Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

  • 10 фев. 2017, 20:14 ч.

За вкуса на миналото

  • 142 385
  • 2 220
  •   1
Отговори
  • Мнения: 477
Напоследък все по-често чувам репликата " Ех едно време какви колбаси (хляб, домати,сирене,лютеница и т.н.) имаше , сега всичко е боклук . И си се чудя, наистина ли навремето (през комунизма) са правели вкусни и наутрални храни, или просто дефицитът на всичко е бил по-голям, и малкото продукти ни са се стрували страшно вкусни . Сега имаме от всичко по-много, презадоволени сме и някак вкуса на всичко се губи . Нали се сещате, когато сте много гладни, дори една филия с масло и шарена сол ви се струва страшно вкусна. Дали това не е подобен ефект. Чудя се, защото технолози са ми обяснявали че колбасите се правят по стари технология, имаме и стандарт "Стара планина", но нищо не ни е вкусно както преди .  newsm78

# 1
  • Мнения: 2 720
не е от глад, защото с бял хляб си хранехме прасетата- наистина много неща бяха вкусни. Предполагам, че до голяма степен се дължеше на факта, че купищата Е-та, консерванти, стабилизатори, подобрители и консерванти не се използваха- просто не бяха навлезли в технологиите. Тогава го нямаше и търговския риск, който сега кара много търговци да пълнят стоката с боклуци /нишесте в лютеницата, соя и желатин в салама/, за да поддържат ниска себестойност и конкурентна цена.

# 2
  • Мнения: 5 036
Е, стига де. Нямаше огромното разнообразие сега, нямаше маслини, цитруси и по-екзотични неща, но пък не карахме на филии с масло и шарена сол от липсата на друго.

# 3
  • Мнения: 477
не е от глад, защото с бял хляб си хранехме прасетата- наистина много неща бяха вкусни. Предполагам, че до голяма степен се дължеше на факта, че купищата Е-та, консерванти, стабилизатори, подобрители и консерванти не се използваха- просто не бяха навлезли в технологиите. Тогава го нямаше и търговския риск, който сега кара много търговци да пълнят стоката с боклуци /нишесте в лютеницата, соя и желатин в салама/, за да поддържат ниска себестойност и конкурентна цена.
Напротив, имало ги е, просто не са били отбелязвани, както сега в един голям ферман . На повечето месни продукти е пишело : св. месо, сол, подправки. Това не означва че не ги е имало и другите боклуци, просто защото е нямало кой да ги регулира . Но дори и да е било както ти казваш ,не разбирам как консервантите влияят на вкуса на продукта .

# 4
  • Мнения: 2 814
Едно време животните се отглеждаха по различен начин...
Това е една о причините за различния вкус..
Сега имаме животни хранени с гмо и хормони,за да натрупат маса за пет пъти по-кратко време отколкото би отнел естесвения процес.После към "пластмасовото" месо имаме бонус всякакви овкусители,набухватели,стабилизатори и прочее благинки...
Едно време за направата на 1 кг.  кашкавал се ползваше 5 до 7 л.мляко,сега става от литър...добавят една прахообразна смес от типа на сухото мляко и напрао заспиват и сиренето и кашкавала.. Crazy
Всъщност доколкото знам,от прясното мляко се правят предимно скъпите сладоледи,маслото и сухо мляко..
Всичко останало,се прави от сухото мляко разтворено във вода..
Абе луда работа...

# 5
  • Мнения: 2 720
не е от глад, защото с бял хляб си хранехме прасетата- наистина много неща бяха вкусни. Предполагам, че до голяма степен се дължеше на факта, че купищата Е-та, консерванти, стабилизатори, подобрители и консерванти не се използваха- просто не бяха навлезли в технологиите. Тогава го нямаше и търговския риск, който сега кара много търговци да пълнят стоката с боклуци /нишесте в лютеницата, соя и желатин в салама/, за да поддържат ниска себестойност и конкурентна цена.
Напротив, имало ги е, просто не са били отбелязвани, както сега в един голям ферман . На повечето месни продукти е пишело : св. месо, сол, подправки. Това не означва че не ги е имало и другите боклуци, просто защото е нямало кой да ги регулира . Но дори и да е било както ти казваш ,не разбирам как консервантите влияят на вкуса на продукта .
ако не те интересува крайната цена и правиш за себе си домашен суджук например, със соя, нишесте и желатин ли ще направиш 20 кила суджук от 2 кила месо или как? На времето имаше калкулации в плановата икономика, които определяха цената и производителя произвеждаше по БДС, защото не беше обвързан с конкурентно ценообразуване. Не казвам, че всичко бе съвършено, но съм била на бригади по консервните комбинати и "русенско варено" се правеше от месо, лютеница се правеше от домати, пипер и патладжан и не съдържаше нишесте и боя

# 6
  • Мнения: 477
За сметка на това по консервените комбинат хигиената е била отвратителна, да не разправям какви неща съм чувала....

# 7
  • Мнения: 10 714
вероятно истината е някъде по средата, но е вярно,че сега масово се ядът боклуци и също така, че някои неща нямат вукса на от едно време и просто не са същите
големи боклуци ядем сега-факт!

# 8
  • Мнения: 3 208
За сметка на това по консервените комбинат хигиената е била отвратителна, да не разправям какви неща съм чувала....
Потвърждавам. Виждала съм с очите си да се мачкат домати с крака в огромен казан в консервен комбинат - 1980 и някоя година.

# 9
  • Варна
  • Мнения: 5 339
Почти всички месни изделия, купени от верига, са боклук. Тъпкани с химия.
Истината е да се купува от доказан производител, или поне от магазин, специално за месо, млечни продукти и т. н.
Все някой ден, жалещите за времето за пазаруване и искащи да си набавят всичко от-до от хипермаркета, ще го разберат.

# 10
  • Мнения: 2 720
За сметка на това по консервените комбинат хигиената е била отвратителна, да не разправям какви неща съм чувала....
Потвърждавам. Виждала съм с очите си да се мачкат домати с крака в огромен казан в консервен комбинат - 1980 и някоя година.
ужас! Къде това? В консервните комбинати, където съм била на бригади, не разрешаваха да се доближаваме до местата, където машините изсипваха доматите, защото отдолу имаше огромна мелачка. Иначе от хигиената имаше какво да се желае

# 11
  • Мнения: 5 405
Това поредната тема за соцносталгия ли е?

Вкусни и натурални храни имаше за тези, които имаха баба и дядо на село - доматите, откъснати от градината, ябълката от дървото, кокошката, заклана току-що, домашния суджук, лютеница и т.н.
В магазините в града имаше елементарен набор от стоки, съвсем не деликатесен. Киселото мляко в бурканчета беше добро, но прясното в пликове редовно беше със съмнителна преснота (и по-рядко мляко в живота си не съм виждала) и трябваше да се подвари веднага, за да е използваемо. Заводският хляб съвсем не беше цвете, а фурни за пресен ръчен нямаше на всяка крачка. Колбаси - постоянно зареждане кучешка радост и "Камчия", шунка и луканка бяха лукс.
По бригадите каквото е имало със стандарт "1-во качество", всичко се береше и консервираше за износ, иначе за местния пазар бяха боклуците.

Освен това сега сортовете са отчасти ГМО компрометирани, но тогава почвата беше много по-замърсена от индустрията, рудодобива и използването на торове на кило. Т.е. който си гледа в двора, пак може да яде чиста храна.
Ама никой не ще да кОпа, всеки иска да купи от "Лидл". Е, какво ми се жалва тогава от качеството?

# 12
  • София
  • Мнения: 11 309
За сметка на това по консервените комбинат хигиената е била отвратителна, да не разправям какви неща съм чувала....
Потвърждавам. Виждала съм с очите си да се мачкат домати с крака в огромен казан в консервен комбинат - 1980 и някоя година.
Да, още тогава готовите консерви не се препоръчваха особено поради тази причина.

Това поредната тема за соцносталгия ли е?

Вкусни и натурални храни имаше за тези, които имаха баба и дядо на село - доматите, откъснати от градината, ябълката от дървото, кокошката, заклана току-що, домашния суджук, лютеница и т.н.
В магазините в града имаше елементарен набор от стоки, съвсем не деликатесен. Киселото мляко в бурканчета беше добро, но прясното в пликове редовно беше със съмнителна преснота (и по-рядко мляко в живота си не съм виждала) и трябваше да се подвари веднага, за да е използваемо. Заводският хляб съвсем не беше цвете, а фурни за пресен ръчен нямаше на всяка крачка. Колбаси - постоянно зареждане кучешка радост и "Камчия", шунка и луканка бяха лукс.
По бригадите каквото е имало със стандарт "1-во качество", всичко се береше и консервираше за износ, иначе за местния пазар бяха боклуците.

Освен това сега сортовете са отчасти ГМО компрометирани, но тогава почвата беше много по-замърсена от индустрията, рудодобива и използването на торове на кило. Т.е. който си гледа в двора, пак може да яде чиста храна.
Ама никой не ще да кОпа, всеки иска да купи от "Лидл". Е, какво ми се жалва тогава от качеството?
И с това съм съгласна, както и с останалата част от поста.


# 13
  • Мнения: 3 208
За сметка на това по консервените комбинат хигиената е била отвратителна, да не разправям какви неща съм чувала....
Потвърждавам. Виждала съм с очите си да се мачкат домати с крака в огромен казан в консервен комбинат - 1980 и някоя година.
ужас! Къде това? В консервните комбинати, където съм била на бригади, не разрешаваха да се доближаваме до местата, където машините изсипваха доматите, защото отдолу имаше огромна мелачка. Иначе от хигиената имаше какво да се желае
Ние учениците ги сортирахме на поточната линия и от нея падаха в огромни съдове. Една от работничките ги мачкаше с крака, не си спомням друго. Много неща съм виждала по бригадите. Никаква носталгия нямам по соца.

# 14
  • гр.Пловдив
  • Мнения: 1 423
Цитат
Вкусни и натурални храни имаше за тези, които имаха баба и дядо на село - доматите, откъснати от градината, ябълката от дървото, кокошката, заклана току-що, домашния суджук, лютеница и т.н.

Ъхъ,ама до 1986г,после се е позгомнясала работата ..  Mr. Green

Редакция на ключовите думи на тема



Общи условия

Активация на акаунт