Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 13 апр. 2006, 11:11 ч.

кърмене и цигарки :(((

 • 1 487
 • 26
 •   1
Отговори
 • Мнения: 87
Здравейте мамчета,малко ме е срам но имам нужда да споделя това с вас,въпреки да знам че сама трябва се справя с моя проблем.Бебчето ми е на почти 2 месеца и е на кърма.През цялата бременност не сум си позволила да запаля нито една цигара,но от известно време насам много ми се пуши,просто немога да се здържам.Мислите ли че вредя много на бебето ми с по 2-3 цигари на ден? Embarassed

# 1
 • Мнения: 252
Цитат
Кърмене и пушене

“Безопасно ли е майката да пуши, ако кърми бебето си? Може ли майката да използва никотинови лепенки за отказване на цигарите, докато кърми?”

Днес всички са наясно с рисковете, които носи пушенето както за пушача, така и за хората около него. Бременността обикновено се оказва основателна причина за жената да откаже цигарите.

По принцип, пушенето не пречи на кърменето, но колкото повече пуши майката, толкова по-голям е рискът за здравето – нейното и на бебето й, – независимо дали бебето е кърмено или изкуствено хранено.

Според THE BREASTFEEDING ANSWER BOOK на La Leche League, ако майката пуши по-малко от 20 цигари на ден, рискът бебето да получава никотин през кърмата са малки. Ако майката пуши между 20 и 30 цигари на ден, рискът се увеличава. При майките, които пушат повече от 30 цигари на ден, кърмата намалява и е възможно бебето да получи здравословни проблеми като повдигане, повръщане, абдоминални гърчове и разстройство. (Vorherr 1974) Майката може да намали този риск, като пуши минимално количество цигари.

Когато майката изпуши цигара, нивата на никотина в кръвта и кърмата й отначало се повишават, но с времето спадат. Половината от поетия никотин бива елиминиран от организма за 95 минути. По тази причина, майката не трябва да пуши точно преди и по време на кърмене.

Пушенето се сварзва с ранно отбиване, производство на по-малко кърма и с възпрепятстване на рефлекса на потичане на млякото. Пушенето понижава нивата на пролактин в кръвта. Едно проучване (Hopkinson et al 1992) ясно показва понижаването на производството на кърма две седмици след раждането – то е средно 514 мл на ден при непушачките и 406 мл при пушачките. Освен това, пушечките имат по-бърз метаболизъм и са по-слаби от непушачките, поради което запасите от калории за кърмене могат да бъдат недостатъчни и майката трябва да яде повече.

Пушенето се свързва с по-голяма раздразнителност на бебето. Според едно проучване, 40% от бебетата, кърмени от майки-пушачки, имат колики (плачат неутешимо по 2-3 часа на ден), в сравнение с 26% от бебетата на майки-непушачки (Matheson and Rivrud 1989). Важно е да се отбележи, че дори изкуствено хранените бебета имат повече колики, ако единият или и двамата родители са пушачи (Lawrence, p.519).

Както и да е хранено бебето, родителите не трябва да го излагат на цигарения дим, като пушат в друга стая или най-добре – извън жилището. Проучванията показват рисковете за детето, когато единият или и двамата родители пушат. При едно проучване, учените изследвали честотата на болестите на дихателната ситема на 2205 бебета и намерили голяма зависимост между навиците на пушене на родителите и честотата на заболявания като пневмония, бронхит и Синдром на внезапната бебешка смърт ( Sudden Infant Death Syndrome - SIDS ) през първата година от живота на бебето (Colley and Corkhill 1974). Този риск съществува както при кърмени, така и при изкуствено хранени бебета.

Изкуствено хранените бебета страдат от болести на дихателната система по-често от кърмените. Поради тази причина, изкуствено хранено бебе, чиято майка или член от семейството пуши, е още по-застрашено от такива проблеми. Според д-р Jack Newman, “По-опасно за бебето е майката да не го кърми, отколкото да го кърми и да пуши. Решението зависи от майката, а аз бих я насърчил да кърми.”

Според издание на "Medications And Mother's Milk" на Thomas W. Hale, R.Ph., Ph.D. от 1999 г., нивото на никотин в кръвта на пушачите (при 20 изпушени цигари на ден) е средно 44 нанограма на милилитър (ng/mL), докато при използване на никотинови лепенки то е средно 17 ng/mL, в зависимост от предписаната доза. Д-р Hale пише, че “Следователно, очакваното ниво на никотина в кърмата при жените, използващи никотинови лепенки, ще бъде по-ниско, отколкото при пушачките, при положение, че майката спазва предписаната доза и не пуши. Жени, които използват никотинови лепенки и в същото време пушат, ще имат много високи нива на никотин в кръвта и могат да застрашат кърменото си бебе. Лепенките трябва да се махат преди лягане, за да се намали излагането на бебето на тях, както и страничните ефекти като кошмари например.” “С никотинова дъвка, нивото на никотин в серума на майката е средно 30-60% от това при пушачите. Докато при лепенките има постоянно ниско ниво на никотинова плазма, при никотиновата дъвка има големи вариации на нивото на никотин в кръвната плазма, когато дъвката е дъвкана бързо, подобно на пушенето на цигара. Майките, които искат да използват никотинова къвка, докато кърмят, трябва да се въздържат да кърмят в продължение на 2-3 часа след дъвката.”

По данни на La Leche League

Това  го открих на един сайт, който трудно се  отваря  и затова  направо го  копирах тук Wink
Надявам се да  те  осветли по въпроса!
 Peace

# 2
 • Мнения: 3 161
Нямам експертно мнение по въпроса, не пуша и не ме вълнува особено, но мисля, че след като през бременността си се справила да не запалиш - значи можеш. Ако много, ама много ти се допуши - защо не излезеш с приятелки да изпушиш 2-3 цигари и да се откъснеш от бебето, хем да оставиш пауза преди следващо кърмене. Но не бих го правила всеки ден, а примерно веднъж седмично - колкото да си начеша крастата. Все пак сега е един чудесен момент да откажеш цигарите напълно (ако някога си се опитвала), защото имаш обективна предпоставка за това.

# 3
 • Мнения: 790
Аз, като бивш пушач, съм малко крайна - против пушенето съм по всякакъв начин.
Едната цигара става две, двете- пет и т.н.  По-добре ги откажи като цяло, така и така не си пушила 9 месеца.
Като стимул със спестените парички си купи някоя дребна глезотийка  Simple Smile

# 4
 • Мнения: 3 750
Като закоравял пушач да споделя - след около месец неистовото желание да запалиш ще изчезне. Така че удръж фронта още малко. И на мен 1-2 месеца след раждането ми се пушеше зверски, но "всичко в името на детето". Дори не съм помисляла да запаля....

# 5
 • Мнения: 2 614
За помислянето съм го помисляла, но явно не ми се пуши истински, след като от преди мноого-много време има една кутия цигари, и досега не съм запалила нито една цигара.  Peace
А и детето ти заслужава да не му обременяваш организма излишно, но не бих те корила ако запалиш, все пак и в статията пише, че 1-2-3 цигари не пречат, но ще издържиш ли да не станат кутия?
Успех!  bouquet

# 6
 • Мнения: 87
Eй,ziyah много ти благодаря.

# 7
 • Мнения: 1 111
  Аз сега съм наясно с вредата която оказва тютюнопушенето по време на бременност и кърмене.През първата си бременност не съм пушила, също и през втората, само след осмия месец припалвах по някоя и друга цигара.Но когато кърмех големия си син пушех, и то не по 2-3, а по повечко.Не съм знаела, че отровите в цигарите се отлагат в кърмата.Слава богу, детето ми беше супер спокойно, жизнено и здраво.Кърмих го 6 месеца, не разбрах нищо нито от колики, нито от каквито и други нервности.Сега е на 4 и половина и не боледува, останалите майки, които ме гледаха накриво и ми правеха забележки се скъсват да ходят по лекари с често боледуващите си деца.Та, всичко е божа работа.
  В никакъв случай не съм за цигарите и кърменето, затова и втория път се стараех да не тровя детето си.Но пък е вярно, че колкото по-малко знаеш, толкова по-спокойно живееш.

# 8
 • Мнения: 577
И на мен ми се пуши много,но се въздържам и си мисля че като съм издържала 1дна година мога и завинаги.

# 9
 • Стара Загора
 • Мнения: 3 836
Кърмих го 6 месеца, не разбрах нищо нито от колики, нито от каквито и други нервности.Сега е на 4 и половина и не боледува, останалите майки, които ме гледаха накриво и ми правеха забележки се скъсват да ходят по лекари с често боледуващите си деца.

Надявам се не мислиш, че (не) пушенето има нещо общо в случая Wink

Иначе си права, че колкото по-малко знаеш, толкова по-спокойно живееш и толкова по-бързо умираш  Mr. Green Wink

# 10
 • Мнения: 1 111
   Аз какво мисля съм го написала, и то ясно, това че някои скандални търсят друг смисъл в части от текста, а не в неговата цялост си е тяхна работа.
   Пък за умирането-май доста крайно, а.......?!!!!

# 11
 • Стара Загора
 • Мнения: 3 836
Перефразирам - Колкото по-малко знаеш, толкова по-спокойно живееш и губиш чувството си за хумор  Mr. Green

# 12
 • София
 • Мнения: 16 178
Абе вредят си цигарите, к'вото и да си говорим - не сме на сметка Mr. GreenАма пуста краста...Не съм палила от момента в който бях вече сигурна, че съм бременна допреди няколко месеца.Сякаш когато кърменето ни стана помежду другото, а не основна храна, се изхайлазих.
Силви Мар обаче е абсолютно права.В началото припалвах веднъж на две седмици, после веднъж в седмицата, после два пъти..сега през ден-два по цигара Embarassed
Мани, изложих се!

# 13
 • Мнения: 1 878
И аз съм пушачка и на моменти ми се допушва ама чак изпушвам от въздържание, но се мобилизирам мислейки за бебо и даже ми се иска да го премахна този навик завинаги Rolling Eyes

# 14
 • Mediterraneo
 • Мнения: 20 781
Когато бебка стана на 2 месеца, запалих цигара. Позволявах си по цигара на ден... Гледах да я пуша веднага след кърмене, за да има повече време до следващото. Не се справих, знам.
После пък, когато кърмех сутрин и вечер само, пушех и по повече.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт