Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 7 авг. 2016, 16:49 ч.

След депозитите накъде?

 • 91 712
 • 770
 •   1
Отговори
# 15
 • Мнения: 29 142
Имотите винаги имат стойност.
По-добре, отколкото да се обезценяват парите и да отиват за банкови такси.
Имам дъщеря, която след 2 години ще учи висше.
Ако се наложи, ще продам единия.
Но ако ми стоят парите в банката, не е ясно с каква сума ще разполагам тогава.
Пък и с това въвеждане на еврото, също не са ми ясни нещата.

За квартали - не препоръчвам, всеки си има критерии.
На мен, например, Кичука изобщо не ми харесва. Но има хора, които го предпочитат.
Аз търсех в Тракия, Смирненски и около панаира.

# 16
 • Berlin
 • Мнения: 3 028
Всичко влагам (и семейството ми) в имоти, по-точно жилища на хубави локации, продаваеми бързо и лесно. Отдаваме под наем, ако се наложи някой ден ще продаваме.

# 17
 • Мнения: 203
Привет, хубава тема която вълнува и мен!

Имоти
"Намаляваме с до 80 000 души годишно, на всеки 8 минути в страната умира или емигрира по един българин." - след такива данни на НСИ и аз мисля че поредното "раздвижване" при имотите си е мечта на брокерите, но като чета горните коментари явно наистина хората купуват!?!? Де да знам - не съм чул за паднал блок, хората намаляват доста и тепърва при това застаряло население ще си отидат още и в същото време цените и търсенето да се вдигат....

Локацията е хубаво нещо при имотите, НО В НОРМАЛНА СТРАНА! Тук ако в апартамента срещу вас населят или се населят група роми и жилището ти се обезценява с 70-80%.

Не малко интелигентни икономисти не спират да алармират че за доходите и наемите в БГ, цените на жилищата са ужасно високи! http://profit.bg/news/Tr-Dryankov:-ZHilishtnite-imoti-v-Sofiya-s … 0/nid-150197.html

Лихвите по ипотеките са все още доста над средните за Европа.

Очаква се след банковите тестове, част от банките да бъдат помолени да разпродадат следващите 1-2год лошите ипотеки, които кътат в пазвите си.

Така че имотите имат стойност Дева, но тя може и да намалява с времето(както се убедиха купилите 2008) и изискват допълнителни разходи за подръжка.

Застраховки
За мен това си е набутка особенно спестовните. Недай си боже парите ти потрябват преди уговорения срок - ще ти свалят доста ризи от гърба и ще вземеш 30-40% по-малко от натрупаната сума! Да не говорим, че след таксите които ще ти удържат за да си плащат бонусчета, доходността ще е незначителна, ако не отрицателна.

Доброволно пенсионно осигуряване
Една алтернатива на депозита с която много трябва да внимаваме. Аз имах такова в Алианц и след 3г. внасяне реших да си изтегля натрупаното миналия месец. Ами оказа се че освен такса за откриване, такса 5% от всяка вноска са ми взимали и такса за управление(която е всяка година) и понеже пазарите били изнервени и дрън дрън, накрая имах на картата по-малко пари отколкото бяха внесени. Да не забравяме че ако ги теглите преди навършване на години за пенсия държавата си прибира обратно данъчното облекчение - и там върнах 10% и накрая усмивки. И сега ако данъка е 10%, но след 5години стане пак както едно време 25% то ти прибират съгласно действащата  ставка, без значение че облекченето ти е било по-малко за времето си. Не на последно място има едни фондове, за които дори Министър председателя се изказа че е притеснен че са кухи структури - и аз мисля че повечето български фондове влизат там Wink

Земя

Дикобраз така е земята е била добра за покупка през 2000г, ама кой да знае че ще влезем в ЕС и ще има субсидии. Сега вече когато всяка бабка по пейките е в час с рентите и цените и гледа да  не се мине май си е късничко за покупки там, а чувам и че земеделците май поспряха да  купуват вече и няма такова търсене. Там доходността от рента идва колко около 4% май?

Чудесна тема - ще се радвам да дискутираме и други възможнности за парите ни, които скучаят в банка.

# 18
 • Мнения: 29 142
Да, прав си.
Имотите си имат много минуси, но ако са в голям град, добра локация и с добра опция за отдаване под наем, са за предпочитане пред това да ти стоят парите в банката и да се топят.

Застраховките са винаги на минус. Няма доходност при тях.
Плюсът е, че имаш защита при неблагоприятни събития.

# 19
 • В тъмната гора.
 • Мнения: 2 062
Според мен трябва да се купуват по-бързо ликвидни/продаваеми имоти. Вместо няколко имота в края на града или в селата, по-добре един имот на атрактивно място в добро състояние, което няма да изисква ремонти след това.

