Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
  • Пловдив
  • Мнения: 165
Здравейте!
Имам проблем с изплащането на болничните и получаването на майчинството.Ситуацията е следната :
-Излязох в болнични на 07.10.2005г.Родих сина си на 01.01.06г.Болничните листове съм ги представяла почти веднага след издаването,но вече повече от 6 месеца не съм си получила парите нито от болничните ,нито пък от майчинството.От фирмата ми отговориха,че счетоводителя още не е "оправил нещата"(простете ми за невежеството ,но не съм наясно точно какво се прави).
 Притеснявам се дали няма някакви срокове ,в които трябва да се "оправят нещата" и дали накрая няма да се получи така ,че да не мога да си получа парите от болничните и да остана без майчинство.
 Моля ви посъветвайте ме какво да правя!Благодаря предварително!

# 1
  • София
  • Мнения: 4 995
Ами нашия счетоводител още не е оправил нещата 1 год и 3 мес.

# 2
  • Мнения: 3 042
Няма нищо за оправяне. Единствено трябва да се изчисли сумата, която трябва да изтегли счетоводителя от НОЙ с искане за незабавно инкасо.
След като внесеш първият болничен в твоя случай си в болничен от 7.10.2005г. сумата за дните от 7.10 до 31.10 трябва да ти се изплати през м.11.2005г заедно със заплатите на другите служители. За тази цел е необходимо единствено да се попълни едно платежното искане за незабавно инкасо, с което фирмата тегли сумата за болничният / а по-късно и за майчинството/ от РУСО и да се предаде в банката заедно с платежните нареждания за внасяне на  осигуровките за даденият месец. Сумата за болничните / майчинството /  се превежда  след 1  работен дни по сметката на фирмата.
Ако фирмата не е внесла всички дължими осигуровки /за всичките си служители/ за месеца не може да изтегли майчинството, но въпреки това то ти се дължи от нея независимо дали е изтеглено от НОЙ. Няма да си загубиш парите, защото тегленето им има давност около 2г, но не е правилно да ти ги бавят. Няма законово основание за това.
Или фирмата си прави някакви спекулации или не са внесени осигуровките и в такъв случай не могат да се теглят суми от НОЙ. Провери дали са ти внасяни осигуровки за всички социални рискове, защото ако работодателят не и е внесъл няма да може да получаваш обещетения за болнични и майчинство докато не оправи тези неща. Поинтересувай се за тези неща и знай, че няма законово основание да ти се бавят плащанията. Работодателят дължи сумите независимо дали ги е теглил от НОЙ .Успех и дано скоро нещата се оправят.

Последна редакция: пн, 17 апр 2006, 09:56 от rubi

# 3
  • Мнения: 8 917
Давността е 3 години, но причината най-вероятно е, че на са внасяни осигуровки. Можеш да провериш тук дали са ти внасяне ДЗПО и ЗО:
http://healthinsurance.nssi.bg/report_healthhtm_15_out.asp

https://applications.noi.bg/ppf/

и ако се окаже, че са ти внасяни - от фирмата си правят оглушки и няма да е зле да се оплачеш на Инспекцията по труда. Ако не са внясани - лошо, защото едва когато ги внесат ще могат да ги теглят и ако нямат скоро такова намерение по-добре си потърси друга фирма от която да си ги теглиш ще вземаш 160 лв и ще им оставяш 6,24 - 3,9%*160 лв и няма да ги задължаваш с нищо друго. Peace

# 4
  • Мнения: 1 168
Tane аз също имам такъв проблем!От м 12 2005 съм в болнични и до сега!От 1 Юни ще излезна в майчинство и тогава ще са 6 месеца вече болнични и още не са платени!!!Пусках жалби на две места!От първото ми отговориха че при направената проверка управителят на фирмата е представил ведомости за периода от декември до февруари, че са взети болничните и срещу моето име имало положени подписи!!!А от другата инстанция ми отговориха че при направена проверка се установило че работодателя последно е внасял осигуровки м февруари2006 за м септември 2005!Тоест ги внася на зад с датите и няма право да изтегли болнични,докато не плати осигуровките за периода!!!Сега се чудя защо двете инстанции си противоречат!И кога аз ще взема тези пари, та те не са малко!!!И като излезна в майчинство май ще е същото !Незнам вече какво да направя!
Искам си парите и парите за майчинство да ми се пращат лично!!!
НИЕ ДА НЕ СМЕ ОТ ЕДНА И СЪЩА ФИРМА ИЛИ В ПЛОВДИВ ВСИЧКИ СА ТАКИВА???

Някой ако може да каже как да ги накараме да ни плащат редовно !!!! Praynig

# 5
  • Мнения: 19 639
и при мен се получи проблем,но аз след като родих го разбрах,веднага се преместих в друга фирма,загубих единия болничен,но поне другите си вървят нормално,а също и майчинството

# 6
  • Мнения: 972
Аз също имах проблем с изплащането на майчинството - не бяха ми го плащали от юли миналтаа година, само ме мотаеха.
На 06.04. подадох молба в НОИ да направят проверка на фирмата, защо не ми го изплаща. АЗ знаех, че те го теглят. И на 11.04. са им се обадили по телефона и на 12 ме извикаха да ми изплатят всичките на куп. Казаха ми, че са попаднали на шефа и са го направили на 2 стотинки  Mr. Green Сега вече ще ми го превеждат по дебитна карта.
Знам, че ако фирмата тегли майчинството и не ти го изплаща от НОИ се отнасят много сериозно, но ако не плащат осигуровките нищо неможе да се направи.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт