Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
# 45
 • Мнения: 2 875
Д-р Пачилова е педиатър, но не е джи-пи . Има педиатри, които са и джи-пита.
Amy, интересно ми е, ако водиш детето ти при доктор ( на когото уж трябва да се има доверие), как сама ще прецениш да не го даваш Аб? И след 2 дни като отидеш на контролен преглед ще го излъжеш, че даваш Аб или ще кажеш, че не го даваш на своя глава? Нали се сещаш, че едва ли някой доктор ще се "зарадва" на своеволието на родителя и повярвай ми следващ път едва ли ще бъде обърнато достатъчно внимание. Не бих си избрала педиатър по критерий да не се чака много при него  Wink  Интересно ми е, колко неонатолози-педиатри има в Кърджали, изключае тези, които са в болницата в неонатологията, които имат грижи само за новородените в неонатология. И точно докато се развие имунитета на детето са годините, в които се изписват най-много Аб, защото докторите предпочитат да се презастраховат.А, от много Аб имунитета е 0. Така, че едва ли някой родител може и има време да чака и да види, какъв ще е имунитета на детето. И чак тогава да преценя, на какъв лекар да го води. Идеята е да се намери доктор, които не "раздрусва" при всяко разболяване изграждащия се имунитет на детето с АБ. Можеш да споделиш, кой е вашия педиатър. Peace
Ивка, д-р Пачилова не е хомеопат, д-р Калфова мисля, че е. Успех!

Да уточним: педиатър е общото название на "Специалист Детски болести". Джипита мипита няма какво да ги бъркаме - те са само за издаване на направление, един вид административно лице "едноличен търговец", който има портфейл от пациенти (клиенти), за който трябва да се грижи, да го поддържа. Ако въпросния джипи има специализация по "Детски болести" няма да тръгне да издава направления за конкуренцията (други специализирали се по същото), ами той ще си вземе парите от направлението, и същевременно ще си поддържа портфейла от пациенти. Пример, най-известния педиатър-джипи в града е д-р Бонев - ветеран  с голям портфейл от пациенти, понеже се води джипи. Защо хората предпочитат да си запишат детето при ЛЛ (личен лекар), който има специализация "Детски болести"?, за да си избегнат обикаляне по кабинети и чакане за направление най-вече. ЛЛ иначе не може да откаже да даде направление за специалист "Детски болести", до колкото знам, по закон.

По темата, Лианче... Да, така е, на никой лекар не му се харесва да не му се изпълнят "нарежданията". Simple Smile Просто няма лекар на който да можеш да му имаш пълно доверие, било то ЛЛ или педиатър. Преди да дам пари за каквото и да било лекарство го проучвам, чета листовката му, чета за съставките и си задавам въпроса "защо това лекарство именно, а не някое друго (или еди кое си, ако вече съм проучила варианти) ни се изписва?". Ако извличам отговора от листовката на лекарството - ок, ако имам съмнения - не се дава и се консултирам пак. Много пъти съм се правела на "ударена" като чуя някакви врели некипели от лекар докато изляза от кабинета. Вътре кимвам с глава уж "да, добре", като изляза от кабинета си казвам "омг! ... Как ли пък не...". Не сме длъжни да приемаме или да изпълняваме всичко, което един лекар каже. За това и много пъти един лекар казва едно, друг - съвсем друго.
За АБ специално, има ли доказана инфекция няма чудене - дава се! Като се смята, че бактериите са чувствителни към дадения антибиотик. За това има изследвания, антибиограми и така. Ама да тръгна да дам профилактично антибиотик защото някой лекар иска да "замаже положението" - не, мерси! В случая, се касае за лекарите, които изписват широкоспектърни антибиотици за да "замажат положението" на пациента, при което повече го прецакват след това, създавайки резистентност (това на което му викаш нулев инмунитет). Просто 90% от населението се доверява на лекар, абсолютно на сляпо, само щото има диплома за лекар или щото е хвален или щото има еди каква си репутация. Хората нямат конкретни критерии за избор на личен лекар, пък какво останало за избор на специалист... За мен посещенията на затворени публични места с малко бебе трябва да са възможно най-кратки. Колкото по-малко стоиш и чакаш във фоайе с други боледуващи и неболедуващи деца, по-добре (а в поликлиниката няма и вентилационна система). За това съм изтъкнала този критерий. През цялото време мисля за новородено бебе, не за подраснало. За избора на педиатър... Ето, аз например, откривам, че има разлика между педиатър и педиатър-неонатолог. И двете са "педиатър", и двете са "специалист детски болести", но второто е специалист по "малки (новородени) бебета" и със сигурност първия няма да знае да пипне новородено и да го прегледа така както втория. Честно казано, аз щях да запиша бебето си при Бонев, ако бях послушала моята ЛЛ, но случайно улучих кабинета на Илчевска на две крачки от дома ми. Е, няма по-голямо удобство от това да отидеш с бебето си и да се прибереш за десетина минути без да му нарушиш режима за хранене или спане (имайки предвид, че повечето са профилактични прегледи).
Хомеопатията е малко на късмет...  Rolling Eyes Не може ти, при наличие на бактериална инфекция, да измъчваш малко бебе с температура, без да му дадеш антибиотик, само защото "антибиотика раздрусва инмунитета". Това си е престъпление. Пък ако говорим за вирусна инфекция, антибиотиците са адювална терапия много пъти, като за целта се прилагат локално, за облекчаване на симптоми причинени от вторични инфекции. Не съм против чайовете, ама разни сребърни, златни води, соли от Мъртво море, опашка на дракон и разни подобни наименования ми звучат супер съмнително и недоверчиво.
Най-голямата хомеопатична измишльотина, която бях чула наскоро беше за някакви ампули вода, чиито молекули имат памет и въз основа на тази памет имали лечебно свойство. Паметта на водата лекувала...  Shocked  ooooh!   Grinning

Последна редакция: вт, 26 юли 2016, 03:56 от amy_nka

# 46
 • Мнения: 164
Amy, явно говорим за едни и същи неща по различен начин. Именно, затова написах, че въпросната докторка не е джи-пи, а при нея се ходи с направление от джи-пито. Т.е, ако се насочим към даден педиатър, но той не  е И джи-пи все пак има вариант да се стигне до него. И не е задължително да се запишеш на джи-пи педиатър. Има родители, които държат детето да е записано точно при джи-пи педиатър и директно там и така. И както дадох пример, че ако се запишем при джи-пи педиатър имаме право да го сменим 2 пъти в годината. Т.е. доволни, недоволни при него сме. Той няма да ни прати при друг педиатър, защото ние сме недоволни от работата му или защото искаме да посетим и друг. Но, ако се запишеш при "обикновено,общопрактикуващо" джи-пи  на всяко разболяване можеш да водиш детето на различен педиатър.Или поне докато не намериш "своя" си.
За доверието на 100% към лекар си права. Но, пък за мен , ако нямам никакво или поне задоволително доверие към даден лекар, не бих го посетила отново.Още повече,  ако става дума за детето. И в този ред на мисли, точно това исках да дам, като пример за избора между джи-пи педиатър и само джи-пи. Ако дадено джи-пи педиатър ми изписва само АБ за детето, трябва да го чакам 6м, за да го сменя или просто на частно да водя детето при друг.
Отново да кажа, че не съм против даването на Аб, а съм против безразборното им изписване и прилагане. Което пък от своя страна е масова практика сред повечето лекари. И аз като един родител, който не иска да си трови детето постоянно, е нормално да се "оглеждам" и за други начини на лечение. Аб съм давала точно за доказана бактериална инфекция, но при недоказана такава не бих дала. Да, но това съм аз, ти и още някой. Предполагам си наясно, че повечето доктори изписват Аб без изследвания. Какво е останало да пускат и антибиограма. Освен,че се чака 3 дни за нея, това е излишен разход и за тях. И се обяснява на родителя, че няма време да се чака 3 дни и затова ще се изпише широкоспекърен Аб, който ще си свърши работата. И така след поредния широкоспекърен Аб, стигаме до резистентността на бактериите към повечето Аб. Това пък е крачката преди нулевия имунитет. И детето станало на 7г. И оттук натам, се хващаме за главата и се чудим, защо се стигна до това положение? Чудим се и как да намерим доктор, който да ни измъкне от омагьосания кръг, в който сме се въртели години наред. И  затова моя съвет към бъдещи мами е да търсят много информация относно работата на лекаря към когото са се насочили.
Късметлийка си да имаш педиатър, който е близо до вас, и най-вече от когото да си доволна. Ако не е спешно не ходя да се бутам в опашката пред кабинета на лекаря. Вентилация в болница в Бг, къде ли има? Само можем да си мечатем.
За неонатолог- педиатър , който да извършва обслужване на пациенти извън неонатологичното в болницата, лично аз не знам да има, както споменах в предния си пост. Но, пък знае ли се...
Това последното, което си писала за водата със запомнящите молекули е за хора, които са на друго ниво. Laughing  Нещо, като веганите , които аз не разбирам. Mr. Green
И сега да задам въпрос... Дете на 2,5г със задна хрема и кашлица. Направена снимка на дробовете- уж начален бронхит, ПКК в норма, се изписва Изопринозин, ксизал, флудитек, капки за очи и уши гентазон( активни състваки гентамицин и бетаметазон), но са предписани да се капят в носа, Аб забравих какъв беше. Имайки предвид, че гентамицина е тежка артилерия АБ. И няколко дни по-късно изписан Коларгол, защото носа не спира да секретира. Това лечение според теб адекватно ли е? Въпросното дете, когато и да се разболее гентазон, ксизал, вентолин(сироп) са почти винаги  в рецептата, освен другите лекарства.
Преди години бях при един от най-добрите рентгенолози в К-ли, поради мои си грижи и за детенце се бяхме заговорили. И той ми беше казал, че бронхит на рентгенова снимка не се вижда.
Остава само да се молим да съхраним здравето на децата си. И Господ да ги пази!

Последна редакция: вт, 26 юли 2016, 15:11 от Li_ana

# 47
 • Мнения: 2 875
Лианче, ти даде ли ги всички тия предписани неща на детето? Аз от изброените ни едно не бих дала, с изключение на капките за отпушване на нослето, които явно са за облекчаване симптомите при ринит. Бронхит ли има, алергия ли? От какво е предизвикана кашлицата е по-важния въпрос. Ринита ще го овладееш все някакси, но кашлицата е по-трудна работа. Wink Вярно е - бронхита на рентген не се вижда.   Grinning Ксизал - не, абсолютно излишно! Алергия ли подтискаме или какво? Гентамицин - омг!  Shocked Не го виждам тежка артилерия, но не го виждам и удачно в комбинация с нещо завършващо на -зон (противоалергично). Капки за очи кортикостероиди + противоалергично предписано за носа - според зависи бих дала. Има си физиологични разтвори за целта, но ако има ринит що пък да не. Коларгол - да. Бих пробвала и с Виброцил. На малко коте съм давала - отпуши му се нослето и котето започна да се храни. Изопринозин не го знам какво е. Да не е някакво спрейче за гърло?  Simple Smile Другото сиропче също не го знам какво е и какъв е ефекта му (да подтиска кашлицата или да разрежда секрета?) Целия списък дето си изброила е абсолютна "мешена салата", даже и "зеле" има в нея. Само Ен-ти-туса ви липсва. Laughing
...Пускаш един гърлен секрет за посявка в Рамус и чакаш три дни, както казваш, за да изключиш или потвърдиш бактериална инфекция. 20-30 лв е с антибиограма включително. Вместо да ги дадеш за целия списък от изписани лекарства, ги даваш за изследване. През това време бих дала антибиотик (амоксицилин под формата на Амоксиклав), да, ако виждам, че нещата са зле. И го давам минимум поне 5 дена. Заедно с антибиотика давам и някакъв пробиотик (може и кисело мляко с бисквити). Няма да се създаде резистентност, в случай че няма инфекция с чувствителни бактерии, при положение, че се дава както трябва. Пък като излезе резултата от пробата ще знаеш дали да дадеш друг антибиотик след това или не и какъв тип евентуално. Температура има ли? Възпаление на гърлото има ли? Храчки отделя ли, как са? Задна хрема на кое му викаш? На запушен нос ли? Като цяло облекчаване на локалните симптоми е приложимото лечение. Облекчат ли се те, тялото ще се съсредоточи върху производството на антитела срещу конкретния патоген. Интересно ми беше антибиотика какъв е.  Laughing Ако ми кажеш, че е макролид, ще падна от стола. Mr. Green

Трябва ни списък на неонатолозите от "Детска стая", за да издебнем кой има частен кабинет и кой не. Потвърждавам ви, че Веселина Илчевска е неонатолог. Кабинета й е във В-ци, до р-т Фиеста.


Последна редакция: нд, 31 юли 2016, 01:07 от amy_nka

# 48
 • Мнения: 164
Amy, за мое щастие това, което съм описала не е за моето дете. За нещастие е на племенницата ми. Не е от сега случая беше на пролет. Аз, ако бях нямаше да ги дам всички тези неща, но майката на детето ги даде. Изпорионзина, се води имуностимулатор на места имуномодулатор. Той е за вирусни инфекции, но като страничен ефект, подтиска Т, т.е. родителя няма, как да разбере, ако организма вдигне Т. Както се и случи при малката. Флудитека е карбоцистеин- муколитик. Аб не помня, какъв беше, просто спрях да питам. Как да кажа, майката започна да се дразни, че питам толкова много . Пък, мен ме хваща за жал за детенцето. Sad
Диагнозата, как да кажа...след като първо доктора казал, че е начален бронхит след снимката. След 2 дни на к.преглед я е променил на пневмония.
 И тъй. Има много четящи и много не такива родители. Всеки сам преценя, но дано по-малко деца страдат от неграмотността първо на лекарите, после на родителите си.

Последна редакция: ср, 03 авг 2016, 18:11 от Li_ana

# 49
 • Мнения: 2 875
Малее, и накрая го издокарали до пневмония, така ли?  Shocked  ooooh! Като има пневмония хоспитализират ли малки деца?
Мами, някакви впечатления от детска градина "Чайка" имате ли? След броени месеци ми свършва майчинството (колко бързо си минава времето...) и трябва да мисля по въпроса или евентуално да оставам безработна...  Tired
Много ми е мътна картинката с градините и яслите в града, като мама първескиня.  Grinning Моля похвалете или се оплачете от някоя ясла/градина.  Peace

Последна редакция: чт, 04 авг 2016, 11:15 от amy_nka

# 50
 • Затънтена някъде зад дувара
 • Мнения: 154
Мога да ти кажа как стоят нещата с постъпването в детска градина-подаваш молба когато детето е на месеци и се приготвяш за чакане!Но за съжаление конкретно за Чайка не мога да ти отговоря!

# 51
 • Мнения: 167
За детска градина "Чайка" се говори,че е една от на добрите в града.Но приемането е много трудно,защото или трябва да имаш връзки или голям доход.
Една позната живее в блоковете "Чайка" и не и приеха детето,заради ниски доходи и сега ще ходи до веселчане там са приели детето.
А за ясла "Вяра,Надежда,Любов" записването става октомври месец и другата година септември се тъгва на ясла.
Аз имам още 8 м майчинство и се чудя дали октомври да подам документи

# 52
 • Мнения: 2 875
Колко голям доход бе Ванче?  Laughing На бащата важи ли дохода?  Mr. Green Мен ми е най-близко до работата, по този критерий се ръководя.  Rolling Eyes Ама ако няма кой да ми гледа детето, може и без работа да остана, така че...  Mr. Green
Някакви държавни разпоредби по въпроса за яслите няма ли?  newsm78 Дочух, че сега и в градините били длъжни да приемат децата от двегодишни...

Последна редакция: сб, 06 авг 2016, 12:09 от amy_nka

# 53
 • Затънтена някъде зад дувара
 • Мнения: 154
Аз също за сефте чувам да се изисква доход за постъпване!

# 54
 • Мнения: 167
Незнам точно колко трябва да е дохода.
Просто споделям каквото съм разбрала от други майки.Живот и здраве ако записвам малката на ясла ще споделя моето мнение

# 55
 • Мнения: 2 875
Мами, за гръцкото море с бебе какви документи са необходими на границата? Знаете ли?  Grinning

# 56
 • Кърджали
 • Мнения: 3 048
Паспорт и ако нямате брак с таткото - акт за раждане на бебето . Ако пътува без един от родителите - пълномощно.

# 57
 • Мнения: 2 875
Какъв паспорт? На бебето трябва да вадим паспорт ли?  Shocked Само с акта за раждане не става ли?

# 58
 • Кърджали
 • Мнения: 3 048
Един такъв червен  Laughing Ти как я мислиш без  паспорт? Международният паспорт е неговият документ за самоличност. Не, не става само с акт за раждане - той е да удостовериш един вид че вие сте му родители. И нищо повече от това.
Иначе, може да опиташ де. Ще стигнете до границата и ще ви върнат обратно.

# 59
 • Мнения: 167
Абсурт да ви пуснат на границата само с акт за раждане.Трябва да отидете до паспортното да ви дадът номерче с дата,кога да идете да снимате бебето и за 1 месец е готов,може и бърза поръчка за 3 дни ако ви е спешно

Общи условия

Активация на акаунт