Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Мнения: 1 355
Здравейте,
преди години отдаваме имот в София и не съм видяла нещо адекватно от агенция. Тоест имотът, който давахме ни беше поверен да се грижим от собственик без документ и има запор от банка(така си седи увиснало положение). От никоя агенция не са ни искали документ за собственост или проверка за запор(което за нас беше ОК). Всичко приключи с 2-месечно предизвестие към наемателите, което беше благополучно и за тях.

От скоро се насочихме да купим друго по-голямо жилище и гледам обявите.

Моля, ако някой ми обясни какъв е смисълът от агенция за недвижими имоти - или какво може да изискваме от тях. Може би просто хората не знаят, че може да искат нещо. Тези комисионни само за свръзката ли са, да ми кажат какво е разположението и неща, което виждаме с очите си.
Представям си, че за да им дадем комисонна няколко хил.лева при покупка се очаква нещо повече.
Например да им я дадем след АКТ 16(те да имат интерес да "гонят" строителя при забавяне) и някакви правни насоки. Цената на имота да се "договори" от агенцията и да е по-ниска, ако отидем през тях(ама то не е така??).
Вие какво мислите?

# 1
 • Мнения: 4
Няма никакъв смисъл от агенция!Ако някой има въпроси може да пита преди една седмица купихме апартамент през агенция! Данните са ми абсолютно пресни
#Crazy

# 2
 • Мнения: 1 355
Сподели Simple Smile
И никой ли друг няма мнение, че все че 97% от обявите са на агенции....

# 3
 • София
 • Мнения: 3 837
От няколко месеца се опитваме да си купим имот и с чиста ръка на сърцето мога да кажа, че няма абсолютно никакъв смисъл от наличието на агенции при покупко-продажбата. Смисъл би имало, ако си изпълняват задълженията, както е по идея - да проверяват имотите, да защитават интересите, да служат и като медиатори в процеса на договаряне. За съжаление, реалността е много далече от идеята и около 90% от агенциите служат само и единствено да отключат имота и толкоз.
Най-пресният ми пример е от вчера, когато искахме да стартираме покупката на един имот. Поне 10 пъти попитах как е придобит имота - отговорът от страна на брокера беше "собственикът си е купил имота еди кога си". За да разгледаме документите, трябваше да платим стоп капаро, за да заявим сериозния си интерес. И какво се получи - "заявихме сериозния си интерес" и срещу това получих хвърчаща разписка и само ми подметнаха пред погледа акта за собственост. Той се оказа, че е постановление за възлагане и че имотът е придобит в публична продан. Дотук добре, но агенцията започна да ни натиска за предварителен договор на другия ден. Тъй като ми стана ясно какво да очаквам като качество на услугата, днес ангажирах мой екип да се заеме с документите. Оказа се, че апартаментът има две възбрани, които не са изчистени при публичната продан. Получих проекто-договор, който е писан все едно от 4-годишния ми син. Вътре продавачът декларираше, че няма никакви тежести върху имота, което означава, че те дори и това не са проверили - дали е чист имота. Тотално разочарование, а за цялото това обслужване се очаква да платя 1750 евро.
Толкова съм ядосана, но ми е пределно ясно, че няма дори на кого да се ожаля. Крайно време е да се въведе регулатор, защото читавите агенции страдат заради подобни аматьори на пазара.

# 4
 • Мнения: 1 355

милинка, браво за инициативите да си търсиш и гледаш правата! Може би има хора, които наистина се набутват с тежести и пак плащат както казваш хил.левове за едното нищо.
Направо съм потресена при теб колко е нямало смисъл от брокер или не си е мръднал пръста за твой интерес!

В крайна сметка ще вземете ли това жилище, след като имате стоп капаро?

# 5
 • София
 • Мнения: 3 837
Не бих казала, че си търся правата, по-скоро се опитвам да си защитя интересите.
Не зная дали ще стигнем до сделка, зависи какво се разберем за възбраните. Ако искам да не подписвам глупости, ще си платя и на брокера за "висококачествените" услуги, и на адвокатите, които да преглеждат и пишат документите. Най-възмутителното беше, че дори елементарна справка от имотния регистър не бяха пуснали, нито го бяха гледали за тежести.

# 6
 • Мнения: 733
Здравейте и от мен,
по въпроса с агенциите аз съм на мнение,че има много малко професионалисти, повечето ламтят за комисионна и не ги вълнува какъв проблем ще ти натресат. Ако не купувате от строител или от частно лице е добре да си имате ваш брокер, които поне да е мааалко по-читав.

От моя опит мога да препоръчам
- Адрес (не фирмата като цяло, а конкретната брокерка) - но тук комисионната бе 3.6%;
- Троя М - малка фирма, но се съобразяват с желанието на клиента;
- New way - малка фирма, много надъхано момче, но за съжаление имотът, който харесахме имаше проблеми;

Черен списък
- Мирела - мислех,че са добра агенция, докато не ми предложиха имот с тежести;
- Явлена - комисионна 3.6%, държат се с потенциалните клиенти зле, ако дойдеш с чужд брокер не те гледат с добро око, в общи линии гледат да вземат и от двете страни а и искат 100% комисион на предварителен договор; задържали са се на пазара толкова време, но не можаха да ме спечелят;
- Мартин'с - изключително надменни, отново искат да вземат двойна комисионна;
- Place2Live - откраднаха ми обявата, след което най-нагло ми твърдяха,че някой едва ли не им е хакнал сайта, за да сложи моята обява вътре, не бил някой от агенцията  Outta Joint

Като цяло агенциите нямат практика да проверяват имота предварително, което за мен е задължително.
Справката в имотния регистър е левче, а вместо да проверят предпочитат да ти губят (а и на себе си)  часове в приказки от 1001 нощ.

За мен правилният брокер е този, който може да ти предложи или договори имот по силите ти, без да те впуска в доживотен кредит, само и само да си вземе комисионната на момента. А ако си продавач, отново такъв, който би помислил за теб и след предварителния договор, а не да си вземе паричките и да се остави на произвола.

# 7
 • Мнения: 4
Агенцията Ви свързва с продавача.Това е нищо повече!
При нас след като си взеха комисионната преди края на сделката??????????????????????????,която приключи след около две седмици и цялата работа си свършихме сами,като даже агента закъсня за продажбата...
Първо те посрещат с предварителен договор още преди да питаш какви имоти имат.
Ако си купиш имот,който те предлагат но не с тяхно посредничество дължиш неустойка
Не е надявайте да Ви проверяват документите за имота,дори да имате парите задължително с ипотечен кредит за да провери банката всичко
Хубавите обяви когато попиташ за тях са "капарирани" или продадени
Процента е 3.6
За да влезеш в преговори плащаш-при нас 5000лв.
Цена не смъква никой,хубавите имоти колкото повече се пазарите толкова повече поскъпват.
Като цяло имах чувството че всички са страшни любители......включително и банката Thinking

# 8
 • София
 • Мнения: 3 837
Ние днес развалихме сделката, да видим дали ще ми върнат стоп капарото. Основанието беше, че "собственикът, като видял с какви клиенти си има работа, решил да провери как стоят нещата в имотния регистър". Разбирайте, че като видял, че не пасем кравите, установил, че няма да ни метне толкова лесно. И сега щял да мисли дали иска да се продаде имота, защото не бързал. Чудесно, защото и аз се сещам за по-добри начини, по които да си оползотворя парите, вместо да ги изхвърлям за имот с тежести и проблеми.
Извод: не давайте и 1 лев, преди да видите документите за собственост и да се посъветвате с адвокат. И когато ви кажат, че имотът е купен, питайте как точно. Теоретично имотите след публична продан трябва да са съвсем изрядни откъм тежести, но не е баш така.

# 9
 • Мнения: 1 355
Ужас, всичките истории са от нагли по-нагли. Най-кофтито е, че даваш една баня пари на тези брокери  Crazy

Милинка, вашия дом ви чака някъде другаде. Усепх!

# 10
 • Мнения: 426
Масово са кошмарни....казвам "масово", за да не обидя някой свестен. Докато не се направи пълен бойкот на услугите им и не се действа сериозно за регулиране на дейността им, всички сме потърпевши. Да се искат пари за стоп, без да знаеш какво ще купуваш. Това да не е кисело мляко! Срамно е, че заради ламтене да не се изпусне сделка, агенциите са научили продавачите на арогантност и всеки само за ато капаро мисли. При последният ми сблъсък с агенции, и двамата брокври бяха по-зле от мен. Без да претендирам аз да съм спец узобщо в нещо. 20+ годишни младоци, с неграмотно подготвени разписки, документи и т.н. И се изказваха безумно.....Поне бяха добронамерени в невежестяото си. На другия край са "старите" хищни брокери, които те замотават с неясни имоти и ти обясняват колко е читав....

# 11
 • Варна
 • Мнения: 488
Аз съм в търсене на имот от 6 месеца. И до сега съм гледала само един (продаваше се директно от строителя). Оказва се, че много малко са продавачите, които свободно си продават имотите. Повечето ползват услугите на агенция и колкото да не искам да ги ползвам, явно се налага. Търся старо строителство, защото в района, към който съм се насочила (във Варна) няма ново, затова при мен отпада възможността да си купя имот директно от строителя.

despereta, за кой град цитиращ агенциите? Аз имам доста опит с Адрес, но за наеми на апартаменти. Наистина си вършат работата и с тях ми е най-лесно да работя (когато ми се налага да наемам апартаменти за колегите ми, които са чужденци).

Ще се радвам някой да сподели добри отзиви за агенции за Варна. Агенциите, които работят в Младост във Варна не са много, затова и не мисля, че ще имам богат избор. Дадох си сметка, че е трябвало от самото начало да се разходя из квартала и да залепя бележки с тел. си номер, та сега това ще направя.

милинка, успех и на теб.

# 12
 • Мнения: 184
При мен грешката е Мирела Бургас, некоректност и направо опит за рекет.
Не е нужно да си влачите мъжа готов за бой, но ходете с адвокат. Не че брокерите ги спира и на имейл да пишат за българските "масови практики" продавачите да не си плащат данъците и по телефона да ви го обясняват като най-чистата сделка на света, нищо че за вас гаранцията е нула и това е наказуемо. Спазвайте си договорите винаги. Не се хващайте на приказки без документи, защото не ви задължават.

А и капаро, че сте си харесали нещо 1000евра, ще го глътнат при първа възможност. Доста нагло изпълнение направиха.

Никой ли не се е изкушавал да каже, "да, брокере, цакайте ме с продавача", и да закара данъчни и полиция при нотариуса...

Общи условия

Активация на акаунт