Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 11 авг. 2016, 13:16 ч.

Пътна обстановка

 • 2 090
 • 12
 •   1
Отговори
 • София
 • Мнения: 36
Здравейте, предстои ни пътуване до Черна гора. Мислехме да минем през Македония, но никъде не откривам актуална пътна обстановка. Ако някой е минавал след наводненията или има информация, моля да сподели. Четох, че е затворен пътя Тетово - Охрид, но дали има промяна - нямам идея. Идеята ни е да стигнем до Улцин без да минаваме през Косово.

# 1
 • Мнения: 1 731
В началото на юни пътувах през цяла Македония, покрай Скопие, Охрид, до границата с Албания. Мисля, че точно по този път сме минали, той продължава на юг към Елбасан, Вльора и южното крайбрежие, малко на север е Тирана. Частично около Скопие има магистрала, която беше пострадала по наводненията, като гледах снимки.

За Черна гора няма ли да ви е по-добре да заобиколите Косово от север? Точно след наводненията да минавате през Македония, може да има проблем. Така или иначе, това означава каране по двулентови обикновени отсечки, много от тях са в планинска част. В Албания също - там сега си строят магистралите и пътищата, т.е. вие от границата може би трябва да стигнете до Елбасан, откъдето да хванете магистралата до Тирана, оттам - по крайбрежния път. За Елбасан от границата е хубав, но върло планински път - завои, високо е. А и митничарите не са от най-чудесните хора - искат си директно подкупи. На връщане от Албания в Македония ни претърсваха багажа македонците на границата, видях, че проверяват подробно колите с албанска регистрация и пускат македонските. Гранична полиция ни обясни, че се случва често за малко да оставиш кола или автобуса без надзор в Албания и да подхвърлят наркотици, за да ги прекарат през границата.

А в Сърбия пътищата са хубави, не сме имали необичайно забавяне по границите. Накрая леко заобикаляне може да ви излезе по-бързо, отколкото най-прекия път.

# 2
 • Мнения: 5 746
В Македония пътищата са най-лоши на целия балкански полуостров и без да има наводнения - дори в Черна гора и Албания са по-добре.
Подкрепям идеята да минете северно от Косово през Сърбия и Ч. гора, няма никакъв смисъл от южния маршрут, ако целта е транзит, а не обиколно пътуване със спирки в Македония и Албания. Освен това пътят от Охрид към Ч. гора минава през центъра на Тирана, д** да ви е яко - столицата няма околовръстен път.

Иначе с врънкане за подкуп и проверки на багажа на никоя балканска граница не сме се сблъсквали, явно подбират, а сме ги минавали в най-разнообразни посоки и конфигурации Simple Smile

# 3
 • София
 • Мнения: 36
Казаха ми, че Тирана е единствената столица без околовръстен път. Колега е командировка в Албания и каза преди малко, че на границата Косово - Сърбия има над 10 км. опашка и е минал през Македония. Чакам да се върне, за да каже как е. Явно на никой не му се минава през Македония и затова предпочитам от север да пътуват.

# 4
 • Мнения: 1 731
Тирана по принцип е единствената столица без много неща ... Както и Албания. Може опашките да са само от време на време, а може да минават бързо. Никога не знаеш. За успокоение - като минавахме през Тирана един приятел каза, че трафикът е много поносим и шофьорите са съвсем възпитани в сравнение с Техеран. А, да, другото - в Албания допреди 25-30 години почти никой не е имал кола, съответно - не е знаел правилата за движение. Повечето още карат така - минаване на червено и неправилно изпреварване е най-малкия проблем.

Имаш ли разлика в разходите за транзит, застраховки и др.?

# 5
 • София
 • Мнения: 36
Цитат на: Vessela Nickolaeva link=topic=936935.msg33553047#msg33553047 date=1470922474

Имаш ли разлика в разходите за транзит, застраховки и др.?
[/quote

За преминаване през Косово има допълнителна застраховка ГО, която е 32 евро. Това е една от причините да не искаме да минем оттам.

# 6
 • Мнения: 1 731
Ясно, и ние така за Хърватска Simple Smile За още нещо се сещам - не знам как са бензиностанциите в Албания и Македония. В Сърбия са си ок. И малко извън темата - Македония е държавата с най-мизерните крайпътни тоалетни, които съм виждала. В Сърбия също на места е зле, но македонците направо бяха потресителни. За разлика от албанците, които имат култ към чистотата на затворени помещения.

# 7
 • София
 • Мнения: 36
Относно бензиностанциите - почти навсякъде има от големите вериги. След сондиране на мненията избрахме този маршрут: Калотина - Ниш - Нови пазар - Подгорица - Улцин, няма да минаваме през Македония. Благодаря за мненията  bouquet

# 8
 • Мнения: 122
Здравейте,
големи хора сме, МОЛЯ ВИ възползвайте се от съвременните технологии!

1. Google Maps - постоянно следи и предава натовареност на трафик и др. проблеми
2. Waze by Google - социална мрежа за шофьори, в която всеки може да даде информация за проблеми на пътя!
3. Използвайте функцията TP на радиото в колата за информация през радиото!

Приятен и безопасен път!

# 9
 • София
 • Мнения: 36
Здравейте,
големи хора сме, МОЛЯ ВИ възползвайте се от съвременните технологии!

1. Google Maps - постоянно следи и предава натовареност на трафик и др. проблеми
2. Waze by Google - социална мрежа за шофьори, в която всеки може да даде информация за проблеми на пътя!
3. Използвайте функцията TP на радиото в колата за информация през радиото!

Приятен и безопасен път!

За 1 и 2 трябва Интернет - цените за МВ на мобилни данни в роуминг, още повече в държави извън ЕС - дори не желая да коментирам.
За 3 - колата я взехме преди около месец в оригиналния й вид, т.е. с радио Grundig с касетки Simple Smile

# 10
 • София
 • Мнения: 36
В петък се върнахме благополучно!
На отиване: Калотина - Пирот - Ниш - Нови Пазар (нощувка) - Тутин - Подгорица - Улцин. На връщане: Улцин - Тирана - Елбасан - Охрид - Гостивар - Скопие - София.
Вторият път е за предпочитане, въпреки, че магистрала "Майка Тереза" не е напълно изградена и през 50 км. има патерина с такси между 30 и 60 денара.
Пътят не го препоръчвам за хора с по-малки деца.

# 11
 • Мнения: 88
Много полезно, колко часа пътувахте в посока ?

# 12
 • София
 • Мнения: 36
Много полезно, колко часа пътувахте в посока ?

Доста спирахме, но около 9 - 10 ч. път (в посока) се събират.

Общи условия

Активация на акаунт