Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • In transit
 • Мнения: 4 133
Оформлението на темата е благодарение на Cioccolata  Hug

МОЛЯ, ПРОЧЕТЕТЕ ВНИМАТЕЛНО ИНФОРМАЦИЯТА ТУК, ПРЕДИ ДА ЗАДАВАТЕ ВЪПРОСИ. АКО НЕ НАМЕРИТЕ ОТГОВОРА, ПОТЪРСЕТЕ В ГУГЪЛ С ИЗБРАНИТЕ ОТ ВАС КЛЮЧОВИ ДУМИ (НАПРИМЕР "ЧИЯ") И "НВ-ВМХ", ЗА ДА ИЗЛЯЗАТ СТАРИТЕ ТЕМИ, В КОИТО ВЪПРОСЪТ ВИ Е БИЛ ОБСЪЖДАН.

Отговор на някои често задавани въпроси можете да намерите тук: http://cioccolatascorner.blogspot.bg/2016/02/blog-post.html

А тук ще намерите отговор на почти всички въпроси за този начин на хранене, които биха ви хрумнали: https://www.reddit.com/r/keto/wiki/faq

Тук си говорим за нисковъглехидратното-високомазнинно хранене (НВ-ВМХ), още назовавано високомазнинно-нисковъглехидратно хранене (ВМ-НВХ) Първоизточникът на наименованието е английският израз low carb, high fat (LCHF).

Този начин на хранене е подходящ за овладяване или предотвратяване на метаболитен синдром и свързаните с него диабет, хипертония, СПКЯ и други състояния.
Още за метаболитните нарушения и генетичната предразположеност - обяснение от kameloth:
Скрит текст:
Установено е, че инсулиновата резистентност, затльстяването и диабета от 2 тип - всички тези сьстояния ( в преобладаващата част от случаите – с малък процент изключения) са свьрзани и обусловени от едни и сьщи фактори. От една страна значение имат наследствените фактори. Около 25% от хората притежават вродена инсулинова резистентност. Счита се, че тази генетична особеност е била полезна на носителите й в еволюционно отношение, защото в зората на човешкия вид, именно тези индивиди, които са имали способност да натрупват резервни мазнини при по-изобилно хранене, са могли да оцелеят и да сьздават поколение в условията на продьлжителен глад. Това са и хората, които при сьвременния начин на хранене още в детска вьзраст затльстяват и имат нарушения в метаболизма. Около 50% от хората са носители на гени, които им позволяват да приемат по-голямо количество вьглехидрати, без да имат здравословни проблеми. Т.нар. западен начин на хранене обаче, богат на рафинирани вьглехидрати, трансмазнини, фруктоза, изкуствени подсладители и всевьзможни изкуствено сьздадени химични субстанции, бьрзо довежда и тази група до сериозно затльстяване и тежки метаболитни нарушения. Има много примери в световен мащаб за това влияние - известни са случаите с индианците от племето пима, населението на Маршаловите острови и други тихоокеански острови - сравнително изолирани  групи от население ( с вероятно сходна наследственост), при които затльстяване, диабет и сьрдечно-сьдови заболявания са били непознати преди да вьзприемат сьвременния начин на хранене. Сега в тези общества се отчита затльстяване на населението над 70-80% и диабет над 60% . На Маршаловите острови например половината от провежданите хирургичните интервенции, били с цел ампутиране на крайници, заради усложнения от диабета. Нищо друго не се е променило при тези хора, освен храненето в последните 50 години. Още Аткинс описва в неговите книги т.нар. правило за 20-те години - т.е. 20 години след като едно общество придобие западния начин на хранене, то лавинообразно в него се появяват заболявания като затльстяване, диабет, сьрдечно сьдови забоялвания ( в това число инсулти, ИБС, инфаркт). Кьм тях могат да се добавят сьщо рак, Алцхаймер ... Точно този феномен се наблюдава и в Бьлгария, след като вафли, кифли, сладкиши и шоколади започнаха масово да се продават и на сергии по тротоарите. Диабетици винаги е имало, но техният брой нарастна в пьти именно след тези промени в храненето.
И за останалите 25% от населението. Това са наистина хора, изтеглили дьлгата прьчка в генетичната лотария. Тези, които като малки са злояди и слабички, после са обект на завист, защото ядат всякакьв джьнк , в големи количества, но не дебелеят. Тези хора доста добре се справят с вьглехидратите и в по-големи количества и ако се хранят умерено и с натурални храни, биха били в добро здраве до дьлбоки старини. Уви, единици са тези, които избягват отровите на сьвременната хранителна промишленост, още повече, че хората с нормално тегло рядко осьзнават нуждата от здравословно хранене.

Водещият момент при ВМ-НВХ е ограничаването на общото количество приемани въглехидрати (= въглехидратна рестрикция). Принципът, на който се основава този начин на хранене, е следният:

Въглехидратните храни, които обикновено се консумират, са тестени изделия и сладкиши, картофи, ориз, плодове и зеленчуци, бобови, а известен дял въглехидрати има и в ядките, семената и млечните храни. Общото за въглехидратните храни е това, че съдържат различни видове захар - глюкоза (съдържа се в тестеното, зеленчуците, плодовете, бобовите, картофите, ориза, като в нишестените храни е под формата на скорбяла (нишесте)), фруктоза (в плодовете и зеленчуците), лактоза (в млечните). Към въглехидратите спадат и съдържащите се в растителните храни фибри (в зеленчуците, плодовете, бобовите, пълнозърнестите тестени изделия, ядките, семената). При консумацията на тези храни организмът ги разгражда и глюкозата попада в кръвния поток. Тогава нивото на кръвната захар (= кръвна глюкоза) обикновено се повишава. Дали ще се повиши, или не, зависи от комбинацията между индивидуалната ни инсулинова чувствителност и вида и количеството въглехидрати, които сме консумирали. Повишава се, когато сме приели голямо количество въглехидрати и/или когато консумираните въглехидрати са от т.н. "бързи" видове - рафинирани продукти (бяло брашно, бял ориз, сладкиши), картофи, а донякъде и плодовете (но особено плодовите сокове и фрешовете). Отделянето на глюкозата в кръвта може да се забави или от наличието на фибри, или от наличието на мазнини/белтъчини в храната.

