Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

  • 4 авг. 2016, 10:07 ч.

Малките тайни на нашите кухни

  • 17 777
  • 58
  •   1
Отговори
  • WonderLand
  • Мнения: 1 317
Всички ние имаме малки хитринки които прилагаме когато готвим така, че да спестяваме време, пари, енергия и да се храним вкусно. Ето някои от нещата които аз правя, за да улесня себе си.

Купувам по много прясно мляко директно от някоя баба, която си гледа животинки. Кипвам го и го прибирам във фризера в бутилки от по литър. После размразявам когато ми трябва. Бабите често го продават за около лев литъра и хем ми идва по-евтино, хем по-вкусно и здравословно.

Когато правя някаква салата от варени зеленчуци - руска, сельодка и т.н. измивам всичко хубаво, завивам във фолио и пека зеленчуците във фурната. Така вкусовете се запазват идеално и салатата става по-вкусна + спестява време и съдове за миене.

И преди съмсподеляла как готвя през седмицата. В неделя готвя за понеделник за работа и за вечеря. Понеделник вечер готвя за вторник за работа и за вечеря и т.н. Така винаги имам храна след като се прибера и не се налага тепърва да се захващам. Просто претоплям и хапваме, а след това вече приготвям нещо за следващия ден.

На скоро обаче реших да пробвам и нов трик - готвя докато спя. Но само неща, които се готвят във фурната и знам точно колко време им трябва. Нямах много време една вечер, а щях да правя гювеч във фурна. Нарязах си нещата в тавата и завих с фолио, после директно в хладилника. Щях да ставам в 7:30 на следващата сутрин, затова си навих аларма за 6:00, станах, сложих тавата във фурната и се върнах да си доспя. Когато се събудих всичко беше вече сготвено и ужаеше чудно.

Кои са вашите трикчета за по-лесно и ефективно готвене  Hug

# 1
  • Мнения: 37 188
За млякото - и ние така, но в бутилки от 500 мл, хем заемат по-малко място, хем като доза за ни по-удобно, защото често са ни нужни 1-2 чаши и другото няма да има какво да го правим.

Работя от вкъщи, но не обичам много готвенето, затова през седмицата правя по-прост приготвящи се неща, а събота и неделя мъжът ми по-сложните. Но пък нещата, които приготвям са идеални за делничен ден за заети хора.
Понеделник обикновено дояждаме каквото е останало от почивните дни.
Вторник, сряда и четвъртък - пиле, свинско (особено това с кост става много бързо), риба - в тава само слагам месото, малко олио, поръсвам със сол и пипер + малко вода. Времето за приготвяне е не повече от 5 мин., после печенето 30 мин. за рибата и свинското, и 45-60 за пилето (зависи дали са крилца, бутчета или цяло пиле). Докато се пече не го гледам, използвам времето за душ, маникюр или нещо др., което имам да правя.

Осоляването  може да стане вечерта на предния ден, хем става по-вкусно, хем на другия всичко, което е нужно да се направи е да се премести тавата от хладилника във фурната.

Ако искам да е с гарнитура - "Президент" от Била и зелен боб от тънкия. Става и просто да се хвърли около месото, но може и на котлона да се задуши за 15-тина мин.

Понякога правим като тази седмица, мъжът ми в неделя направи скара и пиле на фурна в количество, което ни стига за цялата седмица. Има разнообразни неща, така че всеки ден е различно.

Когато правим пица се замесва малко повече тесто, стои във фризера и чака или изпичаме един хляб.

Пак при пица - отделяме малко от соса и в някой от следващите дни е идеално за обяд с кус кус.

Копър - само измит и нарязан държим в кутия във фризера, запазва се идеално.

Мая - също във фризера, купуваме калъп 500 гр, нарязваме на дозички и замразяваме.

# 2
  • Мнения: 4 992
Записвам се да следя темата!

Не мога да се похваля с някакви хитрости.  Embarassed Вкъщи не обичаме да претопляме ядене от предния ден. А съвсем не обичаме да ядем нещо повече от два дни. Не, че не се случва от едната вечер да остане за другата и си е улеснение наистина, но... някак ми се струва, че вкуса не е същия...  Embarassed

Не обичам и да ползвам замразени продукти. Меса купуваме понякога повече уж да замразим и накрая изобщо забравяме за тях - така и  ги изхвърляме.  Sick Затова спрях да замразявам месо.
От подправките замразявам само девисил, защото не се намира пресен през цялата година.
Ползвам също замразен зелен боб от кръглия, броколи, грах, царевица...

