Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
  • Мнения: 451
Здравейте, от доста време се боря с английския език, чета английски текстове и на лист записвам всички непознати думи, които съм срещнала. Като по-малка си спомням, че ме караха да пиша всяка по няколко пъти, но с течение на времето отвикнах от този навик. Вече просто си чета максимално пъти листовете с думи и си ги повтарям, но наскоро намерих едни листове отпреди месец и като погледнах превода на български, в главата ми НЕ МОЖАХА да се появят английските им значения, което ме стресна дали този начин на учене на думи чрез повтарянето и препрочитането им, действително е ефективен? Нормално ли е да не си ги спомням, тъй като повечето ми листове с думи попринцип са по 2 страници А4 формат или действително това е неефективен и несигурен метод за запомняне на чужди думи?

Моля тези, които са на високи нива по английски и които наистина го знаят добре, да споделят как по-точно са го научили те  Hug

ПС: преместих темата тук, тъй като бях объркала раздела.

# 1
  • София
  • Мнения: 5 768
Аз лично запомням с писане/преписване. Независимо дали става въпрос за английски или някаква наука.
Не обичам обаче преписването по Х пъти на дадена дума. Караха ни така (завършила съм немска гимназия), но това за мен беше безполезно - преписвах механично и само си губех времето.

Начинът, по който учех както немски, така и другите предмети в училище, впоследствие и в университета, а сега и английски е един и същ - пиша колкото се може повече в часовете, вкъщи преписвам на чисто - бавно, изключително старателно, подреждам, подчертавам, използвам цветни химикалки всякакви за открояване на важните неща. После само чета написаното на чисто. Имам изключително дългострочна фотографска памет за написаното от мен - мога да си го представя и да се сетя къде е написано в тетрадката (лява, дясна страница, вертикално местополжение, как е написано). Даже в момента мога да визуализирам страници от тетрадката ми речник от подготвителен клас (няма да казвам преди колко години е било това).

Преписвам. Украсявам, подчертавам. Чета, повтарям, чета, повтарям. Запомням.
За мен е изключително ефективен и бърз метод и след като съм преписала думите мога в рамките на половин до един час максимум да науча над 100 нови думи (ако не ги използвам активно впоследствие около 90-95% ще останат в паметта ми)... но при мен е и въпрос на тренинг от езиковата гимназия, няма значение, че езикът е бил друг. Този начин обаче е моят и въобще не значи, че при теб ще проработи.

Имах доста съученички, които учеха нови думи само с многократно преписване на една дума. Други само четяха. Някои прилагат и метода с хилядите листчета с написани думи - от едната страна на български, от другата страна на чужд език - вадят листче и ако прочетат думата на чуждия език, казват значението на български, ако прочетат българската дума - казват чуждоезиковия еквивалент.
Методи много и различни. Важното е да намериш този, който за теб и твоя тип памет е най-добър.

Но...
При ученето на чужд език от най-голямо значение е употребата.
Ако не го използваш в ежедневието, каквото и да учиш - то ще потъне.
Слушай възможно повече чуждоезикова реч, гледай телевизионни канали на английски, чети английски текстове, гледай филми със субтитри на английски. Не практикуваш ли даден език, неминуемо се забравя.

# 2
  • Мнения: 262
Както и да ги учиш думите, ако не ги ползваш ще ги забравиш рано или късно. Опитай да правиш изречения с тях, да ги асоциираш с нещо познато, чети книги, гледай филми, общувай и ги включвай в речта си. Този съвет ми дадоха преди години като се готвих за C2. Опитай и да обясняваш значенията на новите думи на английски - това също много обогатява и спомага да не забравиш старите думи.

# 3
  • Мнения: 37
Аз също смятам,че една дума може да се запомни по-лесно като се състави изречение с нея. Ако не можеш да си измислиш пример,погледни в Интернет. Както са казали и момичетата преди мен, опитай се да използваш езика колкото можеш повече,макар че е трудно когато не си в такава среда,но гледането на филми без субтитри или с английски такива много помага. Успех!

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт