Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 15 апр. 2006, 17:04 ч.

Интересен постинг за киселото мляко

 • 7 985
 • 45
 •   1
Отговори
# 15
 • Ямбол
 • Мнения: 24 255
За гъстотата съм съгласна, че може би се добавя нещо си, но по-важното е , че няма консерванти. Последният цитат отново го потвърждава.

# 16
 • Мнения: 266
А ЕЛБИ ????
колкото специалисти,толкова мнения  newsm78
"моите" специалисти кзват,че елби е най-добро  hahaha

# 17
 • Мнения: 1 190
... А аз си мислех да давам на Вили "Родопея", защото действително е вкусно /поне на мен ми харесва много де/...

# 18
 • Мнения: 695
наистина много интересен постинг  newsm12 smile3521

# 19
 • Мнения: 1 999
Е значи ще се ориентираме предимно към Елена, Верея и Пършевица. Thinking Данон не купуваме.

# 20
 • Мнения: 817
  Хм, да предположим, че е така, въпреки че много ме съмнява, но гъстотата как я постигат, сигурно добиват млякото от специална порода френски крави, защото аз такова гъсто домашно приготвено мляко в България не съм виждала.Или пак ще се лъжем с разни обяснения от химията, пък който си няма работа да върви да опровергава.....
Ами така де!!! Mr. Green

# 21
 • Бургас
 • Мнения: 9 670
Аз от всички предавания които гледах разбрах само ,че до срока на годност са живи полезните бактерий вътре,като колкото повече наближава срока стават все по-малко.След това ядеш нещо си там,но с никаква полза за теб/за вреда не казаха  newsm78/.

# 22
 • Мнения: 3 698
Много интересна информация  Thinking

# 23
 • Алпите
 • Мнения: 10 396
Както писах и в другата тема- смятам, че има ли голяма трайност, нещо не е на ред. Киселото мляко се вкисва бързо. Ако не вкисва- значи не е точно кисело мляко. Независимо как е получена тази удължена трайност.

# 24
 • Мнения: 972
На мен ми е много чудно, щом Данона е толкоз истински, защо от него неможе да си заквасиш домашно мляко  smile3506 Заквасваме си мляко вкъщи - от Елената и от някои други се получава, обаче от Данона абсолютно нищо не става.

# 25
 • Мнения: 7 775
А ето аз какво намерих и съм публикувала вече тук :

http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=34470.320

Статията е от тук:

http://www.b--reklamen-spam186--/show_story.html?issue=288283356 … p;story=288285218

Ако разгледате внимателно кофичките кисело мляко в който и да е квартален магазин или хипермаркет, ще си помислите, че сте попаднали на продукт, ревностно запазил българската традиция. От пластмасовите кофички закачливо намига мустакат балканджия. Смирена родопчанка свенливо подава паничка. Щастлива “холщайнка” апетитно облизва стръкчето екотрева, преди добросъвестно да го превърне в чисто мляко. Здравец, пеперудки, пръски мляко, окъпани сякаш от лъчите на слънцето, зелени морави допълват идиличната картина, която, според дизайнерите, трябва да накара купувача без колебание да направи избора си. За тези, които освен да видят, искат и да прочетат, е насочена словесната информация. Според нея продуктът под лъскавата капачка е: “натурално кисело мляко”, “кисело мляко по традиционна рецепта”, “оригинално кисело мляко”. Следват съдържанието на белтъчини, мазнини, въглехидрати, енергийната стойност.
“Без
стабилизатори и консерванти”,
не са пропуснали да отбележат производителите. В редки случаи е посочено, че за производството е използвано сухо мляко. И съответният процент.
Ако киселото мляко можеше да реагира на лъжи или полуистини, какъв ли щеше да е цветът му? Защото анализ на 8 марки, произвеждани у нас, е доказал, че в киселото мляко се влагат различни добавки, че в закваските наличието на Lactobacilus Bulgaricus е по-скоро символично, че продуктът не отговаря на типичния вкус и мирис, характерни за традиционния български продукт.
Защо lactobacilus Bulgaricus, българската пръчица, която предизвиква млечнокиселата ферментация, полека-лека изчезва от продукта?
Какво се случи, та след 1990 година България не само изпусна доларите, които носеше бацилът, ами е на път да затрие продукта, по който светът ни припознава?
Процесът започна с парцелирането и преразпределението на отрасъл “Млекарство”. Той винаги се е свързвал с понятия като изобилие и благоденствие. Затова към него се втурнаха хора с различни професии, подготовка и манталитет. Общото между тях беше наличието на капитали. А капиталът няма да е капитал, ако не носи печалба. Намесиха се и търговците. Кисело мляко с трайност 72 часа, и то съхранявано при хладилни условия, въобще не ги устройваше. От друга страна, млякото ­ кисело и прясно, остана в съзнанието на българите като социален продукт. Евтин и здравословен.
Балансът между печалба и
социална цена,
съчетани с непосилна трайност, родиха невероятни компромиси. Да не забравяме, че качеството на суровото мляко бе сринато тотално. Киселото мляко е продукт, който от “кръщавана” суровина и при примитивни условия на хигиена и преработване не става. Тогава? Разковничето отначало бе сухото мляко. Плахите гласове против бяха заглушени от мощния хор на производителите: откъде да вземем свястно мляко? След това на помощ дойдоха добавките. Знаех какво ще се случи, ако допуснем вноса на добавки,
подписвах
разрешителните със сълзи на очи,
казва д-р Росица Еникова от Института по хигиена, която дълги години изследва консумацията на млечни продукти в различни възрастови групи и отражението им върху организма на подрастващите. Но нормативната база не забранява вноса на такива продукти, как да ги спра, аргументира се тя. Не е ли странно, че Наредба №8 на здравното министерство разрешава вноса на адитиви (добавки), но не и влагането им в производство. Следващата стъпка бе
компромисът със стандартите.
Мощно лоби от производители, позовавайки се на европейската практика и в името на разнообразяването на асортимента, отвори широка порта за появата на продукти на млечнокисела основа, носещи наименованието кисело мляко, но без типичните му характеристики. Българският държавен стандарт (БДС), който точно е упоменал що е то кисело мляко и как се прави, стана незадължителен. Въведени бяха така наречените технически спецификации или (напоследък) технологични документации, по които всеки преработвател
прави своята
марка кисело
мляко.
Според БДС киселото мляко е продукт, произведен от съответен вид мляко, подложено на пастьоризация и млечнокисела ферментация, предизвикана от двата бацила: Lactobacilus Bulgaricus и Str. Thermophilus в съотношение 1:2 през зимата и 1:4 през лятото. Посочена е и киселинността ­ от 100 до 160 киселинни градуси по Тьорнер. Дали някой ще открие на пазара кисело мляко, на чиято опаковка да е отбелязано, че е произведено по БДС? Преди всяко млекарско предприятие имаше солиден екип от микробиолози, които приготвяха закваските и ежедневно следяха развитието на микрофлората, казват хора от бранша. В последното десетилетие страни, на които продавахме лицензи, развиха невероятно производството на стартерни култури. В среда и с апаратури, на които можем само да завиждаме. Така дойдоха вносните закваски. Те решиха основен проблем на родното млекарство. Знае се, че развитието на българския бацил в замърсено мляко или при по-висока температура, е бурно. Тогава,
вместо кисело, млякото става прокиснало.
Решението бе в сладките, или термофилни закваски. В тях съотношението между българския пръчковиден бацил и стрептококовите вече е 1:9, дори 1:10. Действието на бацила се потиска, киселинността не може да се развива и се получава продукт с по-голяма трайност, обясняват простичко технолози.
Пазарът иска сладко и гъсто мляко,
кълнат се производители. Правим често дегустации. Вкусовете са различни. Мъжете харесват повече по-киселото мляко, жените ­ по-сладкото, каза г-жа Кинка Михайлова, директор в ОМК. Проучвания на пазара показват и друго. Едномилионна София през септември е консумирала по 10-12 тона на ден прясно мляко и още толкова ­ кисело. За сравнение преди 1990 година столичната “Сердика” дневно е преработвала по 500-600 т мляко на ден. Населението на столицата, по-малобройно тогава1 е изяждало по 300 т кисело и още толкова прясно.
Количествата не достигали, та към София всеки ден се експедирали млека от Пазарджик и Пловдив. Обяснението, че рязкото свиване на консумацията на мляко се дължи само на обедняването на българите1 не е сериозно. Защо тогава отделяме повече пари за бира или други продукти с лъскава опаковка?
Как да
защитим българското
мляко?
Проф. Йото Йотов във вестник “Млекопреработвател” посочва решението на проблема. Трябва да се определи рамката за типичното наше кисело мляко и за производните му с подобрени качества, но, подчертава той, на базата на Lactobacilus Bulgaricus. И задължително на опаковката да е посочено какви подобрители са вложени ­ витамини, соли, плодове.
Ако млякото е с намалена киселинност чрез промени в температурния режим или намалена калоричност, нека консуматорът да знае. И да направи своя избор. Иначе след някоя и друга година ще внасяме българско кисело мляко от... Япония. Или ще прескачаме до Турция, за да хапнем оригиналния български продукт.…

# 26
 • София
 • Мнения: 12 052
На мен ми е много чудно, щом Данона е толкоз истински, защо от него неможе да си заквасиш домашно мляко  smile3506 Заквасваме си мляко вкъщи - от Елената и от някои други се получава, обаче от Данона абсолютно нищо не става.

Не съм привърженичка на Данон-не ме разбирай погрешно. Купувам Елена. Но свекърва ми точно с Данон си кваси млякото.

# 27
 • При хората, които обичам
 • Мнения: 3 192
На мен ми е много чудно, щом Данона е толкоз истински, защо от него неможе да си заквасиш домашно мляко  smile3506 Заквасваме си мляко вкъщи - от Елената и от някои други се получава, обаче от Данона абсолютно нищо не става.

Не съм привърженичка на Данон-не ме разбирай погрешно. Купувам Елена. Но свекърва ми точно с Данон си кваси млякото.


И аз съм се пробвала с Данон да квася - не се получи. Стана едно лигавооо Sick купувам Елена и квася от него.

# 28
 • До хладилника, който обичам
 • Мнения: 22 046
Много интересни мнения и статии...
Аз, като един Тома Неверни, не вярвам, че 'Данон', 'На баба', 'Родопея' и всякакви прочии са 'истински', ако ще да ми се кълнат специалистите.
Едно време купешкото мляко пак се правеше уж така, но беше по-кисело, по-рядко и доста по-нетрайно.
Технологията много е напреднала сигур, ама чак толкоз... Mariely беше писала, че само от качествено, 'истинско' мляко се заквасва домашното кисело. Беше правила експерименти и от марките, продавани в Пловдив, само 'Фибела' става, според нея. 'Фибела' е едно от малкото млека с по-кисел вкус, не толкова гъсто и не трае по 3 месеца. Купувам от него аз... 'Данон' да ми ядат ушите.

# 29
 • Мнения: 1 327
изключително интересна статия!!! много мерси за нея!
имаше предаване скоро на Искрено и лично за качеството на киселото мляко и там казаха, че трябва често да се сменя закваската, защото си губи качеството! Не е добре да заквасвате вкъщи прясно мляко и след това от него да вземате за следващото заквасване и тн... пак става кисело мляко, но вече няма тези качества, с които е известно киселото мляко..

Общи условия

Активация на акаунт