Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

  • 15 апр. 2006, 17:04 ч.

Интересен постинг за киселото мляко

  • 7 797
  • 45
  •   1
Отговори
  • София
  • Мнения: 11 832
Не можах да се сетя за друг начин да пусна този постинг, затова направо му посвещавам тема Mr. Green
На мен ми беше интересен, а мисля, че информацията в него е синтезирана и полезна. Тук често си говорим за кисело мляко и избор на марка, така че написаното от kikos може да помогне при избор на мляко.

Прочетох всички мнения относно млеката и нямаше нито едно вярно.По различни стечения на обсточтелствата разбирам от добиване и производство на млечни продукти и мога да ви кажа няколко неща:
   В България няма крава, която да даде мляко с масленост над 3.8%.При производството на кисело мляко,суровото прясно мляко се разделя на суроватка и най-просто казано на сметана.От пропорциите на тези два компонента зависи масленоста на киселото мляко.Ако искате кис.мляко с масленост 6% слагате много сметана и малко суроватка.Това не значи,че кравата е дала мляко с масленост 6% newsm78.Относно митовете за консервантите.Целта на консерванта в хран.пром.е да избие всичко живо в един продукт и така да го запази много дълго време годно за консумиране.Смело мога да твърдя,че в България не се слагат консерванти в кис.млека,поради простата причина,че технологично млякото не може да се закваси, когато има някаква добавка.Сроковете на годност най-много зависят от хигиената и балансираното комбиниране на двете млечно кисели бактерии- Лактобацилус булгарикус и Стрептококос термофилус. Някои закваски са много скъпи,защото баланса е точно спазен и едната бактерия не позволява на другата да се развива а от там и кис.мляко трудно се "вкисва".Относно сухото мляко мога да кажа със сигурност,че всеки производител го слага в кис.мляко поради простата причина, че ни е калпаво суровото мляко/ниско на протеини/ и тези протеини се набавят от сухото мляко.Най-голямата смешка е тази с нишестето.Знаете ли колко струва килограм нишесте?Толкова, колкото да се купят 12 л. сурово мляко.Ако някой иска да сгъстява кис.мляко най-лесно става със свинска мас/някои още го правят/.Замислете се ако влезете в един магазин,дали ще намерите нещо без консервант.Уверявам ви дневно поемате толкова консерванти, колкото неможете да си представите/за някои дори и не знаете,а те са наистина вредни/.Истинските производители в България са: Данон, Елена, Верея,Пършевица.БЕЗ РОДОПЕЯ/има желатин в млякото/.

Копиран е от тази тема: http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=44950.msg838409#msg838409
Благодаря на Eli cz , че го намери и пусна тук: http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=91901.0

Предполагам, че написаното от kikos ще провокира някои съмнения. Може да чуем и тях. Grinning

# 1
  • Мнения: 6 114
Ха такаааа,  Party много интересно, наистина  Thinking

# 2
  • Мнения: 35 700
А колко е максималния срок на годност на едно "истинско" кисело мляко, при което са спазени хигиенните и всички останали изисквания и е с "нормално" ниво на консерванти Thinking


От много време се каня да направя оня опит с "Данона", да видя колко месеца ще си запази вкуса Laughing

# 3
  • Мнения: 7 837
От много време се каня да направя оня опит с "Данона", да видя колко месеца ще си запази вкуса Laughing

Danon-а, който купувам тук, е с трайност 3-4 седмици. Случвало се е и след датата на опаковката да го опитвам и не съм намирала разлика във вкуса.

# 4
  • Мнения: 1 111
   От цитираната статия става ясно, че млякото, което ядем е супер, без никакви гадни добавки, просто разликата м/у отделните марки едва ли не е само в технологията на приготвяне.А затова, че не се слагат консерванти и други примеси, изобщо, ама изобщо не вярвам.Я да каже авторката тогава, защо, според нея, Данон не вкисва, а направо мухлясва,а  натуралното кис. мляко приготвено вкъщи от 100 процента истинско прясно мляко не може и пет дни да изкара без да се вкисне.За Данон точно може спокойно да се каже, че не е никакво кисело мляко, всичко друго но не и мляко./със стогодишна трайност/.

# 5
  • Мнения: 35 700
От много време се каня да направя оня опит с "Данона", да видя колко месеца ще си запази вкуса Laughing

Danon-а, който купувам тук, е с трайност 3-4 седмици. Случвало се е и след датата на опаковката да го опитвам и не съм намирала разлика във вкуса.

Точно за това говорех, мисля, че и след 1 година, пак ще е като току що отворено, на какво ли чудо се дължи това  Rolling Eyes

# 6
  • Мнения: 1 111
  Сигурно защото братята французи от Данон за много загрижени за българския народ та правят за него млекце с мнооого скъпи закваски, а му го продават на цени почти еднакви с тези на др. млека.

# 7
  • на кой му пука, майна
  • Мнения: 5 301
От много време се каня да направя оня опит с "Данона", да видя колко месеца ще си запази вкуса Laughing

Danon-а, който купувам тук, е с трайност 3-4 седмици. Случвало се е и след датата на опаковката да го опитвам и не съм намирала разлика във вкуса.

Точно за това говорех, мисля, че и след 1 година, пак ще е като току що отворено, на какво ли чудо се дължи това  Rolling Eyes


Не знам на какво се дължи, но на мъжа ми колежките са си направили такъв експеримент, резултата е 6 месеца в хладилника с чусесен вкус при отваряне, капачката изобщо не е била надута, както се случва при вкиснато кисело мляко.
За мен от това мляко по-изкуствено няма  Naughty

# 8
а един мой колега забравил едно бурканче Данон отвън на терасата и когато се върнал от отпуска скед 2 седмици нищо му нямало, еъпреки че било на слънце-та и на мен ми е много съмнителна тази работа с качеството на Данон newsm78 #Crazy

# 9
  • Мнения: 7 837
Аз доколкото си спомням, на нито една от опаковките кис. мляко, не пише точно какво съдържа  newsm78 Нали не мислите, че ако трайността е по-малко, това означава, че млякото е по-истинско.
И тук не пишат всички съставки, в пове4ето случаи е обозначено, само че има активни култури, лактобацил и т.н. Но пък Данон е единственото, което на вкус се доближава до бг млеката.

# 10
  • Мнения: 3 663
според вас качеството на млякото се определя от вкуса му ли?

# 11
  • Мнения: 7 282
имам питане относно възможността да се сложи консервант СЛЕД заквасването, така че да пречи на вкисването

# 12
  • Ямбол
  • Мнения: 23 212
Ех, тъкмо се поуспокоих четейки цитата в първия пост, защото и аз давам Данон на дъщеря ми, но после видях, че всичи изказвате съмнения относно истинността. Аз пък съм склонна да повярвам, защото и аз съм го чувала това за точните съотношения на бактериитеи и то от производител на кис. мляко. Мисля, че и след това не може да се добавят консерванти, защото ще стане на айрян.Относно вкисването, авторката на цитата мисля добре е обяснила , кога не може да вкисне бързо. И вместо да правите експерименти, пробвайте да почетете малко химия и биология и направете експеримент, смесвайки тези бактерии Лактобацилус булгарикус и Стрептококос термофилус.

# 13
  • Мнения: 1 111
  Хм, да предположим, че е така, въпреки че много ме съмнява, но гъстотата как я постигат, сигурно добиват млякото от специална порода френски крави, защото аз такова гъсто домашно приготвено мляко в България не съм виждала.Или пак ще се лъжем с разни обяснения от химията, пък който си няма работа да върви да опровергава.....

# 14
  • Мнения: 6 395
Трябва да напиша на Кикос, че цяла тема има за неговия постинг  Grinning
Аз в няколко теми съм пускала този цитат, и винаги едни и същи хора с почти еднакви коментари го коментират след това  Wink
Тук вече нямам възможност да го сложа, тъй като Виви го е публикувала, но пък ще пусна още един интересен постинг от друга тема  Grinning =
Относно консервантите, ето едно мнение отпреди време/в кърмаческия форум/ на Free Soul :
..................................................................................................................................................... ...
В нашата фирма /вносител и търговец сме на хранителни суровини/ работи като мениджър бивш технолог на кисело мляко. Тази колежка има стаж в няколко големи фирми-млекопроизводители, преди да постъпи на работа при нас.

От нея знам, че в киселото мляко не се добавят консерванти.

Процесът на заквасване и прокисване на млякото зависи от съотношението лактобацили - термофилни стрептококи.

Лактобацилите "отговарят" за закваската най-вече, от тях идва и киселият вкус, а стрептококите - за трайността и прокисването на млякото.


За да се увеличи трайността на киселото мляко, технолозите намаляват съдържанието на лактобацили и увеличават съдържанието на стрептококи.
Заради това и киселото мляко не е толкова кисело (и за мое съжаление)...

Консерванти не се добавят, защото млякото няма да успее да се "получи". Но някои фирми наистина добавят нишестета.

За родителите, които се интересуват от качествено кисело мляко, колежката ми препоръча Фибела, Верея и Данон 2% /последното е нискомаслено обаче, не е подходящо за деца до 2 годинки/.

Изрично каза, че е добре родителите да се въздържат от предлагането на плодови и десертни млекца - заради ароматизаторите и оцветителите в тях.


Та така...

От тази тема: http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=60408.msg1104807#msg1104807
А ето и тази статия: http://www.democrit.com/the_news.php?n=48

# 15
  • Ямбол
  • Мнения: 23 212
За гъстотата съм съгласна, че може би се добавя нещо си, но по-важното е , че няма консерванти. Последният цитат отново го потвърждава.

# 16
  • Мнения: 266
А ЕЛБИ ????
колкото специалисти,толкова мнения  newsm78
"моите" специалисти кзват,че елби е най-добро  hahaha

# 17
  • Мнения: 1 190
... А аз си мислех да давам на Вили "Родопея", защото действително е вкусно /поне на мен ми харесва много де/...

# 18
  • Мнения: 695
наистина много интересен постинг  newsm12 smile3521

# 19
  • Мнения: 1 999
Е значи ще се ориентираме предимно към Елена, Верея и Пършевица. Thinking Данон не купуваме.

# 20
  • Мнения: 817
  Хм, да предположим, че е така, въпреки че много ме съмнява, но гъстотата как я постигат, сигурно добиват млякото от специална порода френски крави, защото аз такова гъсто домашно приготвено мляко в България не съм виждала.Или пак ще се лъжем с разни обяснения от химията, пък който си няма работа да върви да опровергава.....
Ами така де!!! Mr. Green

# 21
  • Бургас
  • Мнения: 9 555
Аз от всички предавания които гледах разбрах само ,че до срока на годност са живи полезните бактерий вътре,като колкото повече наближава срока стават все по-малко.След това ядеш нещо си там,но с никаква полза за теб/за вреда не казаха  newsm78/.

# 22
  • Мнения: 3 698
Много интересна информация  Thinking

# 23
  • Алпите
  • Мнения: 10 208
Както писах и в другата тема- смятам, че има ли голяма трайност, нещо не е на ред. Киселото мляко се вкисва бързо. Ако не вкисва- значи не е точно кисело мляко. Независимо как е получена тази удължена трайност.

# 24
  • Мнения: 972
На мен ми е много чудно, щом Данона е толкоз истински, защо от него неможе да си заквасиш домашно мляко  smile3506 Заквасваме си мляко вкъщи - от Елената и от някои други се получава, обаче от Данона абсолютно нищо не става.

# 25
  • Мнения: 7 672
А ето аз какво намерих и съм публикувала вече тук :

http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=34470.320

Статията е от тук:

http://www.bgnews.bg/show_story.html?issue=288283356&media=3 … p;story=288285218

Ако разгледате внимателно кофичките кисело мляко в който и да е квартален магазин или хипермаркет, ще си помислите, че сте попаднали на продукт, ревностно запазил българската традиция. От пластмасовите кофички закачливо намига мустакат балканджия. Смирена родопчанка свенливо подава паничка. Щастлива “холщайнка” апетитно облизва стръкчето екотрева, преди добросъвестно да го превърне в чисто мляко. Здравец, пеперудки, пръски мляко, окъпани сякаш от лъчите на слънцето, зелени морави допълват идиличната картина, която, според дизайнерите, трябва да накара купувача без колебание да направи избора си. За тези, които освен да видят, искат и да прочетат, е насочена словесната информация. Според нея продуктът под лъскавата капачка е: “натурално кисело мляко”, “кисело мляко по традиционна рецепта”, “оригинално кисело мляко”. Следват съдържанието на белтъчини, мазнини, въглехидрати, енергийната стойност.
“Без
стабилизатори и консерванти”,
не са пропуснали да отбележат производителите. В редки случаи е посочено, че за производството е използвано сухо мляко. И съответният процент.
Ако киселото мляко можеше да реагира на лъжи или полуистини, какъв ли щеше да е цветът му? Защото анализ на 8 марки, произвеждани у нас, е доказал, че в киселото мляко се влагат различни добавки, че в закваските наличието на Lactobacilus Bulgaricus е по-скоро символично, че продуктът не отговаря на типичния вкус и мирис, характерни за традиционния български продукт.
Защо lactobacilus Bulgaricus, българската пръчица, която предизвиква млечнокиселата ферментация, полека-лека изчезва от продукта?
Какво се случи, та след 1990 година България не само изпусна доларите, които носеше бацилът, ами е на път да затрие продукта, по който светът ни припознава?
Процесът започна с парцелирането и преразпределението на отрасъл “Млекарство”. Той винаги се е свързвал с понятия като изобилие и благоденствие. Затова към него се втурнаха хора с различни професии, подготовка и манталитет. Общото между тях беше наличието на капитали. А капиталът няма да е капитал, ако не носи печалба. Намесиха се и търговците. Кисело мляко с трайност 72 часа, и то съхранявано при хладилни условия, въобще не ги устройваше. От друга страна, млякото ­ кисело и прясно, остана в съзнанието на българите като социален продукт. Евтин и здравословен.
Балансът между печалба и
социална цена,
съчетани с непосилна трайност, родиха невероятни компромиси. Да не забравяме, че качеството на суровото мляко бе сринато тотално. Киселото мляко е продукт, който от “кръщавана” суровина и при примитивни условия на хигиена и преработване не става. Тогава? Разковничето отначало бе сухото мляко. Плахите гласове против бяха заглушени от мощния хор на производителите: откъде да вземем свястно мляко? След това на помощ дойдоха добавките. Знаех какво ще се случи, ако допуснем вноса на добавки,
подписвах
разрешителните със сълзи на очи,
казва д-р Росица Еникова от Института по хигиена, която дълги години изследва консумацията на млечни продукти в различни възрастови групи и отражението им върху организма на подрастващите. Но нормативната база не забранява вноса на такива продукти, как да ги спра, аргументира се тя. Не е ли странно, че Наредба №8 на здравното министерство разрешава вноса на адитиви (добавки), но не и влагането им в производство. Следващата стъпка бе
компромисът със стандартите.
Мощно лоби от производители, позовавайки се на европейската практика и в името на разнообразяването на асортимента, отвори широка порта за появата на продукти на млечнокисела основа, носещи наименованието кисело мляко, но без типичните му характеристики. Българският държавен стандарт (БДС), който точно е упоменал що е то кисело мляко и как се прави, стана незадължителен. Въведени бяха така наречените технически спецификации или (напоследък) технологични документации, по които всеки преработвател
прави своята
марка кисело
мляко.
Според БДС киселото мляко е продукт, произведен от съответен вид мляко, подложено на пастьоризация и млечнокисела ферментация, предизвикана от двата бацила: Lactobacilus Bulgaricus и Str. Thermophilus в съотношение 1:2 през зимата и 1:4 през лятото. Посочена е и киселинността ­ от 100 до 160 киселинни градуси по Тьорнер. Дали някой ще открие на пазара кисело мляко, на чиято опаковка да е отбелязано, че е произведено по БДС? Преди всяко млекарско предприятие имаше солиден екип от микробиолози, които приготвяха закваските и ежедневно следяха развитието на микрофлората, казват хора от бранша. В последното десетилетие страни, на които продавахме лицензи, развиха невероятно производството на стартерни култури. В среда и с апаратури, на които можем само да завиждаме. Така дойдоха вносните закваски. Те решиха основен проблем на родното млекарство. Знае се, че развитието на българския бацил в замърсено мляко или при по-висока температура, е бурно. Тогава,
вместо кисело, млякото става прокиснало.
Решението бе в сладките, или термофилни закваски. В тях съотношението между българския пръчковиден бацил и стрептококовите вече е 1:9, дори 1:10. Действието на бацила се потиска, киселинността не може да се развива и се получава продукт с по-голяма трайност, обясняват простичко технолози.
Пазарът иска сладко и гъсто мляко,
кълнат се производители. Правим често дегустации. Вкусовете са различни. Мъжете харесват повече по-киселото мляко, жените ­ по-сладкото, каза г-жа Кинка Михайлова, директор в ОМК. Проучвания на пазара показват и друго. Едномилионна София през септември е консумирала по 10-12 тона на ден прясно мляко и още толкова ­ кисело. За сравнение преди 1990 година столичната “Сердика” дневно е преработвала по 500-600 т мляко на ден. Населението на столицата, по-малобройно тогава1 е изяждало по 300 т кисело и още толкова прясно.
Количествата не достигали, та към София всеки ден се експедирали млека от Пазарджик и Пловдив. Обяснението, че рязкото свиване на консумацията на мляко се дължи само на обедняването на българите1 не е сериозно. Защо тогава отделяме повече пари за бира или други продукти с лъскава опаковка?
Как да
защитим българското
мляко?
Проф. Йото Йотов във вестник “Млекопреработвател” посочва решението на проблема. Трябва да се определи рамката за типичното наше кисело мляко и за производните му с подобрени качества, но, подчертава той, на базата на Lactobacilus Bulgaricus. И задължително на опаковката да е посочено какви подобрители са вложени ­ витамини, соли, плодове.
Ако млякото е с намалена киселинност чрез промени в температурния режим или намалена калоричност, нека консуматорът да знае. И да направи своя избор. Иначе след някоя и друга година ще внасяме българско кисело мляко от... Япония. Или ще прескачаме до Турция, за да хапнем оригиналния български продукт.…

# 26
  • София
  • Мнения: 11 832
На мен ми е много чудно, щом Данона е толкоз истински, защо от него неможе да си заквасиш домашно мляко  smile3506 Заквасваме си мляко вкъщи - от Елената и от някои други се получава, обаче от Данона абсолютно нищо не става.

Не съм привърженичка на Данон-не ме разбирай погрешно. Купувам Елена. Но свекърва ми точно с Данон си кваси млякото.

# 27
  • При хората, които обичам
  • Мнения: 3 192
На мен ми е много чудно, щом Данона е толкоз истински, защо от него неможе да си заквасиш домашно мляко  smile3506 Заквасваме си мляко вкъщи - от Елената и от някои други се получава, обаче от Данона абсолютно нищо не става.

Не съм привърженичка на Данон-не ме разбирай погрешно. Купувам Елена. Но свекърва ми точно с Данон си кваси млякото.


И аз съм се пробвала с Данон да квася - не се получи. Стана едно лигавооо Sick купувам Елена и квася от него.

# 28
  • До хладилника, който обичам
  • Мнения: 22 046
Много интересни мнения и статии...
Аз, като един Тома Неверни, не вярвам, че 'Данон', 'На баба', 'Родопея' и всякакви прочии са 'истински', ако ще да ми се кълнат специалистите.
Едно време купешкото мляко пак се правеше уж така, но беше по-кисело, по-рядко и доста по-нетрайно.
Технологията много е напреднала сигур, ама чак толкоз... Mariely беше писала, че само от качествено, 'истинско' мляко се заквасва домашното кисело. Беше правила експерименти и от марките, продавани в Пловдив, само 'Фибела' става, според нея. 'Фибела' е едно от малкото млека с по-кисел вкус, не толкова гъсто и не трае по 3 месеца. Купувам от него аз... 'Данон' да ми ядат ушите.

# 29
  • Мнения: 1 327
изключително интересна статия!!! много мерси за нея!
имаше предаване скоро на Искрено и лично за качеството на киселото мляко и там казаха, че трябва често да се сменя закваската, защото си губи качеството! Не е добре да заквасвате вкъщи прясно мляко и след това от него да вземате за следващото заквасване и тн... пак става кисело мляко, но вече няма тези качества, с които е известно киселото мляко..