Готвя предимно през седмицата. Почивните дни сме по гости, по разходки, извън града... Храним се с по-бързи неща или поръчваме от вън.

Единственото улеснение, което мога да споделя е да се съставя предварително меню за седмицата. Правили сме го, но така и не успяхме да го превърне в навик. Въпреки че е много удобно.  Peace

# 3
  • Мнения: 5 654
Вкъщи не обичаме да претопляме ядене от предния ден. А съвсем не обичаме да ядем нещо повече от два дни.
Срокът на годност на сготвена храна (в хладилника, разбира се) е, общо взето, 48 часа, пряко сили 72 ч.

# 4
  • Мнения: 37 188
Месо и риба - 5-6 дни.
Аз не забелязвам разлика във вкуса конкретно на месото, картофи обаче не стават.

# 5
  • София
  • Мнения: 2 243
Чак тайни - не мога да споделя. Следвам принципа миз-ан-плас. Всичко е предварително планирано и позиционирано, редът за миене, рязане, печене, варене и т.н. е в главата ми цифра време преди да почна да готвя. Вечеря за двайсет души от мезетата до тортата мога да спретна сумарно за по-малко от два часа сигурно. Тортата от предната вечер, салатата в последната минута. Приготвям храните просто, обичам бързи рецепти, но разнообразни. Индийски дал с червена леща става за отрицателно време, отстрани с препечен хляб и лъжица кисело мляко. Пъпеш с прошуто, домати с моцарела, риба, много риба - на фурна, на скара, н пара. Рядко пържа и то само яйца. Ползвам много тенджерата под налягане - пести време. Къпана питка правя често, втасва бързо. Друго... newsm78...не знам.
Сетих се - сърмите ги правя мързеливи. Не завивам, а нарязвам зелето/лозовите листа/лапада в плънката.
Използвам и готварска хартия често на дъното на тавите.

# 6
  • Мнения: 395
Не е точно тайна, но от както имам мултикукър готвенето е страшно лесно и може да бъде в удобния за мен час готово ястието.
Обичам гофрети но повече от една или две не правим на веднъж. Готовото тесто за тях слагам в бутилка с широко гърло и в хладилника. Така винаги мога да направя за минутка.

# 7
  • София
  • Мнения: 7 354
Сутрин се въртя около котлоните около час, за да направя закуско-обяд за всички. Това е в делнични дни.
Пак в делнични дни готвя и след работа.

В почивните дни правя само вечеря, за закуска и обяд всеки се спасява с остатъци от предишните дни или със собствени усилия.

Не се сещам за хитрини освен ползването на таймера на фурната.

# 8
  • Мнения: 711
Купувам пресен магданоз, копър, мащерка, риган (и каквото друго се сетя) измивам добре и слагам върху кърпа да изсъхнат.  След това нарязвам и прибирам в кутии във фризера. Така имам свежи подправки и не се слепват, което прави "загребването" по-лесно (надявам се ме разбрахте Grinning)

Вкъщи сме фенове на варените яйца и обикновено сварявам по-голямо количество и ако някой прегладнее, винаги има нещо за грабване.

Старая се в хладилника да има винаги плодове и зеленчуци, ако има гладни да се спасяват.

От вечерята ММ си взема за обяд на работа, на другата вечер пак готвя. Всъщност моето готвене се изразява предимно в правене на салати и нещо във фурната, но има редки случаи, в които се наемам да направя супа и нея я ядем 2 дни. Ако вечерта съм се разминала само със салата, за обяд на ММ слагам сандвич и зелении (в случай, че няма подходяща готвена храна). Откакто започнахме да ядем големи салати и ограничих готвенето ми е супер!

Та моята тайна е повече салати, зеленчуци на грил, месо във фурната, картофи много рядко, замразени скариди - готвят се за 5 мин в тигана, закуските са варено яйце с плодове (и смуути) и/или сандвич с пълнозърнест хляб. Общо взето неща, които не отнемат много време за приготвяне Simple Smile

И една хитринка как да разнообразяваме салатите - увивам скариди в бекон и пека върху хартия за печене. Много върви със зелена салата. Също слагам варено яйце, кашкавал, или шунка, така се наяждаме само с по една салата Simple Smile

# 9
  • Мнения: 481
   След като си сготвя основно или супа хайде веднага с черпака в буркан с винтова капачка, който веднага обръщам за да се вакумира и след като изстине  - в хладилника. И така моето разнообразно меню.  Днес картофи, утре леща в други ден пак картофи, следващия е лещата/или за разнообразие нещо друго/ забравено вакумирано по този начин в хладилника от преди пет дни.

# 10
  • Мнения: 299
  След като си сготвя основно или супа хайде веднага с черпака в буркан с винтова капачка, който веднага обръщам за да се вакумира и след като изстине  - в хладилника. И така моето разнообразно меню.  Днес картофи, утре леща в други ден пак картофи, следващия е лещата/или за разнообразие нещо друго/ забравено вакумирано по този начин в хладилника от преди пет дни.
Тази идея ми хареса много. Аз приготвям вечеря всеки ден, на обяд никой не се прибира и се храним навън.
Почитатели сме на супите, но за тях имам време само в събота и неделя, и то ако не пътуваме нанякъде. чудех се, как мога да съхраня супа за два-три дни без да замразявам. Колко време може да издържи така пилешка супа например?

# 11
  • Мнения: 481
   Ellisa, както писах пет дни, и повече. Моя съседка готви 3 манджи в неделя - за цялата седмица, защото е много заета през работните дни. Донякъде само зависи  от това каква е силата на изстудяване в хладилника. През зимния период издържат много повече дни. Най е важно буркана да се затвори добре и така обърнат на капачка да изстине - и хоп всеки ден новата стара гозба.

# 12
  • Мнения: 4 345
   След като си сготвя основно или супа хайде веднага с черпака в буркан с винтова капачка, който веднага обръщам за да се вакумира и след като изстине  - в хладилника. И така моето разнообразно меню.  Днес картофи, утре леща в други ден пак картофи, следващия е лещата/или за разнообразие нещо друго/ забравено вакумирано по този начин в хладилника от преди пет дни.

Същата хитринка бях чела в темата за работещите майки и все се каня да я изпробвам. Утре ще се заема сериозно.

# 13
  • Мнения: 299
   Ellisa, както писах пет дни, и повече. Моя съседка готви 3 манджи в неделя - за цялата седмица, защото е много заета през работните дни. Донякъде само зависи  от това каква е силата на изстудяване в хладилника. През зимния период издържат много повече дни. Най е важно буркана да се затвори добре и така обърнат на капачка да изстине - и хоп всеки ден новата стара гозба.
Много благодаря! Идеята е чудесна и се радвам, че я сподели.

# 14
  • Мнения: 4 992
Сутрин се въртя около котлоните около час, за да направя закуско-обяд за всички. Това е в делнични дни.

В почивните дни правя само вечеря, за закуска и обяд всеки се спасява с остатъци от предишните дни или със собствени усилия.

И за какво е целия този зор?!
Предлагам ти да размениш дните - прави закуска в почивните дни, когато имаш повече време, а в делничните всеки да се спасява!

В делничните дни у дома закусва само мъжът ми. И си приготвя закуската сам . прави си чай и си препича една филийка с нещо отстрани.
Малката ми дъщеря /7г./ така или иначе не прекарва деня вкъщи, а е или на училище, или при баба си, та си закусва там. Като за училище й пращам закуска в кутия, но не е нещо, заради което е нужно да се въртя край печката.
Голямата ми дъщеря /16г./ сама си прави каквото й се яде, но обикновено не е свързано с готвене - мюсли, бисквити с мляко.
Аз си взимам за ядене в работата, защото сутрин нямам време да закусвам вкъщи - плодове, зеленчуци, сирене, кисело мляко.

Та правя по-специални закуски точно в почивните дни!  Peace

Редакция на ключовите думи на тема



Общи условия

Активация на акаунт