Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
  • Мнения: 2 237

 Здравейте ! Съжалявам ако темата не е за тук,но не знам къде да питам....Въпроса ми е следния : Сестра ми о тседезм години живее в Лондон където работи (легално,има си фирма) и се осигурява.В момента е тежко болна и се налага да се лекува в БГ (има артрит,засегнати са краката и не може да ходи) Тя се притеснява дали в БГ ще и признаят осигуровките ,които седем години вече внася в Лондон или ще се наложи да си плаща лечението .При всички положения ще я оставят в болница,но дали ще трябва да си плаща ?
Имате ли и дея ?
Благодаря предварително ! Heart Eyes

# 1
  • София
  • Мнения: 31 906
Провери в НОИ дали са и прекъснати или непрекъснати правата.
Моя съпруг работеше за чужда фирма, данъци и осигуровки се внасят в чужбина, той е с непрекъснати права.

# 2
niama miasto za pritesnenia,
Idva v BG, otiva do poliziata, ot tam ste i izdadat dokument, 4e ne  e bila v BG, i snego otiva v NOI, i vaprosa e reshen.
v NOI vednaga i priznavat  Osigorovkite................ i stava s NEPREKASNATI zdravni osigorovki, pone taka beshe pri men i sapruga mi, nie 4 godini biahma v USA,  i taka niamahme nikakvi problemi, samo triabva da dokage 4e ne e bila v BG,  pove4e ot 6 meseza. tova e.

# 3
  • Мнения: 1 923
Така е,както са ти отговорили.Само обърнете внимание дали е не е била "зачислена" към някое GP в България. Ако се води към някой лекар,то този лекар си получава всеки месец пари за всички от пациентската листа и могат да я задължат да си плати осигуровките назад. Но трябва да си знаете правата,че с подписване на декларация нещата се оправят.Много хора,живеещи в чужбина бяха подлъгани да си платят накуп осигуровките без да са запознати с тази "вратичка".

Има и случаи на хора,живеещи в чужбина,които никога не са се записвали при някое GP, т.е. някои лични лекари правят шашми с данните,за да вземат повече пари. #2gunfire
Само го казвам да си го знаете!

# 4
  • Мнения: 992
момичетата са ти обяснили , но ако е зачислена към някое джи пи ще трябва да плащта поне мен ме накараха. 4 години че даже и 5 бях в германия но съм си имала личен лекар и от НОИ не ми признаха и ме накараха да си плтая

# 5
  • Мнения: 1 923


Прилагам извлечение от закона
Чл. 40а. (Нов, ДВ, бр. 111 от 2004 г.)
(1)  (изм. доп. ДВ бр. 105/2005 г.) Българските граждани, включително тези с двойно гражданство, които са длъжни да осигуряват себе си и пребивават в чужбина повече от 183 дни през една календарна година, могат да не заплащат здравноосигурителни вноски до края на съответната календарна година, смятано от датата на напускане на страната, и за всяка следваща календарна година след предварително подадено заявление до Националната агенция за приходите.
(2) Здравноосигурителните права на лицата по ал. 1 след завръщането им в страната се възстановяват след изтичане на 6 последователни месеца, през които лицето е осигурявано по реда на чл. 40.
(3) Извън случаите по ал. 2, здравноосигурителните права на лицата по ал. 1 след завръщането им в страната могат да се възстановят след еднократно заплащане на сума в размер на 12 здравноосигурителни вноски, определени по реда на чл. 29, ал. 3 върху минималния месечен размер на осигурителния доход за самоосигуряващите се лица, определен със Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване към момента на внасянето на вноските.
(4) Сумите по ал. 3 се внасят по реда на чл. 41.
(5) До възстановяване на осигурителните права лицата по ал. 1 заплащат стойността на оказаната им в страната медицинска помощ на изпълнителите.

# 6
  • Мнения: 5 173
Мой колега по същия начин беше работил няколко години в Лондон, където се беше осигурявал, преди 1 година се върна и се наложи да си плати вноските за годините, в които не е бил тук.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт