Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

  • 30 ноем. 2016, 15:43 ч.

Instant Pot - магическият помощник в кухнята

  • 94 269
  • 703
  •   1
Отговори
# 675
  • Мнения: 5 015
Ето клипче за патица: https://www.youtube.com/watch?v=6hCNOtuCKdI

# 676
  • Мнения: 1 841
Патица правих онзи ден с бира и мед в кукъра ама филипса без налягане.Става уникална! Днес приготвих пуйка ,ама 5 кг в гювеч на бавно готвене  5часа става уникална! В херметика кукъра съм правила ,на пара за 25 мин 2 кг птица месото не е сухо, но не се къса така леко.Костите падат а месото стои жилаво.

# 677
  • here and now
  • Мнения: 912
Благодаря на всички за съветите. Ето какво направих:
Запечатах на "saute", без да засичам време, просто я врътнах няколко пъти в маслото и добавих нарязани картофи, моркови и лук.
След това рчъно настроих на 45 мин. под налягане и 10 мин след като приключи, пуснах парата.
После запекох във фурната за 10 мин.
Изводите са, че 45 мин са много. Зеленчуците се разпаднаха и не е добра идея да се готвят толкова време с месото.
Инак стана много вкусно. Месото се отделя от кокала и се къса на конци. Разпадна се докато я местих в тавата. Ако се маринова предварително би било още по-добре.

Скрит текст:




Весела Коледа момичета!

# 678
  • Мнения: 6
Вече изпробвано - капама на slow cooking, high mode за 7 часа, с капак на venting. Чудесна стана.

# 679
  • Мнения: 31
Да се запиша и аз в темата Simple Smile От ЧП се сдобих и аз с ИП. Не съм спряла да го ползвам. Някои дни и по повече от един път. Взех си още една купа, защото се налага да правя едно след друго различни ястия. Няколко пъти правих крем карамел, защото много го обичам, а в ИП става супер лесно:
Скрит текст:
Първо в касерола на котлона си правя карамела - 1/2 чаша кафява захар с 2 с. л. вода докато добие карамелен цвят. Изливам го на дъното на огнеупорна купа и оставям да се охлади. За крема разбърквам с миксер 4 яйца с 2/3 от чашата захар /пак ползвам кафява/ и след това добавям 2 чаши прясно мляко и една ванилия. Изливам сместа в купата с вече стегналия карамел, покривам с алуминиево фолио и слагам върху скарата в ИП, където съм наляла на дъното 2 чаши вода. Включвам на високо налягане за 5 минути. Оставям 10 мин. да изпуска сам парата, след което освобождавам останалото налягане и отварям. Махам фолиото и оставям да се охлади преди сервиране /може да се обърне купата върху плато преди да се сервира/
Имам много ябълки и често правя applesauce , за да ги оползотворя:
Скрит текст:
7-8 ябълки обелени и нарязани, 1/4 чаша вода, 1/4 чаша кафява захар /може и по-малко, а може и без, ако ябълките са сладък сорт/, сок от половин лимон и канела на вкус /аз слагам 1 с. л./ На високо налягане за 4 минути и оставям самостоятелно да изпусне налягането. Охладено е много ароматен десерт.

Няколко пъти правих кисело мляко по рецептата в книжката. Става много добре.
Варих дюли и правих сорбе:
Скрит текст:
Дюлите /4-5 бр./ се нарязват и им се маха сърцевината, но не ги беля. Слагам ги в ИП, добавям сок от един лимон, 1/2 чаша кафява захар и 1/2 чаша вода. На високо налягане за 20 мин. Когато се охладят ги пасирам с блендер и след това може да се изстудят в хладилник и да се консумират или да се пуснат в машина за сладолед и стават на сорбе.
Варих и тиква няколко пъти:
Скрит текст:
Измивам, нарязвам, махам семките и без да беля слагам парчетата върху кошница за варене на пара. На дъното на ИП слагам чаша и половина вода. На високо налягане за 8 минути /може и 7/. Като приключи оставям за 5 мин NR и след това QR.
С месото се справя много добре. Не съм пробвала още бавно готвене. Варих пшеница, правих мляко с ориз, супа топчета, спанак, паста, картофено пюре, бананов кекс и много други, но стана дълъг пост Flushed
В заключение - дълго се чудих имам ли нужда от този уред при положение, че имам тенджера под налягане, уред за готвене на пара и всякакви чугунени и стоманени тенджери и тигани - след като взех ИП мога да кажа, че съм влюбена в него Hands Plus1

# 680
  • Мнения: 1 029
Да се запиша и аз в темата Simple Smile От ЧП се сдобих и аз с ИП. Не съм спряла да го ползвам. Някои дни и по повече от един път. Взех си още една купа, защото се налага да правя едно след друго различни ястия. Няколко пъти правих крем карамел, защото много го обичам, а в ИП става супер лесно:
Скрит текст:
Първо в касерола на котлона си правя карамела - 1/2 чаша кафява захар с 2 с. л. вода докато добие карамелен цвят. Изливам го на дъното на огнеупорна купа и оставям да се охлади. За крема разбърквам с миксер 4 яйца с 2/3 от чашата захар /пак ползвам кафява/ и след това добавям 2 чаши прясно мляко и една ванилия. Изливам сместа в купата с вече стегналия карамел, покривам с алуминиево фолио и слагам върху скарата в ИП, където съм наляла на дъното 2 чаши вода. Включвам на високо налягане за 5 минути. Оставям 10 мин. да изпуска сам парата, след което освобождавам останалото налягане и отварям. Махам фолиото и оставям да се охлади преди сервиране /може да се обърне купата върху плато преди да се сервира/
Имам много ябълки и често правя applesauce , за да ги оползотворя:
Скрит текст:
7-8 ябълки обелени и нарязани, 1/4 чаша вода, 1/4 чаша кафява захар /може и по-малко, а може и без, ако ябълките са сладък сорт/, сок от половин лимон и канела на вкус /аз слагам 1 с. л./ На високо налягане за 4 минути и оставям самостоятелно да изпусне налягането. Охладено е много ароматен десерт.

Няколко пъти правих кисело мляко по рецептата в книжката. Става много добре.
Варих дюли и правих сорбе:
Скрит текст:
Дюлите /4-5 бр./ се нарязват и им се маха сърцевината, но не ги беля. Слагам ги в ИП, добавям сок от един лимон, 1/2 чаша кафява захар и 1/2 чаша вода. На високо налягане за 20 мин. Когато се охладят ги пасирам с блендер и след това може да се изстудят в хладилник и да се консумират или да се пуснат в машина за сладолед и стават на сорбе.
Варих и тиква няколко пъти:
Скрит текст:
Измивам, нарязвам, махам семките и без да беля слагам парчетата върху кошница за варене на пара. На дъното на ИП слагам чаша и половина вода. На високо налягане за 8 минути /може и 7/. Като приключи оставям за 5 мин NR и след това QR.
С месото се справя много добре. Не съм пробвала още бавно готвене. Варих пшеница, правих мляко с ориз, супа топчета, спанак, паста, картофено пюре, бананов кекс и много други, но стана дълъг пост Flushed
В заключение - дълго се чудих имам ли нужда от този уред при положение, че имам тенджера под налягане, уред за готвене на пара и всякакви чугунени и стоманени тенджери и тигани - след като взех ИП мога да кажа, че съм влюбена в него Hands Plus1


Лелеее, то да се чуди човек, как си я карала без ИП!? Dizzy Face
Браво!

# 681
  • Мнения: 31
Laughing  Давам днес за пример: пуснах едни ябълки, веднага след тях едни дюли, преди да излезнем сложих един кекс да си се готви, за вечеря паста, преди малко един крем карамел, а сега е пуснат да направи киселото мляко през нощта. Не знам дали, защото още не ми е минал меракът или по празниците сме си повече време вкъщи и все пускам нещо в него, но наистина се ползва много. Сетих се още една много успешна рецепта - пастет от пилешки дробчета /от приложението на ИП/:
Скрит текст:
Една тарелка охладени дробчета /в случая бяха от Лидъл/, средна глава кромид лук /аз ползвах шалот/, дафинов лист, 1/4 чаша червено вино, 1 с. л. масло, 1 ч. л. ром или уиски, сол и черен пипер на вкус. В рецептата има и каперси и аншоа, но аз не слагах. Обаче сложих малко пеперончино, защото си падаме по пикантното. На програма сотиране в малко зехтин се задушава лукът с малко сол и пипер докато омекне, добавят се дробчетата и дафиновият лист и се разбъркват около 2 мин. Добавя се виното и с дървена лъжица са остъргва дъното, ако има залепнали частици. Слага се капакът и се заключва. На високо налягане за 5 минути. След като се освободи налягането се отваря, маха се даф. лист /ако ще слагате каперси и аншоа се добавят на тази стъпка/. Пасира се с пасатор, добавя се маслото и се разбърква, за да се стопи и накрая ром или уиски.

# 682
  • гр. София
  • Мнения: 3 276
Може ли рецепта за кекса, че ми стана любопитно?

# 683
  • Мнения: 31
Може ли рецепта за кекса, че ми стана любопитно?
Ползвах рецепта, която по принцип ползвам за печене на фурна.
Скрит текст:
2 яйца
2 ч. чаши брашно
1 ч. чаша захар
1 ч. чаша кисело мляко
1/2 ч. чаша олио
1 ч. л. сода
1/2 ч. л. бакпулвер
2 банана
Сухите съставки се смесват /включително и содата, която в тази рецепта не се слага в киселото мляко/. Разбиват се яйцата, добавя се киселото мляко и олиото. Тази смес се разбърква към сухите съставки и накрая се добавят намачканите банани. На дъното на пота се наливат 2 чаши вода. Ползвах огнеупорна купа, покрита с ал. фолио и поставена върху скарата. На високо налягане за 45 минути. Нагласих го, излезнахме и когато се върнахме кексът беше готов 😊

# 684
  • Мнения: 86
Да се запиша и аз в темата Simple Smile От ЧП се сдобих и аз с ИП. Не съм спряла да го ползвам. Някои дни и по повече от един път. Взех си още една купа, защото се налага да правя едно след друго различни ястия. Няколко пъти правих крем карамел, защото много го обичам, а в ИП става супер лесно:
Скрит текст:
Първо в касерола на котлона си правя карамела - 1/2 чаша кафява захар с 2 с. л. вода докато добие карамелен цвят. Изливам го на дъното на огнеупорна купа и оставям да се охлади. За крема разбърквам с миксер 4 яйца с 2/3 от чашата захар /пак ползвам кафява/ и след това добавям 2 чаши прясно мляко и една ванилия. Изливам сместа в купата с вече стегналия карамел, покривам с алуминиево фолио и слагам върху скарата в ИП, където съм наляла на дъното 2 чаши вода. Включвам на високо налягане за 5 минути. Оставям 10 мин. да изпуска сам парата, след което освобождавам останалото налягане и отварям. Махам фолиото и оставям да се охлади преди сервиране /може да се обърне купата върху плато преди да се сервира/
Имам много ябълки и често правя applesauce , за да ги оползотворя:
Скрит текст:
7-8 ябълки обелени и нарязани, 1/4 чаша вода, 1/4 чаша кафява захар /може и по-малко, а може и без, ако ябълките са сладък сорт/, сок от половин лимон и канела на вкус /аз слагам 1 с. л./ На високо налягане за 4 минути и оставям самостоятелно да изпусне налягането. Охладено е много ароматен десерт.

Няколко пъти правих кисело мляко по рецептата в книжката. Става много добре.
Варих дюли и правих сорбе:
Скрит текст:
Дюлите /4-5 бр./ се нарязват и им се маха сърцевината, но не ги беля. Слагам ги в ИП, добавям сок от един лимон, 1/2 чаша кафява захар и 1/2 чаша вода. На високо налягане за 20 мин. Когато се охладят ги пасирам с блендер и след това може да се изстудят в хладилник и да се консумират или да се пуснат в машина за сладолед и стават на сорбе.
Варих и тиква няколко пъти:
Скрит текст:
Измивам, нарязвам, махам семките и без да беля слагам парчетата върху кошница за варене на пара. На дъното на ИП слагам чаша и половина вода. На високо налягане за 8 минути /може и 7/. Като приключи оставям за 5 мин NR и след това QR.
С месото се справя много добре. Не съм пробвала още бавно готвене. Варих пшеница, правих мляко с ориз, супа топчета, спанак, паста, картофено пюре, бананов кекс и много други, но стана дълъг пост Flushed
В заключение - дълго се чудих имам ли нужда от този уред при положение, че имам тенджера под налягане, уред за готвене на пара и всякакви чугунени и стоманени тенджери и тигани - след като взех ИП мога да кажа, че съм влюбена в него Hands Plus1

Би ли споделила супата как точно я приготвяш? Следя с интерес темата т.к. и аз се сдобих скоро с уреда. Прави ми впечетление, че книги, сайтове и видеа има много но все с чужди рецепти и подправки... хубаво ще е да намеря кой какво и как е приготвил от българската кухня. Благодаря ви споделянията❤❤❤

# 685
  • Мнения: 52
Всичко от българската кухня се приготвя успешно вътре, вкл. десерти. Боб, леща, мусака, сърми, пълнени чушки, руло стефани, много има. Супите специално може или да се сложи всичко заедно или на програма Соте да се задушават по ред на слагането като на котлона (примерно лукът се задушава докато се бели и режи моркова, после спанака, ориза...). Като се налее водата, може да се сложат на програма за Супа или на Манюал. Разлика голяма няма. За безмесните супи повече от 10 мин няма нужда. Ако е с месо - 15-20. Питайте ако имате въпроси конкретно. Винаги съм готова да споделя опит. 

# 686
  • Berlin
  • Мнения: 8 841
Аз правих кюфтета с доматен сос, грах, ориз, супи с месо. Единствено не съм свикнала кое по колко минути трябва да се готви, но гледам и упътването или онлайн по рецепти.
Може ли рецепта за мусака и пълнени чушки?

# 687
  • Мнения: 52
За мусаката - стандартно като на котлона - на програма Соте задушавам лук, морков, каквито зеленчуци си слагате, каймата и като се задуши и тя слагам картофите, домати (ако ще слагам), подправки. Слагам вода около чаша, чаша и малко, да е под нивото на продуктите, за да не стане мусаката водна. Манюал за 15-20 мин макс. Прехвърлям в тава, заливам със заливка и запичам на горен реотан за 5 мин. Ако е станала водна - или трябва да пуснете Соте да се поизпари водата, или във фурната малко да се поопече преди да се залее. Понякога картофите са такива, че остава леко водниста. Който има капак за запичане на Ола (или друг), може да залее направо в пота и да запече. Потът реално спестява времето са сготвяне на картофите, което не е никак малко. Или необходимостта да се включва фурна за дълго време, което особено в горещите дни не е приятно.

За чушки по същия начин -  на програма Соте задушавам лук, морков, каймата, слагам подправки, слагам ориз, малко вода и изключвам и оставям да набъбне под капака за 10-тина минути с остатъчната топлина само. После пълня чушките, в пота на дъното слагам вода минимум една чаша (понякога 2 или повече ако ще правя сос), малко олио, слагам решетката, чушките върху решетката и Манюал за 10 мин. Може и без решетка, направо в пота ако искате или няма да правите сос, но на мен така ми е по-лесно да извадя после. Като е готово, внимателно вадя чушките (много внимателно защото лесно се късат), вадя решетката и включвам Соте и слагам яйце и кисело мляко към водата, която е вътре и сгъстявам соса. Това е. Същото като на котлон или фурна, но с тази разлика, че цапаш един пот и спестяваш време за варене/печене. И няма опасност плънката да излезе. Естествено ако обичате запечени на фурна, нищо не пречи да прехвърлите в тава и да запечете на горен реотан за 5 мин. Това е. Дано съм била полезна.

# 688
  • Мнения: 31

Би ли споделила супата как точно я приготвяш? Следя с интерес темата т.к. и аз се сдобих скоро с уреда. Прави ми впечетление, че книги, сайтове и видеа има много но все с чужди рецепти и подправки... хубаво ще е да намеря кой какво и как е приготвил от българската кухня. Благодаря ви споделянията❤❤❤

Приготвих я по тази рецепта, която се доближава най-много до нашия вкус:
https://arbuz.com/recipes/easy-meatball-soup-recipe/

Като цяло е валидна за повечето супи, но за да не се разпаднат топчетата се наглася на ниско налягане за 15 мин. По желание може да се застрои след това.

# 689
  • Мнения: 201
Днес се престраших да ползвам ИП за първи път и не ми се получи. Пробата беше със супа леща. След като изпуснах парата и отворих капака, имаше залепнала леща по съда и мирише странно. Ще трябват още доста опити.

Общи условия

Активация на акаунт