Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 7 авг. 2016, 16:49 ч.

След депозитите накъде?

 • 91 652
 • 770
 •   1
Отговори
# 30
 • Мнения: 1 726
Стандарт са различни от Статус, отнеха им лиценза и се свърши драмата. Статус нямат нищо общо - те имат няколко фонда, основно в акции, малко рискови, правеха добри печалби, но - с риск.

Аз съм доста под колебанието в имот ли да си вложат значителните спестявания или да купя няколко кюлчета злато  Grinning

Имам едни пари на депозит, стоят си, защото скоро може да ми потрябват и не искам да се окаже, че съм на минус, и трябва да чакам вдигане на доходността. Иначе както съм написала - имам животозастраховка, скромна, направих я в период, когато ме осигуряха на почти минимална заплата. Още помня как колежка трябваше да остане няколко месеца по операци и у дома и да живее с малкото си болнични - ако нямаше близки, просто нямаше да се оправи.

И аз съм се чудила за ПФ - и в най-добрите години доходността не беше никак висока. Те все пак имат значителна част в облигации, депозити, други подобни и малко в акции. Т.е. там доходността е много ниска. И аз не препоръчвам никак да се купуват директно акции и подобни, ако не си добре запознат и нямаш време да следиш какво се случва. То и затова в развитите пазари е практика физически лица със средни възможности да купуват колективни схеми - борсови фондове, взаимни фондове.

Аз бих си избрала такъв по няколко критерия - кой е собственикът/кой го управлява. Дали се рекламира агресивно и натрапва минала висока доходност, или честно посочва всички рискове и възможности. Колко време съм готова да затворя парите - ако ще ми трябват до година-две, няма да ги оставя в рисков фонд за акции. Колко са таксите и дали при размера на вложените пари ще имам добра печалба, като извадя разходите за управление?

Какъв е риска на съответния фонд? Гледаш някои с еднаква доходност досега, но единият с 9% отклонение, другият - с 3%. Почти всички български са тук:

http://baud.bg/quotes/

Стандартното отклонение е риска - показва колко плюс/минус може да се колебае доходността.

DeVa, пенсионна застраховка, такава с рента ли имаш предвид?

# 31
 • Мнения: 29 127
С рента, но да има и защита, както казваш това за болничните.
Някои компании възстановяват и средства за лечение.

# 32
 • Мнения: 1 726
Скоро не съм се ровила какви точно продукти имат. Покрай промените със здравните застраховки в последните години ги променяха. Гледам сега една, с рента, класическото обезщетение при неработоспособност и покриване на медицински разноски при злополука. Не звучи зле Simple Smile

Ама при такива застраховки не трябва да спираш да си плащаш премията, иначе губиш.

# 33
 • София, London
 • Мнения: 14 426
Рентните могат да се сключват от големи фирми-предприятия.Все още този продукт е недостъпен за единичния потребител.

# 34
 • В тъмната гора.
 • Мнения: 2 062
При застраховките има много завъртулки, които пазят застрахователите от изплащане на обезщетения. При сключване на застраховка живот си трябва консултация с компетентен адвокат, защото после може да излезе, че не си застрахован за много рискове.

# 35
 • Мнения: 29 127
Освен това застрахователите искат да си млад и здрав. Mr. Green
А аз вече не съм в категория млади, нито толкова здрава.
Попълват се едни въпросници, доста неща питат. Crazy

Герда, има рентни, аз даже щях да работя в такава застр.компания, но се отказах.

# 36
 • Мнения: 1 726
Не знам да има пречка лично да си сключиш застраховка рента. Може да не е толкова изгодна в повечето случаи отколкото класическа животозастраховка, но за всеки продукт си има клиенти. А какви рискове са покрити и кога не се плаща - описано е в договора, чете се, преди да се подпише. Всичко извън подписаното не важи и спокойно може да осъдите застрахователя. Има много такива случаи 

Аз не съм се консултирала с адвокат при нито една застраховка, която сключвам  Laughing Все едно не мога сама да чета, ами ще давам пари адвокат да ми обяснява. Ако стигна до адвокат, ще е за дело.

Моля ви се, четете, питайте и после си търсете правата, не с това примирение "няма да ми платят". То ако беше така, никой нямаше да сключва застраховки.

# 37
 • Мнения: 29 127
Застраховките са ценни като защита при неблагоприятни събития.
Но не са добри, ако се гони доходност.

# 38
 • Мнения: 203
Според мен трябва да се купуват по-бързо ликвидни/продаваеми имоти. Вместо няколко имота в края на града или в селата, по-добре един имот на атрактивно място в добро състояние, което няма да изисква ремонти след това.

Мишел, трудно даже много трудно бих сложил знак за равенство между понятието ликвидност и недвижимите имоти!!!
Да ти разкажа за Пловдив. Живея в кооперация зад Сточна гара, която се пада на 12мин. пеш от центъра и градската градина, на 2мин. пеш от ректората на Пловдивски университет и на 10мин. пеш от ВСИ и  Стоматологичния факултет. Та кооперацията я водят "ново строителство", въпреки че е построена преди 11години, все едно жена ми да е със статут "млада булка", като сме на 11г. от деня на сватбата ни  Laughing Laughing Laughing Laughing. Брокерски глупости - няма значение дето се казва за тези 11г. веднъж събирахме пари за ремонт на покрив и един път за смяна на улуци, но като са рекли "ново строителство", така да е.
Та кооперацията е качествена горе-долу с луксозен асансьор и т.н. Апартамент се продаваше миналия месец около 60кв.м. с обзавеждането и квартиранти с договор за наем до май месец 2017(явно до края на семестъра). Иска човека 95 000лв, хайде с прехвърлянето да кажем че стават 100 000лв.

Извадих молива и викам да смятам. Нека предполжим, че не съм имал проблеми с доходите през изминалата криза и ей така 50 000лв ми се търкалят в депозитната сметка!  Sunglasses. Значи тегля още 50бона от банка на 5% и инвестицията ми с осигурени квартиранти е супер на място с добра локация и дори без разходи за обзавеждане.

Еми да ама посмятах и какво излезе взимам 50 000лв за 20г. и обещавам че 20г по 12месеца ще съм като часовник с по 330лв със или без квартиранти, работя-неработя, болен-неболен, умрял или не, със дете студент или станал дядо  ще внасям. Остават 70лв разлика между вноската и наема на квартирантите, които ще ми покрият 300лв данъци и такси годишно, я някое ремонтче, я бойлер изгорял или хапартамента останал изведнъш 2-3месеца без наематели.
Е не стига че давам 50К мои пари не стига че поемам супер неизвестен риска за 20 години напред и трябва да върна 81 000лв на банката с такси и лихви, защото тойй апартамента си е неин докато не си изплатя и последната стотинка!

А ако на търкалящите ми се в банка 50 000лв намеря начин да изкарам доходност от 5% средно годишно, то след 12-13г. ще имам цялата сума за жилището, е за какво да поемам риска на тази "инвестиция"? Че аз дохода който ще ми дават наемателите около 4-5% ще го давам на банката и за данъци, такси и ремонти - егаси инвестицията!
Е да но може след 20години апартамента да е поскъпнал(въпреки че ще е вече на 30+ години и тогавашните наематели може да търсят къщи извън Пловдив), може въпреки че всички централни банки от 7години се опитват да съживят инфлацията и не успяват. Wink Може и да е поскъпнал, но може и да е поовехтял, може да  се е наложило да сменям дограма на 10-та година и да съм търсил още кеш за "инвестицията си", може да е станало стандарт за кватирантите да се осигурява съдомиална или сушилня или умен дом , та това което ме заробва сега да не си заслужава 20 години робство, а ако са успели да събудят инфлацията и с нея е тръгнал нагоре и Софибор, за коййто е вързана лихвата за кредита ми и ако трябва да  внасям вече по 450лв......... риска си е доста голям май за 50% самоучастие в това инвестиционно начинание?

Последна редакция: вт, 09 авг 2016, 19:56 от kokopapa

# 39
 • Мнения: 29 127
Не е изгодно да теглиш кредит и да очакваш да го покриваш с наема.
Ако имаш готови пари и купиш, ОК.
Наемът ще ти бъде много по-изгоден от лихвите на банката.
Но иначе - не.

# 40
 • Мнения: 203
Не е изгодно да теглиш кредит и да очакваш да го покриваш с наема.
Ако имаш готови пари и купиш, ОК.
Наемът ще ти бъде много по-изгоден от лихвите на банката.
Но иначе - не.

така е, но това си бе инвестиционната мечта на българина 2007-2008г. Аз имах позната - касиер в Уникрдетит Варна, която ми обясняваше как залага и как взима трети имот на този принцип, дано след ръста на лихвите е оцеляла някак.

Мда хубаво е ако човек има сухото в брой, но ако всички бяхме с по 100-200хил. на депозит вероятно щяхме да знаем доходоносните алтернативи на депозита и нямаше да се питаме тук  Joy Joy Joy

# 41
 • Мнения: 29 127
С кредити не бих се захванала, особено за имоти.
Само веднъж съм теглила, преди 17 години, потребителски, но можех да го върна след 6 месеца.

# 42
 • Мнения: 203
И аз внимавам с кредитите.  Wink
Нали знаете че българина е експерт по депозити и "инвестиции" в жилища за отдаване под наем, той други алтернативи не познава е отскоро и земята върти щото рентите били високи но това е.
Имам близък който бе експерт на това коя банка дава най-висока лихва, но щом и той напоследък вика  - "трябва да видим какво е това взаимен фонд, че в депозитите вече няма далавера"  Grinning Grinning Grinning...

Кредита не е лош инструмент, когато се използва разумно и като средство за увеличаване на печалбата(например). Но винаги съм в потрес от инвестиционните идеи в БГ да вземем ипотечен заем на 5-6%(а доскоро и повече), за да отдаваме купения апартамент при средна доходност от жилищни наеми в страната 4-5%. Е не стига че слага главата в торбата със сериозен процент самоучастие, ами и изкарва толкова(в най-добрия случай ако не го избомбят квартирантите), колкото дава и на банката!?!?

Весела може и да ме поправи, но като хоби следя някои публични компании и мога да кажа че добрите и печелившите не правят така. На БФБ например има две компании отдаващи под наем НИ, те са Фонд за недвижими имоти България и Софарма имоти, та първата изтегли заем при 3% лихва за да построи офис имот, който отдава под наем срещу 12% доходност от наеми. Втората направи същото със заем при лихва малко над 2%. Е така хем връщат лихвата на банката от 2%, хем и те имат добър марж на печалбата за акционерите, а нашите инвеститУри в панелки с добра локация май не им излиза сметката!!!  Simple Smile Да не споменавам и по-големите тарикати дето теглят потребителски на 12%, за да не залагали апартамента, там математиката съвсем ми бяга  - абе важното е да викаме че сме рентиери Wink

# 43
 • Мнения: 1 726
 Laughing kokopapa, да не ги мислим Софарма имоти и ФНИ България, те си договарят директно кредитните условия с някой висш мениджър в банката и като корпоративни клиенти си правят сметката. За физическо лице да теглиш кредит, за да купиш имот с идеята наемът да ти го изплаща е по-рисково от взаимен фонд в акции. Поне при последното може да изгубиш само пари, в първия случай освен пари, има голяма вероятност да губиш значително време в разправии с наематели, ремонти, че и данъци ще плащаш, и като те оставят с 5000-10000 лв. дълг към Топлофикация. Както се жалваше една мама в темата за имотите от квартирантите си, които не си плащат и дълговете са за нея.

Пък българина има особен афинитет към жилището - в което няма лошо, ако ще живееш повече от няколко години и можеш да си позволиш вноската. За добро или лошо, отдаването на жилища под наем не е добре развит пазар в България. Точно заради такива размишления - да си имаш някое и друго жилище и като не ти трябва - търсиш квартиранти. Ама често нито декларираш, нито договорът ти е както трябва, нито застраховаш. И после като се наложи да продаваш, или детето иска да живее отделно, или нещо се присетиш - хайде, изнасяйте се бързо. Много малко собственици отдават с идеята да инвестират периодично, да имат коректни отношения с наематели. Това го казвам от личен опит и наблюдения. И от другата страна им се отвръща с некоректни наематели, и после - Олеле, ама аз съм на загуба!

# 44
 • Мнения: 1 726
Побутвам темата с последни банкови новини:

"Над две години след затварянето на КТБ и ликвидната криза в ПИБ, потушена с държавна подкрепа, най-накрая БНБ е на път да изпълни своя ангажимент и да покаже данни за това какво е според нея реалното състояние на банковия сектор. На 13 август регулаторът ще публикува резултатите от прегледа на качеството на активите (asset quality review - AQR) и стрес-тестовете, обхванали 22 кредитни институции. Цялата процедура приключи в края на юли и вече ръководството на всяка банка е запознато със своите резултати.

За всички останали те ще станат ясни часове след публикуването на този текст и е трудно да се прогнозират с точност. Засега излъчваното от банкерите спокойствие подсказва, че противно на името в сектора не очакват да има стрес. В изказване на управителя на БНБ Димитър Радев, публикувано на сайта на централната банка, директно се заявява и че след проверките капиталът както на ниво система, така и на отделните банки, остава над регулаторния минимум."

Източник: capital.bg

Обаче:

"Първа инвестиционна банка (FIBANK) няма достатъчно капитал, но има огромни лоши кредити, за които заблуждава БНБ и се опитва да ги прикрие с различни счетоводни врътки. Налице е концентрация на кредити към свързани лица и лица, гравитиращи около собствениците на банката. Създадена е „банка в банката“ в Кипър, която не се следи от управлението на риска. Има огромни експозиции към офшорки с непроследима собственост. Тези факти са били констатирани нееднократно от БНБ, но не са били оповестени нито у нас, нито пред Европейската централна банка."

Източник: bivol.bg

Общи условия

Активация на акаунт