# 30
  • Мнения: 35 700
Аз се издъних с експеримента, защото съвсем забравих  Embarassed като го започна ще пиша  Blush

# 31
  • на кой му пука, майна
  • Мнения: 5 301
Аз се издъних с експеримента, защото съвсем забравих  Embarassed като го започна ще пиша  Blush


Никол, да не обърка темата  Mr. Green
И аз забравих  Blush

# 32
  • Paradise
  • Мнения: 3 094
На мен ми е много чудно, щом Данона е толкоз истински, защо от него неможе да си заквасиш домашно мляко  smile3506 Заквасваме си мляко вкъщи - от Елената и от някои други се получава, обаче от Данона абсолютно нищо не става.

Wel, същото питане имах и аз Simple Smile Simple Smile Simple Smile
Реших да пробвам с "истинското" мляко на Данон да заквася, ама тц... ниищо се не получи
Да си го ядат, в нашето семейство Данон не се употребява Naughty

# 33
  • Paradise
  • Мнения: 3 094
На мен ми е много чудно, щом Данона е толкоз истински, защо от него неможе да си заквасиш домашно мляко  smile3506 Заквасваме си мляко вкъщи - от Елената и от някои други се получава, обаче от Данона абсолютно нищо не става.

Не съм привърженичка на Данон-не ме разбирай погрешно. Купувам Елена. Но свекърва ми точно с Данон си кваси млякото.


Виви, с кое точно на Данон? Питам, интересно ми е, искам да го пробвам и аз Peace

# 34
  • София
  • Мнения: 11 832
За експеримента..... имам предложение. Ако приемем, че на "Данон" нищо му няма цяла година (каквото е предположението) ще ви трябват 60 кофички-произволно избран процент:
12 отворени и 12 затворени кофички трябва да са в хладилника.
12 отворени и 12 затворени-на сенчеста тераса.
12 отворени и 12 затворени-на слънчева тераса.
Всеки месец на 1-во число изяждате по една от всички възможни видове кофички и докладвате за резултата-има ли му нещо, няма ли му, ходили ли сте до  smile3550 и колко пъти, или сте  Sick и колко пъти. Ако не сте-значи нищо му няма на млякото. Ако сте започнали да  smile3550 или да  Sick повече от нормалното (не знам колко пъти е нормално.... въпрос на организъм-тук субективният фактор ще трябва да бъде отчетен), приемаме, че на 3-4-5-6-7-.... месец "Данон"-ът се е скапал.
Така де, да се знае в какво се състои експериментът и как ще бъдат отчетени резултатите.

# 35
  • София
  • Мнения: 11 832
На мен ми е много чудно, щом Данона е толкоз истински, защо от него неможе да си заквасиш домашно мляко  smile3506 Заквасваме си мляко вкъщи - от Елената и от някои други се получава, обаче от Данона абсолютно нищо не става.

Не съм привърженичка на Данон-не ме разбирай погрешно. Купувам Елена. Но свекърва ми точно с Данон си кваси млякото.


Виви, с кое точно на Данон? Питам, интересно ми е, искам да го пробвам и аз Peace

Ще я питам, защото не си спомням точно. Носеше у нас домашно мляко и закваската-"Данон", но не си спомням колко процента беше.
С очите си съм виждала, че това мляко използваше-честно!

Последна редакция: пн, 17 апр 2006, 22:53 от Vivi

# 36
  • Мнения: 35 700
Vivi, аз мислех да го отворя и да го оставя поне 1 месец в дневната, на стайна Т, ако след 1 месец е със същия вкус, мисля, че нещо не е в ред  Rolling Eyes

# 37
  • Мнения: 843
За експеримента..... имам предложение. Ако приемем, че на "Данон" нищо му няма цяла година (каквото е предположението) ще ви трябват 60 кофички-произволно избран процент:
12 отворени и 12 затворени кофички трябва да са в хладилника.
12 отворени и 12 затворени-на сенчеста тераса.
12 отворени и 12 затворени-на слънчева тераса.
Всеки месец на 1-во число изяждате по една от всички възможни видове кофички и докладвате за резултата-има ли му нещо, няма ли му, ходили ли сте до  smile3550 и колко пъти, или сте  Sick и колко пъти. Ако не сте-значи нищо му няма на млякото. Ако сте започнали да  smile3550 или да  Sick повече от нормалното (не знам колко пъти е нормално.... въпрос на организъм-тук субективният фактор ще трябва да бъде отчетен), приемаме, че на 3-4-5-6-7-.... месец "Данон"-ът се е скапал.


Така де, да се знае в какво се състои експериментът и как ще бъдат отчетени резултатите.



   Вивич, то хубаво  , ми  неоцелелите от експеримента,  кво ги праим? Хайде, разстройството  - разбирам.. малко "Сулфагванедин"- че  и готово... , ма може да се гътне някой.. Laughing
  /ОФФ -  При положение , че пуша, пия умерено  и се стресирам достатъчно ,  едва ли ще ме убие точно консервантът на Данон, пък и само той да беше - с мед да го намажа и да си го изям на филийкаSimple Smile)/

  Иначе ,   аз си карам  с " На баба" , малката, също, но бяла опаковка. / в нейното меню е рядкост/
 тичам да купувам каса "Данон" и ще докрадвам. Ако приритам... много вероятно е да е от слънчасване... на мен - не на млякото.

# 38
  • София
  • Мнения: 6 737
Кумата ми е технолог и каза, че нишестето си е доста евтино и се използва в производството на кисело мляко  Hug

# 39
  • София
  • Мнения: 11 832
   Вивич, то хубаво  , ми  неоцелелите от експеримента,  кво ги праим?

Те са доброволци.... Не знам.... Те да кажат Mr. Green

# 40
  • Мнения: 35 700
Те са доброволци.... Не знам.... Те да кажат Mr. Green

Аз не бих пробвала, мъжът ми е навит  Laughing това му е любим епизод от "Малкълм"  Mr. Green

# 41
  • София
  • Мнения: 11 832
Кумата ми е технолог и каза, че нишестето си е доста евтино и се използва в производството на кисело мляко  Hug

Всъщност, за да се "стегне" 1л. прясно мляко, не му трябва 1 кг. нишесте, а мнооооооого по-малко. Така че аз също подлагам на съмнение твърдението, че не се добавя нишесте при приготвянето на киселото мляко.

# 42
  • Мнения: 1 327
   Вивич, то хубаво  , ми  неоцелелите от експеримента,  кво ги праим?

Те са доброволци.... Не знам.... Те да кажат Mr. Green
С разпечатката от темата и ходом марш към Данон.... да ви плащат вредни  Laughing по-дълго  smile3550повече вредни  Joy

# 43
  • Abu Dhabi
  • Мнения: 8 368
добре, а нормално ли е кашкавалът да мухлясва? Имам детски спомени, че ставаше твърд на коричка, а сега за седмица в хладилника мухлясва.

# 44
  • Мнения: 3 042
добре, а нормално ли е кашкавалът да мухлясва? Имам детски спомени, че ставаше твърд на коричка, а сега за седмица в хладилника мухлясва.

Не ми се е случвало да ми мухляса кашкавал. Сега имам 1 питка беше около 1кг и след отварянето на вакумираната опаковка, което беше още в началото на месеца кашкавалът си е още напълно годен за консумация. Образува му се твърда коричка по краищата, но не е много.
Случвало ми се е да остане пърче кашкавал за по-дълго време, но пак не е мухлясвал, а му потъмнява цветът и става твърд като кора и се напуква.

# 45
  • Мнения: 6 462
Кашкавалът мухлясва, когато се държи в найлон. Ако е увит в хартия пак си хваща само коричка.
По въпроса за нишестето - аз съм убедена че го има. Преди няколко години в университета имахме лабораторно и проверявахме състава на различни пресни и кисели млека. В някои млека имаше нишесте.  Между другото един супер елементарен тест за откриване на нишесте в различни продукти: Йод се разрежда с мъничко вода и се капва върху продукта. Ако има нишесте след 1-2 минути посинява.

Редакция на ключовите думи на тема



Общи условия

Активация на акаунт