Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Мнения: 13
Здравейте!
Имам следния въпрос и нужда от помощ,ако някой се е сблъсквал със следния проблем,моля нека сподели.
Може ли данните от личната карта да попаднат при някой несъзнателно,ако са изгубени или откраднати,ако някой има достъп до ЕГН и номера на личната карта може ли да се възползва от тях и да злоупотреби.Четох в сайта за защита на личните данни но не съм сигурна дали в този случай може да се подаде молба за защита на личните данни.
Моля ако някой е запознат нещо подобно споделете много съм притеснена!!!
Поздрави

# 1
 • Мнения: 7 510
Може, особено с помощта на корумпиран помощник. Точно затова когато човек си загуби личната карта веднага подава сигнал в полицията и му дават бележка за това. От този момент нататък, ако някой регистрира фирма от твое име или изтегли заем на твое име, с тази бележка можеш да се защитиш. (Тук ми хрумва, че това обаче може да се обърне и в измама - декларираш загубена лична карта, после с тази карта, която не е загубена, регистрираш фирма, крадеш ДДС или друго и бягаш. Когато те потърсят от следствието после казваш, че това са били други мошеници, защото картата ти е била загубена Twisted Evil).
Както и да е, точно затова има закон за защита на личните данни, но този закон има толкова много пробойни, че на практика не знам някой да си е опазил същите тези лични данни. Винаги могат да изтекат някъде, защото ако не законът, то практиките по спазването му не са съвършени.

# 2
 • Мнения: 16 222
Подай жалба в прокуратурата.

# 3
 • Мнения: 13
Ако подам жалба трябва да е към неизвестен извършител нали така ?
Ако отида до полицията има ли смисъл ?

# 4
 • на брега на морето
 • Мнения: 2 692
Преди години откраднаха на дъщеря ми от чантата портфейла, в който си държеше всички документи. После един младеж ми върна личната карта, която бил намерил изхвърлена до контейнер за боклук. На другия ден я смени по каналния ред в полицията. Старата беше обявена за невалидна.

# 5
 • Мнения: 16 222
Ако подам жалба трябва да е към неизвестен извършител нали така ?
Ако отида до полицията има ли смисъл ?

В прокуратурата.
Ако извършителят е известен, не е зле да го споменеш.

# 6
 • Мнения: 13
Звънях до три от големите банки гарантират ,че няма как да се използва личната карта за какво и да било без лицето,дори в банката която е дебитната ми карта и фирмената сметка опоменаха ,че не може да има злоупотреби с лични данни

Последна редакция: сб, 26 ное 2016, 10:55 от Vegasi

# 7
 • Мнения: 16 222
Със съдействието на вътрешен човек всичко може.
Случаят, който аз знам, е за сключен договор с мобилен оператор с чужди данни. След това не се плащат таксите, операторът прекратява договора и начислява неустойки. И започва да търси човека, чиито данни са използвани, за да плаща. В конкретния случай се разбра кое е лицето, което е сключило договора и му бе предложено или да покрие задължението, или жалба в прокуратурата. Предпочете да плати.
По същия начин може да се вземе скъпа вещ на лизинг, да се открие фирма и да се точи ДДС и др. На много места може да се злоупотреби.

# 8
 • Мнения: 13
Дори се обадих в районното управление казаха в работен ден да се обърна към паспортна служба там да обявата личната карта за невалидна и да се издаде нова

# 9
 • Мнения: 11 067
За "открадването" на лични данни за договори при мобилни оператори специално знам лично за няколко случая, при които не е кражба, а чист дебилизъм от страна на измамените. Предлага някой на закъсали да сключат договор с оператора на тяхно име, а пък той им дава 100-200 лева, като им обещава той да плаща сметките. 1-2 месеца сметките действително се плащат, след това започват да се въртят големи сметки, които не плаща. Операторът започва да си търси парите от този, на чието име е договорът, естествено. На договора стои неговия подпис, с негово знание е сключен и въобще не може да претендира за някаква измама.

# 10
 • Мнения: 16 222
А аз говорех точно за измама с любезното съдействие на служител на мобилния оператор.

# 11
 • Мнения: 13
Това с мобилните оператори е абсурдно,и там се обадих днес и ми казаха,че ако някой злоупотреби имаш 7 дневен срок да блокираш,анулираш картата,договора ,но само ако си следиш към оператора дали някой е използвал данните ти за закупуване на лизинг или някой договор

# 12
 • Мнения: 11 067
А аз говорех точно за измама с любезното съдействие на служител на мобилния оператор.

Мобилните оператори са администратори на лични данни. Ако има злоупотреба от тяхна страна, от служител, работещ в тях, те подлежат на наказателна отговорност. Не е оправдание, че не са знаели, че лицето Х, което работи за тях, е злоупотребило. Трябва да се подаде жалба в Комисията за защита на личните данни.
https://www.cpdp.bg/?p=pages&aid=6

Да изиска от мобилния оператор копие от договора, сключен уж от нейно име. Длъжни са да ѝ го предоставят, след като е страна по договора. Най-добре в писмен вид да го изиска, с жалба, на която да сложат входящ номер. Да приложи копието от договора към жалбата към КЗЛД. 

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт