Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Мнения: 17
Здравейте!
Когато осиновихме нашето детенце, бях на 45 г. и 6 м. Сега съм на 47. Мои познати, роднини и нови приятели (покрай детето) са категорични, че не изглеждам на повече от 40. Обаче съм пълничка и нося очила (не мога да сложа лещи, защото очите ми съхнат и изкуствените сълзи не помагат). Спортувам  от 15-тина години. През последните 5 ходя на фитнес, основно на сардио уредите. Със съпруга ми сме планинари (сега по-рядко заради малкото човече в семейството ни). Нося панталони. Обличам се спортно и с ярки цветове. Не съм си правила козметични операции. Бях шокирана, когато за пръв път бях наречена от непозната жена, приблизително на моята възраст, "бабата на детето". За мой ужас, през последната година и половина, всеки втори случаен минувач или придружител на дете на детска плошадка, ме нарича "бабата на детето". Никога, никога преди осиновяването на нашето слънчице, не съм си мислела, че изглеждам/приличам на баба. Вярно, нямам вид на 30 - 35-годишна, но спокойно минавам за 40-годишна. Защо в Бг се смята, че на тази възраст 40/40+ е невъзможно една жена за забременее (не говоря за моя случай, а по принцип) и да бъде майка? Проблемът е, че както по-възрастни жени (над 50), така и млади хора, са склонни да ме нарекат "баба". Когато ходех за храната в детската млечна кухня, жената, която я раздаваше, се обръщаше към младите жени с "майче", а към мен с "госпожо", т.е. аз съм всичко друго - баба, стринка, леля, детегледачка - но не и майка. Излишно е да казвам колко ми е болно и колко подтискащо влияе на самочувствието ми. В яслата жени от персонала, детето не можа да назове имената им, са коментирали, че: "А". има стара майка". На следващия ден детето се събуди с плач, вероятно през нощта нещо му се е въртяло в главичката, и започна да проплаква, че "ти не си стара майка, аз те обичам, ти си мой мама, мой, мой ,не си стара майка", откъдето и разбрах за коментарите по мой адрес. Персоналът от нейната група отрече те да са коментирали. Но аз смятам, че други учителки, лелки, персонал са влизали в групата и детето ясно е чуло.
Първоначално обяснявах на непознатите, че съм майката, а не бабата. Те се ококорваха невярващо и ме гледаха като извънземно. След това по-възпитаните се извиняваха сконфузено. След време започнах да подминавам с мълчание. Обаче ме боли. Реве ми се. Не искам нашето слънчице да расте с комплакси за стара майка. Взимам мерки, за да отслабна, но не се получава. Колкото повече мисля за външния си вид, толкова повече се невротизирам.
Моля, споделете, ако майките на 40+ са изпадали в моята ситуация, как сте реагирали.
Много исках да напиша темата си в по-популярен раздел, за се прочете и коментира от повече майки, забременели спонтанно или инвитро на 40+, но не намерих къде.
Ще се радвам на прочета вашите разсъждения по темата.
Благодаря!

# 1
 • Мнения: 2 464
не се затормозявай, за детето ти си не само майка ти си му всичко, радвай му се , изживейте си радостите пълноценно, по-пълни или по -слаби това не ни прави по-лоши, по-добра си от рожденна майка, стъпвай гордо и пропускай думите покрай себе си  bouquet

# 2
 • Манчестър
 • Мнения: 1 550
Само бих казала да не обръщаш внимание и да си над нещата. Знам,че това е трудно в БГ , но се опитай заради себе си и детето.

Аз не живея в БГ и тук майките в по късна възраст не са бяла лястовица и не е чак толкова конфузно.

# 3
 • Мнения: 411
Първият път, когато едното  диване ми заяви, че съм "бабка", а другото почна да му приглася ги хванах двамата с по 1 ръка под мишници и ги въртях, докато умряха от смях. На мен ми е все едно как ме наричат, а те видяха, че не им се вързвам, съответно за тях е без значение. Децата ще имат комплекси само ако родителите имат комплекси от темата. Ако се впрягате от възрастта, как ще се справите след това с подмятания към детето, че е осиновено, че е от друг етнос (ако е), че е "копеле", защото и това ще чуе? Говорете, и то много! Говорете с детето, че някои хора стават родители рано, а други късно, че няма значение възрастта на майката, важно е да обича детето. Научете го, че хората са различни. Научете го да не обръща внимание на подмятанията на околните, защото такива винаги ще има, независимо за какво - че е нисък, висок, с очила, с крив нос, с рижа коса, че е пълен, че е слаб, че не може да играе футбол, че се е напишкал в 1-ви клас, че се е разплакал на първата двойка, поводи винаги ще има. Научете го, че може да се срамува единствено от собствените си постъпки, а не заради фигурата или годините на майка си.

# 4
 • Мнения: 175
Хората не можете да промените. Невъзпитани и приказливи по нашите ширини бол. Да се занимавате с тях и да се комплексирате за техните глупости няма смисъл. Гледайте си детето и се обичайте , и си запушете ушите за глупостите.
Ако искате се опитайте да натоварите понятието ''стара'' в главата на детето с  по-положителен смисъл , за да не се тревожи то. Малките деца често реагират, по начина по-които реагира майката. Явно сте заобиколени с такива хора и то ще я чува тази дума.

# 5
 • Пловдив
 • Мнения: 5 327
Със сигурност изглеждаш на повече от 40, щом си на 47, нищо, че всичко живо женско е убедено, че младее. Wink
Аз съм на 41 и досега не са ме обявявали за баба на 2-годишното ми (неосиновено и спонтанно заченато) дете - е ми не изглеждам на 30, на около 41 си изглеждам, тоест очевидно не е правило за жена, изглеждаща на 40, да бъде смятана за баба. Толкова за изглеждането.

Колкото до другото, има всякакви хора, има недосетливи, има нетактични. Обясняваш им, че не си бабата, а майката, и това е. Няма какво друго да направиш. Някои ще се почувстват неудобно и друг път ще внимават. Най-често е неволно.

Без да съм осиновена, се е случвало навремето да наричат баща ми "дядо ти". На 46 е бил, когато съм се родила.

# 6
 • Мнения: 5 091
Аз съм забелязала, че не малко хора го правят нарочно това изказване. Само и само, за да те  засегнат.  Мен ме бабосаха на около 27-28 Simple Smile. По същото време в козметичен салон решиха, че нямам 20.

Моят съвет е да си гледаш здравето и детето и да се абстрахираш от глупостите на хората. Не е лошо да се грижиш за външния си вид, но единственно заради това ти, самата да се чувстваш добре в кожата си.

Ако все пак толкова не можеш да изгнорираш, гледай да реагираш със смях и обръщай всичко на майтап.

# 7
 • Мнения: 486
Прекланям се пред силата и куража за тази крачка.
Знам през колко трудности се минава. Респект bouquet

# 8
 • Мнения: 599
Опитвай се да игнорираш такива коментари. Всъщност, хапливи подмятания чува почти всяка майка на малко дете. Дали за възраст или за нещо по детето - например защо е с биберон, защо не е, защо си смуче пръста, защо е с количка, защо е тънко облечено, защо е дебело облечено, защо.... Около мен пък има много майки на малки деца, които са около 40 годишни. Имам приятелка, която роди първото си дете на малко под 40. Има три деца, две от които родени след 40. Да, има майки на 2 годишни, които са на около 20, но има и на около 40. Предполагам такива коментари правят хора от по-старото поколение, когато действително е било обичайното бабите да са на около 40 и нагоре, но сега вече не е така. Наистина не си струва да обръщаш внимание на такива думи. Радвай се на малкото ти слънчице и да не ти пука. За него ти винаги ще си най-прекрасната мама. А баба ще станеш, когато то те дари с внуци. До тогава има време.  Hug

# 9
 • Мнения: 2 234
Толкова ли си нямаш грижи и проблеми, че се вълнуваш от мнение на лелки и площадки?
Мои съученици и учителката в 1 кл. са казвали за баща ми, че ми е дядо.
Много бяха учудени, че не е дядото.
Той тогава беше на 45 г, едър, прошарен, полуплешив
Направо приличаше на бай Тошо. Смеехме се и двамата как го мислят за дядка.
Не сме обръщали внимание кой какво казва, нали си се знаем.
Радвай се на детето и си гледай живота и семейството.

# 10
 • Мнения: 214
Аз съм дете на майка, която ме е родила на по-късна възраст, поради невъзможност дълго да забременее. Много ми е било болно, когато са наричали майка ми стара, баба или не знам си каква. А мама изглеждаше и изглежда прекрасно, винаги стилно и елегантно облечена. С времето го преодолях, но бях събрала много гняв в мен и поради невъзможност да се разкрещя на другите, наказвах мама с гневни изблици. Днес, мама е на 71г. и много обичам да бъда с нея, да си говорим, да я водя на почивки и за нищо на света не бих я заменила за друга по-млада мама:) Самата аз съм минала средата на 30-те си години и няма да бъда "млада" мама, но се надявам наложените стереотипи в България да се променят, а за да се случи това, такива като теб и мен не трябва да събират гнева и мъката в сърцето си, защото така тровим себе си.
Пожелавам ти хубаво майчинство и много любов!

# 11
 • Мнения: 1 638
И на моят баща в детската ясла му казали "Дядо, не събувай детето, че ще ги водим на разходка" ,заради побелялата му на 40г. коса. Но подобни случки не са били причина да се чувствам зле, а той винаги за мен ще бъде най-прекрасният баща на света! Hug

# 12
 • София
 • Мнения: 11 045
Както са ти казали - хората не можеш да промениш. Не трябва да те вълнува хорското мнение. Вярно е, че не можеш да им затвориш устата и повечето от тях са нетактични. Не разбрах на колко е детенцето, но се опитай да му обясниш, че не си стара, просто си чакала точно него, за да бъдеш неговата майка и това се е случило точно сега. Децата обичат родителите си, независимо колко са стари, млади, красиви, слаби, пълни и т.н.
Друго, което евентуално би помогнало малко - смени си прическата и гардероба. Опитай с прическа до рамената и в светли тонове - доста подмладява. Не, че има значение, но за твое успокоение и самочувствие.
И най-важното - не се тормози за глупости! Имаш детенце, което обичаш и което те обича, това е най-важното!!!  Peace Heart Eyes

# 13
 • София
 • Мнения: 7 537
Най-напред - поздравления, че сте осиновили дете!!! Дай Боже повече такива хора.
Не се връзвай! Малоумен народ има навсякъде, особено обслужващ персонал със селски манталитет (не че и образовани жени понякога не са същите). Да не очакваш в детската кухня, в яслата и т.н. да работят нобелови лауреати?
Щом Елена Йончева роди на 52 (ако е истина), какво пречи и ти да си го направила? Кой може да каже родила ли си или не?
В нашата ДГ имаше дете на 6 с баща на 58 години (майката е на не повече от 35). Но си траеха, защото си пазеха мястото. Че обсъждат - обсъждат, от една помощник-възпитателка (лелка) научих, че бащата и майката на друго дете били с 15 години разлика.
А за външността - щом сте планинари и спортуваш, няма начин да не изглеждаш по-добре от кльощава, недоспала майка-пушачка на 35. Не си слагай на сърцето килограмите, и аз съм на тези години и заради ранна менопауза и лакомия качих 10 кг за 1 година и сега няма сваляне.
Преди 5-6 години ММ беше наречен ВЕДНЪЖ дядо на сина ни (на 42-43 години), защото бил побелял  Joy Още го помни и пустосва продавачката, а аз умирам от смях.

Последна редакция: чт, 16 мар 2017, 15:14 от Cuckoo

# 14
 • Мнения: 9 052
Това си е чисто заяждане . Казват го нарочно. Много хора търсят просто повод. Ако намерят не пропускат. Зарежи. Няма значение как изглеждаш. Все ще има нещо за заядливците.

Общи условия

Активация на акаунт