Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 8 март 2016, 11:52 ч.

Живот с патологичен лъжец

 • 28 504
 • 147
 •   1
Отговори
# 45
 • Мнения: 24 370
Това вече не е лъжа, а си е финансова измама.

# 46
 • Мнения: 6 229

Освен това, вие ще се научите да живеете с такъв човек, а всички останали? Как ще се задържи на работа?
Как ще гледа деца? Как ще има приятели?
От форумите се убедих, че на много малко хора им пречат тези патологични лъжи.
Всеки оправдава и подкрепя себеподобните...

Да, когато манталитът ти е такъв, свикнал си да живее' в такова семейство, всички лъжи ти се струват дребна работа и нещо нормално, спомагащо дори за по-спокоен живот.

# 47
 • София
 • Мнения: 18 103
А какво пречи да заложи апартамента примерно?
И една прекрасна сутрин идва съдия- изпълнител на вратата, а жената прави палачинки на децата...
Прелест.

# 48
 • Мнения: 6 229
Кредитите, изтеглени и похарчени без половинката да разбере, са си измама и за мен. Дори и бракът не те предпазва от такова нещо, обаче пък после си длъжник за пари, изхарчени незнайно от кого. Дупка в законите. Но за някои жени и това не е проблем, все пак важното е любов да има.

Последна редакция: ср, 09 мар 2016, 11:39 от REAL_WOMAN

# 49
 • Мнения: 5 647
Дотук съм съгласна със Шарки и непорастването. И още една идея ми хареса, ще пиша пак.
Това вече не е лъжа, а си е финансова измама.
Добре, за да бъдат нещата съвсем категорични, ще кажа, че парите са взети от член на моето семейство. Т.е. в някаква степен е било ясно, че ще лъснат.
А автора на темата - да види какво го чака, по възможност преди децата. Че аз имам 2.

# 50
 • Осло - Норвегия
 • Мнения: 1 121
 
[/quote]
Идеални връзки няма. Най-лесно е да се разделят, а после какво ? newsm78 Моето мнение е, че за всеки проблем има решение и с правилна комуникация и точния подход и отношение нещата са поправими.  Simple Smile
[/quote]

Имам въпрос към redoctober - замислял ли си се някога ДАЛИ ТИ  не провокираш това нейно поведение???

Ако Ѝ държиш сметка за всяка стъпка, дума, жест; ако си прекалено педантичен; ако не Ѝ даваш свободата сама да мисли и действа и искаш да има твоето одобрение за всяко свое действие и дори мисъл - т.е. да живее и гледа света през твоята призма?????
Всичко това води до "изкривено обстоятелствено поведение" - поне НИЕ психолозите  ( и психиатрите) така го наричаме. Не би трябвало за игнорираш една консултация със СЕМЕЕН  психолог. Вината може да е в теб! НЕ ВСИЧКИ ПСИХОЛОЗИ СА ЛОШИ ПРОФЕСИОНАЛИСТИ!!!!
Сам казваш че за изневяра не може и дума да става; че е добър човек. Аз от това, което разказваш вадя заключение че нейните "лъжи" са продиктувани в много случаи от твоето поведение спрямо нея и твоя характер в частност. Смело мога да твърдя че ДА, нея я е страх как ти ще реагираш или постъпиш. И когато поискаш да признае че е излъгала - ТЯ отрича докрай. За това има две нишки - едната е: тя иска да избегне по-нататъшни обяснения и виковете Ѝ са вид защита; и втората - тя е убедена че ТИ в повечето случаи търсиш "под вола - теле".

# 51
 • Мнения: 1 844
Трябва да се прави разлика между обикновенния манипулативен лъжец и "патологичния лъжец".
Манипулативният лъжец действа с цел нарочна заблуда, с цел някаква лична полза, с цел злепоставяне на трето лице и тн - като го прави методично, нарочно, съвсем осъзнато.
Патологичният лъжец или както е по-правилно в случая - митоманът - живее в своя фалшива реалност, създава си своя фалшива идентичност, превръща изфабрикуваната истина в свой начин на живот, дотолкова, че дори понякога самият той започва да вярва в измислените си истории и да си създава неистинни спомени, чувства и преживявания. Всичко това не е нарочно провокирано от него, както би било нарочно провокирано от манипулативния лъжец. В този смисъл, митоманът не лъже задължително с цел изгода, макар понякога да я получава като резултат в следствие на изфабрикуваната история.
Най-често митоманията е външният симптом, този, който блесва пред обществото, но обикновено състоянието е просто външната проява на конкретен тип личностово разстройство, и свидетелства за разстройства, свързани с количествено нарушение на волята / хипербулия/ - общо взето много подобно на клептомания, пироманията и тн.
Важно е да се знае, че митоманията не се отнася до характер, темперамент или пък въображение.
Тя се асоциира с изменения в мозъчната функция, продиктувани от нарушен баланс на сивото и бялото вещество.
В този смисъл, нечестно е да обвиняваме човек с такова разстройство, то не е негов личен избор, както не е личен избор никое друго заболяване.
Виждам, че в темата много хора съветват автора да бяга надалеч от приятелката си, това също ми се вижда нечестно. Не съм срещала подобни съвети в теми за хора, страдащи от депресия, хипохондрия, паническо разстройство и тн - а всъщност тези състояния са корелиращи. А и ако бягаме от всеки човек с такъв проблем, ехеее 40% от населението ще си седят сами като кукувици. Simple Smile
Радващото е, че момчето не иска да се отказва от връзката си, евала на небягащите като ощипани моми!
С точно такъв партньор и метоманът, и депресираният, и хипохондрикът, и ВСЕКИ друг, има шанса да излезе по-лесно от омагьосания кръг на тези състояния. Защото най-важно е да имаш човек, който търси разрешение на проблема заедно с теб, мотивира те, подкрепя те, побутва те, ако трябва.
Както и всяко друго личностово разстройство, митоманията също се появлиява от психотерапия - доколко бърз и успешен ще е ефектът зависи от много неща - от желанието за промяна, от степента на митоманията, от вида на психотерапията и тн. Но с търпение и постоянство ефектът винаги е налице.
Дълг на близките е да опитат да мотивират човека да потърси разрешение на проблема си, защото обикновено такива състояния могат сериозно да навредят на социалния живот, не е рядкост човек да се забърка в големи каши - ненарочно, или поне не съвсем.  Simple Smile

# 52
 • Мнения: X
Момче, бягай далеч, казвам ти го като косвен наблюдател и до някъде съпреживяла всичките лъжи,които приятелката на братовчед ми/беше му първата/ му заплете... Такива лъжи,такива интриги,че накрая и той не знаеше кое е истина и кое е лъжа...  Лъжеше за несъществуващи приятели ,,много яки,богати не знам си кво,,,лъжеше че учи, лъжеше за хиляда неща,такива интриги му създаде в семейството излъга ,че майка му я е ударила, а тя сама се е самонарани нарочно, лъжеше за всичко,дори какво е яла, а накрая и тя самата даже не помнеше какви лъжи е говорила...и постоянно я хващахме... След това при поредната караница заради нейна лъжа тя инсценира отвличането си, като някъв се обади,че може да не е жива не знам си кво... Братовчед ми се поболя - пак се върза....полиция звъна... А наща се прибира сутринта пияна, и усмихната и колко го обичала - това беше края...слава на бога!!!
А що зор видя докато я разкара,щеше тя да се самоубива ,да си реже вените,да го трепе... Просто спря да и вдига телефона и да и говори с нея...
Горкия,остана му травма за доста дълго време, но ето го сега след 7 години вече си има ново нормално момиче и две хубави дечица, да са им живи и здрави!!!
Авторе, ТАКАВА МАЙКА ЛИ ИСКАШ ЗА ДЕЦАТА СИ???? Живота е един, не го пропилявай!!!!

# 53
 • Мнения: 742
Като се замисля, като малка съм лъгала по подобен начин. В основни линии - преувеличаване на собствени постижения при разказ пред трети лица, или украсявне на ситуации или направо тотална смяна на актьора-първенец и разказ от първо лице  Laughing Сега като се замисля причините са желанието на тази възраст да си харесван, оценен, интересен и похвален. При мен имаше и силна конкуренция от другите деца в семейството и доста успели родители, някак си всичко това на тази възраст те избива и ако не можеш да блеснеш с нещо почваш да го съотворяваш  Embarassed

В един момент си дадох сметка коя съм, какво мога и се впрегнах да осъществявам мечтите си, сега пак имам уклон към късия разказ, но разказвам само авторски истории, 100% автентични  Laughing. Тоест, в моя случай в основата май беше чиста проба грешна суета и самохвалство, очевадно нелечими напълно и до ден днешен, но поне се отучих да лъжа. От години трайно възприемам лъжата като нещо грозно, излишно и жалко и не си го причинявам.

Разказвам ти това, защото ако при твоята е приятелка случая е подобен, има надежда. Поговори с нея, възможно е да има много комплекси, неосъществени мечти, да се чувства недооценена и да го прави за да получи твоето внимание и възхищение. Опитай се да разбереш причината, наблюдайвай, промени временно поведението си - отдай и много внимание и ударна доза възхищение и похвали по дребни истинни поводи и факти.  Говори с нея, пробвай да я разбереш и да я накараш да осъзнае че това е смешно, че най-простото нещо е да кажеш истината  и е прекрасно да бъдеш себе си и да защитаваш това което си. Ако нищо не помогне се спасявай, животът с патологичен непоправим лъжен за мен е кошмар, такив хора имат изкривени представи за съвест, морал, отношения с околоните. И това в проекция при възпитание на деца  Rolling Eyes

# 54
 • Мнения: 193
Най-добрата ми приятелка беше паталогичен лъжец. Бяхме много близки дълги години, но лъжите при нея започнаха много да ескалират. От измислени нейни роднини до тяхната смърт като очакваше съчувствие постоянно.
Започнах да я хващам в лъжите с доказателства, но нищо не се промени. Тя ставаше много агресивна и заплашителна. Дойде момент, в който вече не можех да й вярвам за абсолютно нищо и прекратих приятелството.
Колкото и близки да бяхме в един момент просто ти идва в повече от всички лъжи.

Мога да те посъветвам да поговорите, но честно казано не мисля, че такъв човек може да се промени.  Sick
Аз опитвах с години от любов, но така аз се натоварвах психически доста повече от нея. Тя така и не пожела да спре да лъже.

# 55
 • Мнения: 2 662
Дотук съм съгласна със Шарки и непорастването. И още една идея ми хареса, ще пиша пак.
Това вече не е лъжа, а си е финансова измама.
Добре, за да бъдат нещата съвсем категорични, ще кажа, че парите са взети от член на моето семейство. Т.е. в някаква степен е било ясно, че ще лъснат.
А автора на темата - да види какво го чака, по възможност преди децата. Че аз имам 2.
Според теб това, фактът, че нещата евентуално щели да "лъснат" скоро, го прави по-малко лъжец ли?
И това не е случай на митоман, за който беше отворена (според мен), а на обикновен лъжец, да го наречем така (много добра квалификация изложи desinka_85.

# 56
 • Мнения: 5 647
Не, ни най-малко не го прави по-малко лъжец. Опитвам се да изложа съвсем накратко изчерпателно всички факти. Така или инак темата не е за мен и не искам да пиша за себе си и да разводнявам. Да помогна на автора не бих могла явно много много, така или инак явно случаите са за специалист, а не ние да си бистрим тука.

# 57
 • Мнения: 2 199
Да кажеш патологичен лъжец на излъгал еднократно не става. Въпросът е и дали е лъгал еднократно-ако е лъгал добре разбира ли се? Уж всички лъжи излизат наяве, но дали?
Но тези лъжци, които живеят с лъжата и се крият зад нея дори в обикновени ежедневни малко по-кризисни моменти, са един тип-онези, които са просто слабохарактерни и лъжат защото така е по-лесно. За мен това също си е патологичен лъжец.
Създаването на фалшива реалност е другия типаж, да. Аз лично не мога много добре да преценя, кога можеш да се насочиш с близък човек за помощ към специалист и кога е чисто и просто изпуснато при възпитанието някога.
Независимо от причината за лъжите-те са си лъжи и да, менят съдби понякога, животи преобръщат, лъгана съм, преобръщан ми е живота на мен. Не знам дали бих могла дълго да държа фронта и да помагам до безкрай и да разбирам.

# 58
 • Мнения: 278
Живях известно време с такъв човек. Слава Богу, вече сме разведени, но "благодарение" на него вече нямам доверие на никого. Аз не съм се ровила толкова, колкото автора, за да разбера състоянието на бившия ми мъж, но като чета симптомите, явно е било същото. Лошото е, че тези хора живеят в свой свят на лъжи и изобщо не можеш да ги убедиш, че не са прави. Също така в един момент толкова много се оплитат в собствените си лъжи, че започват да си вярват. Съветът ми е да бягаш надалеч от приятелката си. За жалост моето спасение беше развод и дете, което живее без баща, но при нас след всичките лъжи последва и изневяра, подплътена също с много лъжи, така че нещата се задълбочиха. Също така ще ти кажа, че вече бившият ми свекър също така лъже, така че или това се е предало на вече бившия ми мъж, или така е бил научен от баща си несъзнателно и е започнал да го прави и той, така че помисли си за децата ви. Аз лично много внимателно наблюдавам поведението на дъщеря ми, защото се притеснявам и тя да не повтори това поведение.

# 59
 • Мнения: 2 199
Бъдещ проблем би могъл да съществува, когато въпросния човек стане родител, да. И започне да се включва активно в класни и извънкласни взаимоотношения на детето си с други деца, т.е. да се меси, ако щете. Създават се интриги, създават се проблеми.

Общи условия

Активация на акаунт