Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 26 апр. 2006, 11:13 ч.

За самолечението и "предписването" на лекарства

 • 3 495
 • 30
 •   1
Отговори
 • До хладилника, който обичам
 • Мнения: 22 046
Искам да предоставя на вашето внимание едни мисли, които твърде често ме налягат напоследък, особено като през ден чета "как и по колко да пия" във форума или на ЛС до мен...

Но накратко: силно ми се иска да се преустанови тази все по-ширеща се практика на самолечение и на насърчаването му у новите майки. Няма значение, дали става дума за Рицинус Комунис в прочутата потенция 5 СН, който се изписва като пенкилер за всички кърмачески неволи с нужда или без, или за нещо друго.

Тук не става дума за ЛЛЛ или каквото и да е подобно (в смисъл, че отразява просто личната ми позицията). Говорим за здрав разум, защото всеки ден към форума се присъединяват все повече нови членове, които навлизайки набързо в тематиката, често остават с погрешно впечатление, че щом някой (или доста хора) пият еди-какво-си и то им действа добре, значи е масова практика и могат да се увлекат и те неволно.

Това е отговор на ЛС от една майка, пратено до мен (с вече редовния въпрос как се пие Рицинус Комунис, защото ми се струва, че ми намалява кърмата...)
За Рицинус Комунис не мога да ти отговоря, не за друго,  а защото съм много против това самолечение, което напоследък наблюдавам все повече из форума. Рицинус Комунис има влияние върху лактацията, но такова също оказват Lac caninum, Pulsatila, Urtica и други и само квалифициран хомеопат може да реши кое точно е подходящо за теб. Рицинус Комунис не е пенкилер и ако не е "твоето" лекарство, може да даде друг или никакъв ефект. Ако искаш, ще ти пратя на ЛС телефоните на д-р Н., ако се интересуваш от лечение с хомеопатия. Ако просто имаш тревоги за количеството кърма, можем да поприказваме (попишем, както ти е по-удобно) по въпроса най-напред. 

А макар и 'само' хомеопатия, тя далеч не е толкова безвредна, ако при един действа конкретното лекарство, при друг няма да има ефект, а при трети може да влоши положението...

Аз съм силно "за" хомеопатията. Ползвам я. Но не може така да се предписва нещо - особено на око и от дистанция.
С удоволствие давам координати на хомеопат, от когото съм доволна. Но определено не смея сама да кажа "пий това толкова пъти по толкова", не съм учила за хомеопат.

Интересно, че основно рицинус виждам да се споменава, а има още поне 6-7 хомеопатични за повлияване на лактация и е трудно да се прецени кое е 'точното' от неспециалист. Ако хванеш един учебник по медицина и се зачетеш, ще установиш, че страдаш от поне десет най-различни и опасни болести... Затова винаги трябва да се взима предвид експертното мнение на човек, който е учил за това.

Ако се казва нещо хомеопатично, трябва да се представя пълен списък с име, потенции, симптоми.
Ако майката ВСЕ ПАК реши да се самолекува, да прави избор сама и на своя отговорност.
Пък и честно казано, тази вяра в Рицинус Комунис 5 СН като пенкилер за всички кърмачески неволи е малко (даже не много малко) смешна... най-малкото предвид гореписаното, че има още доста хомеопатични лекарства, които влияят на лактацията и ако ситуацията се смени дори малко, то лекарството е много възможно да се смени също, и това може да го прецени само лекарят.

Затова, много ви моля, когато споделяте какво е подействало при вас, отбележете поне наум, че това може действително да действа само при вас. Не чак като МинЗдрав предупреждава, но трябва да се има предвид, че лекарствата действат на всеки индивидуално, не са пенкилер и само квалифициран лекар/хомеопат може да предпише правилното лекарство в правилната потенция.

Иначе...иначе вслушалите се в 'изписаните' лекарства майки опитват, нищо не става (или става по-зле) и "хомеопатията не върши работа" за цял живот...което не е така. Отделно, че майката може направо да си обърка кърменето така, с неправилно"лечение".

Пиша основно за хомеопатията, но това с пълна сила важи и за всички други 'предписани' във форума лекарства - окситоцин, реглан и прочие... Най-малкото, което трябва да направите, преди да решите да ползвате така изписано лекарство, е да се консултирате с лекар (или хомеопат, ако става дума за хомеопатия).

# 1
 • Мнения: 599
Подкрепям  Peace Винаги пиша, дори да си позволявам да дам съвет (а не да предпиша ), че форумът не може да замести консултацията с лекар. Дано повече хора се съобразят с това.

# 2
 • София/ Баня Лука
 • Мнения: 1 690
Бу, напълно съм съгласна с теб- самолечението е опасно. Докторът на моята прабаба казвал, че ще умре от печатна грешка- това относно учебниците по медицина.
Но от друга страна повечето (или поне аз така си мисля) се обръщаме за помощ тук, когато нямаме друго решение вече- безкрайно и безрезултатно ходене по доктори, които или не ти обръщат внимание или ти се смеят на предположенията. И това, че нещо е помогнало на повечето кърмачки тук ти дава увереност, че решение все пак има. Моята докторка ми каза, че не мога да си увелича кърмата- каквото е произвеждал организма в началото това е, да опитам ако искам с храни някакви, но едва ли...Тук обаче получих и емоционална подкрепа и практически съвети, които ми доказаха, че увеличение на лактацията е възможна. Купих си въпросното хомеопатично лекарство, но не съм го ползвала. Държа си го в шкафчето и самата мисъл, че има още един вариант, ако другите не помогнат като че ли ми действа на производството на кърма.
Така че да, човек трябва да се консултира с доктор, когато става дума за лекарства и в този смисъл подкрепям казаното от теб. И добавям само, че не е зле да се знае какво е помогнало в подобни случаи на други жени и какво не, за да попитаме конкретно  доктора.

# 3
 • До хладилника, който обичам
 • Мнения: 22 046
Подкрепа, информация, споделяне на опит - да, при всички положения, това е едно от най-ценните качества на този форум. Но не и предписване на лекарства с дозите му и всичкото там...
Имам предвид нещо такова: научава човек какво евентуално би помогнало в дадената ситуация (защото всичко е индивидуално, особено пък при хомеопатията), получава информация, че да, има какво да бъде направено, подкрепа има, след което вече се консултира със специалист за специфични потенции и приеми съобразно случая...
Това ми е мисълта - да, при всички положения, кажете кое подейства при вас (още повече, че има ситуации, които са наистина специфични и разрешаването им е повече от интересно!), но се въздържайте от преки съвети от типа на "пий това х5 гранулки в 11, 15 и 19 часа и ще стане чудо"... защото може да не стане добре. По-скоро в такава ситуация може да се каже "аз пих еди какво си еди как си и при мен то имаше такъв ефект"... евентуално последвани от контакти на специалист, ако трябва.

# 4
 • Мнения: 2 987
Браво Бу!  bouquetНапълно подкрепям всичко,което си написала.

# 5
 • Мнения: 462
Подкрепям!

И аз го забелязох същото нещо. Пример: обсъжда се колко капки витамин да се приема и накрая майката взе решение само на базата на постингите, че ще дава по 2 на ден... А то си има и една камара фактори, които на докторът са ясни.

# 6
 • Стара Загора
 • Мнения: 3 836
Всъщност проблемът според мен се крие в това, че за повечето хора 40-50 лв. за първоначално интрервю при хомеопат никак не са малко. Като сложим и всеобщото мнение, че хомеопатията е едва ли не окултна наука е разбираемо, че много майки прибягват до нея, когато наистина нямат друг избор. Като прибавим и факта, че на някои им е помогнало съответното л-во е нормално тези с проблеми да решат да го опитат. Друг е въпросът, че вярата в едно л-во сама по себе си лекува. В хомеопатията се използва плацебо и то с много добър ефект (където е приложимо разбира се).
ОБАЧЕ, принципът "Ако не помогне, поне няма да навреди" е една голяма заблуда. Всъщност неправилното лечение може да има доста негативни последици. Това може да се случи главно при използването на високи потенции, които за щастие тук не се "предписват" заради пагубното им влияние върху лактацията  Wink

Хомеопатичното интервю, чиято цел е предписването на точното л-во е един доста сложен процес, при който хомеопатът трябва в рамките на час-два да опознае достатъчно човекът срещу себе си, да анализира цялостната му картина на предишни и сегашни заболявания, да вземе предвид индивидуалните особености на характера му и още куп друга информация. При всяко следващо изписване на л-во се взема предвид информацията за пациента, получена при интервюто, като паралелно с това се разглежда симптоматиката на настоящата болест, модалностите (от какво се влошава или подобрява), общото състояние и т.н.
Честно казано, на мен ми е много по-лесно да си предпиша сама антибиотик, отколкото хомеопатично Rolling Eyes

Ето една статия за предписването на хомеопатични л-ва. Смятам, че е достаъчно ясна и разбираемо написана.
Изобщо целият сайт http://www.homeopathia.hit.bg съдържа основна информация за хомеопатията, която си струва да бъде прочетена.

Има разбира се лекарства, които се изписват като "универсални". А универсално лекарство няма, поне според принципите на класическата хомеопатия. Да погледнем например Боаронските препарати. Почти всеки е пил Стодал или е давал на детето си, но не всеки е доволен от резултата. На мен лично много добре ми действа Хомеожен на гърлото, но на мъжа ми не помага изобщо. Да не говорим, че това са комбинирани препарати, чиято употреба е извън всякакъв хомеопатични принципи. Но к'во да ги правиш, и французите са хора, и те семейства гледат Mr. Green

# 7
 • Мнения: 462
Тук темата започна съвсем да придобива облика на лекция по хомеопатия. Но, мисля, че Бу просто даде хомеопатичното лечение като пример.

Да не говорим, че това са комбинирани препарати, чиято употреба е извън всякакъв хомеопатични принципи. Но к'во да ги правиш, и французите са хора, и те семейства гледат Mr. Green


Съгласна съм напълно с всичко, което казваш. Само тук не си съвсем права. В хомеопатията има английска и френска школа, които са на нокти една срещу друга естествено Simple Smile. Английската казва: Дава се само едно лекарство, иначе си пречат!; френската казва: Различните лекарства са като стрелички - все някоя ще удари в целта! Това ми го разпряваше моята хомеопатка когато коментирахме именно този въпрос.

# 8
 • Стара Загора
 • Мнения: 3 836
...френската казва: Различните лекарства са като стрелички - все някоя ще удари в целта!

Колко добре си го казала. Те просто стрелят на посоки Mr. Green
А предписването на л-ва в дози от рода на 4-5 гранули, няколко пъти дневно пак говори за целта им да посетиш аптеката отново и то възможно най-скоро  Wink Това обаче е тема на един друг разговор, който не ни е предмет сега.

Всъщност и на мен ми стана ясно, че хомеопатията е даден като пример, но в действителност с най-лека ръка се вземат точно тези л-ва и си заслужава да се обърне специално внимание на въпроса.
Съжалявам, ако е прозвучало като лекция, но дори да е така смятам, че информацията е полезна и нужна. И един човек да разбере нещо все е файда  Grinning

# 9
 • До хладилника, който обичам
 • Мнения: 22 046
Всъщност проблемът според мен се крие в това, че за повечето хора 40-50 лв. за първоначално интрервю при хомеопат никак не са малко.
Тук едно интервю при класически хомеопат ми струваше 25 лв (но за жалост и всеки следващ преглед пак по толкоз), другото при хомеопат, лекуващ и с боароновска и с класическа хомеопатия - 15 лв, следващи прегледи 5-8 лв.
Предполагам, че в София цените са по-високи, но такива вложения в здравето си струват, нали Grinning

Пак да кажа, хомеопатията давам като пример най-вече, защото с нея най-много се злоупотребява с 'предписания', т.к. повечето хора смятат, "че ако не помогне, няма и да навреди", което не е така.

# 10
 • Мнения: 1 586
Надявам се билките и хранителните добавки не ги броите за лекарства? Simple Smile

# 11
 • До хладилника, който обичам
 • Мнения: 22 046
Хранителните добавки не, но билките - според мен да...
Например разни рецепти за чайове (домашни) с различно действие...

# 12
 • Стара Загора
 • Мнения: 3 836
Тук едно интервю при класически хомеопат ми струваше 25 лв (но за жалост и всеки следващ преглед пак по толкоз), другото при хомеопат, лекуващ и с боароновска и с класическа хомеопатия - 15 лв, следващи прегледи 5-8 лв.
Предполагам, че в София цените са по-високи, но такива вложения в здравето си струват, нали Grinning

Правила съм си сметка и излиза, че въпреки ходенето до София и 20-те лева за преглед при хомеопатката пак ми идва по-евтино това лечение. Преди да го започна почти ежеседмичните посещения в аптеката ми струваха поне 20-30 лв. Да не говоря за влиянието на алопатичните л-ва върху детския организъм.
Истината е, че откакто спрях да давам лекарства Алекс прекарва болестите си много по-леко.

Това беше ОФФ де, само споделям. Никого не агитирам, че да не ме обвинят за сектантка и от друго движение  Mr. Green

# 13
 • Мнения: 1 586
Искаш да кажеш, че не е етично да препоръчам на болна майка да пие чай от шипка по 1л на ден и да я насоча към билкар за съвет? Simple Smile

Много ме е страх от момента, в който билките и хранителните добавки бъдат обявени за "лекарства" и бъдат достъпни само с рецепта, каквито стремежи имат напоследък фармацевтичните картели. Дано не се допусне това, защото ще стане страшно. Та в този ред на мисли, не съм съгласна с препоръката за въздържане от съвети за билки и хранителни добавки Simple Smile. Иначе за лекарствата съм съгласна, не ги долюбвам особено. Хомеопатията пък съвсем Simple Smile.

В крайна сметка нормално е отговорността за решенията си да носи всеки индивидуално и "предписанията" във форума да счита само като един източник на информация за собственото си решение.

# 14
 • До хладилника, който обичам
 • Мнения: 22 046
Искаш да кажеш, че не е етично да препоръчам на болна майка да пие чай от шипка по 1л на ден и да я насоча към билкар за съвет? Simple Smile

В крайна сметка нормално е отговорността за решенията си да носи всеки индивидуално и "предписанията" във форума да счита само като един източник на информация за собственото си решение.
Чай от шипка/лайка/каквото там е едно, а инфузия от десет вида билки със грамажи и определена цел е съвсем друго Grinning

Точно за това става дума - да не се 'предписват' нещата, а да се наблегне на съветите за лекарства и лечения във форума като източник на информация, защото последствията могат да са различни при всеки.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт