Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 8 март 2016, 11:52 ч.

Живот с патологичен лъжец

 • 28 501
 • 147
 •   1
Отговори
# 15
 • Мнения: 941
Идеални връзки няма. Най-лесно е да се разделят, а после какво ? newsm78 Моето мнение е, че за всеки проблем има решение и с правилна комуникация и точния подход и отношение нещата са поправими.  Simple Smile[/b]

   И какво е решението, според теб? Да не я упреква и да бъде до нея? Сериозно ли мислиш, че това ще разреши проблема? Защото на мен по-скоро ми се струва, че ще създаде една прекрасна среда, в която патологията й да продължи да процъфтява.

# 16
 • Варна
 • Мнения: 13 669
Най-лесно е да се разделят. Щом се обичат трябва да се борят за връзката си. Според мен момичето има проблем, който е решим, щом не става въпрос за изневери всичко е решимо. Просто бъди до нея и не я упреквай. Покажи и, че има защо да ти има доверие. Успех. Hug

Само че аз желание за спасяване на връзката не виждам и у двамата. Май е едностранно. Така че според мен е наивно авторът да си мисли, че може да направи нещо. Приятелката му най-вероятно не е някое хлапе, а пораснал, изграден човек. В добавка и на това, че тя не вижда никакви причини да се извинява, т.е. не осъзнава, че поведението й е неправилно... Ами аз също съм много скептична и бих го посъветвала да си бие камшика. Поне аз в такава ситуация така ще постъпя. И не става дума за бягство, малодушие и прочие тъпотии - става дума за трезво преценяване на ситуацията, а според моето мнение тя е безнадеждна.

# 17
 • Мнения: 1 286
Според мен от психолог има нужда момичето! Явно има причина да се държи така. За връзката - не зная... Всичко зависи дали консултациите с психолог ще помогнат или нищо няма да се промени. Не си представям връзка, без доверие, а вашата е такава, след като трябва всяка дума да се подлага под съмнение! Tired

# 18
 • Мнения: 2 123
Най-лесно е да се разделят. Щом се обичат трябва да се борят за връзката си. Според мен момичето има проблем, който е решим, щом не става въпрос за изневери всичко е решимо. Просто бъди до нея и не я упреквай. Покажи и, че има защо да ти има доверие. Успех. Hug

Абсолютно погрешен съвет. Подобни хора са пълна помия, това никога не се променя и ако историята е истинска, любовта може да е всякаква, но децата, които биха се родили, изобщо не заслужават да живеят с подобен човек.
Говоря от личен опит.

# 19
 • Мнения: 11 699
Звучиш ми твърде аналитично и книжно и някак ми е трудно да повярвам, че говориш за истинска твоя приятелка.

И аз такова усещане имам. Трудно ми е да повярвам, че някой с подобен проблем ще прилага "доказателства" от уикипедията.  Crazy

# 20
 • Мнения: 6 229
Бившият ми мъж и майка му са такива. Какво ли не им се случва. Само извънземни не са ги отвличали.  Crazy измислят си за норматив. Когато се започне системно изобличаване, наистина спират пред конкретния човек, но навикът си остава.

# 21
 • Winterfell
 • Мнения: 583
Свекърва ми и свекър ми са така, мислех си, че е характер  Rolling Eyes
Преувеличават,лъжат, драма да става. Следователно след толкова години никой почти не им вярва, или най-малкото хората си имат едно на ум.Представи си човек около 40-те да лъже, че жена му и бебето му са починали, или баща му.И то без причина,или незначителна такава -че не му се ходи на работа. Или свекърва ми-лъже, че ни давала всеки месец крупна сума, за да се изтъква (я дала, я не дала 5лв на детето в действителност). Такъв човек едва ли би се променил. На мен ми е трудно общуването с такива хора. За нищо да им нямаш доверие, да не можеш да разчиташ на истинността  на всяка информация,дадена от тях, на дадена дума, на нищо. Не са ми близки, даже с първото куку не общувам вече (и слава Богу) , но съм живяла с нея и беше страшно-изведнъж започна да ме въвлича в нейните филми и драми, дори бях заставена да лъжа. Е не мога да си представя половинката ми постоянно да ме поставя под подобен стрес. Мъжът ми на моменти проявява поведенчески отклонения като преувеличение, но не е сериозно.Аз съм в другата крайност и ми прави впечатление. Когато е с майка си обаче нещата рязко ескалират, едно дете следи примера на родителя си.Дори вече като пораслнал и осъзнат индивид неминуемо се забелязват следите на примера.

# 22
 • Мнения: 24 369
Обаче системното изобличаване и проследяване също си е вид патология.

Щото примерно може нещо да е моята версия за реалността, а за друг да е лъжа.

Приела съм, че има хора, които си живеят в отделен свят и си вярват. Има си начин да не приемаш тяхната реалност, свиква се с времето. Не е точно лъжа тяхното, но не е и истина.

# 23
 • Мнения: 12 136
Скрит текст:
Най-лесно е да се разделят. Щом се обичат трябва да се борят за връзката си.
Скрит текст:
Според мен момичето има проблем, който е решим, щом не става въпрос за изневери всичко е решимо. Просто бъди до нея и не я упреквай. Покажи и, че има защо да ти има доверие. Успех. Hug [/b]
Едно нещо започва ли с борба и война, пиши го бегАло.
А тук, доколкото схванах, става въпрос за определено психично състояние.Което няма да изчезне от "Виж, мило, не искам повече да ме лъжеш!".
Мнението ми е едно към едно с това на негативна.
Идеални връзки няма. Най-лесно е да се разделят, а после какво ? newsm78 Моето мнение е, че за всеки проблем има решение и с правилна комуникация и точния подход и отношение нещата са поправими. Simple Smile
По принцип е така.Обаче, с едно много важно уточнение:
Желанието за промяна и подобряване на връзката трябва да е ВЗАИМНА.
А тук такова нещо няма.Лъжкинята не осъзнава проблема си (или ясно знае каква е, но е най-лесно да отрича), не желае да се променя, продължава да лъже.
Е, в такъв случай как точно да се "бори" момъкът сам?Срещу какво? И как?
А и хората НЕ се променят в същността си.Само в сферата на фантазиите е как една сутрин момичето ще се събуди осъзнала се, и ще стане искрена, честна, откровена и заслужаваща доверие личност.Възможно е, да, но може би само ако в резултат на нейни лъжи)измислици загинат хора, да не дава Господ.Тогава може да й прещрака нещо в мозъка и да осъзнае какви ги върши.И да се спре.
Но за момента, според описанието на автора, няма изгледи за промяна.
И на него не му остава нищо друго, освен да се примири и да си я обича такава, каквато е.Ако има сили за това, естествено.Защото не е лесно ежедневно да живееш с някого, който сутрин ти казва "Добър вечер.".

# 24
 • Бургас
 • Мнения: 844
Приела съм, че има хора, които си живеят в отделен свят и си вярват. Има си начин да не приемаш тяхната реалност, свиква се с времето. Не е точно лъжа тяхното, но не е и истина.

Точно!!!

За тях това не е лъжа ... в повечето случаи брат ми си вярва, когато лъже или преувеличава. Обзалага се ... спори ... заклева се. В общуването си с мен е страшно предпазлив и го виждам, че се старае да не изпадне в положение пак да го хващам в лъжа. Но това е само с мен ... родителите ми си ги лъже системно. Те не му и вярват и има напрежение в общуването им. Успява да създава връзки и то стабилни (направо нямам идея как), поне докато не му омръзне девойката. Но пък е ултра емоционален, сравнително комплексиран е - то заради това и лъже, и супер лесно се поддава на провокации. На два пъти изпада в тежки депресии, от които го измъкна един психолог. Много се надявах да потърси помощ и за лъжите от психологът, но явно не го е сметнал за чак такъв проблем, въпреки годините натякване от моя страна.

# 25
 • Мнения: 1 136
В интерес и на двамата е тази връзка да приключи.

Момичето има нужда от адекватна, професионална помощ.

Момчето в тази ситуация също има нужда от консултация - ще е добре да си изясни кое го кара да бъде привлечен от партньор с подобни ерозиращи връзката качества и защо има нужда да класифицира, анализира и ремонтира характера на един човек, който има нужда от лекар, а не от аматьорските му упражнения по уикипедийна психология.

# 26
 • Мнения: 186
Момичета, и вие сте прави. Ако тя го обича и държи на него , ако усети, че може да го загуби, може би ще опита да се промени, не знам и аз... Thinking

# 27
 • Мнения: 186
А може би мисля и прекалено наивно.... Laughing

# 28
 • Бургас
 • Мнения: 844
Не мисля, че може да се промени без помощ. Там някъде дълбоко има проблем, които предизвиква това поведение. Силната обич не е достатъчен мотиватор.

# 29
 • Мнения: 299
Дай пример за живото-променяща лъжа, която тя е изрекла? Само с теб ли се случва това патологично лъжене или такъв й е начина на общуване? Лъжите й всъщност на кого нанасят реална вреда и нанасят ли въобще, или се получава неразбирателство и разминаване?

Ако диагнозата, която й слагаш е вярна, то дамите, които предлагат раздяла са прави. В такава връзка няма начин да оправиш човека, най-много да се научиш да оцеляваш и съжителстваш с патологията му. Наивно, но има всякакви хора, и ти не изглеждаш чааак толкова притеснен от положението. Сам решавай дали "навикът" й градира, и дали това я кара тя самата да деградира като човек. Ако мислиш и чувстваш, че лъжите й те тормозят, напускай "Титаник" навреме.

Общи условия

Активация на акаунт