# 20
 • Мнения: 34
все пак май е най добре влагането в земя..1Цената на декар е около 1000 лева..може да си го позволи всеки които има заделени и съвсем малко пари 2Дори 4% е подобре от отрицателна лихва 3 Не иска като жилище допълнителни инвестиции..и рисковете с нелоялни наематели/питайте мен Sad((/ 4 Бързо ликвидно е ..и вероятно ще струва повече след време...просто почти не остана свободна земя..

# 21
 • Мнения: 331
все пак май е най добре влагането в земя..1Цената на декар е около 1000 лева..може да си го позволи всеки които има заделени и съвсем малко пари 2Дори 4% е подобре от отрицателна лихва 3 Не иска като жилище допълнителни инвестиции..и рисковете с нелоялни наематели/питайте мен Sad((/ 4 Бързо ликвидно е ..и вероятно ще струва повече след време...просто почти не остана свободна земя..

Щом продажбата на земя е бързо ликвидна, не знам за какво си говорим.
Отделно са всички разходи по покупко-продажба  - да кажем 2х 3% поне комисион за брокери и/или адвокатски услуги + допълнително държавни такси...  Не искам да мисля за какви 4% доходност става дума, като често рентите са в натура, а тази година примерно житото е на цена 160-180 лв. за тон, което при средна рента 100 кг. за декар прави едни макс. 16-18 лв. Глупости са тези съвети за земите...

# 22
 • Мнения: 7
Защо никой не споменава златото като инвестиция? Почти никакъв риск,винаги ще се търси и се продава за 5 минути. По мои наблюдения /не претендирам да съм експерт/ няма и кой знае колко големи разлики в цената.За разлика от имотите,отново по мои наблюдения за последните 5-6години.

# 23
 • София, London
 • Мнения: 14 428
Рентата със земите има смисъл единствено, ако разбираш от това и се намираш някъде около Добрич.
На останалите места е както казва hrs или както успееш да се договориш, или зависи от какъв процент участваш в кооператив.
 Какво злато - инвестиционно ли? Защото ако става въпрос за бижута -  не става за инвестиция.

# 24
 • Мнения: 1 726
Имотите невинаги запазват стойността си и се покачват. Много хора го разбраха покрай кризата. Освен това там имаш разходи - данък, такси, ремонт и поддръжка. Ако искаш да купиш за децата - добре, но иначе си е инвестиция с риск като всяка друга.

Животозастраховката - аз съм я направила точно за осигуряване при инцидент, това й е смисъла. Имам твърда лихва и допълнителна, според инвестициите. Вероятно след инфлацията накрая няма да получа кой знае колко, но за това време съм осигурена при временна неработоспособност и съм спестила данъци. Застраховка не се тегли преди срока, то си го пише в договора - съгласяваш се, че ще внасяш и няма да теглиш. Ако теглиш, естествено е откупната стойност да е по-ниска, защото това е вид нарушение на договора. Тя не се прави просто да си имаш пари, от които да вземаш, когато потрябват.

Колкото до бонусите - ясно е, че в застрахователната компания получават заплати от клиентите си. Аз не бих се радвала на компания, която пести от заплати и бонус - за да задържи хора, които управляват добре парите, трябва и да им плаща добре.

При тегленето на пенсионни осигуровки е подобно - съгласяваш се, че ако теглиш от вноските преди пенсия, ще върнеш данъчното облекчение. Не ти се удържат, ако теглиш само от доходността. Пък за изказванията на премиера - всеки да си говори това, за което разбира. Инвестициите се публикуват всяка година и са публично достъпни. Точно премиера сложи за шеф на Комисията за финансов надзор офшорния си адвокат Мавродиев, който пет години надзирава пенсионните и точно той да се оплаква, че били "кухи" - това е лицемерие и популизъм.  #2gunfire

А в доброволния фонд на Алианц таксата от всяка вноска не е 5% а тръгва от 4.5% и надолу. Таксата за управление на средствата си е ясно разписана в правилата и е само върху дохода от инвестиции. Ако данъка стане 25%, толкова ще ти е облекчението, толкова ще е и окончателния данък, ако теглиш вноски предсрочно.  Sunglasses

Аз бих съветвала за земеделска земя, но разумно купена - не е вярно, че само около Добрич има смисъл да чакаш рента. Точно там едрите зърнари си окрупниха собствени парцели, а и доста хора съм чувала да се оплакват, че влизат да им работят земята и не им плащат. Земеделие със земи под аренда се развива в цялата страна, стига да има географски условия. На много места обаче има проблеми с плащанията - където е стъпил Октопода примерно, около Белене, Никопол има доста хора, пострадали от тях. При нас доходността от рента се получава около 5-6%, последно като съм проверявала. Може да е и повече. Но рядко се продава земя.

И въобще не си мислете, че със златото няма риск - както го разбраха много хора, купили в пика преди време, и след няколко седмици осъзнават, че са изгубили голяма част от парите си. От пика септември 2011 и после октомври 2012 г. насам има спад и все още цената не се е върнала на старите си нива. Има да сънуваш само "почти никакъв риск".

Някой инвестирал ли е във взаимни фондове и доволни ли сте?


# 25
 • Мнения: 203
Здравейте,
като чета постовете оставам с впечатление че всеки е надиплил поне по 100 000лв на депозити и ги мести в имоти  - при нас в Пловдив читавите  вече тръгват от тази сума.  Wink
Мисля че автора насочва вниманието ни за алтернатива на обикновения депозит 4-6-7-10 000лв.

Това че един имот в момента е с добра локация, не значи че след 10г това местоположение все още ще е такова и притежанието му изисква пари за доста доп. разходи. Преди малко даваха по Бтв как мигранти са окупирали градинката пред МС и напълно легално си се мотат там. Каква е гаранцията че в градинката пред входа ти след 5г, няма да има средище на сирийци - получили статут на пребиваващ, които да пощипват дъщеря ти или ти правят забележка че си без бурка? Какви наематели ще намериш тогава, колко ще струва такъв имот бил той и с добра локация за времето си? Какво значи читав имот , за да не сме правили ремонт? Та нали ако имота е с цел инвестиция в него ще живеят квартиранти - живи хора, нормално е да повредят нещо или детето им да надраска стената или котката им да си точи ноктите в мебелите и т.н. и т.н.  - Винаги има разходи при имота, това че той като актив се амортизира по-бавно не значи че не се амортизира. Просто в БГ до сега не бяхме свикнали да даваме пари за ремонт на общи части и др. А дори и квартирантите ви да живеят в стерилна среда пак има разходи за данъци  и такси смет, застраховки или лихви по ипотеката.

Земеделската земя
е била страхотна инвестиция 2000г, когато никой не я е искал, според мен. Ако имам 5 000лв в банка и тръгна да извършвам покупко-продажби със ЗЗ не знам дали ще ми е рентабилно със всичките разходи. Вярно е че земята не иска подръжка като НИ, но пък не можеш да избираш арендатора в землището си и ако излезе некоректен наистина ще е проблем. Земята в момента носи доход благодарение на едни финансови плащания(субсидии) от ЕС, а дали след 4-5год ще има ЕС, дали ще има субсидии. Всичко което ни носи доход получен не на пазарен принцип, а от някакви субсидии/стипендии/помощи мисля че рано или късно ще свърши. Земята има неудобството на всеки останал имот - не можеш да я вземеш под мишница и да я пренесеш където поискаш. А ако утре Ердоган(както направи Путин с Крим) реши че Пловдив вече трябва да е област Одрин  Rolling Eyes(пу пу дано никога не стане), какво правят хората в южна България със земите си? А дори и да останат техни дали ще взимат субсидии от ЕС - едва ли  Laughing Laughing Laughing

Весела, ако си внасяла 10години в ДПФ при сегашния 10% данък(и са ти направили такава отстъпка) и след време върнат прогресивното данъчно облагане със ставка да кажем 25%, то теглейки сумата никой няма да го интересуват че си имал по-малки преференции през годините, одържания данък върху сумата ти ще е тогава действащия. Това съм го дискутирал с един от зам шефовете на голямо ПФ - такива са законите каза! Laughing Колкото до инвестициите във свързани, ако погледнеш тримесечните справки за инвестициите на фондовете на една варненска група(имащи във имената си съгласие и сила) и една софийска група говореща в името си за бъдещето, човек би настръхнал. Яко инвестиции във свързани - там бомбата си тиктака.

Златото. Както е казал един богат мъж - златото трудно може да кажем че е актив. Него го купуват хора във страшни времена, като се надяват да го продадат след време на други хора, които ще се страхуват повече и ще дадат повече за него. Само по себе си то не носи доход - ако го оставите в една стая и я отключите след 10г. ще намерите същия грамаж злато. Няма лихва, няма рента, няма дивидент или наем, просто ако времената са станали още по страшни някой може да ви даде повече за да го има, а ако не са?

Взаимен фонд Имам приятели направили доста пари 2006-2007 там, аз лично реализирах загуба защото купих 2008  Laughing Laughing Laughing, но пък сега са на дъното и тепърва хората почват да ги преоткриват след като банките ни изгониха с тези лихви. Хубавото е че може да внасяш и по 50-100лв месечно, което си е доста достъпно в сравнение с НИ или ЗЗ.

Успех на всички в търсене на по-добро място за парите си. Следя отговорите с интерес.

Последна редакция: вт, 09 авг 2016, 08:49 от kokopapa

# 26
 • Мнения: 203
Защо никой не споменава златото като инвестиция? Почти никакъв риск,винаги ще се търси и се продава за 5 минути. По мои наблюдения /не претендирам да съм експерт/ няма и кой знае колко големи разлики в цената.За разлика от имотите,отново по мои наблюдения за последните 5-6години.
готова ли си да гарантираш, че цената на златото няма да се върне към нормалните си стойности от преди фин. криза, така както ни облъчват всички продаващи злато? Вярваш ли че ще нарасне още 2 или 4-ри пъти или е по-вероятно да падне на цените си от преди финансовите трусове  и страхът който обзе пазарите?

Те и за петрола казваха че се изчерпва и само ще поскъпва, а виж къде е сега Wink. Не вярвайте на брокери и продавачи, те имат за задача да ви продадат дадена стока и са готови да ви разкажат всякакави истории които ще им помогнат за това.

п.п. да не говорим ако притежаваш физическо злато за разходите ти за съхранение в тази крадлива държава...

Последна редакция: вт, 09 авг 2016, 08:55 от kokopapa

# 27
 • Мнения: 1 726
kokopapa, ами нали идеята на пенсионното е да не теглиш значителна част преди пенсия Simple Smile 10%, 25%, когато не си навършил възрастта. През добрите години имаше хора, които бяха свикнали да правят периодично вноски и да си теглят само доходността - върху нея не се плаща. После дойде кризата и започнаха да се чудят - Оооо, ама то невинаги има достатъчно доходност и трябва да плащаме данъка.

За свързаните лица - проучваш, като видиш, че инвестират така, не си слагаш парите в такова дружество.

Ако гониш краткосрочна и средносрочна инвестиция, ти остават взаимни фондове, акции, деривативни инструменти, депозит. С всичките им рискове. Имаше хора около мен, които си купуваха акции на Химимпорт и после се чудеха кога ще се вдигнат и защо са на загуба. А покрай Стандарт Асет и великите им реклами за огромна доходност толкова наивници си изгубиха спестяванията. Други си инвестират в не толкова бомбастични фондове и си печелят по малко. Ама трябва да се чете и мисли  Peace

# 28
 • Мнения: 203
kokopapa, ами нали идеята на пенсионното е да не теглиш значителна част преди пенсия Simple Smile 10%, 25%, когато не си навършил възрастта. През добрите години имаше хора, които бяха свикнали да правят периодично вноски и да си теглят само доходността - върху нея не се плаща. После дойде кризата и започнаха да се чудят - Оооо, ама то невинаги има достатъчно доходност и трябва да плащаме данъка.

За свързаните лица - проучваш, като видиш, че инвестират така, не си слагаш парите в такова дружество.

Ако гониш краткосрочна и средносрочна инвестиция, ти остават взаимни фондове, акции, деривативни инструменти, депозит. С всичките им рискове. Имаше хора около мен, които си купуваха акции на Химимпорт и после се чудеха кога ще се вдигнат и защо са на загуба. А покрай Стандарт Асет и великите им реклами за огромна доходност толкова наивници си изгубиха спестяванията. Други си инвестират в не толкова бомбастични фондове и си печелят по малко. Ама трябва да се чете и мисли  Peace

Весела, изцяло съм съгласен с теб!
Те и сега са добри годините, казват че на запад акциите са на рекордни нива, а нашите ПФ не успяват да направят доходност - странно!
Аз все още смятам че ДПФ е добра алтернатива на един да кажем 2год. депозит, но трябва да се внимава доста - просто вече сигурно - НЯМА!  Simple Smile

Акциите и дериватите са си рискова материя и не са за всеки, камо ли за нашенеца свикнал само да се увеличават ср-вата му без флуктоации.

Статус сега май се казват Скай - не съм се интересувал тогава(явно депозита е обхващал цялата ми инвестиционна вселена).
Да аз също започвам да мисля, макар че съм излязал преди години на загуба, че Взаимните фондове са добър инструмент за управление на ср-вата ни. Проблема е че и там има мърша, а аз нямам опит и знания да я разпозная.
Ти явно си в час с инвестициите, къде инвестираш(ако не е тайна) и как избираш кой да управлява парите ти? Аз в момента оглеждам един  балансиран фонд - последните 5год. са на добър "+", което разбира се не е гаранция, но.....

Депозита си е жива загуба вече, там държа само "спешни пари" и то на отворен депозит.

# 29
 • Мнения: 29 142
Никой не препоръча пенсионна застраховка? Thinking

Общи условия

Активация на акаунт