казват че не виждат проблем при мен и при мъжа ми и така вече три години.
Зная че тази тема сигурно е обсъждана не веднъж в различни форуми, но не намерих нищо от 2015 година поне. Нещата се променят, лекарите се променят, така че ако има момичета които са се сблъскали вече с този проблем ще съм безкрайно благодарна ако споделят опита си.

# 1
 • Мнения: 151
Здравей,бих ти препоръчала доктор Бейлерян работи в майчин дом. Аз съм много доволна от нея дори най-вероятно ще раждам във Варна.

# 2
 • Мнения: 1 415
Миша, възможно е моят пост да ти се стори доста краен, но говоря от личен опит....

Във Варна така и не попаднах на специалист, който наистина да поеме моят случай и да се опита да ми помогне. Моята ендометриоза остана недиагностицирана много години наред от специалистите във Варна. Тук във Варна няма клиника, която да работи с необходимият пълен набор от специалисти, които да са в състояние да обхванат/диагностицират/лекуват голямата палитра от възможни проблеми за липса на бременност. Тук всичко е полвинчато. За да не бъда голословна ето примери:

АГ-Варна - могат да направят лапароскопия, но никой няма да ти обърне внимание на щитовидната жлеза (сама трябва да се ровиш и да търсиш специалисти). Възможно е спермограмата от там да излезе фалшиво добра.
Олимед - там пък не могат да при предложат лапароскопия - просто не правят.
Майчин Дом - Варна - нямат необходимият опит и всичко според мен е на доизживяване там.
Клиника Радост (д-р Емин) - толкова скандали станаха около този лекар, че изобщо дори не съм си и помисляла да припарвам до него. Не се правят лапароскопии там.
Д-р Димов (Шумен) - има какво да учи, но поне се опитва да помогне, чрез него можеш да стигнеш до клиника Надежда в София, защото работи с д-р Стаменов.

Най-добре се насочи към София, към някоя голяма клиника, където имат пълният набор от специалисти, където могат да ти направят примерно читава лапароскопия, където има репродуктивни ендокринолози, които да те следят (ако възникне проблем и които се занимават само с жени желаещи бременност), където има читави андролози при проблем при мъжа и т.н.

Симптомите, които описваш е възможно да са причинени или от ендометриоза (която се диагностицира чрез лапароскопия) или от някаква полово-предавана болест, която все още не сте хванали, или от някакъв проблем с хормоните, който не е в сферата на гинекологията (след като до сега Варненските гинеколози не виждат проблем), а е в сферата на репродуктивните ендокринолози.

Неприятно е да се пътува, но от друга страна няма смисъл човек да си губи времето и нервите тук във Варна. Ако сте по-лесен случай - може. Но пациентът няма как сам да прецени степента на сложност на своя случай.

Или най-малкото се насочи към голяма клиника в София, за да се диагностицира правилно проблема, пък после можеш да търсиш решения във Варна. Но е важно първо да се ориентираш за това какъв проблем имате да преодолявате и в кои области на медицината е това.

Последна редакция: чт, 25 фев 2016, 13:19 от Magdalena1978

# 3
 • Варна
 • Мнения: 1 551
Миша, в клиника "Надежда" в София, благодарение на която се роди моят син, преди време бях срещнала момиче с проблем като твоя. Тя имаше по-голямо детенце, заченато по естествен път, но не можеше да забременее с второ и също търсеше причините. Лекарите предполагаха, че след първата бременност имунната й система е развила антитела, които не позволяват на сперматозоидите да действат. Т.е. имаше имунологичен проблем. (При теб, разбира се, може да е коренно различно, просто споделям мнение).

Затова не е зле да се насочиш към клиника, която работи с имунолози и зачита тяхното мнение (по принцип имунологията е спорна при проблемна бременност и някои гинеколози не я признават). В "Надежда" има имунолози, а много добри отзиви съм чувала и чела за доц. Конова в Плевен. С нея може да се контактува и по имейл.

Мъжът ти правил ли си е спермограма скоро? Там също може да възникне проблем.

Затова, както Магдалена те е посъветвала, насочи се към клиника, която има пълния набор от специалисти.

Успех! bouquet

# 4
 • In Elinaland
 • Мнения: 1 558
Хич не сме се мъчили в БГ. Направо газ към Истанбул - резултатът- 2 ин витрота (през 2012та и 2015та), едното ходи на градина, другото е в корема ми и расте  Hug

# 5
 • София - Варна
 • Мнения: 3 924
Аз съм мн съгласна с Магдалена и gallizia, може би и с Ели донякъде.
Като цяло: насочи се към по-голяма клиника с по-голям набор от специалисти. Не губи време.

# 6
 • Мнения: 1 415
**Elly**, не плаши момичето направо в Турция да ходи. Със сигурност има колебания дали да ходи до София, а ти направо в Турция я изпрати Simple Smile

По мои наблюдения в Турция се справят перфектно с много тежък мъжки фактор (с който в БГ не могат да се справят), обаче относно ендометриозите (което на мен ми е проблема)... сякаш нямат по-висока успеваемост от тук. Жалко, че не успях да намеря на сайта на Мемориал статистика за тяхната успеваемост.

Жалко е и че малко клиники в БГ изобщо публикуват статистика с тяхната успеваемост, още по-малко разбита по конкретните диагнози и възрастови граници. Ех, мечтиии Simple Smile

Последна редакция: чт, 25 фев 2016, 14:33 от Magdalena1978

# 7
 • Варна
 • Мнения: 13 512
А и не е казано, че изобщо е за ин витро. Аз съм съгласна с Магдалена, много точно и изчерпателно е изброила проблемите, които може да възникнат във Варна. Като по-близка дестинация от София - чувала съм добри отзиви за клиниката в Тутракан, но за съжаление подробности и имена не мога да посоча.

# 8
 • София - Варна
 • Мнения: 3 924
Не, никой не говори за ин витро на подобен първоначален етап. Просто да се тръгне от един първичен преглед в някоя клиника и да се търсят евентуални проблеми и разрешаването им.

# 9
 • Варна
 • Мнения: 13 512
Имах предвид поста на Ели, раничко му е на момичето за Истанбул.

# 10
 • Мнения: 1 415
Да, така е.

И още един Жокер (поне мое мнение и наблюдения, без да ангажирам никого с това мнение): лекарите в клиниките по инвитро винаги по един или друг начин споменават така небрежно понякога "инвитро", "инсеминации" и т.н., за да проверят нагласата на пациента, до колко той самият е узрял за АРТ процедури. Понякога го казват директно, но като цяло винаги се интересуват от това още на първата среща.

Независимо дали вие сте узрели или не за АРТ процедури, независимо дали изобщо сте за АРТ, е добре да оставите в лекаря впечатлението, че сте. Може от страни да прозвучи малко грубо, но имам усещането, че ако лекарите видят, че не сте узряли за АРТ, е възможно да не търсят старателно причините за проблема.

Просто презастраховайте се и от тази гледна точка.... ако успях правилно да се изразя изобщо....

# 11
 • Мнения: 5
Благодаря ви момичета че окликнахте толкова бързо на питането ми.
Магдалена благодаря за изчерпателния отговор.
Ходих веднъж в Надежда в София, там ме прегледа някакъв специалист и не откри нищо на първи преглед и ме прати във Варна да си намеря някой да ме следи. Вероятно не съм попаднала на правилния доктор защото другите бяха заети и ми дадоха час за който беше свободен.
После ходих във Пловдив и там при един гинеколог/беше преди две години и не му помня името/ и той ми каза че имал съмнения за ендометриоза и да пия дуфастон той щял да ми помогне. Една година пих но го спрях вече нищо не се получи. И във Варна при Александров в АГ ходих той също нищо не видя и каза да продължавам с опитите. Така година и половина някъде. А и цикъла ми е ужасен едва ходя на работа, а някога дори не успявам. И тъй като годинките летят ми се искаше някой във Варна да намеря дори и да не е някакво светило само да обърне внимание, защото работя и с малкия трудно ще мога да отделям време и средства за други градове. Безспорно в София са по добри специалисти. Ходих при Балев той ми каза да направя магнитен резонанс така щтяло да се разбере на 80% дали имам еднометриоза или не. Мислите ли че това е дбра идея или поредният лекар който не може да се справи с проблема.

# 12
 • София - Варна
 • Мнения: 3 924
Мисля, че е добра идея.
Нека кажат и другите.
Като чета това за резонанса, в главата ми изскочи името на д-р Попов от болница Вита. Никога не съм ходила при него, но съм чувала само положителни отзиви. Занимава се точно с ендометриоза.
Такива тежки цикли наистина са характерни за ендометриоза.

# 13
 • Мнения: 1 415
Миша, ако вече някои лекари са ти споменали за вероятна диагноза ендометриоза е добре да провериш тази диагноза. Не е за пренебрегване. Но трябва да си намериш читав оператор, с опит в лапароскопиите. За съжаление не мога да ти препоръчам никой във Варна. Съжалявам. Пак бих те насочила да намериш опитен специалист в София.

Магнитният резонанс не е съвсем безобиден, а и няма да даде категоричен отговор на това: проходими ли са ти тръбите, имаш ли ендометриоза или нямаш. Самият д-р Балев е дал 80%. Рентгеновото облъчване също не е за пренебрегване. Аз щях да правя ЯМР, но лекарката, която прави това изследване всеки ден ми обясни, че рентгеновото облъчване е такова, че после 6 месеца не се препоръчва забременяване. Все пак се облъчва малък таз, яйчници, при това на много "срезове".

Възможно е да не са ти обърнали внимание, защото са разбрали, че твоята нагласа не е за АРТ процедури... Знам ли.

Може би ще се повторя, но отиди в някоя голяма клиника в София и ако лекарят не се "светне", кажи най-малкото, че искаш лапароскопия.

Във Варна освен д-р Александров не зная кой друг може да я направи, но аз имам резерви там (от личен опит).

Да, д-р Попов от Вита във София е добър. Имах 2 разговора с него. Изглежда ми доста съвестен. Мисля, че е вариант.

# 14
 • Варна
 • Мнения: 13 512
Д-р Славчев от ОБ също прави лапароскопии.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт