Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 8 март 2016, 11:52 ч.

Живот с патологичен лъжец

 • 28 530
 • 147
 •   1
Отговори
 • Мнения: 36
Здравейте!
Интересно ми е някой от вас живее ли с  партньор, който е така наречен компулсивен лъжец? Живея с приятелката ми (26г) от няколко години и съм забелязал, че от началото на връзката ни тя показва признаци на това психично заболяване. Маменето й варира от дребни преувеличения през скриване на важна информация до животопроменящи лъжи. Понякога започва да плете мрежи от лъжи, които да потвърдят първата. Нека да уточня, че изключвам лъжите да включват някакви изневери - тя просто не се интересува от такива неща. Не бих я определил и като манипулативна личност. Очевидно лъжата е вид защитен механизъм, а "спусъкът" явно идва от несигурност, ниска самооценка или страх от нещо. Честотата на лъжите варира - от един път месечно до няколко пъти седмично. Варират и като сложност - по-често са със средна сложност (убедителни на пръв поглед, но фактологически издишат). Случвало се е да има продължаваща лъжа, но повечето са импулсивни. Като цяло тя е много адекватен човек и трудно някой би се осъмнил в психиката й, но като човек, живеещ с нея съм забелязал очевидни странности в нея и ако трябва да използвам таблицата на Уикипедия за психологични разстройва, мога спокойно да я сложа в Cluster B:Чел съм, че тези хора живеят в свои собствен свят. На всеки му се случва да излъже. По принцип, когато нормалния човек лъже, той изпитва вина и разкаяние, неудобно му е да говори на темата с лъжата - тези белези не присъстват в нея. Напротив, когато я изоблича в лъжа, тя следва следното поведение:

отрича до край, дори очевиден факт -> става агресивна (крещи и обижда) -> започва да извърта фактите така, че аз да съм виновен -> накрая се разстройва, започва да плаче и да говори неща от типа "аз съм виновна, аз съм нищо" и т.н. -> следва застой с мълчание, като говори зад гърба ми и след два-три дни търси сдобряване с някакъв жест (но без извинение)

Опитвам се да и обясня, че лъжите й подкопават доверието между нас като партньори, че няма нужда да се притеснява да ми казва истината и т.н. Не действа, защото тя упорито отрича проблема си и никога не чувства разкаяние за лъжите си на килограм.  Tired За нея например е много по-угодно да излъже, отколкото да й се налага обясни свое действие с истинни твъдения. Обичам я, време е да мислим за семейство и като изключим лъжите, тя е добър човек. Ще се радвам, ако някой сподели съвети как се живее човек с такъв проблем, защото наистина усещам, че просто вече ми е трудно да се справям и се чувствам зле от тези постоянни лъжи. Най-тъпото в случая е, че за 1-ви април никога не успява да измисли сносна лъжа, на която да се вържа.  newsm78
Последна редакция: вт, 08 мар 2016, 12:05 от redoctober

# 1
 • ЯМБОЛ
 • Мнения: 582
                Смяна на приятелката бързичко!

# 2
 • Мнения: 941
Обичам я, време е да мислим за семейство и като изключим лъжите, тя е добър човек.

Възможно ли е да се изключи подобно нещо?
Аз лично не бих могла да живея с лъжец и бих прекратила нещата още при първата разкрита сериозна лъжа. Да не можеш да имаш доверие на човека до теб е пагубно. Дори и да допуснеш, че с времето тя ще спре да те лъже (в което жестоко се съмнявам), устройва ли те да живееш с патологична лъжкиня? Какви деца ще възпита тя?

# 3
 • Мнения: 186
Според мен психолог.  Sad

# 4
 • Мнения: 1 796
Консултирай се с психолог и психиатър, проблемът ти не е за форум.

Според мен си губиш времето с тази жена, промяна няма да има. По принцип състоянията се влошават с възрастта.

Помисли такъв човек каква майка ще е и как ще се чувстват децата ви. Друг проблем е наследствеността.

Как се живее с такъв човек? Търпиш, търпиш, пък те ударят с някоя "животопроменяща лъжа" (както си ги нарекъл), па си събереш багажа и си потърсиш щастието другаде, огорчен и разочарован.

Не можеш да "поправиш" друг човек, все едно е счупена играчка. Може "повреденият" да потърси помощ и да опита да се промени, но само ако има самокритичност към състоянието си. Тук според описаното самокритичност липсва.

# 5
 • на брега на морето
 • Мнения: 2 807
Същата е сестрата на мъжа ми, с която живеем. С ръка на сърцето ти казвам, че е страшно. Отърви се от момичето каквото и да ти струва това. Ще те "окачи на въжето" някой ден без да се замисли.

Според мен си губиш времето с тази жена, промяна няма да има. По принцип състоянията се влошават с възрастта.
Друг проблем е наследствеността.
Абсолютно вярно.

# 6
 • Мнения: 2 920
Звучиш ми твърде аналитично и книжно и някак ми е трудно да повярвам, че говориш за истинска твоя приятелка.

# 7
 • Мнения: 8 353
Цитат
Маменето й варира от дребни преувеличения през скриване на важна информация до животопроменящи лъжи.

Мен лично би ме притеснило да не кажа изплашило и спряло да имам връзка с такъв човек ,камо ли да създам семейство и деца.
Не говоря за дребното преувеличаване,това го има понякога често при повечето хора,говоря за животопроменящите лъжи.
Ако създадеш семейство с тази жена ,ако имате деца ще можеш ли самия ти да живееш във вечни съмнения че те лъже за нещо,дали ще и се довериш напълно някога за каквото и да било,ще бъдеш ли спокоен за влиянието на това върху децата ви и дали това не би унищожило семейството

Бих посъветвала за психолог ,но щом самата тя не си признава проблема не знам как ще я убедиш

# 8
 • Мнения: 186
Най-лесно е да се разделят. Щом се обичат трябва да се борят за връзката си. Според мен момичето има проблем, който е решим, щом не става въпрос за изневери всичко е решимо. Просто бъди до нея и не я упреквай. Покажи и, че има защо да ти има доверие. Успех. Hug

# 9
 • Мнения: 36
Звучиш ми твърде аналитично и книжно и някак ми е трудно да повярвам, че говориш за истинска твоя приятелка.
Просто когато живееш с такъв човек се опитваш да го анализираш, за да опиташ да го разбереш. Има много неща на света, на които няма да повярваш, докато не ти се случат  Wink

Имаме многогодишна връзка, постигнали сме нещо заедно и сме си помагали в трудни моменти. Лесният вариант с бягството не е вариант, защото не съм такъв човек. Досега съм живял с това, но в последната година тези лъжи ескалираха количествено и качествено, затова реших да повдигна темата и да почерпя опит от някой, който е ветеран в такива отношения. Отнасям се скептично към идеята за психолозите, тъй като познавам няколко такива и те на себе си не могат да помогнат, камо ли на други. Но ако това е последния вариант, не бих го пренебрегнал.

# 10
 • Мнения: 23 840
щом не става въпрос за изневери всичко е решимо.

има неща, които са много по-страшни от една простичка изнерява и случаят ми се струва точно такъв

също бих посъветвала автора да се раздели с приятелката си

# 11
 • Бургас
 • Мнения: 844
Половината си живот съм прекарала в съжителство с патологичен лъжец. Член на семейството ми е. В един момент ми писна да ме лъже и започнах да го изобличавам ... всяка лъжа, всяко преувеличение биваше изобличавано от мен, правех го дори публично пред други хора и мисля, че така му създадох страх от това да ме лъже. Лошото е, че го е страх единствено от мен. Виждам как се държи с други хора - лъже на поразия, но поне с мен внимава.

Не зная, как би приела такова нещо приятелката ти ... в моя случай роднината  ми е брат и връзката ни е много силна. Той знае, че каквото и да му кажа и както и да се държа, го обичам много и може да разчита на мен. Едва ли не-толкова силна връзка би издържала толкова агресивно поведение спрямо лъжецът.

# 12
 • Мнения: 1 796
Имаме многогодишна връзка, постигнали сме нещо заедно и сме си помагали в трудни моменти. Лесният вариант с бягството не е вариант, защото не съм такъв човек. Досега съм живял с това, но в последната година тези лъжи ескалираха количествено и качествено, затова реших да повдигна темата и да почерпя опит от някой, който е ветеран в такива отношения. Отнасям се скептично към идеята за психолозите, тъй като познавам няколко такива и те на себе си не могат да помогнат, камо ли на други. Но ако това е последния вариант, не бих го пренебрегнал.

Предложението за психиатър и психолог са с цел да бъдеш консултиран ТИ какво може да се очаква, какъв е обикновеният развой на състоянието (тъй като са динамични) и какво евентуално може да се направи (ако може). Магически пръчки и феи няма в нито една от двете професии и не е само до кадърност, а до напредналост на науката и до конкретно състояние и проявите му в конкретния индивид.

Какви ветерани очакваш, тук сме зрели жени, почти всички с деца и семейство... Коя жена ще остане с мъж, еквивалент на приятелката ти, след като има деца и като я излъжат сочно за съдбоносни неща, особено ако касаят децата? Които са могли - са избягали, гаранция. Търпят само роднините, от обич и от немай-къде.

Явно си млад и морето е до колене, но на природата не ѝ пука. Момичето няма да се промени, влошаване е възможно и вероятно. Оттук нататък ти си решаваш. Ако очакваш тя да те разбере, да се промени, да я убедиш в нещо - няма да се случи. Ако искаш смислени съвети - при професионалисти, останалите си чешем езиците.

И последно - психиатър и психолог са различни професии, ако темата е сериозна - консултирай се и с двата вида.

# 13
 • Мнения: 12 158
Най-лесно е да се разделят. Щом се обичат трябва да се борят за връзката си.
Скрит текст:
Според мен момичето има проблем, който е решим, щом не става въпрос за изневери всичко е решимо. Просто бъди до нея и не я упреквай. Покажи и, че има защо да ти има доверие. Успех. Hug [/b]
Едно нещо започва ли с борба и война, пиши го бегАло.
А тук, доколкото схванах, става въпрос за определено психично състояние.Което няма да изчезне от "Виж, мило, не искам повече да ме лъжеш!".
Мнението ми е едно към едно с това на негативна.

# 14
 • Мнения: 186
Най-лесно е да се разделят. Щом се обичат трябва да се борят за връзката си.
Скрит текст:
Според мен момичето има проблем, който е решим, щом не става въпрос за изневери всичко е решимо. Просто бъди до нея и не я упреквай. Покажи и, че има защо да ти има доверие. Успех. Hug [/b]
Едно нещо започва ли с борба и война, пиши го бегАло.
А тук, доколкото схванах, става въпрос за определено психично състояние.Което няма да изчезне от "Виж, мило, не искам повече да ме лъжеш!".
Мнението ми е едно към едно с това на негативна.
Идеални връзки няма. Най-лесно е да се разделят, а после какво ? newsm78 Моето мнение е, че за всеки проблем има решение и с правилна комуникация и точния подход и отношение нещата са поправими.  Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт