Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 26 апр. 2006, 19:48 ч.

"Забранените думички"

 • 510
 • 11
 •   1
Отговори
 • Мнения: 3 847
 Наложили ли сте забрана за употреба на конкретни думи и думички от Вашите деца? Нещо, като черен списък .... Аз съм забранила всички вулгаризми(които е чула от по-големите в училището),като естествено първо съм обяснила какво означават и че е грозно да се употребяват от големите хора да не говорим от деца.

# 1
 • Мнения: 14 774
моето дете е на 3 и засега никави забрани за грозни думи няма.естествено е чул доста глупости,от градината и от по-големите деца,от някои наши приятели,дето не се усещат,но като не обръщам внимание и той губи сам интерес към новата думичка или израз.по едно време от някъде се научи казва "shit-fuck!",но от доста отдавна не го употребява вече

# 2
 • София
 • Мнения: 31 901
Конкретни забрани няма. Но ако чуя дума, която не ми харесва, обяснявам, че това е лоша дума и т.н. Обикновено Дияна не повтаря.

# 3
 • Мнения: 3 740
Обяснявам, че ако в средата на тийновете използването на по-цветисти изрази се смята за престижно, то сред културни хора това е недопустимо. Засега има ефект. Сигурна съм, че в приятелска компания използват нецензурни изрази, но никога не си го позволяват вкъщи или пред други хора.

# 4
 • София
 • Мнения: 8 871
Конкретни забрани няма. Но ако чуя дума, която не ми харесва, обяснявам, че това е лоша дума и т.н.
Повтаря,но не винаги.Гледам да му обясня защо не са хубави думи и съответно защо не бива да се употребяват.По едно време повтаряше постоянно ГОПАТ,разбирай ГЛУПАК.Умирах от срам,добре,че никой не вдяваше за какво говори. Embarassed

# 5
 • София
 • Мнения: 3 418
  Конкретни забрани не съм слагала, но щом чуя някоя неприлична дума веднага обяснявам повече да не се използва(дъщерята дори се е научила да прави забележка на баща си като псува  Peace)
  Като цяло не съм имала проблем - кажат някоя думичка два- три пъти и като видят, че не им обръщаме внимание и не са интересни и  спират.
  Само дъщерята имаше един период(около 3-те год), в който се бяхме видяли в чудо - всички бяха гадни и всичко беше гадно. Рече някоя баба да й се порадва и нашата "Ти си гадна!". Умирах от срам. Но и това премина.
  Малкият сега отвреме на време казва на баба си  "Глупке", но в случая това е галено, когато й се радва Laughing

# 6
 • Мнения: 2 834
От собствен опит съм се убедила, че забраните в това отношение не действат. На децата им доставя невероятно удоволствие да "предизвикат реакция". И забранените думички изпълняват прекрасно тази роля. Най-добрият подход за мен е, когато чуя за пръв път такава думичка, да обясня, че е обидна и че в нашето семейство не я употребяваме, след което да приключа разговора. Когато я чуя следващите пъти, просто не обръщам внимание - оглушавам напълно Mr. Green. Съвсем скоро детето загубва интерес да я повтаря. Тя просто вече няма ефект... Я да измисля нещо по-интересно Grinning

# 7
 • При хората, които обичам
 • Мнения: 3 192
    .....................
  Само дъщерята имаше един период(около 3-те год), в който се бяхме видяли в чудо - всички бяха гадни и всичко беше гадно. Рече някоя баба да й се порадва и нашата "Ти си гадна!". Умирах от срам. Но и това премина.
 

Така изразяват протест моите щерки: Ти си лоша и Ти си гадна. Това , в повечето случаи, е насочено към мен /сещате се защо Mr. Green/.
Нищо друго не се е задържало по-дълго от 2-3 пъти. В домът ми не се псува, не се употребяват вулгаризми - това е основното. Иначе, колкото и да обясняваш, че не е хубаво, ако те ги чуват в къщи - какъв е смисъла?

# 8
 • Мнения: 2 700
И при нас конкретни забрани няма. Моят подход е следният. Тъй като не мога да държа дъщеря ми в стерилна среда, когато чуя изрази или видя поведение, което е недопустимо по моите разбирания, аз й обръщам изрично внимание на чутото или видяното и й казвам “Това е жаргон, това е разговорен израз” и т.н. със съответните обяснения кое какво значи и квалификации /тук може и да съм крайна/ “това е невъзпитано, това е просташко” и т.н. Конкретният ефект при нас е, че тя не само не си позволява да употребява вулгаризми, но самата тя започва да квалифицира дочутото или видяното.

# 9
 • Майничка
 • Мнения: 6 389
Като закачи такава дума я карам да ми обясни какво значи според нея. Естествено, в 90% от случаите не знае или мисли че е нещо друго, тогава smile3508 хващам и обяснявам с подробности какво точно значи и ехидно завършвам: "Сигурна ли си, че това имаше предвид?" или "Мислиш ли, че тази дума я използва на място?". Засега хваща дикиш. Ако се окаже, че знае и употребява думата по смисъл, тогава казвам, че използването на тази дума в конкретния случай не е признак на възпитание и да бъде така добра да изкаже мнението си по друг начин.
К`во да праиш, филолог - "за доктор и за филолог мръсни думи в езика няма".

# 10
 • Мнения: 540
А при малките деца - на 2г, как действате?

Дъщеря ми (2г1м)  ходи на ясла и от известно време все ме изненадва с някоя странна думичка Shocked Вчера на пясъчника взима тревичка и казва "Аз тупам мама задника." Embarassed Е, що за дума е това Sick Права и` забележка, обяснявам..  и после "оглушавам" Wink След малко спира. Ама след някой и друг ден пак ще се сети (тя тези неща не ги забравя Embarassed)

Та, не реагирам и не чувам ли е решението, за да загуби интерес?

# 11
 • София
 • Мнения: 1 543
Лесно е май при вас newsm78 Аз в чудо съм се видяла ooooh! Моят син е подивял по употребяването на думичката "пустацка" (или казано на наш ъъъъ Embarassedпростачка) вие сигурно разбрахте и без обяснението ми де. Wink Та....ама вече н-пъти съм казвала, че това е лоша думичка, че не се използва, че еди какво си още, внимание не съм му обръщала, пошляпване е получавал обачеееее Laughing не и не!!!!! Sick Като го питам "маме каква е тази думичка" и той ми казва "ЛОША" и въпреки всичко си му доставя удоволствие да я употребява и то винаги в "подходящ" според него де момент. Затова съм го оставила да я произнася колкото и когато си иска...ще му мине и затова кефа предполагам. Laughing

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт