Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

  • 2 септ. 2016, 13:19 ч.

Меню за специални поводи

  • 7 854
  • 49
  •   1
Отговори
  • Русе, България
  • Мнения: 1 030
Имам нужда от малко подкрепа и странично мнение за меню, което подготвям да поднеса на свои гости. Поводът е рожденият ми ден, йей!  ura
Само че се колебая, дали изборът ми е подходящ, и ще се радвам да го обсъдим.
Предлагам темата да служи и за другите потребители, които подготвят вечеря или обяд за специален повод (или специални гости  Heart Eyes ) и желаят да изкоментират какъв е изборът им.

Ако вече съществува подобна тема, моля да бъда любезно препратена към нея. Благодаря!

Ето моята малка главоблъсканица:
Както казах, поводът е рожден ден. Празникът ще бъде вечерта, в домашни условия, а броят на присъстващите е 12 човека. Идеята ми е:
Салата: Непретенциозен микс от домати, краставици, малко свеж айсберг (или подобно), малко настърган морков, подправки, дресинг;
Предястие: Малки порции безмесна лазаня по рецепта с патладжан, спанак и сирене рикота;
Основно: Печено месо (вероятно свинско), което да се разрязва за всяка порция;
Гарнитура: Домашна руска салата (предложена и приготвена от майка ми);
Десерт: Домашен чийзкейк по класическа рецепта с печене; домашни бонбони с кокосово мляко.
И понеже не искам да става стомахоблъсканица в коремите на гостите, ще се радвам да изкажите мнение.

Правя следните пояснения: първоначално мислех само лазанята да е основното; някои от гостите ми обаче не биха се нахранили само с нея и трябва да присъства и някакво месо. Все пак, тази лазаня я харесвам много, приготвяла съм я за други гости преди време и мога да разчитам, че се получава хубава. Чийзкейкът е любимият ми десерт, лично не съм приготвяла досега във вариант с печене, но смятам, че мога да се справя, а и предвиждам да работя по десертите предишния ден, така че в краен вариант ще мога да взема нещо готово (ако съсипя кейка).

Очаквам коментарите ви.

# 1
  • Sofia
  • Мнения: 4 172
Звучи доста вкусно! Simple Smile
Но на мен ми се струва, че лазанята ще ти е в повече. Освен ако не са ти мноооого гладни гостите.
Ако не ти пречи да готвиш толкова много, я направи. Аз бих си спестила малко работа. Wink

# 2
  • Мнения: 848
Здравей. Единственото, което на мен не ми допада е гарнитурата ти. Някакви печени зеленчуци няма ли да са по- подходящи? Или отново прясна салата?

# 3
  • Мнения: 33 425
Вкъщи избягваме тестени предястия, ако основното е по-засищащо.
Лазанята обаче може да ти е резерва, ако някой от гостите не яде месо, но ако всички ядат е излишна разправия.

Свинско с руска салата, не. По-скоро задушени зеленчуци.

Руската салата можеш да я сложиш в предястието, което да е с нещо зеленчуково, примерно печен патладжан, навит на руло, а вътре салатата, любимо у нас. Не мога да намеря снимка, но се навива като тези тиквички.

# 4
  • München, Deutschland
  • Мнения: 2 703
Ииииии разбира се, аз също веднага цопвам в тази тема. Simple Smile

Съветвам те преди да финализираш идеите си, да си отговориш на няколко важни въпроса:

- какви са гостите
/Предпочитат стадартна или по-гурме кухня, имат ли хранителни непоносимости/алергии, има ли малки деца - тогава трябва за тях да има нещо "удобно" за ядене, дори фингърфууд/
- колко време можеш да отделиш да приготвиш менюто
/Можеш ли да отделиш някой и друг час на предишния ден - обикновено това е моят начин и имам стриктен план.../
- каква е масата ти и планираната й украса
/Имаш място за около чиния на човек и 2-3 допълнителни чинии (плата/гарнитури) или има как да наместиш повече предястия/

Оттук нататък аз лично се съобразявам с гостите.
Би могла да сервираш лазанята, както и неголямо парче опечено месо в средата на масата, за да си слага всеки. Някои ще са се нахранили още с предястия и салати, но останалите могат да си сложат и месце.
Лично аз винаги слагам повече предястия в неголеми количества, за да си сипва всеки каквото му е вкусно.

Не ми харесва салатата ти. Идва ми много обикновена за специален повод, много съставки си изредила и нито една няма да изпъква и освен това ще ти е трудно да я аранжираш красиво според мен.

Липсва ми сос, както казваше шеф Ангелов  Laughing, а той не е за пренебрегване откъм време за приготвяне.

На първо четене е това.

# 5
  • софия
  • Мнения: 918
Повода е специален,според мен и менюто трябва да е такова. Peace

# 6
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 9 752
аз още при лазанята спирам да ям...
всичко, освен салата ми се струва засищащо.

сместо салата и лазаня, аз бих поднесла няколко различни дребни неща за предястия - хапки, маслини, корабчета от чушка със свежо сирене и подобни, т.е. за опитване. после печеното със сос и към него задушено броколи, евентуално карт. ноазети или дребно картофки на фурна с розмарин (за засищане).
при топлото време едно парфе или сорбе ми се струва по-добър избор от чийзкейк.

Последна редакция: пт, 02 сеп 2016, 13:48 от asyalein

# 7
  • Русе, България
  • Мнения: 1 030
И аз съм в чуденка за гарнитурата, иначе не ме притеснява да приготвя и повече храна - в смисъл и лазаня, и основно.
Картофи (печени или варени на салата), както и ориз, отпадат, защото са въглехидратни, каквато е и лазанята. В руската салата също има картофи, но са в комбинация и с други неща. Втора прясна салата не бих сервирала, защото малко или много раздува стомаха (поне при мен и мъжа ми Sad ). Какви печени зеленчуци за предложа? Тиквички? Аспержи биха били доста скъпи. Патладжан, в комбинация със спанак, а също и доматен сос ще има на лазанята.

Редакция:
Благодаря за градивните идеи! Може би наистина си струва да преразгледам поднасянето на салата и лазяна и да избера различни комбинации от стартери. Виждам следното като проблем:
- една част от гостите се хранят изключително бързо: общо взето, докато дойде моят ред да седна на салатка (т.е. да налея на всеки гост питие, да разменя по няколко думи, да кажа "наздраве"), вече трябва да им сервирам основното  Crazy Техни си привички, няма какво да направя с това, освен... да сервирам! Въпросните гости не консумират алкохол;
- друга част от гостите се хранят изключително лежерно: обичат да пият ракия или друг аператив, съотвено "протакат" изяждането на салата и редът им за основното е... точно преди десерта на останалите.
В крайна сметка, това едва ли е от особено значение, но го отбелязвам.
Ако лазаня няма, тогава запечени картофи е добра гарнитура. Броколи няма да се харесат със сигурност от повечето гости.
Хубавото е, че имам почивни дни на разположение преди това и мога да отделя време за различни ястия.
Деца ще има две, но не са малки и, да не ме чуе дяволът, доволно хапват каквото и да е. Печено месо и салата са им напълно достатъчни.

Остават и още две неща, за които много не съм помислила. Да поднасям ли допълнително хляб и под каква форма? Опитът ми е показал, че никога не се изяжда, понякога остава дори недокоснат. И все пак, ако няма лазаня, си струва да помисля или?
Също за алкохола. Освен спомената ракия, смятам да заредя розе и червено вино (за да имат гостите избор), да предвиждам ли друг? От чийзкейка не смятам да се отказвам, все пак ми е любима торта, а и няма да е някакво грамаданско парче... Алкохол за него?

Последна редакция: пт, 02 сеп 2016, 14:03 от Pyjamka

# 8
  • München, Deutschland
  • Мнения: 2 703
Асялейн,

така бих процедирала и аз Simple Smile , особено имайки вегетарианци в компанията - топли и студени предястия, различни, всеки си избира. После добавям основно с гарнитура, защото моите гости са ящни. Накрая десерт и плато сирена понякога.

Но това щеше тотално да й обърне менюто, много се отдалечава от нейната идея и затова не споделих.

# 9
  • Мнения: 5 167
Харесва ми предложението на НСЧ за рулца от патладжан с руска салата(ако не можеш да откажеш на майка си).
Щото хич не й е сезона на нея. Бих я заменила с печени зеленчуци.
На мен не ми харесва и салатата, в която ще има и морков, освен домати и краставици. На нейно място бих предложила спанак с малко домат, малко киноа и различни сирена.
Можеш да направиш брускети или хапки за предястие, пак със сиренца и чери доматчета, босилек и тук вариянтите са безкрайни.

# 10
  • Русе, България
  • Мнения: 1 030
Сега виждам за рулцата - наистина много добър вариант! Мога да предложа салата единствено на доматена основа + патладжанено-рускосалатени рулца (да, не бих могла да откажа на мама) за предястие. Основното да остане печено месо с.... с какво?

Благодаря ви, страхотни сте!

# 11
  • Най-красивия град
  • Мнения: 3 478
С някакъв сос?Гъбен?

# 12
  • Мнения: 11 774
Печени карамелизирани моркови с малки главички лук и балсамико.

# 13
  • софия
  • Мнения: 918
Сос манатарки и сметана.

# 14
  • Sofia
  • Мнения: 7 777
И според мен гарнитурата е неподходяща. Топло ястие със студена гарнитура не се поднася.
Аз бих направила от руската салата чешки рулца - завиваш салатата в голям лист тънко нарязана шунка, забождаш с клечка и готово. Бързо и много вкусно.
Вместо лазаня бих наблегнала на студените предястия. Винаги приготвям поне 2-3 като имам гости и обикновено се приемат много добре. Ето няколко идеи:
- фаршировани яйца - сварени яйца, разрязани наполовина, залети със сос от майонеза, малко кисело мляко, горчица и черен пипер;
- чешки рулца;
- домат шмеркезе - издълбан домат, напълнен със смес от извара, сирене, чесън, магданоз и 1-2 л. майонеза или зехтин;
- кьопоолу;
- снежанка
- пълнени гъби с кайма или сирена;
и т.н.

Редакция на ключовите думи на тема





Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Активация на акаунт