Кръвната захар може да не се повиши дори при прием на сравнително голямо количество бързи въглехидрати, но това става само когато захарта се усвоява веднага от мускулите и се използва от тях за енергия или пък се складира под формата на гликоген. За целта е необходима добра инсулинова чувствителност. Такава е характерна за повечето деца и юноши, за спортистите, за много физически активни хора. Общото правило е, че колкото повече се движи човек и използва мускулите си, толкова по-добра е инсулиновата му чувствителност и толкова по-добре и бързо усвоява приетите въглехидрати. Но с възрастта инсулиновата чувствителност на повечето хора намалява и все по-голяма част от въглехидратите се складират като телесни мазнини.

Приетата от въглехидратите глюкоза трябва да се усвои от клетките и да ги захрани с енергия. Ако количеството на глюкозата в кръвта се задържи дълго време високо, тя става вредна за организма. Затова панкреасът, когато отчете наличие на глюкоза в кръвта, отделя хормона инсулин, който да "отведе" глюкозата в клетките, за да бъде използвана от тях за енергия. Функцията на инсулина е да опосредства проникването на хранителните вещества в клетките - глюкозата в мускулните или мастните клетки, аминокиселините в мускулите, мазнините - в мастните клетки. Затова инсулинът е складиращ хормон.

Както е обяснено по-горе, при добре функциониращ метаболизъм и добро здраве клетките имат нормална (= добра) инсулинова чувствителност, което означава, че бързо усвояват глюкозата под командата на инсулина и така не остават дълго без енергия, а нивото на кръвната захар се поддържа нормално. Но инсулиновата чувствителност е нарушена (намалена) при много хора по различни причини, което означава, че клетките "не слушат" командите на инсулина и не приемат глюкозата от кръвта - или поне не цялата. Така нивото на кръвната захар остава повишено по-дълго време от нормалното, панкреасът регистрира това и отделя още инсулин. Нивото на инсулина остава повишено по-дълго от нормалното, докато накрая клетките успеят да усвоят още от глюкозата. Останалата част, която не бъде усвоена, не може да остане в кръвта, затова тя се насочва към мастните клетки и там се складира под формата на телесни мазнини. Това обаче означава, че останалите клетки (мускулните) не са получили достатъчно глюкоза за енергия, поради което по-скоро "огладняват". В този момент би трябвало да могат да започнат да използват за енергия складираните в мастните клетки телесни мазнини. Проблемът, обаче, е, че междувременно, заради намалената инсулинова чувствителност, която налага повишено подаване на инсулин, нивото на инсулина в кръвта все още е високо. А когато е висок инсулинът, не могат да се "отворят" мастните депа и да освободят мазнините в кръвта, за да бъдат използвани за енергия. Това може да стане само при нисък инсулин. След като това не може да стане при повишения инсулин, клетките подават сигнал за глад до мозъка. И огладняваме, обикновено за въглехидратни храни. Постепенно това може да доведе и до напълняване, и до метаболитни нарушения, вкл. до диабет втори тип.

Трябва да се има предвид, че инсулиновата чувствителност може да бъде нарушена без наличие на наднормено тегло и дори при редовна и интензивна физическа активност. Примери в това отношение можем да намерим в лицето на проф. Тим Ноукс (дългогодишен спортист, но въпреки това развил диабет) и д-р Питър Атия (също спортист на почти професионално ниво, но въпреки това неспособен да се справи с наднорменото тегло и инс. резистентност, докато не променя начина си на хранене).

Каква е ролята на нисковъглехидратното хранене? При нисковъглехидратно хранене се приема малко общо количество въглехидрати за деня, като се разчита най-вече на бавни въглехидрати от зеленчуците. Те не доставят голямо количество глюкоза, а поради съдържащите се фибри и поради консумацията на мазнини в храната разграждането се забавя, така постъпването на глюкозата в кръвта също се забавя, което позволява да не се отделя много инсулин.

Важно е да се има предвид, че става въпрос за трайна промяна в начина на хранене и начина на живот. Това не е диета с определена продължителност, след приключването на която се връщаме към стария си начин на хранене. Ако го направим, това ще означава постепенно влошаване на инсулиновата чувствителност (отново) и връщане на проблемите, които тя ни е донесла (свръхтегло и т.н.).

При НВ-ВМХ се набляга не само върху количеството на въглехидратите, но и върху качеството на приеманата храна. Предпочитат се максимално естествени и непреработени храни и такива, към които човешкият организъм е добре адаптиран.

Oсновни групи храни, които режимът в по-малка или по-голяма степен изключва (от една страна заради силното им влияние върху кръвната захар и инсулина, от друга поради вредността им по други причини):

1. Зърнените храни (хляб и други тестени изделия, зърнени закуски, мюсли, ориз, овес, киноа, елда, булгур, царевица и т.н.). Ако не ги изключите напълно, ги ограничете в максимална степен. Вредността им се състои както във високия гликемичен индекс (т.е. бързо повишават кръвната захар и инсулина заради високо съдържание на нишесте в тях, дори в пълнозърнестите), така и в съдържанието на протеина глутен и други вредни вещества, вкл. с опиоидно действие.

2. Захарта във всички нейни разновидности (трапезната захар, глюкоза или фруктоза на прах, декстроза, глюкозо-фруктозен сироп, мед). Към захарта се отнасят и медът, и сиропът от агаве, и кленовият сироп.

3. Растителните мазнини, получени от семена (напр. слънчогледово олио, вкл. шарлан) - това са привидно естествени мазнини, но са прекалено богати на омега-6, а дисбалансът между омега-6 и омега-3 оказва негативно влияние върху организма. Гените на съвременния човек не са адаптирани в достатъчна степен към високата употреба на такива мазнини. По тази причина се изключват слънчогледовото, соевото, конопеното, царевичното, тиквеното олио, олиото от шафранка.

Един често срещан въпрос е дали лененото масло, лененото семе, чията и други растителни източници на омега-3 са подходящ вариант за набавяне на тази мастна киселина вместо животинските (риба, месо и млечни от хранени с трева животни, яйца от свободно гледани кокошки). Отговорът е не - съдържащата се в растителните източници омега-3 киселина (АЛА) се усвоява в много малка степен от човека, поради което омега-3 за хората трябва да идва предимно от животински източници - в тях се съдържат усвоимите за нас омега-3 киселини ЕПА и ДХА.

Освен това категорично се изключват маргарините и растителните "сметани" заради трансмазнините в тях. ИЗБЯГВАЙТЕ ВСЯКАКВИ ХИДРОГЕНИРАНИ РАСТИТЕЛНИ МАЗНИНИ (ТРАНСМАЗНИНИ) - четете етикетите.

4. Бобовите храни (най-вече зрял фасул и леща), особено ако се консумират в по-големи количества или по-често, защото са доста въглехидратни, а в същото време съдържат вещества (фитинови киселини), които пречат за усвояването на минералите и способстват за нарушаване на целостта на чревната лигавица и така - за появата на заболявания.

5. Ограничават се и картофите заради високото съдържание на въглехидрати (нишесте, което се състои от молекули глюкоза и много бързо се разгражда и повишава кръвната захар и инсулина).

6. Избягвайте всякакви високопреработени, съвременни, индустриални храни (които често са в шарени и лъскави опаковки).

Накратко основните принципи, ако се чудите как да синтезирате информацията:
1. Нека основната ви храна да бъде месо/риба/яйца в комбинация със зеленчуци. Много от традиционните ястия на трапезата ни могат да се адаптират, напр. мусаката може да се направи с тиквички/патладжани (или други зеленчуци) вместо с картофи. В сармите пък оризът може да се пропусне или да се замени с гъби или настъргани моркови, смлени орехи или пък накиснати и пасирани ядки/семки. Също така каймата за сърми и кюфтета може да се сгъсти с яйца. Алабашът и ряпата пък са отлични заместители на картофите - за пържене, печене, супи, пюре. Целината също може да замести картофите. Картофеното пюре може да се замести и с пюре от карфиол или броколи (може да се добави сметана или сирене за сгъстяване).

По отношение на месото избирайте, по възможност, чисто месо, а не колбаси.

НВ-ВМХ е начин на хранене, при който, по естествени и очевидни причини, сред основните консумирани храни са месото, рибата, яйцата и млечните. Това не означава, че този начин на хранене е напълно неподходящ за лакто-ово-вегетарианците. Напротив, те могат да разчитат на яйцата, рибата и млечните като основни източници на белтъчини и мазнини. Но ако убежденията ви са по-скоро в посока към веганството, т.е. изключване на всякакви животински храни, би ви било много трудно да се придържате към НВ-ВМХ. Бихте могли да си създадете режим с умерена консумация на въглехидрати - нещо като вегетарианско/веганско палео. Но трябва да се има предвид, че и месото, и яйцата са сред най-богатите на хранителни вещества храни (което не може да се каже за повечето растителни храни), включително има вещества, като например витамин Б12, които могат да се набавят само от животинските храни, а и други вещества, например витамин А (в случая в животинската разновидност ретинол), които се набавят много по-лесно от животински, отколкото от растителни източници. От съображения за здравословност е препоръчително да се консумират поне яйца и млечни, ако се изключи месото, а може да бъде необходимо също да се приема допълнително например Б12.

2. Гответе с нормално количество мазнини. Например при печене на пържоли не е необходима допълнителна мазнина, но ако готвите филе, е добре да се добави мазнина. Зеленчуците също е добре да се сготвят с необходимото количество мазнина, без непременно да плуват в мазен сос. В готовото ястие също може да добавите мазнини, ако има нужда. Консумирайте толкова мазнини, колкото ви е необходимо, за да бъдете сити. Не е необходимо да се добавят големи количества мазнини, ако се засищате и с по-малко.

Използвайте краве масло (82% масленост), свинска мас (чиста), студенопресован (екстра върджин) зехтин, кокосово масло, патешка или говежда мазнина.

3. Консумирайте пълномаслени млечни (най-вече сирене, сметана, кисело мляко, защото прясното е доста въглехидратно), но нека не бъдат основата на хранителния ви режим. Ако установите, че не можете да отслабнете дълго време, ограничете млечните. Както и плодовете и ядките, при много хора млечните забавят отслабването.

4. Ако консумирате ядки/семки/трици/овесени ядки, бъдете умерени - нека не ви бъдат основно хранене много често. Ако видите, че отслабването се забавя или спира, можете да пробвате да ги ограничите.

5. Може да се консумират умерено/ограничено плодове, но нека количеството им бъде по-малко от това на зеленчуците.
Ето мнението на Марк Сисън за консумацията на плодове (благодарение на yulinga и kameloth): http://cioccolatascorner.blogspot.com/2014/06/blog-post.html

6. Ако консумирате заквасена и течна сметана, маскарпоне, тъмен шоколад (мин. 70% какао), тахан, фъстъчено масло и ядкови масла/тахани, слънчогледови и тиквени семки или приготвяте режимни десерти, например от ядки или семена, кокосово брашно и т.н., не го правете много често. На тези храни гледайте по-скоро като на удоволствия - за поглезване от време на време, а не като основа на ежедневното ви хранене.

7. Спокойно използвайте подправки - и зелени билки, и сухи подправки.

Важно! Не замествайте захарта с подсладители, особено ако имате повишен глад за сладко или се чувствате пристрастени към сладките храни. Най-добре е да се избягват всякакви сладки храни, особено ако често ви се прияждат и се чувствате зависими. Но ако напълно не можете да ги спрете, по-добре използвайте минимално количество захар или мед, или пък използвайте стевия под формата на растение в саксия.

ПОГРЕШНО Е ДА СЕ СМЯТА, ЧЕ ТОЗИ НАЧИН НА ХРАНЕНЕ ПРЕДПОЛАГА САМО ГОЛЕМИ КОЛИЧЕСТВА МЕСО И ГОЛЕМИ КОЛИЧЕСТВА МАЗНИНИ БЕЗ НИЩО ДРУГО. От една страна НВ-ВМХ предполага да не се страхуваме от мазнините, дори от наситените, защото е установено, че не само не ни вредят, а са ни полезни и много необходими. Вредни са трансмазнините и големите количества богати на омега-6 растителни мазнини. От друга страна този начин на хранене означава, че поне 60% от калориите идват от мазнини - това означава "високомазнинно". Делът на белтъчините не трябва да бъде прекалено висок, а в рамките на 15 - 30% от общите калории за деня - това е разликата спрямо режима на Дюкан, който е високобелтъчинен, нисковъглехидратен и нискомазнинен.

Вие избирате какво количество и какъв вид въглехидрати и мазнини да консумирате на базата на личните си особености (тегло, метаболизъм, заболявания) и цели (отслабване или поддържане на теглото, възстановяване или поддържане на здравето). Инсулиновата чувствителност е различна при различните хора. При по-сериозно свръхтегло или метаболитни нарушения/заболявания (инсулинова резистентност, диабет) е необходимо и по-сериозно ограничаване на въглехидратите.

Ето малко практически насоки за това как да определим колко въглехидрати да консумираме: (източник: http://authoritynutrition.com/how-many-carbs-per-day-to-lose-weight/)
1. 100 - 150 грама/ден: ако човек тренира повече (вдигане на тежести и спринтове) и няма наднормено тегло. Това означава много зеленчуци, умерено плодове плюс малко количество картофи/ориз/овес
2. 50 - 100 грама/ден: ако човек иска да отслабне без усилие, но все още да си позволява повечето видове въглехидрати в достатъчни количества. Означава много зеленчуци, ограничено количество плодове и минимално количество картофи/ориз/овес.
3. 20 - 50 грама/ден: предполага кетоза и е подходящ диапазон за диабетици, хора със силно увреден метаболизъм или просто хора, които не могат да отслабнат с повече въглехидрати. Означава много зеленчуци и малко количество горски плодове (не друг плод).

Друго схващане е, че при броенето не трябва да се отчитат несъдържащите скорбяла зеленчуци, а само съдържащите скорбяла, плодовете, кореноплодните, оризът. На този принцип са и трите степени, които определя Марк Сисън: http://www.marksdailyapple.com/press/the-primal-blueprint-diagrams/#axzz3tNBxUnsb

Ето тук в 4-седмичното предизвикателство можете да намерите менюта за НВ-ВМХ за 4 седмици: http://joyfitnessbg.com/category/4-%D1%81%D0%B5%D0%B4%D0%BC%D0%B … 1%82%D0%B2%D0%BE/

За повече информация можете да погледнете тези блогове и статии:
http://cioccolatascorner.blogspot.com - в този блог има публикувани преводи на статии на известни автори
http://www.dietdoctor.com/
http://www.marksdailyapple.com/press/the-primal-blueprint-diagrams/#axzz2OLJst6vL (пирамидите и целият блог)
http://eatingacademy.com/
http://authoritynutrition.com/
http://www.diabetes-book.com/readit.shtml
http://lichentrenior.com/category/video-lekcii-i-interviuta/ - тук можете да видите гостувания на Милко Георгиев в различни предавания на тема хранене
Блогът на Инес Субашка Inspired Fit Strong (потърсете го в Гугъл)
Блогът на kameloth: http://paskaleva6.blogspot.com/
Блогът на Radost Nezemna: http://blog.zabolekar-varna.com/ (за храненето и здравето, вкл. на зъбите)

За холестерола в блога http://cioccolatascorner.blogspot.com има цяла поредица от д-р Питър Атия ("Истината за холестерола") - ако се интересувате, запознайте се и с нея, съдържа много подробна и задълбочена информация.

Ръководство на български за начинаещи: http://www.dietdoctor.com/wp-content/uploads/2011/03/LCHF-for-beginners_BG.pdf (имайте предвид, че е написано от швед и е донякъде основано на шведската кухня - посоченото количество сос не е необходимо)

Още за връзката между хормоните и напълняването:
http://www.bg-mamma.com/index.php?topicrefid=18;topic=484705.0

Що се отнася до калориите и количествата: този начин на хранене поначало предполага свобода от броене и претегляне на каквото и да било - калории, грамове и т.н. В дългосрочен план предполага регулиране на естествените механизми за глад и ситост, а оттам - и на приема на храна. Водещ принцип е да се храним, когато сме гладни и докато се заситим, без да прекаляваме и без самоцелно и съзнателно да добавяме мазнини към храната си в гонене на "високомазнинен" ефект. Стремете се към не повече от 3-4 хранения за деня. Ако обаче се храните много стриктно и въпреки това поне 1-2 месеца не забелязвате намаляване на теглото или на обиколките, можете да започнете да ограничавате количеството на порциите, например по следния начин: на едно хранене консумирайте количество месо или яйца колкото дланта с пръстите и същото количество зеленчуци. За броенето на калории: http://cioccolatascorner.blogspot.com/2013/09/blog-post.html и другите статии в блога от същия автор (Дж. Стантън).

Първоначално, докато свикнете, може да въвеждате дневни менюта в някой от сайтовете от рода на fitday.com. Следете сайтът да показва въглехидратите, мазнините и белтъчините като процент от дневните калории, а не като процент от дневните грамажи. По тази причина българският здравословно.ком не е подходящ. Стремете се процентът на мазнините ви да бъде минимум 60% от дневните калории. Останалите 15-40% от калориите са за белтъчините и въглехидратите, като е препоръчително въглехидратите да не бъдат повече от 15-20%. Експериментирайте с различни източници на въглехидрати и мазнини и различни количества и проценти, докато намерите своя начин на хранене, но имайте търпение и дайте поне 3-4 седмици на всеки нов вариант, за да видите дали действа.
(Когато въвеждате в сайт, се уверете, че процентите, които той показва, са проценти от дневните калории, а не проценти от грамажа на веществата.)

Ориентир за по-лесна преценка кои храни са подходящи:
Когато купувате хранителни продукти, четете етикетите. Ако въглехидратите са до 5% (т.е. до 5 грама на 100 грама), храната е нисковъглехидратна. Ако са до 15%, отново може да се сметне за нисковъглехидратна, но в по-свободен (либерален) вариант, т.е. приложим например при хора, които нямат нужда да свалят килограми или могат да свалят с по-малко ограничения, или пък при активно спортуващи.

Още практически ориентири от книгата "Новата диета на Аткинс", споделени от yulinga:
Цитат
Приемът на мазнини в 1 ден може да включва следното:
2 с.л. олио (мисля, че се има предвид всяка мазнина, подходяща за готвене и приемлива за режима) за дресинг на салатата и за готвене
1 с.л. масло
28 гр сметана (не е уточнено каква)
60 гр сирене (за консумиращите млечни)
2-3 яйца
2-3 порции месо, риба или морски дарове
10 маслини и/или 1/2 авокадо
60 грама ядки или семена (за тези, които ги включват в менюто).
А има и едни въпроси, отговорът на които дава реалистична представа за това колко точно се придържаме към режима и има ли нещо, което ни пречи да постигнем желаното тегло/здраве.
1. Нереалистични ли са очакванията ни?
2. Консумираме ли прекалено много протеини?(средно се препоръчват по максимум 170 гр на хранене)
3. Не ядем ли достатъчно или се въздържаме от мазнини?
4. Консумираме ли прекалено много калории?
5. Правилно ли броим грамовете чисти въглехидрати (въглехидратите без фибрите)?
6. Консумираме ли от 12 до 15 гр въглехидрати под формата на зеленчуци?
7. Консумираме ли скрити въглехидрати (тоест от обработени и пакетирани храни)?
8. Използваме ли повече от 3 пакетчета нискокалорични подсладители на ден?
9. Пием ли достатъчно вода?
10. Пропускаме ли хранения, след което имаме вълчи апетит?
11. Вземаме ли лекарства, които биха могли да забавят отслабването?
Някои затруднения или проблеми, на които може да се натъкнете отначало:
1. Ако след рязко ограничаване на въглехидратите изпитвате слабост, замайване, главоболие, трудности с концентрацията, не се притеснявайте - това са признаци на т.н. "нисковъглехидратен грип": организмът ви се адаптира към режим на използване на мазнини като основен източник на енергия вместо въглехидрати. Обикновено този дискомфорт преминава за няколко дни, максимум седмица. Междувременно можете да увеличите приема на течности и на сол, за да се почувствате по-добре. Ако обаче мине по-дълго време и все още се чувствате отпаднали, можете да опитате да върнете част от въглехидратите в менюто си и да ги намалявате постепенно.

2. Възможно е да усетите тежест в областта на жлъчката/черния дроб при консумация на по-мазни храни. Ако е така, опитайте постепенно да увеличавате мазнините.
Внимание! При наличие на жлъчни камъни трябва да се подходи много внимателно, с постепенно увеличаване на мазнините и за предпочитане под наблюдението на лекар.

3. Ако се храните стриктно, но въпреки това установите леко повишена кръвна захар на гладно спрямо нормалните за вас стойности (но все още в референтните граници), опитайте да ограничите количеството на приеманите белтъчини, а да увеличите това на мазнините.

4. Ако изпитвате повишен глад, опитайте да увеличите мазнините и да приемате повече храна на основните хранения. Също така ограничете плодовете, млечните, ядките, защото те имат свойството да отварят апетит у много хора.

5. Ако получите ситен сърбящ обрив, е възможно причината да е прекалено стриктна въглехидратна рестрикция. Подобен обрив се получава при някои хора при влизане в кетоза. Решението е да увеличите леко въглехидратите.

Подобрения на здравословното състояние, които можете да очаквате:
Като цяло подобрение във всички аспекти на метаболитния синдром, а именно:
1. Намаление на телесното тегло, особено около корема - в края на краищата именно това е причината повечето хора да започват този режим.
2. Нормализиране на кръвната захар и инсулина, намаляване на инсулиновата резистентност.
3. Нормализиране на кръвното налягане.
4. Понижаване на стойността на триглицеридите в кръвта
5. Повишаване на т.н. добър холестерол (HDL)
6. Подобрение в симптомите на поликистозата (за повече информация: http://www.puls.bg/health/inquisitive/news_1391.html)
7. Изчезване или подобрение в симптомите на подаграта
8. Нормализиране на размера на простатата при доброкачествено увеличение
9. Изчезване на глада за сладко и на хипогликемията
10. Трайно и стабилно усещане за ситост и за енергия през деня. Няма да ви се доспива в ранния следобед.

Възможни са и други подобрения според индивидуалното състояние. Но е важно да имате търпение.

Също така е много важно да имате предвид, че отслабването върви различно бързо при различните хора: някои отслабват без никакво броене на калории, а други все пак трябва да броят или да намерят друг начин за контролиране на порциите; някои могат да консумират неограничено млечни/плодове/ядки, а други трябва да ги изключат; някои няма нужда да спортуват, а други не могат да постигнат успех без спорт; някои свалят над 15 кг за една година, а други се движат значително по-бавно. Скоростта на намаляване на теглото зависи от много фактори - от първоначалното ви тегло (хората с по-сериозно затлъстяване и хората с диабет/ИР обикновено отслабват по-бързо с този начин на хранене, докато на човек с няколко излишни килограма вероятно ще му бъде доста по-трудно), от стажа ви с предишни диети (ако сте правили много диети, е нормално организмът ви да се съпротивлява отначало), от конкретните храни, които консумирате и др.

Тъй като, във връзка с материали за нисковъглехидратното хранене, можете да попаднете на понятия като кетоза, кетотела/кетони, кетоацидоза, е добре да знаете, че кетозата е нормално състояние на организма (за разлика от кетоацидозата), което е напълно възможно да настъпи поне за някаква част от ежедневието ви, ако се храните стриктно нисковъглехидратно и високомазнинно. Ето какво е обяснила kameloth:
Скрит текст:
На пьрво място, кетотелата (а това са бета-хидрокси-бутират, ацетоацетат и ацетон) не се произвеждат в тялото като някакьв отпадьчен, или токсичен продукт. Те се произвеждат в организма в случаите, когато се регистрира глад, поради различни приини( реално това се случва при всички диети, при които има ограничение на храната - гладуване с плодове по Лидия Ковачева, диети с броене на калории, зелеви супи, кленов сироп... и мн.др.). И те са алтернативен източник на енергия за тялото, когато има недостиг на глюкоза. Всьщност, както се оказва, те са дори предпочитаният източник на енергия ( особено за мозька). Когато тялото изпитва глад, то започва да разгражда собствените си запаси от триглицериди, натрупани в мастните депа. Сьответно тези триглицериди се разграждат до глицерол и свободни мастни киселини. Мастните киселини се разграждат в цикьла на бета-окислението до ацетил-КоА. Този ацетилКоА би могьл да се включи в цикьла на Кребс и от него да се извлече енергия. Но в сьстояния на глад, той се насочва кьм синтеза на кето-тела. Това едва ли е случайно (всьщност процесите в нашето тяло са просто сьвьршено регулирани, когато говорим за здраво тяло, а не при болестни сьстояния.). Кето-телата са много добьр източник на енергия за почти всички тькани и органи. Много малко са структурите в човешкото тяло, които зависят изцяло от глюкозата. И техните нужди сьс сигурност са обезпечени, дори и да липсва глюкоза в храната, тьй като от глицерола, който се получава при разграждането на триглицеридите, обикновено се трансформира в глюкоза.

И относно разликите между кетоза и кетоацидоза по отношение на кетоните - сходството между тях може да се оприличи сьс сходството между крьвната захар при здрав човек и такьв с диабет. Диабетната кетоацидоза е сьстояние, при което в крьвта има големи количества глюкоза, но поради липса на инсулин, тя не може да проникне в клетките и да се използва за енергия. Клетките сьответно гладуват и тези сигнали са повод за производство на друг енергиен източник за тялото- кетони. Тези хора обаче- едно, че не са адаптирани кьм използването на кетони, второ, супер високите нива на крьвната захар сьздават допьлнителни нарушения- като изльчвнето на големи количества вода с урината и сьответно обезводняване на тялото, и трето- липсва инсулин, поради което синтезата на кетотела става неконтролируема - т.е. - образуват се големи количества от тях, които променят киселинното сьстояние на крьвта и водят до животозастрашаващи сьстояния. Това никога не би могло да се случи с човек, чийто панкреас произвежда нормално инсулин.

Така че, каква е разликата - ами кетоацидозата е болестно сьстояние. Хранителната кетоза е физиологично сьстояние, при което тялото произвежда нормален енергиен субстрат, алтернативен на глюкозата. И дори предпочитан от мозька.

Кетозата за мен е нормално сьстояние, при което тялото функционира с пьлен капацитет. То трудно се постига сьс сьвременния начин на хранене- дори еднократно хапване на нещо сладко, ни извежда от кетоза. А както и Шоки е отбелязала - кетозата не е задьлжителна за поддьржане на нормално тегло и добро здраве. Но пак ще повторя- за мен кетозата - това е Зоната (така както Сиьрс я е описал) и обичам да пребивавам в нея.
Още за кетозата има в блога http://cioccolatascorner.blogspot.com (статии на Питър Атия).

Също така е важно да развенчаем два мита, по които се подвеждат много хора:
1) Твърдението, че въглехидратите, т.е. глюкозата, която те доставят, са единственият възможен източник на енергия, поради което приемът на минимум 250-300 грама въглехидрати дневно е задължителен, за да имаме енергия за ежедневните си дейности. За информация погледнете тук: http://cioccolatascorner.blogspot.com/2012/10/blog-post_29.html

2) Твърдението, че мозъчните клетки могат да използват единствено глюкоза и се нуждаят от някакво минимално количество всеки ден (120-130 грама глюкоза), за да може мозъкът да работи. По този въпрос прочетете тук: http://cioccolatascorner.blogspot.com/2012/11/blog-post_11.html

И още нещо, което не е лошо да имате предвид: ако правите изследване за инсулинова резистентност (ОГТТ - обременяване с глюкоза), е важно поне 4-5 дни преди това да се храните по-високовъглехидратно (с 150 - 250 грама въглехидрати на ден), защото в противен случай резултатите ви може да се окажат нереално завишени и да се притесните ненужно.

Друго, което може да притесни някои от хранещите се по този начин, е високият прием на холестерол, който се получава, ако се консумират повече яйца, месо и/или млечни (а висока консумация на яйца/месо/млечни е характерна за този начин на хранене). Понякога стойността на общия холестерол и на LDL се повишава. kameloth обяснява каква е причината и защо няма основания за притеснение:
Цитат
Ето обобщение на моите проучвания по повод на завишението на холестерола при консумация на по-голямо количество холестерол-сьдьржащи храни:

Многобройни проучвания показват, че в зависимост от реакцията си при прием на богата на холестерол храна, хората се делят на две основни групи
- нормо ( или хипо)- реактори – такива са около 75% от общата популация – храненето с богати на холестерол храни при тях не променя , или променя сьвсем слабо нивото на общия им холестерол, както и на холестерола в различните липопротеини.
-  хипер – реактори – около 25% от общата популация – при тях  екзогенния прием на по-големи количества холестерол има за резултат значително повишаване на общия холестерол и холестерола  в HDL и LDL .
Счита се, че тези различия в реактивността между двете групи спрямо холестерола в храната, се дьлжи на генетични различия в усвояването на холестерола, неговото изльчване от черния дроб кьм транспортните липопротеини, обратния холестеролов транспорт и регулацията на холестероловите рецептори.
Характерно за хипер-реакторите е това, че повишението на общия холестерол е в резултат на едновременно и пропорционално повишение на холестерола в LDL и HDL, така че сьотношението между тях се запазва в нормални граници. Изследванията сьщо така са показали, че повишеното холестеролно сьдьржание в серума на тези хора, води до изместване на липопротеините кьм по-големи по размери и по-пухкави липопротеинови субкласове (LDL и HDL) , което се асоциира дори с понижен риск от атеросклероза.
Това дава основания да се счита, че консумацията на богата на холестерол храна, макар и да води до повишение на холестерола при хората хипер-реактори, не представлява рисков фактор за развитието на сьрдечно-сьдови заболявания. Такава врьзка не е открита и в проведените изследвания.
Няколко линка с публикации по този вьпрос:
http://digitalcommons.uconn.edu/dissertations/AAI3138385/
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/3328488
http://www.heart-advisor.com/issues/11_10/ask-doctors/Ask-The-Do … r-2008_619-1.html
http://www.berkeleywellness.com/healthy-eating/nutrition/article/sunny-side-eggs
Ето и подробно обяснение от kameloth за холестерола на базата на книгата на Джими Мур Cholesterol Clarity:
Цитат
Това е информацията, която Джими Мур е систематизирал в книгата си, вьз основа на становищата на около 30 лекари, на основата на чиито наблюдения и публикации е построена и самата книга.

Най-често срещаните причини за повишен холестерол.
1. Хипотиреоидизьм.
Щитовидната жлеза е отговорна за много телесни функции, включително и за нивото на холестерола в крьвта. Хормоньт Т3 обикновено влияе вьрху клетьчните LDL- рецептори като по този начин стимулира навлизането на LDL частиците в клетките, кьдето сьдьржанието им от холестерол, триглицериди, витамини и др. се използва за различни цели.
При хипофункция на щитовидната жлеза и ниськ Т3, този процес се затруднява и LDL частиците остават да циркулират по-дьлго време в крьвта, сьответно се повишава техния брой и плазменото ниво на LDL холестерола. Понякога е вьзможно хипотиреоидизмьт да не е бил изявен преди промяна на храненето. Затова ако сьс започване на ВМ-НВ или Палео- хранене, холестерольт ви се повиши значително, задьлжително си направете пьлни изследвания на щитовидната жлеза и се уверете, че приемате достатьчно йод ( богати са водораслите и келпа).
2. Прием на прекалено много вьглехидрати или захар.
Вьглехидратите, захарта, нишестето от храната имат огромно влияние вьрху серумния холестерол и триглицериди. Когато се ядат в изобилие, те повишават общия холестерол, малките по размери ( и считани за вредни) LDL частици, VLDL и триглицеридите.
Когато крьвната захар е висока за големи периоди от време, тя атакува серумните белтьци и ги гликира. Това се случва и с протеините в LDL частиците. Гликираните LDL частици от една страна по-трудно доставят веществата, които пренасят на клетките, а от друга страна, те по-трудно се рециклират в черния дроб.
При високовьглехидратно хранене, в крьвта се повишава количеството на малките, пльтни LDL частици, които могат да се разглеждат като отпадьк, от който тялото се стреми да се оттьрве. Именно те се натрупват в атерогенните плаки на сьдовите стени.
3. ВМ-НВХ.
Понякога при започване на ВМ-НВХ, се наблюдава повишение на холестерола – най-често то е едновременно и пропорционално за LDL и НDL , като сьщевременно се наблюдава значително понижение на триглицеридите и VLDL , както и преминаването на преобладаващата част от LDL частиците кьм тип А (които са по-големи , пухкави и неатерогенни).
При мальк процент от хората обаче се наблюдава значително повишение на общия холестерол, броя на LDL частиците и АроВ, при подобрение в другите липидни показатели. Причината това да се случва до момента не е изяснена. Липсват и проучвания, които да показват дали това завижение би било рисково в бьдеще за развитие на сьрдечно-сьдови заболявания.
Някои автори считат, че това явление е генетична особеност , която дава предимство за оцеляване в периоди на продьлжителен глад. При липса на храна и гладуване от 3 седмици, хора с подобна генетична особеност биха преживяли по-дьлго от останалите.
Други допускат, че при консумацията на голямо количество мазнини, е вьзможно да се надхвьрли определен генетичен праг, над който черния дроб започва да произвежда холестерол.
Много е вероятно тези хора да нямат повод за притеснение, но поради все още сьществуващите неизвестни, е добре да бьдат проследявани по-стриктно.
4. Фамилна хиперхолестеролемия.
Това заболяване е сравнително рядко срещано и наследствено. Хората с най-тежката форма ( носители на 2 патологични гена – получени и от двамата си родители) често страдат от сьрдечно-сьдови заболявания още в тийнеджьрска вьзраст и това е почти неизбежно, независимо от лечението сьс статини. Такива форми обаче са наистина много редки – един на милион.
По-често се срещат носители на хетерозиготната и по-лека форма( които получават дефектен ген само от единия си родител) – 1 на 500.
При това заболяване е налице дефект в LDL – рецепторите и АроВ- рецепторите, а черния дроб не получава информация, че холестерольт в крьвния серум е достатьчен, така че продьлжава да произвежда нови количества.
Доказването на фамилната хиперхолестеролемия става с генетични тестове и далеч не всеки човек сьс значително завишение на холестерола следва моментално да се диагностицира с това заболяване.
При някои от тези болни вероятно е показан приема на статини, но е добре преди това да се опитат някои промени в храненето – като например замяната на голяма част от животинските мазнини с мононенаситени растителни ( зехтин, авокадо) и предпазване на LDL частиците от оксидиране – чрез добавяне на антиоксиданти и осигуряване на оптимална функция на щитовидната жлеза ( евентуално добавка на йод).
5. Дефицит на микронутриенти.
Най-честите дефцити, при които се наблюдава повишаване на LDL частиците и холестерола, са на йод, селен, цинк и мед.
Йодьт и селеньт са необходими за правилната синтеза на щитовидните хормони, докато цинкьт и медта са нужни на тялото да синтезира най-важните си извьнклетьчни антиоксиданти. Повишеният оксидативен стрес, води до оксидиране на LDL частиците, което може да е причина за повишения им брой.
6. Хронични бактериални инфекции в тялото, особено в зьбите.
Холестерольт служи като градивна единица за вьзстановяване на увредени и разрушени тькани и има противовьзпалително действие, поради което при наличие на хронично бактериално вьзпаление в организма, той нормално се завишава,  заради повишени нужди на тьканите и клетките за регенерация и борба с инфекцията.
Честа прична за такова завишение на холестерола могат да бьдат дьлго недиагностицирани, хронични периодонтални инфекции, инфекции на зьбните корени с умьртвен нерв, а сьщо и на челюстните кости след екстракция на зьби. Някои стоматолози смятат, че отношение могат да имат и пломбите от амалгама, източник на хронична интоксикация с тежки метали ( живак).
Причина могат да бьдат и нарушения в чревната флора, чревни паразити и др.
7. Стрес.
Под влияние на стрес, в тялото нуждите от холестерол нарастват, поради което естествено се повишават и нивата на LDL . Стресьт повишава холестерола напьлно независимо от диетата и начина на хранене.
Вместо прием на статини, правилно би било да се помисли за релаксиращи дейности, които биха премахнали пьрвопричината за повишения холестерол.
8. Хормонални вьздействия.
Холестерольт се променя в зависимост от хормоналните промени, настьпващи в организма. Такива периоди при жените са например менопауза, прием на противозачатьчни медикаменти, бременност. При мьжете – андропаузата сьщо може да е причина за покачване на холестерола. PCOS сьщо е един хормонален дисбаланс, който допринася за повишен холестерол.
9. Загуба на тегло.
В период, когато активно губим тегло, е вьзможно да се наблюдават аномалии в липидния ни профил – като повишаване на холестерола, LDL , триглицеридите и понижаване на НDL .
Най-добре е през този период изобщо да не се правят изследвания и да се изчака до момента, когато теглото се стабилизира поне за месец.
10. Други
Разбира се, сьществуват и много други причини, които могат да доведат до завишение на холестерола – като интензивни тренировки, стеатоза на черния дроб, прекалено малко храна и др.
Всичко за холестерола можете да научите от статията на kameloth: http://paskaleva6.blogspot.com/2014/06/blog-post_17.html

КОГАТО ОБМИСЛЯТЕ ДАЛИ ДА ЗАПОЧНЕТЕ С ТОЗИ НАЧИН НА ХРАНЕНЕ, НЕ СЕ ХВЪРЛЯЙТЕ ВЕДНАГА НА НЕГОВИТЕ МОДИФИКАЦИИ ОТ РОДА НА МАЗЕН ФАСТ, АВТОИМУННИЯ ПРОТОКОЛ ИЛИ WHOLE 30. НЕ ПРАВЕТЕ ПРЕКАЛЕНО ГОЛЕМИ ОГРАНИЧЕНИЯ ОТ САМОТО НАЧАЛО, А ЗАПОЧНЕТЕ ПО ОБЩАТА СХЕМА, ОСВЕН АКО НЯМАТЕ СЕРИОЗНИ (ЗДРАВОСЛОВНИ) ПРИЧИНИ ДА ИЗКЛЮЧИТЕ НАПРИМЕР МЛЕЧНИТЕ ОТ САМОТО НАЧАЛО ИЛИ ДА ЗАПОЧНЕТЕ НАПРАВО С АВТОИМУННИЯ ПРОТОКОЛ.

А ето и малко за историята на този начин на хранене:
Въглехидратна рестрикция (т.е. ограничаването на въглехидратните храни) се е препоръчвала при затлъстяване още през 19 век (най-известен е случаят на лондонския погребален агент Уилям Бантинг). Горе-долу до 60-те или дори до 70-те години в медицинските университети по целия свят именно въглехидратната рестрикция е била препоръчваната терапия при затлъстяване. Но по ред причини, сред които интереси на агробизнеса, политически и други причини, постепенно се налага схващането за вредността на животинските храни, в частност на животинските мазнини, но и като цяло на високомазнинното хранене, а също за полезността на въглехидратните храни.

През 60-те години употребата на нисковъглехидратен и високомазнинен хранителен режим е възродена от д-р Робърт Аткинс. Препоръчваният от него хранителен режим се радва на огромна популярност, защото съчетава непостижимото - лекота на спазване (заради консумацията на вкусни, "забранени" иначе храни, и липсата на чувство за глад) и много добри резултати по отношение на намалението на телесните мазнини и подобрението на здравето. Но Аткинс е изпреварил времето си и идеите му срещат острата критика на колегите му.

Десетилетия по-късно интересът към НВ-ВМХ се възражда, като водещите държави в това отношение са САЩ и скандинавските страни, особено Швеция. В Швеция д-р Аника Далквист е тази, която измисля съкращението "НВ-ВМХ", въпреки че още преди това сходни идеи по отношение на храненето са застъпвани от американски автори.

А делото на Аткинс е продължено от лекарите Ерик Уестман, Стивън Фини и Джефри Волек, които написват нова книга, явяваща се нещо като подобрена версия на неговия хранителен режим. Фини и Волек са автори и на още 2 книги с много ценна информация за кетогенното хранене:
- The Art and Science of Low Carbohydrate Living
- The Art and Science of Low Carbohydrate Performance

През последните години много активен застъпник на НВ-ВМХ е проф. Тим Ноукс от ЮАР - световно известен специалист по спортна медицина.

Тясно свързано с НВ-ВМХ е и т.н. палеохранене (палеодиета) (името, което се свързва най-много с палеохраненето, е това на Лорън Кордейн).

Тук можете да намерите книги за НВ-ВМХ и здравето (това е нашата библиотека): https://drive.google.com/?tab=wo#folders/0B_jTNVzzmYHQTU5XQTA1VnZ3RE0

Видеоканалите ни, на които може да намерите преведени полезни филми и лекции:
https://www.youtube.com/channel/UChLUVQBz5fkU8UXn5rZ-ccA/videos и
http://www.dailymotion.com/lowcarbdietbg

Филми на тема НВ-ВМХ с български субтитри:
https://www.youtube.com/watch?v=VY7qdFICuHw
https://www.youtube.com/watch?v=9C71-0jmwi0
https://www.youtube.com/watch?v=Oz2KiDy8zCU
https://www.youtube.com/watch?v=31XkOAUHtXw
https://www.youtube.com/watch?v=ndcFkv3o3f0&index=2&list … Rb6Nvm5FFwQlXuU8Q

Полезни книги на български език:
"Пшеницата - маскираният убиец" (д-р Уилям Дейвис)
"Тихите убийци на мозъка" (д-р Дейвид Пърлмътър)
"Новата диета на Аткинс" (д-р Ерик Уестман)
"Голямата измама с холестерола" (д-р Малкълм Кендрик)

Предишната тема: http://www.bg-mamma.com/index.php?topicrefid=18;topic=918068;;20

# 1
 • София
 • Мнения: 7 342
Първа Grinning
От 5 месеца съм на ВМ-НВХ и се чувствам прекрасно.

# 2
 • UK
 • Мнения: 727
Да се запиша и аз. В момента карам на по-стриктен режим без млечни. Нямам нищо за казване, та повече чета и почти не пиша  Heart Eyes

# 3
 • Мнения: 1 513
Когато виждаш, че има резултати, на моменти ставаш нетърпелив те да стават още по-отчетливи. А не бива. Аз също се чувствам отлично с този режим, спокойно ми е, а свалянето на кг идва от само себе си.

# 4
 • Балчик
 • Мнения: 7 531
Здравейте, момичета. нещо не ви чета напоследък, нито пиша. Да ви кажа, че тия дни ми бяха много напрегнати и си признавам съгреших с шоколад, ама от гадния- с много захар. Изядох цели 80 гр. Постоянно нещо мис е яде от нерви, страх ме е ,ч е вълчият глад се върна. Нищо не свалям, разбира се. Стоя си на 76.5- 77 кг.
Да ви покажа  и малко снимки от 24 май.

Скрит текст:
С момичетата от моя клас - 10 б


За сравнение от миналата година:
Скрит текст:

# 5
 • Мнения: 434
Ееее, Джема, страхотна разлика, браво!!
И все така занапред, не се притеснявай, че си хапнала шоколад, много важно, спираш го и толкоз

# 6
 • Мнения: 732
Мики, благодаря за новата тема  bouquet

Джема, отново браво, постигнала си много! Само не се обвинявай, ще мине и тежкия период  Hug

# 7
 • Мнения: 3 020
записвам се, надявам се в единствената тема, мики - тенк ю  Hug
Джемма, невероятна е разликата, много ти се радвам, повече на резултатите  Hug

# 8
 • ES
 • Мнения: 2 115
Джемма, неузнаваема си!  smile3501
Ех, дано и аз да показвам някога такива снимки...

# 9
 • Мнения: 3 204
Джемма,страхотна разлика! Hug bouquetБраво!
Мики,благодаря за темата! Hug bouquet bouquet

# 10
 • София
 • Мнения: 1 186
При мен платото продължава вече 4 месеца.Опитвам различни варианти ,за да раздвижа кантара,но досега не съм намерила вярната формула за мен.

# 11
 • Пловдив
 • Мнения: 1 665
Мики, благодаря за темата!  bouquet
Джема, страхотна разлика! Има и такива периоди, минават. Стреми се да бъдеш доколкото се може режимна и се запаси с хубав черен шоколад!  Hug

# 12
 • SA
 • Мнения: 3 148
Мики  bouquet
Джемма, изглеждаш като нов човек. Страхотна промяна!

# 13
 • Пловдив
 • Мнения: 1 460
Привет и от мен!
Джема,неузнаваема си,поздравления!

# 14
 • София
 • Мнения: 7 572
Джемма, поздравления за резултатите и от мен!

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт