Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
# 45
 • Мнения: 17
Благодаря на всички за отделеното време и споделени мнения и преживяванея.
Внасям някои уточнения, за да бъде картината по-ясна.
Предполагам, причината често да ме наричат баба е, че съм по-пълна, но в никакъв случай не съм отпусната - не е субективно мнение, това го констатира и персоналният треньор във фитнеса, с който спортувах известно време; още от студентка ходя на Витоша  - всеки уикенд задължително, винаги много съм обичала да се движа пеша, и сега го правя. След като съм спортувала 1 час на кардио уреди, се прибарам пеша - около 45 минути. Очилата също ме състаряват (винаги съм се съобразявала с модните тенденции). Отново си върнах естествения цвят на косата, с боя, разбира се Simple Smile, бях започнала да се изрусявам, но констатирах, че не ми отива и ме състарява. В първия си пост съм писала, че обичам да се обличам в ярки дрехи. Безспорно, по-слабите жени младеят. Някакси се приема, че, остарявайки, е нормално да пълнееш. 
Не съм заобиколена в моя кръг от такива хора, които към момента да искат да ме наранят умишлено. Случайно попадам на тях - на улицата, на детската площадка, в градината на детето. Не мисля, че някакси привличам към себе си подсъзнателно такива, имаше такова мнение, защото аз не се смятам за стара. Не съм допускала никога, че ще бъда наричана "бабата на детето".
По повод мнението на Блу (ако не се лъжа), че тя е на 46 г. с 7-годишно дете и не  е наричана баба, ще направя следния коментар. Аз съм на 47 г с 3-годишно дете. Има разлика. Ако Вие бяхте на 46 с 3-годишно, не се знае какво би било поведението на околните. Не се заяждам Simple Smile
Миналата година в козметичния салон имаше нова козметичка, която ми почиства лицето за първи път. Не ме познава. Попитах я какво би ми препоръчала за кожата, защото вече е започнала да се изсушава и т.н. В процеса на разговор тя каза, че имам кожа на 36 - 37 год. жена. За мен това беше приятна, неочаквана изненада. Красавица не съм и никога не съм била Simple Smile
Не се оправдавам пред съфорумките, които смятат, че наистина изглеждам на 47.
Вярно е, че много голям процент от майките на деца на 3-годишна възраст са млади. Виждам го ежедневно. Аз някакси не се вписвам в ролята на майка на 3-годишно дете. Ако беше 10-годишно, нещата щяха да стоят по друг начин. И тогава нямаше да съм бабата.
Детето се обърква, когато му кажат: "Отиди при баба/баба те вика/върни се при баба" и т.н. Пита: "А къде е баба?". Посочват ме. А то продължава: "А къде е баба?"
Разговарях с персонала в яслената група. Не били коментирали. Е, откъде ще го чуе? Чак и името на детето са споменавали, за да запомни. Заявих им със спокоен тон да ме коментират колкото си искат, както и аз тях коментирам вкъщи Simple Smile, но не пред детето!
Има значение как ще ме наричат непознатите на детските площадки, не за мен, за детето.
Не се обиждам, че някой ме е нарекъл "госпожа". То и 20-год омъжена жена е госпожа. Контекстът на случката беше, че другите жени биваха наричани "майче", а само аз бях "госпожа". Те също са госпожи, нали Simple Smile
Както вече споделих, от доста време не реагирам на думата, но се чувствам много стара Sad.
Но няма как да подмина с лека ръка репликата на учителка от градинска група, отправена съвсем случайно към детето ми на двора преди дни (тя не го познава, защото то е в яслена група): "Ето я баба, тя те вика." Аз й отговорих, че всъщност съм прабаба и я подминах. Жената е възрастна, пред пенсия някъде. Такива са разбиранията й. ...... Но догодина може да й бъде учителка....
Само един-единствен път една възрастна госпожа с благо лице ме попита любезно каква се падам на детето.
Виждам, че има още 3-4 жени на моята или близка възраст с деца в градината. Децата ги наричат "мамо".
Не смятам, че хората се заяждат с "баба". Те наистина смятат, че на 40/40+ е по-вероятно да съм баба. Което в никакъв случай не е изключено. Но защо не допуснат, че може и да съм детегледачка, лелята, майката? Тепърва ще има жени в по-напреднала възраст с малки деца, благодарение на развитието на науката и медицината. Ако бях в малък град, по-разбираемо би било, но в София.....за мен е много неприятна изненада.
Да, трябва да тренирам психиката си за предстоящите в живота ни перипети. Предстоят нелеки години на порастване и съзряване, когато, вероятно и от детето ще чувам някои квалификации.
Няма да ни е лесно.
Но ние сме много щастливи! Когато ме обгърне с малките си ръчички, сгуши се в мен и ми каже: "Мами, обичам те"....

# 46
 • Мнения: 2 124
Не се връзвай на байганьовски клъввания. Аз съм родена, когато майка ми е била на 28, а баща ми на 38 - ми същите пуления и охкания пред мен, колко стари са ми родителите. На тях какво са им приказвали не знам. Много важно - така казвай на детето си "много важно". То ако не беше затова, за друго щяха да хапят.

# 47
 • Мнения: 37 562
Orange-2, няма връзка м/у килограми и младеене. Ген, моментно състояние. Просто така са усетили нещата, така са казали. Чудо голямо, въобще не си слагай на сърцето такива неща.

# 48
 • Мнения: X
Леко смехотворно ми е да определя близо 50 годишна жена с 2 годишно дете като "майче", в общия случай подценявам или собствения си, или нейния интелект, защото е точно баба или госпожа. От мъж подобен комплимент има някакъв смисъл да се очаква, но пак е пресилен. На повечето места, където се събират деца на тази възраст, придружителите им не общуват формално, и думички като "дама" са рядкост, "госпожа" е по-вероятно да се чуе, но и това обръщение не Ви допада.

Вие обръщате ли се към останалите на площадките с "детето, което придружавате", за да отговори с "детето/внучето ми" и да сте напълно сигурни в каква връзка са? Човек, чувствителен на тази тема пак би се засегнал, че не съм определила автоматично детето като "дъщеря Ви". Или изобщо с никого да не се започва разговор на площадките, освен с млади жени?

Дрехи, прическа, поддържане, ген не оказват чак толково голямо влияние за това в каква възраст преценяват че сте околните. "Запазена", "поддържана" и "младееща" са обективни определения, "трийсет и няколко годишна" не е. Колко от връстниците Ви, които срещате покрай детето с деца на неговата възраст са нещо различно от баби?

# 49
 • Мнения: 4 390
мой много близък приятел е роден когато баща му е бил на 52 години. истинска революция през зрелия соц  Laughing човекът беше толкова готин и така умееше да общува с връстниците на сина си, че беше предпочитана компания за съвет и споделяне пред много от останалите родители в квартала.
сега имам клиент с малък син, родил се е, когато мъжът е бил на 70 години, съпругата му е на 40+. мислех, че човекът е на не повече от 55 години, супер енергичен и харизматичен. дори не мога да го нарека “дядо“.
 
Orange-2, по-важното е какво ще дадеш на детето си и как ще го отгледаш. няколко килца отгоре и прошарени кичури са бели кахъри.  Peace

# 50
 • София
 • Мнения: 5 338
аз съм родила на 39 години, изглеждам по-млада от възрастта си, но въпреки това се е случвало 1-2 пъти да ме нарекат и мен "баба" на детето - в детската градина и на площадката.

забелязала съм, че това обикновено го правят прости хора. първо, защото не знаят, че когато не си сигурен за възраст или отношения, по-добре е да не правиш категорични определения и изказвания. второ, защото простите хора обикновено раждат много млади (нито учат, нито кариери градят) и съответно за тях е нормално жена на 40-45 години да е вече баба, а не майка.

няма лошо да отслабнеш, ако смяташ, че имаш нужда, но това няма да те направи много по-млада. въпросът е да не допускаш да те тормози простотията на някои хора и да не се притесняваш от годините си и от малкото си дете, а уверено да казваш - АЗ СЪМ МАЙКА МУ!

колкото си по-уверена и самоуверена, толкова по-неуверени са ония, които се опитват да те уязвят и захапят. още повече, вече да си майка на късна възраст е повод за гордост, а не за срам, все повече такива майки има, а тенденцията сред знаменитостите да раждат късно набира огромна скорост.

моето дете смята, че аз съм най-красивата майка на света. и е право Simple Smile

# 51
 • София
 • Мнения: 12 976
Момичета, не се обиждайте, но наистина ли разчитате, че точно в салоните за красота ще ви кажат на колко изглеждате действително, не знам, малко несериозно ми се струва.  Rolling Eyes

По темата - майка ми роди за 3 път на 37 г, бащата на брат ми беше на 48 г тогава, сега тя е на 46 г (вече  е и баба  Mr. Green) , той на 56 г. Ама, както много момичета казаха - ген. Човекът няма един бял косъм и без да прави кой знае какво наистина си младее, никой не може да му даде и 50 г, майка ми смятам, че си изглежда г.д на колкото е, но не е споменавала някой да я е казал, че е баба на брат ми.

Разбирам авторката, не е приятно, но наистина не трябва да обръщате внимание. Аз също гледам да не коментирам, ако не съм сигурна.  Rolling Eyes

# 52
 • Мнения: 255
не се сърди на хората, принципно може и баба да е жена на 47 години, но може и майка да е. Чичо ми стана дядо на 42-43 някъде.

# 53
 • Мнения: 5 249
Цитат
По повод мнението на Блу (ако не се лъжа), че тя е на 46 г. с 7-годишно дете и не  е наричана баба, ще направя следния коментар. Аз съм на 47 г с 3-годишно дете. Има разлика. Ако Вие бяхте на 46 с 3-годишно, не се знае какво би било поведението на околните. Не се заяждам Smile
Акцентът в думите ми беше, че годините си личат (личен опит!), както и че не съм обръщала внимание какво говорят за мен, а не толкова дали са ме наричали баба.
А всъщност може и да се ме наричали баба, но да не съм чула, защото бях прекалено вторачена в един проблем с детето. И освен, че бях глуха за хорските приказки, не успях и пълноценно да се порадвам на детето си като бебе, заради притесненията си. Не си позволявай хорските приказки и злоба да ти помрачават радостта от майчинствотот дори и за миг.

# 54
 • Пловдив
 • Мнения: 5 327
По комунистическо, когато не беше приет грима, модерните дрехи, прическите, ...
През 70-те и 80-те определено си бяха приети, майките се гримираха и си правеха прически. Имам подозрения, че същото е било и през 60-те. Wink

# 55
 • Мнения: 987
Сега като се замислих за поколението от началото на миналия век например е било обичайно да се ражда на 40+. Веднага се сещам за майката на баба ми, която е родила последното си дете след като най-голямата и дъщеря е родила. Свекърът ми е бил гледан от сестра си, която е била вече във възраст за женене. Общо взето щом е било биологично възможно да се забременее и да се роди значи си се е случвало и е било нормално.

# 56
 • Мнения: 5 090
И какво отношение има към темата това, че годините си личат? Някакво оправдание за простотията на хората ли е? За мен е просташко да наречеш човек в разцвета на силите му 'баба', дори и да подозираш, че такава е връзката му с детето.

# 57
 • Бургас
 • Мнения: 2 327
да не се засяга авторката, но такава е реалността-  47г. си е  по-скоро възраст за раждане на внуци, аз се сещам  за доста познати, станали баби между 44г. и  49г., навремето масово се е раждало на 20г. и  към 45г. вече се появяват внуците, но нямам нито една позната станала майка след 44г.

# 58
 • София
 • Мнения: 5 338
да не се засяга авторката, но такава е реалността-  47г. си е  по-скоро възраст за раждане на внуци, аз се сещам  за доста познати, станали баби между 44г. и  49г., навремето масово се е раждало на 20г. и  към 45г. вече се появяват внуците, но нямам нито една позната станала майка след 44г.

аз пък имам 5 познати, станали майки след 44 и нито една позната, която да е станала баба на 44. ами сега? Stuck Out Tongue не съди по собствения си ограничен опит.

възрастта за първо раждане на дете се вдига постоянно, а приемете го. освен това, както преди, така и сега, много жени раждат по 2-3 деца и последното обикновено е точно в края на фертилната възраст.

при всички случаи, невъзпитано е да правиш квалификации за роднинска връзка и отношения, като не си наясно. също така просташко и обидно може да е да кажеш на жената с дете, че е "майка му", а тя да се окаже бездетната му бавачка, примерно. пак ще я заболи.

# 59
 • София
 • Мнения: 5 338
По комунистическо, когато не беше приет грима, модерните дрехи, прическите

извинявай, ама това са пълни глупости!

Общи условия

Активация на акаунт