Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Мнения: 17
Здравейте!
Когато осиновихме нашето детенце, бях на 45 г. и 6 м. Сега съм на 47. Мои познати, роднини и нови приятели (покрай детето) са категорични, че не изглеждам на повече от 40. Обаче съм пълничка и нося очила (не мога да сложа лещи, защото очите ми съхнат и изкуствените сълзи не помагат). Спортувам  от 15-тина години. През последните 5 ходя на фитнес, основно на сардио уредите. Със съпруга ми сме планинари (сега по-рядко заради малкото човече в семейството ни). Нося панталони. Обличам се спортно и с ярки цветове. Не съм си правила козметични операции. Бях шокирана, когато за пръв път бях наречена от непозната жена, приблизително на моята възраст, "бабата на детето". За мой ужас, през последната година и половина, всеки втори случаен минувач или придружител на дете на детска плошадка, ме нарича "бабата на детето". Никога, никога преди осиновяването на нашето слънчице, не съм си мислела, че изглеждам/приличам на баба. Вярно, нямам вид на 30 - 35-годишна, но спокойно минавам за 40-годишна. Защо в Бг се смята, че на тази възраст 40/40+ е невъзможно една жена за забременее (не говоря за моя случай, а по принцип) и да бъде майка? Проблемът е, че както по-възрастни жени (над 50), така и млади хора, са склонни да ме нарекат "баба". Когато ходех за храната в детската млечна кухня, жената, която я раздаваше, се обръщаше към младите жени с "майче", а към мен с "госпожо", т.е. аз съм всичко друго - баба, стринка, леля, детегледачка - но не и майка. Излишно е да казвам колко ми е болно и колко подтискащо влияе на самочувствието ми. В яслата жени от персонала, детето не можа да назове имената им, са коментирали, че: "А". има стара майка". На следващия ден детето се събуди с плач, вероятно през нощта нещо му се е въртяло в главичката, и започна да проплаква, че "ти не си стара майка, аз те обичам, ти си мой мама, мой, мой ,не си стара майка", откъдето и разбрах за коментарите по мой адрес. Персоналът от нейната група отрече те да са коментирали. Но аз смятам, че други учителки, лелки, персонал са влизали в групата и детето ясно е чуло.
Първоначално обяснявах на непознатите, че съм майката, а не бабата. Те се ококорваха невярващо и ме гледаха като извънземно. След това по-възпитаните се извиняваха сконфузено. След време започнах да подминавам с мълчание. Обаче ме боли. Реве ми се. Не искам нашето слънчице да расте с комплакси за стара майка. Взимам мерки, за да отслабна, но не се получава. Колкото повече мисля за външния си вид, толкова повече се невротизирам.
Моля, споделете, ако майките на 40+ са изпадали в моята ситуация, как сте реагирали.
Много исках да напиша темата си в по-популярен раздел, за се прочете и коментира от повече майки, забременели спонтанно или инвитро на 40+, но не намерих къде.
Ще се радвам на прочета вашите разсъждения по темата.
Благодаря!

# 1
 • Мнения: 2 453
не се затормозявай, за детето ти си не само майка ти си му всичко, радвай му се , изживейте си радостите пълноценно, по-пълни или по -слаби това не ни прави по-лоши, по-добра си от рожденна майка, стъпвай гордо и пропускай думите покрай себе си  bouquet

# 2
 • Манчестър
 • Мнения: 1 548
Само бих казала да не обръщаш внимание и да си над нещата. Знам,че това е трудно в БГ , но се опитай заради себе си и детето.

Аз не живея в БГ и тук майките в по късна възраст не са бяла лястовица и не е чак толкова конфузно.

# 3
 • Мнения: 411
Първият път, когато едното  диване ми заяви, че съм "бабка", а другото почна да му приглася ги хванах двамата с по 1 ръка под мишници и ги въртях, докато умряха от смях. На мен ми е все едно как ме наричат, а те видяха, че не им се вързвам, съответно за тях е без значение. Децата ще имат комплекси само ако родителите имат комплекси от темата. Ако се впрягате от възрастта, как ще се справите след това с подмятания към детето, че е осиновено, че е от друг етнос (ако е), че е "копеле", защото и това ще чуе? Говорете, и то много! Говорете с детето, че някои хора стават родители рано, а други късно, че няма значение възрастта на майката, важно е да обича детето. Научете го, че хората са различни. Научете го да не обръща внимание на подмятанията на околните, защото такива винаги ще има, независимо за какво - че е нисък, висок, с очила, с крив нос, с рижа коса, че е пълен, че е слаб, че не може да играе футбол, че се е напишкал в 1-ви клас, че се е разплакал на първата двойка, поводи винаги ще има. Научете го, че може да се срамува единствено от собствените си постъпки, а не заради фигурата или годините на майка си.

# 4
 • Мнения: 174
Хората не можете да промените. Невъзпитани и приказливи по нашите ширини бол. Да се занимавате с тях и да се комплексирате за техните глупости няма смисъл. Гледайте си детето и се обичайте , и си запушете ушите за глупостите.
Ако искате се опитайте да натоварите понятието ''стара'' в главата на детето с  по-положителен смисъл , за да не се тревожи то. Малките деца често реагират, по начина по-които реагира майката. Явно сте заобиколени с такива хора и то ще я чува тази дума.

# 5
 • Пловдив
 • Мнения: 5 321
Със сигурност изглеждаш на повече от 40, щом си на 47, нищо, че всичко живо женско е убедено, че младее. Wink
Аз съм на 41 и досега не са ме обявявали за баба на 2-годишното ми (неосиновено и спонтанно заченато) дете - е ми не изглеждам на 30, на около 41 си изглеждам, тоест очевидно не е правило за жена, изглеждаща на 40, да бъде смятана за баба. Толкова за изглеждането.

Колкото до другото, има всякакви хора, има недосетливи, има нетактични. Обясняваш им, че не си бабата, а майката, и това е. Няма какво друго да направиш. Някои ще се почувстват неудобно и друг път ще внимават. Най-често е неволно.

Без да съм осиновена, се е случвало навремето да наричат баща ми "дядо ти". На 46 е бил, когато съм се родила.

# 6
 • Мнения: 5 075
Аз съм забелязала, че не малко хора го правят нарочно това изказване. Само и само, за да те  засегнат.  Мен ме бабосаха на около 27-28 Simple Smile. По същото време в козметичен салон решиха, че нямам 20.

Моят съвет е да си гледаш здравето и детето и да се абстрахираш от глупостите на хората. Не е лошо да се грижиш за външния си вид, но единственно заради това ти, самата да се чувстваш добре в кожата си.

Ако все пак толкова не можеш да изгнорираш, гледай да реагираш със смях и обръщай всичко на майтап.

# 7
 • Мнения: 486
Прекланям се пред силата и куража за тази крачка.
Знам през колко трудности се минава. Респект bouquet

# 8
 • Мнения: 599
Опитвай се да игнорираш такива коментари. Всъщност, хапливи подмятания чува почти всяка майка на малко дете. Дали за възраст или за нещо по детето - например защо е с биберон, защо не е, защо си смуче пръста, защо е с количка, защо е тънко облечено, защо е дебело облечено, защо.... Около мен пък има много майки на малки деца, които са около 40 годишни. Имам приятелка, която роди първото си дете на малко под 40. Има три деца, две от които родени след 40. Да, има майки на 2 годишни, които са на около 20, но има и на около 40. Предполагам такива коментари правят хора от по-старото поколение, когато действително е било обичайното бабите да са на около 40 и нагоре, но сега вече не е така. Наистина не си струва да обръщаш внимание на такива думи. Радвай се на малкото ти слънчице и да не ти пука. За него ти винаги ще си най-прекрасната мама. А баба ще станеш, когато то те дари с внуци. До тогава има време.  Hug

# 9
 • Мнения: 2 233
Толкова ли си нямаш грижи и проблеми, че се вълнуваш от мнение на лелки и площадки?
Мои съученици и учителката в 1 кл. са казвали за баща ми, че ми е дядо.
Много бяха учудени, че не е дядото.
Той тогава беше на 45 г, едър, прошарен, полуплешив
Направо приличаше на бай Тошо. Смеехме се и двамата как го мислят за дядка.
Не сме обръщали внимание кой какво казва, нали си се знаем.
Радвай се на детето и си гледай живота и семейството.

# 10
 • Мнения: 211
Аз съм дете на майка, която ме е родила на по-късна възраст, поради невъзможност дълго да забременее. Много ми е било болно, когато са наричали майка ми стара, баба или не знам си каква. А мама изглеждаше и изглежда прекрасно, винаги стилно и елегантно облечена. С времето го преодолях, но бях събрала много гняв в мен и поради невъзможност да се разкрещя на другите, наказвах мама с гневни изблици. Днес, мама е на 71г. и много обичам да бъда с нея, да си говорим, да я водя на почивки и за нищо на света не бих я заменила за друга по-млада мама:) Самата аз съм минала средата на 30-те си години и няма да бъда "млада" мама, но се надявам наложените стереотипи в България да се променят, а за да се случи това, такива като теб и мен не трябва да събират гнева и мъката в сърцето си, защото така тровим себе си.
Пожелавам ти хубаво майчинство и много любов!

# 11
 • Мнения: 1 628
И на моят баща в детската ясла му казали "Дядо, не събувай детето, че ще ги водим на разходка" ,заради побелялата му на 40г. коса. Но подобни случки не са били причина да се чувствам зле, а той винаги за мен ще бъде най-прекрасният баща на света! Hug

# 12
 • София
 • Мнения: 10 987
Както са ти казали - хората не можеш да промениш. Не трябва да те вълнува хорското мнение. Вярно е, че не можеш да им затвориш устата и повечето от тях са нетактични. Не разбрах на колко е детенцето, но се опитай да му обясниш, че не си стара, просто си чакала точно него, за да бъдеш неговата майка и това се е случило точно сега. Децата обичат родителите си, независимо колко са стари, млади, красиви, слаби, пълни и т.н.
Друго, което евентуално би помогнало малко - смени си прическата и гардероба. Опитай с прическа до рамената и в светли тонове - доста подмладява. Не, че има значение, но за твое успокоение и самочувствие.
И най-важното - не се тормози за глупости! Имаш детенце, което обичаш и което те обича, това е най-важното!!!  Peace Heart Eyes

# 13
 • София
 • Мнения: 7 484
Най-напред - поздравления, че сте осиновили дете!!! Дай Боже повече такива хора.
Не се връзвай! Малоумен народ има навсякъде, особено обслужващ персонал със селски манталитет (не че и образовани жени понякога не са същите). Да не очакваш в детската кухня, в яслата и т.н. да работят нобелови лауреати?
Щом Елена Йончева роди на 52 (ако е истина), какво пречи и ти да си го направила? Кой може да каже родила ли си или не?
В нашата ДГ имаше дете на 6 с баща на 58 години (майката е на не повече от 35). Но си траеха, защото си пазеха мястото. Че обсъждат - обсъждат, от една помощник-възпитателка (лелка) научих, че бащата и майката на друго дете били с 15 години разлика.
А за външността - щом сте планинари и спортуваш, няма начин да не изглеждаш по-добре от кльощава, недоспала майка-пушачка на 35. Не си слагай на сърцето килограмите, и аз съм на тези години и заради ранна менопауза и лакомия качих 10 кг за 1 година и сега няма сваляне.
Преди 5-6 години ММ беше наречен ВЕДНЪЖ дядо на сина ни (на 42-43 години), защото бил побелял  Joy Още го помни и пустосва продавачката, а аз умирам от смях.

Последна редакция: чт, 16 мар 2017, 15:14 от Cuckoo

# 14
 • Мнения: 9 052
Това си е чисто заяждане . Казват го нарочно. Много хора търсят просто повод. Ако намерят не пропускат. Зарежи. Няма значение как изглеждаш. Все ще има нещо за заядливците.

# 15
 • вече в Гурмазово
 • Мнения: 755
 Аз родих 3-тото си дете на 40 и нямам никакви притеснения. Даже имам стимул да се поддържам в добър вид и дух. Никак не ме интересува кой какво си мисли за мен и така хорското мнение не стига до мен. За мен е важно да съм добра майка за децата си, а възрастта не е един от критериите ми за това. До сега единствено една възрастна циганка си е позволила при отказ да и дам пари да коментира, че доста презряла съм си родила детето, а аз през смях и казах , че предпочитам да родя на 40 вместо на 14, защото поне съм имала време да порасна и поумнея Peace Радвай се на детенце, най-важното е да порасне детето уверено и силно със здрави и щастливи родители  Hug

# 16
 • Мнения: 985
Моята леля роди на 34 дъщеря си (което сега си е нормална възраст, ето аз на 35 чакам моята дъщеря), мъжът и на същата възраст е бил. Когато са ходели на лекар с голямата дъщеря (с 12 г по-голяма)  са казвали за голямата майката да влезе, бабата и дядото да останат отвън. Малката ми братовчедка дори беше комплексирана, че са стари родителите и.
Моето лично мнение е, че ти не се чувстваш достатъчно уверена на тази тема, съответно и привличаш тези изказвания и отношение към себе си. Ако ти промениш твоите убеждения, ще усетиш в един момент, че си на по-голяма възраст, но това вече никой не го отбелязва.
А дечицата особено на тази възраст "дишат" майките си, усещат ги на подсъзнателно ниво. Ти за себе си трябва да си убедена, че си направила най-доброто за себе си и детето си и че се е случило когато е трябвало. И продължавай да полагаш грижи за себе си, за собствено самочувствие, здраве и добър пример на детето.

# 17
 • Мнения: 5 036
Както са казали и другите преди мен - не се вторачвайте чак толкова във външния си вид. Не се тровете заради невъзпитани хора.
Ходът на времето не можем да спрем. Важното е духът да е млад!
Гледайте си детенцето! Радвайте му се! Възпитавайте го! Вие за детето винаги ще си бъдете неговата майка!

# 18
 • София
 • Мнения: 10 987
И да допълня - вече толкова много хора стават родители на 40+, че не виждам какво толкова се коментира възрастта на родителите?!?  newsm78 Селски истории.... ooooh!

# 19
 • Мнения: 596
Радвай се на рожбата си и не обръщай внимание. Злобни и прости хора винаги ще има-трябва ли да допускаш да ти скапват настроението и да ти вгорчават живота? Грижи се за себе си, спортувай и си гледай детето.  Hug Hug Hug

# 20
 • Мнения: 907
И на мен ми се е случвало няколко пъти, но се научих искрено да се забавлявам със смущението им, когато ги поправям.   Wink Просто тренирай да обръщаш ситуацията на шега. Ще се получи.

# 21
 • Мнения: 4 388
има много несъобразителни и невъзпитани хора. на моя позната с осиновено детенце наскоро се беше случила подобна случка, само че в главната роля е нова учителка в градината, която казала на детенцето “ела, ела бързо, баба те чака да те вземе“. жената беше много разстроена и си поплака.
според мен - горе главата, важното е, че сте живи, здрави и се обичате. хич да не ти пука, че на някого му липсват първите седем (че и повече).
аз ако се колебая за това каква се пада придружителката на детето, казвам “виж, мама те вика“ (например), за да няма обидени дами. а ми става много приятно, когато попадна на млада баба, която с усмивка ми казва, че е бабата, хубаво е да направиш комплимент на непозната, дори и да не си искал.

# 22
 • Мнения: 20 336
И да допълня - вече толкова много хора стават родители на 40+, че не виждам какво толкова се коментира възрастта на родителите?!?  newsm78 Селски истории.... ooooh!
Коментират точно от желание да уязвят. Не че на 47 жената е баба.

# 23
 • Мнения: 9 052
...
аз ако се колебая за това каква се пада придружителката на детето, казвам “виж, мама те вика“ (например), за да няма обидени дами. а ми става много приятно, когато попадна на млада баба, която с усмивка ми казва, че е бабата, хубаво е да направиш комплимент на непозната, дори и да не си искал.
много готино. супер  Peace

# 24
 • Мнения: 205
Да, случвало ми се е. Аз съм на 41, детето /също осиновено/ е на 3. Отначало се сконфузвах леко, обяснявах, че не съм бабата, а майката, в последствие обаче вече дори не ги отразявам. Няма граници на нетактичността и глупавите изявления на хората и няма смисъл да им обръщам внимание. Ако майката е много млада - деца, деца гледали, ако е по-възрастна е баба  ooooh!  В повечето случаи такива коментари правят хора, които дори не се стараят да се замислят и устата им изпреварва мозъка. Радвай се на детето си и не се измъчвай!  Hug  

# 25
 • София
 • Мнения: 2 772
Истината е, че хората волно или неволно са много нетактични, невъзпитани и лоши.   Crossing Arms
Опитайте се, да не си го слагате на сърце и не забравяйте - никой не е станал по-млад, само простаците си остават простаци (завинаги).

# 26
 • Мнения: X
На детските площадки при нас жените над 40 с малки деца обикновено са баби. Аз родих преди 30те, и пак съм от "възрастните майки". Не е задължително придружителите да го правят с лоши чувства. Да кажеш "детето ти" вместо "внучето ти" на жена, която най-вероятно е баба, е прекалено захаросано. В яслата е грозно да коментират, особено пред детето, и щом се е впечатлило толкова, или са били с негативен отенък коментарите, а може просто да е видяло, че се разстройвате, когато чуете нещо такова.
Обичайте си детенце и се чуствайте добре в кожата си, случва се не защото изглеждате стара, а защото повечето майки с деца на тази възраст около вас са много по-млади. Това не ги прави по-добри майки. Като деца също мислехме, че майката на съученик е баба, детето имаше кака на 17. Не сме се подигравали, когато каза, че не е, разпитахме от любопитство, научихме, че му е майка и не се е коментирало повече.

# 27
 • в кукувиче гнездо
 • Мнения: 1 817
Жената се притеснява не за себе си, а за детето. Да не расте обиждано и комплексирано от прости хора. Мисля, че единственият начин за противопоставяне на простотията е възпитанието на детето. Да му се обясни, че има силно ограничени хора, на които просто толкова им е акъла и не трябва да им се обръща внимание. И не само Елена Йончева е родила на тази възраст, а и много други. Юлияна Дончева да не е баба? Имам приятелки почти на четиресет и още не са родили... Викат по-натам, рано е още.. Та така.

# 28
 • Пловдив
 • Мнения: 5 321
Коментират точно от желание да уязвят. Не че на 47 жената е баба.
Има и такива сто на сто, но едва ли това е масовият случай. Масовият е нетактичност според мен. То пак няма лошо нетактичните да бъдат затапвани по възможност, че да се научат, но по-често не е умишлено.
И жената явно си изглежда на 47, щото ако не беше така, аз и останалите родили на 40 също щяхме да чуваме подобни предположения от всеки втори. В това, да изглеждаш на годините си, няма нищо лошо, само отбелязвам, не целя да уязвя.

Не знам за нейното дете, но за мен никога не е било драма като малка, че родителите ми са по-възрастни. Споко, не мисля, че ще му бъде кой знае какъв проблем.

# 29
 • Мнения: 5 234
Със сигурност изглеждаш на повече от 40, щом си на 47, нищо, че всичко живо женско е убедено, че младее. Wink
Аз съм на 41 и досега не са ме обявявали за баба на 2-годишното ми (неосиновено и спонтанно заченато) дете - е ми не изглеждам на 30, на около 41 си изглеждам, тоест очевидно не е правило за жена, изглеждаща на 40, да бъде смятана за баба. Толкова за изглеждането.
Така мисля и аз за изглеждането, без да искам да звучи грубо.
Родих на навършени 39, сега съм на 46. Не съм чувала да ме наричат баба, но не се и ослушвам за подобни неща. И не, не изглеждам на 40, приятно ми е още да го чувам, но знам, че изглеждам поне на 43. Повярвай ми, личи си. Личи си дали си добре поддържана или просто млада.
Съвсем друг вече е въпроса дали това е някаква преклонна възраст за жена и майка с малко дете. Не, не е. Опитай се да не обръщаш внимание на хората, някои наистина не се усещат, други злобеят.
Гледай си детенцето, грижи се за себе си, но не заради хорските приказки, а заради самото дете и толкова. Hug

# 30
 • Пловдив
 • Мнения: 5 321
Хахахахаххахахаха, е ми не знам, да се разберат авторката на статия и дамите от форума (не в тази тема), които твърдят, че всяка непозната жена е госпожо и всичко друго е просташко. Да знаят, че за някои "госпожо" е обида, ако са под 50 (щото са още момичета дотогава). Wink
Офтопик, сори.

# 31
 • Пловдив
 • Мнения: 11 282
Родих третото си дете на 40 и се е случвало да ме бабосат. Ами неприятно ми е. Да, обичам си детето, да, и то ме обича, но ми става гадно, колкото и да е рядко, ако ме помислят за баба. И изобщо не съм тактична, веднага изплясквам, че съм майката, на мен като ми е гадно, на тях да им стане неудобно.
Въпреки всичко винаги имам един страх от това как ще ме кажат и се улавям как при непознати гледам да подчертая, че това е дъщеря ми. Дори и да е останал учуден някой, поне не е показал, че е така.
Може и да не съм права, но сме хора, има неща, които ни нараняват и без да ми се ще това е едно от тях.

# 32
 • гр.Пловдив
 • Мнения: 1 430
Цитат
В яслата жени от персонала, детето не можа да назове имената им, са коментирали, че: "А". има стара майка". На следващия ден детето се събуди с плач, вероятно през нощта нещо му се е въртяло в главичката, и започна да проплаква

За хората от улицата ,детски площадки и магазини както и да е,но това от устите на персонала в яслата където пребивава детето искрено ме възмути  #Puppy dog
Аз задължително бих им потърсила сметка и обяснение в качеството си на какви ще дават определения за майките на дечицата?!? Толкова е грозно и долно,че останах без думи,вместо да си гледат задълженията ще клюкарят родител  ooooh!

# 33
 • Пловдив
 • Мнения: 265
Аз съм от младите майки, но пък съм дете, родено от доста възрастни родители. Никога не са ме притеснявали подмятания (а такива имаше доста, тъй като преди двайсетина години не се смяташе за нормално да се ражда на 40+), но на тази тема е говорено много, много вкъщи.
Не се притеснявай от изказванията на хората, просто в един момент, когато детето разбира, това което му се обяснява, се постарай да обясниш, че ти си неговата майка и то трябва да те обича такава, каквато си, както правиш ти със него.

# 34
 • Бургас
 • Мнения: 2 322
хич не се кахъри за такива глупости
за съжаление възрастта си личи, особено след 45г.
в класа на моето дете имаше  две деца с майки, родили на 40г.,  т.е. в първи клас родителките бяха на 47г. и въпреки, че  бяха поддържани и елегантни жени, при това слаби, се набиваше на очи, че са 10-15год. по-възрастни от другите майки, никой не ги е смятал за баби на децата, но определено си личеше, че са по-възрастни
в днешно време раждането на 40 и повече години вече не е такава голяма рядкост

# 35
 • Мнения: 103
Винаги ще има за какво да се заядат - ръст, тегло, очила, цвят на косата... Моята майка винаги се е поддържала и е изглеждала ефектно. По комунистическо, когато не беше приет грима, модерните дрехи, прическите, едно дете беше казало на сестра ми: "майка ти много модерна". И нашата като ревнала...  Laughing

Пожелавам ви здраве и сили да обгрижвате малкото човече и да му дадете цялата си любов!

# 36
 • Най-красивия град
 • Мнения: 5 054
Не обръщай внимание на такива простотии.
И в класа на дъщеря ми има дете на 7 години,а майката е на 47,обаче никой до сега не си е позволил да коментира жената.
После разбрахме,че детенцето има кака на 23 години.
Не си единствена.


# 37
 • Мнения: 1 799
Я не се комплексирайте излишно!!!!Винаги ще има какво да се коментира,  безз значение от естеството... Всички имаме и можем да намерим "недостатъци" у всеки!Това, че някой нарочно търси,  за да засегне,  означава,  че е нещастен... Бъдете над тези неща,  трябва да сте подготвени за такива неща- но не те са от значение,  а как Вие ще реагирате...

# 38
 • Мнения: X
Защо го определяте като заяждане, погледнете статистиката, майките на тази възраст с дете в ясла са под 2% в България, раждащите след 40 са към 10%. Рядкост си е все още, много хора може и изобщо да не са срещали такива майки, 20-30 годишните и тези на 47 ги дели цяло поколение, колкото и да младеят вторите. По-логично е да не очакват, че е майка. Любопитство и коментари е по-вероятно да срещне от такт, повечето няма да го правят от злоба за да я засегнат нарочно.

# 39
 • София
 • Мнения: 7 484
Не обръщай внимание на такива простотии.
И в класа на дъщеря ми има дете на 7 години,а майката е на 47,обаче никой до сега не си е позволил да коментира жената.
После разбрахме,че детенцето има кака на 23 години.
Не си единствена.
Ако не беше от Варна, щях да помисля, че си майка от нашия клас  Joy Моята ситуация е същата

# 40
 • Мнения: 1 799
Има и такива,  които няма да го направят с цел заяждане,  но в този случай да кажат "мама" или " дама", а ако е бабата- наистина ще и хареса- аз постъпвам така,  както някой беше споменал преди мен... И да,  някои ще го направят непринудено,  а други нарочно- родителят трябва да е подготвен и да реагира подобаващо.Аз примерно реагирам много спокойно на опити за нападки и отсрещният се фрустрира и млъква... А в повечето случаи не реагирам никак- игнор:)))

# 41
 • Мнения: 832
Не го вземай на вътре.
На тези години някои наистина са баби, а други имат малки дечица - като теб.
Аз пък се обиждам,че ми казват майките на децата ,,леля,,...,е вярно е ,че отдавна не съм ,,кака,,,ама ми е криво... И аз почнах да ги лельосвам... мисля,че го правят повечето умишлено,аз лично дори и да съм си помислила,че някоя е баба - казвам ,,майка,,,защото не се знае и да не се обиди... Но много хора са злобни и наистина го правят за да те засегнат. Просто не трябва да ти пука,не живееш за хората... Peace Peace Peace

# 42
 • Мнения: 37 511
По принцип избягвам да се обръщам с такива думи към непознати, докато не каже някой от тях нещо насочващо, така са ме учили родителите ми. Но не всеки се замисля. Вероятно има и такива, които го правят от злоба, но съм сигурна, че повечето просто не са научени на тактичност.
Има един виц за 40 годишните, че или стават баби, или излизат по майчинство Simple Smile ами така си е. 40+ е възраст, в която има и от двата вида. Едната ми баба е станала баба на 39 г., свекърва ми пък е родила на почти 41. Първа братовчедка на майка ми стана баба на 34 (българка си е, ама...).
Няма как да очакваме от хората да знаят роднинските ни връзки, не го пише на челото. Може и да е детегледачка или съседка.

В твоята ситуация бих казала - аз съм майката - и ще се забавлявам с неудобството им Mr. Green

# 43
 • София
 • Мнения: 5 873
Баба е въпрос не на години, а на излъчване и на състояние на духа. Много от нещата, които си изброила, сами по себе си биха могли както да те подмладят, така и да те състарят.
Например добре, носиш очила, но какви? И най-вече, очилата не са причина да не се гримираш за свежест.
Паталони...да кажем добре. Но какви панталони? И т.н., и т.н.

Аз също бих ти казала, да не обръщаш внимание, но на мен лично не би ми било възможно да не обръщам внимание на такова нещо. Затова и по-скоро бих ти казала да си създадеш навици, които биха те накарали да се чустваш млада и женствена. На козметик ходиш ли? Защо не смениш панталоните с поли (даже с най-добре с рокли)? Особено ако си по-закръглена, това би било удачен ход. Не знам какви са ти очилата, но има доста симпатични и секси рамки. Как се грижиш за косата си? Над 40 косата изисква специфични грижи. Не допускай бели корени, избери цвят, който да ти придава свежест и подходяща прическа....Не мисля, че една жена може да изглежда значително по-млада, но определено може да изглежда добре за годините си.


# 44
 • София
 • Мнения: 7 484
Така де ....аз от суета нося дълга коса, която вече не е това, което беше.
А свеки беше на 47, когато стана баба. Все си мисля, че аз сега изглеждам по-добре от нея, ама може и само да си мисля

# 45
 • Мнения: 17
Благодаря на всички за отделеното време и споделени мнения и преживяванея.
Внасям някои уточнения, за да бъде картината по-ясна.
Предполагам, причината често да ме наричат баба е, че съм по-пълна, но в никакъв случай не съм отпусната - не е субективно мнение, това го констатира и персоналният треньор във фитнеса, с който спортувах известно време; още от студентка ходя на Витоша  - всеки уикенд задължително, винаги много съм обичала да се движа пеша, и сега го правя. След като съм спортувала 1 час на кардио уреди, се прибарам пеша - около 45 минути. Очилата също ме състаряват (винаги съм се съобразявала с модните тенденции). Отново си върнах естествения цвят на косата, с боя, разбира се Simple Smile, бях започнала да се изрусявам, но констатирах, че не ми отива и ме състарява. В първия си пост съм писала, че обичам да се обличам в ярки дрехи. Безспорно, по-слабите жени младеят. Някакси се приема, че, остарявайки, е нормално да пълнееш. 
Не съм заобиколена в моя кръг от такива хора, които към момента да искат да ме наранят умишлено. Случайно попадам на тях - на улицата, на детската площадка, в градината на детето. Не мисля, че някакси привличам към себе си подсъзнателно такива, имаше такова мнение, защото аз не се смятам за стара. Не съм допускала никога, че ще бъда наричана "бабата на детето".
По повод мнението на Блу (ако не се лъжа), че тя е на 46 г. с 7-годишно дете и не  е наричана баба, ще направя следния коментар. Аз съм на 47 г с 3-годишно дете. Има разлика. Ако Вие бяхте на 46 с 3-годишно, не се знае какво би било поведението на околните. Не се заяждам Simple Smile
Миналата година в козметичния салон имаше нова козметичка, която ми почиства лицето за първи път. Не ме познава. Попитах я какво би ми препоръчала за кожата, защото вече е започнала да се изсушава и т.н. В процеса на разговор тя каза, че имам кожа на 36 - 37 год. жена. За мен това беше приятна, неочаквана изненада. Красавица не съм и никога не съм била Simple Smile
Не се оправдавам пред съфорумките, които смятат, че наистина изглеждам на 47.
Вярно е, че много голям процент от майките на деца на 3-годишна възраст са млади. Виждам го ежедневно. Аз някакси не се вписвам в ролята на майка на 3-годишно дете. Ако беше 10-годишно, нещата щяха да стоят по друг начин. И тогава нямаше да съм бабата.
Детето се обърква, когато му кажат: "Отиди при баба/баба те вика/върни се при баба" и т.н. Пита: "А къде е баба?". Посочват ме. А то продължава: "А къде е баба?"
Разговарях с персонала в яслената група. Не били коментирали. Е, откъде ще го чуе? Чак и името на детето са споменавали, за да запомни. Заявих им със спокоен тон да ме коментират колкото си искат, както и аз тях коментирам вкъщи Simple Smile, но не пред детето!
Има значение как ще ме наричат непознатите на детските площадки, не за мен, за детето.
Не се обиждам, че някой ме е нарекъл "госпожа". То и 20-год омъжена жена е госпожа. Контекстът на случката беше, че другите жени биваха наричани "майче", а само аз бях "госпожа". Те също са госпожи, нали Simple Smile
Както вече споделих, от доста време не реагирам на думата, но се чувствам много стара Sad.
Но няма как да подмина с лека ръка репликата на учителка от градинска група, отправена съвсем случайно към детето ми на двора преди дни (тя не го познава, защото то е в яслена група): "Ето я баба, тя те вика." Аз й отговорих, че всъщност съм прабаба и я подминах. Жената е възрастна, пред пенсия някъде. Такива са разбиранията й. ...... Но догодина може да й бъде учителка....
Само един-единствен път една възрастна госпожа с благо лице ме попита любезно каква се падам на детето.
Виждам, че има още 3-4 жени на моята или близка възраст с деца в градината. Децата ги наричат "мамо".
Не смятам, че хората се заяждат с "баба". Те наистина смятат, че на 40/40+ е по-вероятно да съм баба. Което в никакъв случай не е изключено. Но защо не допуснат, че може и да съм детегледачка, лелята, майката? Тепърва ще има жени в по-напреднала възраст с малки деца, благодарение на развитието на науката и медицината. Ако бях в малък град, по-разбираемо би било, но в София.....за мен е много неприятна изненада.
Да, трябва да тренирам психиката си за предстоящите в живота ни перипети. Предстоят нелеки години на порастване и съзряване, когато, вероятно и от детето ще чувам някои квалификации.
Няма да ни е лесно.
Но ние сме много щастливи! Когато ме обгърне с малките си ръчички, сгуши се в мен и ми каже: "Мами, обичам те"....

# 46
 • Мнения: 2 122
Не се връзвай на байганьовски клъввания. Аз съм родена, когато майка ми е била на 28, а баща ми на 38 - ми същите пуления и охкания пред мен, колко стари са ми родителите. На тях какво са им приказвали не знам. Много важно - така казвай на детето си "много важно". То ако не беше затова, за друго щяха да хапят.

# 47
 • Мнения: 37 511
Orange-2, няма връзка м/у килограми и младеене. Ген, моментно състояние. Просто така са усетили нещата, така са казали. Чудо голямо, въобще не си слагай на сърцето такива неща.

# 48
 • Мнения: X
Леко смехотворно ми е да определя близо 50 годишна жена с 2 годишно дете като "майче", в общия случай подценявам или собствения си, или нейния интелект, защото е точно баба или госпожа. От мъж подобен комплимент има някакъв смисъл да се очаква, но пак е пресилен. На повечето места, където се събират деца на тази възраст, придружителите им не общуват формално, и думички като "дама" са рядкост, "госпожа" е по-вероятно да се чуе, но и това обръщение не Ви допада.

Вие обръщате ли се към останалите на площадките с "детето, което придружавате", за да отговори с "детето/внучето ми" и да сте напълно сигурни в каква връзка са? Човек, чувствителен на тази тема пак би се засегнал, че не съм определила автоматично детето като "дъщеря Ви". Или изобщо с никого да не се започва разговор на площадките, освен с млади жени?

Дрехи, прическа, поддържане, ген не оказват чак толково голямо влияние за това в каква възраст преценяват че сте околните. "Запазена", "поддържана" и "младееща" са обективни определения, "трийсет и няколко годишна" не е. Колко от връстниците Ви, които срещате покрай детето с деца на неговата възраст са нещо различно от баби?

# 49
 • Мнения: 4 388
мой много близък приятел е роден когато баща му е бил на 52 години. истинска революция през зрелия соц  Laughing човекът беше толкова готин и така умееше да общува с връстниците на сина си, че беше предпочитана компания за съвет и споделяне пред много от останалите родители в квартала.
сега имам клиент с малък син, родил се е, когато мъжът е бил на 70 години, съпругата му е на 40+. мислех, че човекът е на не повече от 55 години, супер енергичен и харизматичен. дори не мога да го нарека “дядо“.
 
Orange-2, по-важното е какво ще дадеш на детето си и как ще го отгледаш. няколко килца отгоре и прошарени кичури са бели кахъри.  Peace

# 50
 • София
 • Мнения: 5 336
аз съм родила на 39 години, изглеждам по-млада от възрастта си, но въпреки това се е случвало 1-2 пъти да ме нарекат и мен "баба" на детето - в детската градина и на площадката.

забелязала съм, че това обикновено го правят прости хора. първо, защото не знаят, че когато не си сигурен за възраст или отношения, по-добре е да не правиш категорични определения и изказвания. второ, защото простите хора обикновено раждат много млади (нито учат, нито кариери градят) и съответно за тях е нормално жена на 40-45 години да е вече баба, а не майка.

няма лошо да отслабнеш, ако смяташ, че имаш нужда, но това няма да те направи много по-млада. въпросът е да не допускаш да те тормози простотията на някои хора и да не се притесняваш от годините си и от малкото си дете, а уверено да казваш - АЗ СЪМ МАЙКА МУ!

колкото си по-уверена и самоуверена, толкова по-неуверени са ония, които се опитват да те уязвят и захапят. още повече, вече да си майка на късна възраст е повод за гордост, а не за срам, все повече такива майки има, а тенденцията сред знаменитостите да раждат късно набира огромна скорост.

моето дете смята, че аз съм най-красивата майка на света. и е право Simple Smile

# 51
 • София
 • Мнения: 12 942
Момичета, не се обиждайте, но наистина ли разчитате, че точно в салоните за красота ще ви кажат на колко изглеждате действително, не знам, малко несериозно ми се струва.  Rolling Eyes

По темата - майка ми роди за 3 път на 37 г, бащата на брат ми беше на 48 г тогава, сега тя е на 46 г (вече  е и баба  Mr. Green) , той на 56 г. Ама, както много момичета казаха - ген. Човекът няма един бял косъм и без да прави кой знае какво наистина си младее, никой не може да му даде и 50 г, майка ми смятам, че си изглежда г.д на колкото е, но не е споменавала някой да я е казал, че е баба на брат ми.

Разбирам авторката, не е приятно, но наистина не трябва да обръщате внимание. Аз също гледам да не коментирам, ако не съм сигурна.  Rolling Eyes

# 52
 • Мнения: 255
не се сърди на хората, принципно може и баба да е жена на 47 години, но може и майка да е. Чичо ми стана дядо на 42-43 някъде.

# 53
 • Мнения: 5 234
Цитат
По повод мнението на Блу (ако не се лъжа), че тя е на 46 г. с 7-годишно дете и не  е наричана баба, ще направя следния коментар. Аз съм на 47 г с 3-годишно дете. Има разлика. Ако Вие бяхте на 46 с 3-годишно, не се знае какво би било поведението на околните. Не се заяждам Smile
Акцентът в думите ми беше, че годините си личат (личен опит!), както и че не съм обръщала внимание какво говорят за мен, а не толкова дали са ме наричали баба.
А всъщност може и да се ме наричали баба, но да не съм чула, защото бях прекалено вторачена в един проблем с детето. И освен, че бях глуха за хорските приказки, не успях и пълноценно да се порадвам на детето си като бебе, заради притесненията си. Не си позволявай хорските приказки и злоба да ти помрачават радостта от майчинствотот дори и за миг.

# 54
 • Пловдив
 • Мнения: 5 321
По комунистическо, когато не беше приет грима, модерните дрехи, прическите, ...
През 70-те и 80-те определено си бяха приети, майките се гримираха и си правеха прически. Имам подозрения, че същото е било и през 60-те. Wink

# 55
 • Мнения: 985
Сега като се замислих за поколението от началото на миналия век например е било обичайно да се ражда на 40+. Веднага се сещам за майката на баба ми, която е родила последното си дете след като най-голямата и дъщеря е родила. Свекърът ми е бил гледан от сестра си, която е била вече във възраст за женене. Общо взето щом е било биологично възможно да се забременее и да се роди значи си се е случвало и е било нормално.

# 56
 • Мнения: 5 075
И какво отношение има към темата това, че годините си личат? Някакво оправдание за простотията на хората ли е? За мен е просташко да наречеш човек в разцвета на силите му 'баба', дори и да подозираш, че такава е връзката му с детето.

# 57
 • Бургас
 • Мнения: 2 322
да не се засяга авторката, но такава е реалността-  47г. си е  по-скоро възраст за раждане на внуци, аз се сещам  за доста познати, станали баби между 44г. и  49г., навремето масово се е раждало на 20г. и  към 45г. вече се появяват внуците, но нямам нито една позната станала майка след 44г.

# 58
 • София
 • Мнения: 5 336
да не се засяга авторката, но такава е реалността-  47г. си е  по-скоро възраст за раждане на внуци, аз се сещам  за доста познати, станали баби между 44г. и  49г., навремето масово се е раждало на 20г. и  към 45г. вече се появяват внуците, но нямам нито една позната станала майка след 44г.

аз пък имам 5 познати, станали майки след 44 и нито една позната, която да е станала баба на 44. ами сега? Stuck Out Tongue не съди по собствения си ограничен опит.

възрастта за първо раждане на дете се вдига постоянно, а приемете го. освен това, както преди, така и сега, много жени раждат по 2-3 деца и последното обикновено е точно в края на фертилната възраст.

при всички случаи, невъзпитано е да правиш квалификации за роднинска връзка и отношения, като не си наясно. също така просташко и обидно може да е да кажеш на жената с дете, че е "майка му", а тя да се окаже бездетната му бавачка, примерно. пак ще я заболи.

# 59
 • София
 • Мнения: 5 336
По комунистическо, когато не беше приет грима, модерните дрехи, прическите

извинявай, ама това са пълни глупости!

# 60
 • Бургас
 • Мнения: 2 322
всичко зависи от гледната точка, ако авторката на тази възраст-47г. имаше внуче нямаше да се засяга толкова, ако й кажат баба, защото това е истината, но сега това я притеснява, защото иска да се изживява като млада майка, за съжаление ЕГН-то си е цифра и не се променя според нашите желания, тя и онази откачалка от Русе стана майка на 62г., но това не я прави млада жена

# 61
 • Мнения: 2 122
всичко зависи от гледната точка, ако авторката на тази възраст-47г. имаше внуче нямаше да се засяга толкова, ако й кажат баба, защото това е истината ...
Ти четеш ли се какво пишеш или си на 19? Каква истина, като не е баба жената - нито годините са й много, хората се пенсионират вече на 65, нито като родствени отношения е баба на детето си?
Или си трол? Видя че, сто човека написаха, че такива изказвания са тъпанарски, ама побърза да се изтропаш...

# 62
 • Мнения: 78
Имам позната, която е на 45 г. и има 2-годишно внуче. Но е дребничка и младолика и често хора, които не я познават, я мислят за майка на детето, а тя се чувства неудобно от това. Веднъж даже, когато пак я нарекоха "майка" на внучето й, снаха й се пошегува, като се направи на сестра на детето. А жената направо почервеня от срам. Когато излиза с детето, гледа да си облече най-невзрачните дрехи, не се гримира. Ама ген, какво да го правиш.
Ето колко сме различни ние, хората. Това, което би зарадвало един, друг би накарало да се чувства зле.
Най-важното е детето да се чувства обичано

# 63
 • Мнения: 7 329
Ами да ти кажа може да си младолика, но да си с неподходяща прическа /например на русоляви кичури, прекалено къса/, очила които те състаряват, дрехи, които те състаряват, обувки които може да са невероятно удобни, но не подхождат на млада жена и т.н.

Един ден ще се примириш, но така или иначе на 57 ще си майка на все още малко дете, за което ще е важно да изглеждаш добре. Опитай да промениш външността си по начин, по който ще се чувстваш добре. Започни с косата, очилата, ако е приемливо за теб посети естетичен дерматолог /и о ужас много от нас имат това онова, което подобряват там  Crazy/ Помисли как се гримираш, потърси странично мнение за облеклото си /доста пълнички жени дори на 30 се обличат като лелки. И всичките смятат, че се обличат с пъстри и весели цветове, но хич не е така/, носи елегантни обувки и не много големи чанти.
Попитай непознати какво биха ти предложили да промениш - например фризьорка, дерматолог, дории по-честни приятелки.

Не се предавай без бой момиче!

# 64
 • Мнения: 9 052
...

Един ден ще се примириш, но така или иначе на 57 ще си майка на все още малко дете, за което ще е важно да изглеждаш добре. Опитай да промениш външността си по начин, по който ще се чувстваш добре. Започни с косата, очилата, ако е приемливо за теб посети естетичен дерматолог /и о ужас много от нас имат това онова, което подобряват там  Crazy/ Помисли как се гримираш, потърси странично мнение за облеклото си /доста пълнички жени дори на 30 се обличат като лелки. И всичките смятат, че се обличат с пъстри и весели цветове, но хич не е така/, носи елегантни обувки и не много големи чанти.
Попитай непознати какво биха ти предложили да промениш - например фризьорка, дерматолог, дории по-честни приятелки.


Ти нормална ли си?  За детето най-важно е да има майка и тя да го оби4а .
Да е жива и здрава и да си локализира проблема  .

# 65
 • Мнения: 1 035
всичко зависи от гледната точка, ако авторката на тази възраст-47г. имаше внуче нямаше да се засяга толкова, ако й кажат баба, защото това е истината ...
Ти четеш ли се какво пишеш или си на 19? Каква истина, като не е баба жената - нито годините са й много, хората се пенсионират вече на 65, нито като родствени отношения е баба на детето си?
Или си трол? Видя че, сто човека написаха, че такива изказвания са тъпанарски, ама побърза да се изтропаш...

Е, защо да е трол? Казва, че ако наистина беше бабата, а не майката нямаше да се обижда. И аз смятам така. Просто й се иска хората веднага да отгатват, че е майката, а не бабата, но пък годините й са такива, че може да бъде и двете и те залагат на второто.

Струва ми се, че авторката прекалено много фиксира вниманието си върху това как изглежда. На няколко пъти споменава колко много младее, козметичката казала, че има кожа на 36-годишна и т.н., а се получава разминаване между представата й за това на колко години изглежда и тази на хора, които не я познават. Мисля, че това истински я наранява, а то всъщност няма никакво значение. Обикновено изглеждаме на толкова на колкото сме с много редки изключения.

За детето е важно да има майка, майката да го обича, подкрепя, да е спокойна и уравновесена. Аз бих обяснила на детето, че някои хора имат деца в по-късна възраст, но това не ги прави по-малко родители. Също мнението на лелките в детската градина, случайни хора по площадките няма никакво значение. Казват, че си му баба от незнание. Следващият път ще знаят.

Детето е твърде малко за да се чувства засегнато или засрамено. По-скоро е объркано и наистина се чуди къде е баба му. Като поговорите ще свикне да го приема нормално и само ще обяснява, че това всъщност е майка му.

# 66
 • Мнения: 20 336
Ти нормална ли си?  За детето най-важно е да има майка и тя да го оби4а .
Да е жива и здрава и да си локализира проблема  .
Съвсем нормална е. Обективно погледнато, за децата е най-важно да имат майка, която да ги обича. Това не променя факта, че за тях е важно също така майката да е хубава. Най-често в детските очи собствената майка е най-хубава. Но спомням си как, когато бях в първи клас, всички дружно умирахме от завист, когато идваха майката или бащата на една съученичка да я вземат. Бяха много, ама много красиви. И как нямаше да са? Майката я родила на 15.  ooooh! Като си спомня, се чудя на детския ни акъл да завиждаме за майка, която е родила още в 9 клас и дори не е завършила училище, ама на, детска му работа.

# 67
 • в кукувиче гнездо
 • Мнения: 1 817
Ме бих нарекла кукувица жена, която ражда дете, независимо от възрастта й. Имам позната, която осинови момче на седем години, когато тя беше на 45. Отгледа си го жената, даде му страхотно бъдеще, учи в чужбина, обиколи света. Какво значение имат годините. Най- добрият приятел на баща ми стана татко на 60, жена му роди на 44. Вярно и нея я наричаха баба, но какво от това. Важно е как се чувстваш. На 41 съм с дете на шест, тичаме по площадките, пързаляне се по пързалките, люлеем се на люлките...

# 68
 • Пловдив
 • Мнения: 5 321
Аз за себе си нямам такъв спомен, но мъжът ми разказва, че като дете е смятал за много важно майка ти да е хубава и за много лошо, ако не е.
Цаката е, че може би (почти) всяко дете поставя собствената си майка високо в класацията по хубост.

# 69
 • София
 • Мнения: 7 484
Ме бих нарекла кукувица жена, която ражда дете, независимо от възрастта й.
Дали ще роди или ще осинови - все пак да е в приемлива възраст. Дори и в миналото, когато не са се ползвали контрацептиви, жени след 50 рядко са раждали.
А кукувица беше използвано конкретно за една жена, аз също смятам, че и тя, и лекарите прекалиха, само и само да докажат колко са велики.

# 70
 • в кукувиче гнездо
 • Мнения: 1 817
Ме бих нарекла кукувица жена, която ражда дете, независимо от възрастта й.
Дали ще роди или ще осинови - все пак да е в приемлива възраст. Дори и в миналото, когато не са се ползвали контрацептиви, жени след 50 рядко са раждали.
А кукувица беше използвано конкретно за една жена, аз също смятам, че и тя, и лекарите прекалиха, само и само да докажат колко са велики.
Всеки поема отговорност за собствените си постъпки. Или поне трябва да поема такава. Родено е едно дете, даден е живот. Никой не знае утре какво го чака, дали ще може да отгледа детето си, дори да е на 20. Стават страшни неща. Да се молим само да сме живи и здрави.

# 71
 • Мнения: 7 329

Ти нормална ли си?  За детето най-важно е да има майка и тя да го оби4а .
Да е жива и здрава и да си локализира проблема  .


Да, убедена съм, че съм напълно нормална. И достатъчно възпитана и социално адаптивна, за да знам как да се държа на обществено място /вкл. форум/. Добре се справям и с контрола на емоциите, откакто минах пубертета.
При тебе как са тия неща?

И какво значи "да си локализира проблема"?

# 72
 • Мнения: 7 329
Дори и в миналото, когато не са се ползвали контрацептиви, жени след 50 рядко са раждали.

Всъщност са раждали докато природата им е позволявала в миналото.
С възрастта броя на овулациите намалява, което намалява вероятността за бременност. Ако на 25 години имате 10 месеца с овулация и 2 без, то на 45 години имате 3-4 месеца с овулация и останалите са без. Та това е причината за по-малкото възрастни майки от физиологична гледна точка.

Също така прекъснатия полов акт не сме го изислили нашето поколение. Всички здравомислещи са гледали да нямат повече деца след като станат достатъчен брой и увеличението е можело да доведе до недоимък на семейството.

# 73
 • София
 • Мнения: 7 484
Всеки поема отговорност за собствените си постъпки. Или поне трябва да поема такава. Родено е едно дете, даден е живот. Никой не знае утре какво го чака, дали ще може да отгледа детето си, дори да е на 20. Стават страшни неща. Да се молим само да сме живи и здрави.
Като започнете да се превземате - да, няма гаранции, дай тогава изобщо да не раждаме, защото НА НЯКОГО може да се случи нещо.
Аз лично разчитам на опита на човечеството, натрупан много преди мен, а не се моля да сме живи и здрави (най-баналната и нищо незначеща фраза).
И в тази тема не говорим за отговорност, не се съмнявам, че жената от Русе е суперотговорна майка. Говорим за отношение и как ще те възприемат, а моят пост е против разни грандомански изцепки.
Не бързам за внуци, но ще е голям майтап един ден да изляза със син и внуче - да видя тогава как ще ме възприемат.
Дори и в миналото, когато не са се ползвали контрацептиви, жени след 50 рядко са раждали.
Всъщност са раждали докато природата им е позволявала в миналото.
Аз имах точно това предвид - съмнява ме едни по-прости хора да са се пазили дори с прекъснат акт (знаем и колко надежден е той) и въпреки това - на 40 са раждали, но вече на 50 - природата си е казвала тежката дума.

Последна редакция: пт, 17 мар 2017, 10:07 от Cuckoo

# 74
 • в кукувиче гнездо
 • Мнения: 1 817
Всеки поема отговорност за собствените си постъпки. Или поне трябва да поема такава. Родено е едно дете, даден е живот. Никой не знае утре какво го чака, дали ще може да отгледа детето си, дори да е на 20. Стават страшни неща. Да се молим само да сме живи и здрави.
Като започнете да се превземате - да, няма гаранции, дай тогава изобщо да не раждаме, защото НА НЯКОГО може да се случи нещо.
Аз лично разчитам на опита на човечеството много преди мен, а не се моля да сме живи и здрави (най-баналната и нищо незначеща фраза).
И в тази тема не говорим за отговорност, не се съмнявам, че жената от Русе е суперотговорна майка.
Говорим за отношение и как ще те възприемат, а моят пост е против разни грандомански изцепки.
Не бързам за внуци, но ще е голям майтап един ден да изляза със син и внуче - да видя тогава как ще ме възприемат.
Дори и в миналото, когато не са се ползвали контрацептиви, жени след 50 рядко са раждали.
Всъщност са раждали докато природата им е позволявала в миналото.
Аз имах точно това предвид - съмнява ме едни по-прости хора да са се пазили дори с прекъснат акт (знаем и колко надежден е той) и въпреки това - на 40 са раждали, но вече на 50 - природата си е казвала тежката дума.
[/quote]
Ма ти сериозно ли?

# 75
 • София
 • Мнения: 7 484
Кое от всичките - болдваното ли?

# 76
 • в кукувиче гнездо
 • Мнения: 1 817
хахах болдваното, болдванотооо

# 77
 • София
 • Мнения: 7 484
хахах болдваното, болдванотооо
Абсолютно. Чувам го под път и над път като мантра за какво ли не.

Според мен майката прекалено се концентрира върху реакцията на детето. Случва се, утре може да чуе и друго неприятно нещо, не може цял живот да го пази в златна клетка.

Ооо, сетих се как ММ разказваше за майката на свой близък приятел - как на гости я зяпали, защото била хубавица. Родила го на 17, значи е била 33-34 годишна, наистина естествено хубава жена (по соцвреме къде ти хиалурон и ботокс).
Друг колега на ММ, родом от Сандански, казваше че порасналите момчета ходели да зяпат майката на Райна, по-хубава от нея (ако не бъркам, била продавачка някъде). Малена в български вариант  Grinning

Последна редакция: пт, 17 мар 2017, 10:45 от Cuckoo

# 78
 • Мнения: 9 052


Да, убедена съм, че съм напълно нормална. И достатъчно възпитана и социално адаптивна, за да знам как да се държа на обществено място /вкл. форум/. Добре се справям и с контрола на емоциите, откакто минах пубертета.
При тебе как са тия неща?

 
Абре де да знам! Като не ти виждам грима и прелестите ... не мога да преценя що за човек си. Ма тъй де.  Сори.

 

И какво значи "да си локализира проблема"?
Ами за да си задава тези въпроси значи не е сигурна в себе си и вероятно в постъпката си. Не само външно. Приема ли се сама като майка или чака околните да я приемат и дали е действала напълно убедено ? 

# 79
 • в кукувиче гнездо
 • Мнения: 1 817


Да, убедена съм, че съм напълно нормална. И достатъчно възпитана и социално адаптивна, за да знам как да се държа на обществено място /вкл. форум/. Добре се справям и с контрола на емоциите, откакто минах пубертета.
При тебе как са тия неща?

 
Абре де да знам! Като не ти виждам грима и прелестите ... не мога да преценя що за човек си. Ма тъй де.  Сори.

 

И какво значи "да си локализира проблема"?
Ами за да си задава тези въпроси значи не е сигурна в себе си и вероятно в постъпката си. Не само външно. Приема ли се сама като майка или чака околните да я приемат и дали е действала напълно убедено ? 
Може би точно тук се крие целият проблем на жената. Дали се чувства, като майка, а оттам и отношението на околните. Може би е по-различно чувството, когато детето е осиновено. По принцип майчинството идва одва още с положителния тест за бременност. При мъжете бащинството се случва доста след раждането на детето. Може да трябва време да се осъзнаят нещата.

# 80
 • Мнения: 20 336
Не е толкова до неувереност, колкото до уязвимост, особено като се имат предвид балканските нрави в действие.

# 81
 • Мнения: 9 052
Ако от средата и е имало изказвания против постъпката и и коментари преди това ... какво би било на нейната възраст и подобни ... и тя е решила все пак да го направи , защото е искала и се е аргументирала за себе си не със собствените си желания, а с това , че изглежда по-млада и пр ... и изведнъж се оказва,  че си изглежда нормално и убеждението е трябвало да бъде не за да задоволи коментарите на околните, а за да задоволи собствените и потребности ... В смисъл до колко е важна за нея средата и и доколко е саможива. Не знам .Това само предположения. Ако някой успее да и помогне за вътрешна убеденост ... Хм

# 82
 • Пловдив
 • Мнения: 5 321
Офтопик.
Скрит текст:
Момичета, не се обиждайте, но наистина ли разчитате, че точно в салоните за красота ще ви кажат на колко изглеждате действително, не знам, малко несериозно ми се струва.  Rolling Eyes
И на мен последната козметичка, при която ходих, се скъса да хвали кожата ми колко била хубава. Е, наистина не уточни на каква възраст отговаря. Wink Всичко това - в промеждутъците, когато не хвалеше собствените си умения. Последните, в интерес на истината, бяха похвалени и от друга нейна клиентка, на която в това отношение вярвам. На свой ред хвалещата клиентка, когато я помолих да ми запише и на мен час, ми записа, като каза по телефона на козметичката, че след процедурите при нея тя изглежда толкова хубава и подмладена, че и колежките и са забелязали и са се заинтересували (а поне аз се заинтересувах от думите и, а не от видим резултат, без да твърдя, че такъв е нямало).

# 83
 • София
 • Мнения: 7 484
Веднъж една учителка на щерка ми срещнала баща ми и попитала: "Нали не бъркам, че сте дядото на..."
Изобщо не му беше хрумнало, че може да е имала предвид дали не е баща, чак ме погледна изумено, когато му обясних защо се смея.
Той вярно, че младее, но тогава е бил около 65 години. По-назад писах, че в ДГ на сина ми има момиченце, което тази година става на 7, а бащата трябва да е на 59, т.е. на 11 той ще е на 63

# 84
 • Пловдив
 • Мнения: 5 321
При мен, както писах, двама различни човека по различно време са смятали баща ми за дядо по време, когато аз съм била вероятно също около 10-годишна, а той - съответно 56-57. И дори не беше побелял, имаше сравнително малко бели косми. Wink 80-те години това. С майка ми не се сещам да е имало такива случки - на 38 ме е родила.

# 85
 • София
 • Мнения: 7 484
Различни времена...
Учителите виждат какви ли не случаи, а все пак говоря за у-ще в центъра, където е по-вероятно да срещнеш такива "млади" родители. Не се подигравам, аз самата съм от "младите" майки и се самоиронизирам пред хората

# 86
 • Мнения: X
Според мен сега се сблъсква с хората, които я възприемат като продължение на детето, а не като индивид, и за непознатите никога няма да бъде на пръв поглед "майка". Трябва да го приеме, има достатъчно житейски опит на тази възраст, за да е наясно,че няма да се промени това, и да реагира спокойно, без да се засяга, давайки пример на детето, че подобни коментари не означават нито че е стара, нито че е грозна, нито че е неподдържана, а просто, че не е на възрастта на мнозинството майки. Една рядко срещана прическа или дреха би също би предизвикала любопитство и коментари, понякога добронамерени, понякога -не, естествено е.

Да се сдобиеш с дете на тази възраст е личен избор, и също като с нестандартната дреха трябва самочувствие, за да се възприемаш красива и щастлива с него.

В среда, където се движи без дете, едва ли някой ще я определи като баба - в зависимост от мястото ще е хубава жена, добър професионалист, или нещо подобно. За да се чувства добре в тялото си, първо трябва да се обича и да се приема и като възраст, и като външен вид - т.е. чисто психологически нагласата да си оправи. Корекции като отслабване, грим и подобни са усъвършенстване на красивото и не решават основния проблем на неуверените в себе си, типичен пример са пристрастените към естетични процедури, на които все нещо не им е достатъчно.

# 87
 • София
 • Мнения: 10 987
При мен, както писах, двама различни човека по различно време са смятали баща ми за дядо по време, когато аз съм била вероятно също около 10-годишна, а той - съответно 56-57. И дори не беше побелял, имаше сравнително малко бели косми. Wink 80-те години това. С майка ми не се сещам да е имало такива случки - на 38 ме е родила.

В онези години са се женили на по 19-20 г и са имали деца почти веднага. Имало е ергенски данък, който са плащали тогава. Такива са вили времената, повечето хора до 25-30 г. имат по 2 деца, на 45-50 г. са баби/дядовци. Но сега е различно, жените раждат все по-късно, дори и след 40 г. се смята за нормално. А мъжете пък могат да станат бащи независимо от възрастта. В крайна сметка всеки си решава. Но такива изказвания като на някои дами по-напред в темата кой кога да има дете и едва ли не след 40 г. си стар за родител, са ми абсолютно тесногръди и селски! Всеки да си гледа себе си!

# 88
 • вече в Гурмазово
 • Мнения: 755
да не се засяга авторката, но такава е реалността-  47г. си е  по-скоро възраст за раждане на внуци, аз се сещам  за доста познати, станали баби между 44г. и  49г., навремето масово се е раждало на 20г. и  към 45г. вече се появяват внуците, но нямам нито една позната станала майка след 44г.

аз пък имам 5 познати, станали майки след 44 и нито една позната, която да е станала баба на 44. ами сега? Stuck Out Tongue не съди по собствения си ограничен опит.

възрастта за първо раждане на дете се вдига постоянно, а приемете го. освен това, както преди, така и сега, много жени раждат по 2-3 деца и последното обикновено е точно в края на фертилната възраст.

при всички случаи, невъзпитано е да правиш квалификации за роднинска връзка и отношения, като не си наясно. също така просташко и обидно може да е да кажеш на жената с дете, че е "майка му", а тя да се окаже бездетната му бавачка, примерно. пак ще я заболи.И аз щях да напиша, че последните 1-2 години 10-12 мои съученички и приятелки родиха, а някои в момента са в очакване,за протокола на 41 съм с бебе на 1 година. Не толкова далеч от възрастта на авторката. Лично за мен смятам, че е неразумно след 50 тепърва да осиновиш бебе или да родиш. Но пак всеки си има право на избор, аз не живея живота на другите, всеки си преценява. Peace

# 89
 • Мнения: 9 052
...Лично за мен смятам, че е неразумно след 50 тепърва да осиновиш бебе или да родиш. Но пак всеки си има право на избор, аз не живея живота на другите, всеки си преценява. Peace
Аз мисля , 4е тук не питате децата, които биха се радвали на дом и семейство и оби4 ... без зна4ение общественото мнение за възрастови граници и пр. простотии. Има деца отгледани от баби и дядовци, които сигурно не биха били щастливи да ги закарат в някой дом ...

# 90
 • в кукувиче гнездо
 • Мнения: 1 817
В крайна сметка авторката да пусне една снимка тука, да кажем майка ли е баба ли е, и да се приключва темата. Няма нужда от толкова комплекси.

# 91
 • Мнения: 17
Леко смехотворно ми е да определя близо 50 годишна жена с 2 годишно дете като "майче", в общия случай подценявам или собствения си, или нейния интелект, защото е точно баба или госпожа. От мъж подобен комплимент има някакъв смисъл да се очаква, но пак е пресилен. На повечето места, където се събират деца на тази възраст, придружителите им не общуват формално, и думички като "дама" са рядкост, "госпожа" е по-вероятно да се чуе, но и това обръщение не Ви допада.

Вие обръщате ли се към останалите на площадките с "детето, което придружавате", за да отговори с "детето/внучето ми" и да сте напълно сигурни в каква връзка са? Човек, чувствителен на тази тема пак би се засегнал, че не съм определила автоматично детето като "дъщеря Ви". Или изобщо с никого да не се започва разговор на площадките, освен с млади жени?

Дрехи, прическа, поддържане, ген не оказват чак толково голямо влияние за това в каква възраст преценяват че сте околните. "Запазена", "поддържана" и "младееща" са обективни определения, "трийсет и няколко годишна" не е. Колко от връстниците Ви, които срещате покрай детето с деца на неговата възраст са нещо различно от баби?

Груб, заядлив и определено провокативен коментар. Чукча не читатель, чукча писатель.  Във втория си пост малко над Вашия коментар аз обясних, че нямам нищо против да бъда наричана госпожа, най-малкото, защото не съм девствена и защото съм омъжена, но в други ситуации, а не в онази, която съм дала за пример. Защото младите жени, дошли да вземат храната на децата си, също, съгласно нашия закон, са госпожи. Едно съфорумка коментира, а и на ми мен се случи веднъж, че в такъв случай, е нормално да бъда попитана каква се падам на детето. Аз ежедневно ходех за храната. Поздравявах, заговаряхме се с тази жена. Това няма да ме засегне, когато е направено с нужния такт. Изобщо не съм споменавала, че искам да бъда наричана "дама". Това пък откъде Ви хрумна?
Точно хора с Вашето мислене провокират у мен това раздразнение и огорчение, заради които пуснах темата. "Настъпвайки ме по болното място" със злъчния си коментар, Вие по-значима ли се почувствахте в собствените си очи? По-умна? По-млада? Вярно, пускайки тема в обществен форум, трябва да съм готова за всякакви коментари. Но във Вашия ми се струва, че искате умишлено да покажете някакво свое превъзходство над мен.
Може да е парадокс, но бабите в нашия квартал са на видима възраст над 60 г. И да, досега срещнах само две жени, вероятно около моята възраст, които гледат внуци.

# 92
 • Мнения: 17
Опитвай се да игнорираш такива коментари. Всъщност, хапливи подмятания чува почти всяка майка на малко дете. Дали за възраст или за нещо по детето - например защо е с биберон, защо не е, защо си смуче пръста, защо е с количка, защо е тънко облечено, защо е дебело облечено, защо.... Около мен пък има много майки на малки деца, които са около 40 годишни. Имам приятелка, която роди първото си дете на малко под 40. Има три деца, две от които родени след 40. Да, има майки на 2 годишни, които са на около 20, но има и на около 40. Предполагам такива коментари правят хора от по-старото поколение, когато действително е било обичайното бабите да са на около 40 и нагоре, но сега вече не е така. Наистина не си струва да обръщаш внимание на такива думи. Радвай се на малкото ти слънчице и да не ти пука. За него ти винаги ще си най-прекрасната мама. А баба ще станеш, когато то те дари с внуци. До тогава има време.  Hug
Благодаря за подкрепата  bouquet

# 93
 • Мнения: 17
Да, случвало ми се е. Аз съм на 41, детето /също осиновено/ е на 3. Отначало се сконфузвах леко, обяснявах, че не съм бабата, а майката, в последствие обаче вече дори не ги отразявам. Няма граници на нетактичността и глупавите изявления на хората и няма смисъл да им обръщам внимание. Ако майката е много млада - деца, деца гледали, ако е по-възрастна е баба  ooooh!  В повечето случаи такива коментари правят хора, които дори не се стараят да се замислят и устата им изпреварва мозъка. Радвай се на детето си и не се измъчвай!  Hug  
Аз в началото обяснявах, но от година "пускам покрай ушите си" тези реплики. Но дълбоко в мен ми е много болно.
Това е народопсихология, за съжаление. На 40+ и да си майка......недопустимо...

# 94
 • Мнения: 17
не се сърди на хората, принципно може и баба да е жена на 47 години, но може и майка да е. Чичо ми стана дядо на 42-43 някъде.

Съгласна съм. Обаче защо не им минава наум, че бих могла да бъда и майка?

# 95
 • София
 • Мнения: 7 484
Все повече ще се срещат такива майки и мисленето ще се промени, но не става от днес за утре.
И аз на прима виста може да объркам някого, но ще се извиня и толкова, няма да се самоубия.
Народопсихологията си има причина и това въобще не е, че сме тъпи и ограничени.

Защо не приемеш с хумор положението? Не се фиксирай върху преживяванията на детето, осиновено или не - ще чува и други неприятни неща, няма как да ги спреш.
Ето ти съвсем пресен пример от моята среда: Зълва ми се оплаква, че се отнасяли подигравателно с детето й. Ами на 10 години да тежиш над 50... а доскоро му се радваха колко е едър и ящен.
Следващия път кажи: "По-добре стара майка, отколкото млада баба" - ще ги затапиш на минутата.

# 96
 • Варна
 • Мнения: 6 915
Ами да ти кажа може да си младолика, но да си с неподходяща прическа /например на русоляви кичури, прекалено къса/, очила които те състаряват, дрехи, които те състаряват, обувки които може да са невероятно удобни, но не подхождат на млада жена и т.н.

Един ден ще се примириш, но така или иначе на 57 ще си майка на все още малко дете, за което ще е важно да изглеждаш добре. Опитай да промениш външността си по начин, по който ще се чувстваш добре. Започни с косата, очилата, ако е приемливо за теб посети естетичен дерматолог /и о ужас много от нас имат това онова, което подобряват там  Crazy/ Помисли как се гримираш, потърси странично мнение за облеклото си /доста пълнички жени дори на 30 се обличат като лелки. И всичките смятат, че се обличат с пъстри и весели цветове, но хич не е така/, носи елегантни обувки и не много големи чанти.
Попитай непознати какво биха ти предложили да промениш - например фризьорка, дерматолог, дории по-честни приятелки.

Не се предавай без бой момиче!
Вчера доста се чудех дали да го напиша и се отказах,
но ти много добре си облякла в думи, всичко за което аз си мислех.
Мисля, точно като теб.

Смятам, че има нещо в стила на обличане, в прическата, в обувките,
което трябва да се промени, ако авторката иска
и ако не успее да пренебрегва всеки път хорското мнение
като каква изглежда на детето си.

# 97
 • вече в Гурмазово
 • Мнения: 755
...Лично за мен смятам, че е неразумно след 50 тепърва да осиновиш бебе или да родиш. Но пак всеки си има право на избор, аз не живея живота на другите, всеки си преценява. Peace
Аз мисля , че тук не питате децата, които биха се радвали на дом и семейство и оби4 ... без зна4ение общественото мнение за възрастови граници и пр. простотии. Има деца отгледани от баби и дядовци, които сигурно не биха били щастливи да ги закарат в някой дом ...


Много ясно се изразих, че това е моето лично мнение и никого не съдя. Просто ако животът ми беше тръгнал в посока на тази възраст да нямам деца, най-вероятно щях да се насоча към малко по-голямо дете. И не, не мисля нищо лошо и не порицавам хората взели решение след 50 да имат бебе Peace А още по-малко ми минава през ума да коментирам по-възрастни близки, които отглеждат малко дете. Четете внимателно, моля!

# 98
 • Мнения: 17
Баба е въпрос не на години, а на излъчване и на състояние на духа. Много от нещата, които си изброила, сами по себе си биха могли както да те подмладят, така и да те състарят.
Например добре, носиш очила, но какви? И най-вече, очилата не са причина да не се гримираш за свежест.
Паталони...да кажем добре. Но какви панталони? И т.н., и т.н.

Аз също бих ти казала, да не обръщаш внимание, но на мен лично не би ми било възможно да не обръщам внимание на такова нещо. Затова и по-скоро бих ти казала да си създадеш навици, които биха те накарали да се чустваш млада и женствена. На козметик ходиш ли? Защо не смениш панталоните с поли (даже с най-добре с рокли)? Особено ако си по-закръглена, това би било удачен ход. Не знам какви са ти очилата, но има доста симпатични и секси рамки. Как се грижиш за косата си? Над 40 косата изисква специфични грижи. Не допускай бели корени, избери цвят, който да ти придава свежест и подходяща прическа....Не мисля, че една жена може да изглежда значително по-млада, но определено може да изглежда добре за годините си.
Приемам всякакви съвети  Wink.
Нося черни дънки през студените сезони. Поли, рокли не ми отиват. Правят ме по-възрастна и едра.
Откакто сложих очила (преди това дълги години носих контактни лещи), следя модните тенденции на рамките и винаги съм се съобразявала с тях. Приемам очилата като допълнител аксесоар, който ме прави по-чаровна, а не като бреме. Макар, образът през лещите да е много по-добър Wink. Обаче, винаги ми се е струвало, че очилата ми придават по-строг вид. Грижа се за кожата на лицето си, доколкото ми позволяват финансовите възможности в момента. Ходя на козметик.

# 99
 • Мнения: 17
да не се засяга авторката, но такава е реалността-  47г. си е  по-скоро възраст за раждане на внуци, аз се сещам  за доста познати, станали баби между 44г. и  49г., навремето масово се е раждало на 20г. и  към 45г. вече се появяват внуците, но нямам нито една позната станала майка след 44г.

Посети поне веднъж от чисто любопитство клиника за асистирана репродукция. Ще се изненадаш колко жени около и над 40 чакат, за да станат майки.

# 100
 • Мнения: 17
Момичета, не се обиждайте, но наистина ли разчитате, че точно в салоните за красота ще ви кажат на колко изглеждате действително, не знам, малко несериозно ми се струва.  Rolling Eyes

По темата - майка ми роди за 3 път на 37 г, бащата на брат ми беше на 48 г тогава, сега тя е на 46 г (вече  е и баба  Mr. Green) , той на 56 г. Ама, както много момичета казаха - ген. Човекът няма един бял косъм и без да прави кой знае какво наистина си младее, никой не може да му даде и 50 г, майка ми смятам, че си изглежда г.д на колкото е, но не е споменавала някой да я е казал, че е баба на брат ми.

Разбирам авторката, не е приятно, но наистина не трябва да обръщате внимание. Аз също гледам да не коментирам, ако не съм сигурна.  Rolling Eyes

Не се обиждам от коментара. Добре, къде, ако не там, ще чуя мнение? Аз посещавам салон, чиято собственичка е и козметик. Оказа се от мен по-млада с 4 години. Това е професията й вече почти 20 години. През ръцете й са "минали" много кожи и лица и затова приемам, че е компетентна. В разказания от мен случай, имаше нова козметичка, като втори човек. Спомена, че от 5 години е такава. Аз не съм искала изрично мнение на колко години изглеждам. Помолих я да ми препоръча подходящи козметични средства за моята кожа. Нито съм и казвала годините си, нито съм си "просила" комплимент.  Wink

# 101
 • Мнения: 17
всичко зависи от гледната точка, ако авторката на тази възраст-47г. имаше внуче нямаше да се засяга толкова, ако й кажат баба, защото това е истината, но сега това я притеснява, защото иска да се изживява като млада майка, за съжаление ЕГН-то си е цифра и не се променя според нашите желания, тя и онази откачалка от Русе стана майка на 62г., но това не я прави млада жена
Аз не искам да се изживям като млада майка. Аз съм МАЙКАТА.

# 102
 • София
 • Мнения: 7 484
Посети поне веднъж от чисто любопитство клиника за асистирана репродукция. Ще се изненадаш колко жени около и над 40 чакат, за да станат майки.
Вече - да, но ние сме изградили първосигналната си система да преценяваме в друго време.
В клиника по АР е нормално да видиш жени около и над 40, но далеч не всички майки са такива.
Твоето твърдение е все едно да кажеш - българите са болна нация, защото в поликлиниката видях купища болни.
И не за всекиго клиниките по АР са нещо познато и близко - за мен и доста хора около мен са нещо чуждо, което не ме засяга пряко. Все още в България повечето деца се раждат без асистиране.

Последна редакция: пт, 17 мар 2017, 13:55 от Cuckoo

# 103
 • Мнения: 17
Ами да ти кажа може да си младолика, но да си с неподходяща прическа /например на русоляви кичури, прекалено къса/, очила които те състаряват, дрехи, които те състаряват, обувки които може да са невероятно удобни, но не подхождат на млада жена и т.н.

Един ден ще се примириш, но така или иначе на 57 ще си майка на все още малко дете, за което ще е важно да изглеждаш добре. Опитай да промениш външността си по начин, по който ще се чувстваш добре. Започни с косата, очилата, ако е приемливо за теб посети естетичен дерматолог /и о ужас много от нас имат това онова, което подобряват там  Crazy/ Помисли как се гримираш, потърси странично мнение за облеклото си /доста пълнички жени дори на 30 се обличат като лелки. И всичките смятат, че се обличат с пъстри и весели цветове, но хич не е така/, носи елегантни обувки и не много големи чанти.
Попитай непознати какво биха ти предложили да промениш - например фризьорка, дерматолог, дории по-честни приятелки.

Не се предавай без бой момиче!
Каквото и да кажем, жълтият, оранжевият, червеният, зеленият, лилавият цветове са ярки цветове  Wink. Не ходя като папагал, но тези цветове присъстват в гардероба ми. Тази зима бях с ярко червено яке, приятно вталено, което определено ми стоеше добре и аз се харесвах. Слагам си шалчета. Преди много носех бижута - най-вече сребро, но и масова бижутерия, особено лятото, пъстра и създаваща настроение, съчетана с дрехите, но детето много обича да ми дърпа обеците, гривните, колиетата, герданчетата и затова сега слагам съвсем семпли украшения, които да не предизвикват такъв интерес у него. Да поотрасне още малко и отново ще се върна към бижутата си, които обожавам. Wink

# 104
 • Мнения: 5 234
Възрастта си личи по различни фактори и комбинацията между тях.
Orange-2, намери си приятелка, на чието мнение се доверяваш, отидете в магазин и пробвай дрехи, съвсем различни от това, което обикновено носиш. Направето го няколко пъти. Не купувай спонтанно, но се опитай да разчупиш собствените си стереотипи. В магазините за масова бижутерия се предлагат перуки - разиграй различни цветове и дължини.
Не вярвам в универсалните формули като дълга коса или черна коса до Х години, тесни дрехи - само до У номер... За обувките може би е вярно.
Много зависи и какво е естеството на работата ти. Ако там се изисква да си по-строга и напрегната и е било така с години, то се е отразило и на чертите.

# 105
 • Мнения: 17


Да, убедена съм, че съм напълно нормална. И достатъчно възпитана и социално адаптивна, за да знам как да се държа на обществено място /вкл. форум/. Добре се справям и с контрола на емоциите, откакто минах пубертета.
При тебе как са тия неща?

 
Абре де да знам! Като не ти виждам грима и прелестите ... не мога да преценя що за човек си. Ма тъй де.  Сори.

 

И какво значи "да си локализира проблема"?
Ами за да си задава тези въпроси значи не е сигурна в себе си и вероятно в постъпката си. Не само външно. Приема ли се сама като майка или чака околните да я приемат и дали е действала напълно убедено ? 
Може би точно тук се крие целият проблем на жената. Дали се чувства, като майка, а оттам и отношението на околните. Може би е по-различно чувството, когато детето е осиновено. По принцип майчинството идва одва още с положителния тест за бременност. При мъжете бащинството се случва доста след раждането на детето. Може да трябва време да се осъзнаят нещата.
Да, чувствам се майка на това дете от първия ден, в който го видяхме в Дома. Първоначалното решение за осиновяване на дете, за да стана майка, аз взех много бързо. На съпруга ми му трябваше повече време, но и той е напълно осъзнат баща. Никой в нашето обкръжение не ни е критикувал, че ще осиновяваме. Напротив, изразяваха положителни емоции, поне през нас. Не съм имала външен натиск да правя или не правя нещо, свързано с осиновяването. Това е решение само мое и на съпруга ми. Моите родители бяха много щастливи. Когато, след дълго чакане, най-накрая докарахме детето вкъщи, почерпихме близките съседи; обадих се на първи братовчеди и ги информирах, че си имаме детенце. Само два месеца след идването у дома, детето ме нарече "мамо", а не можеше да говори. Това беше първата думичка. Плаках от щастие.

# 106
 • Мнения: 17
Не е толкова до неувереност, колкото до уязвимост, особено като се имат предвид балканските нрави в действие.
Право "в десетката"  newsm10 newsm10! Благодаря!

# 107
 • Мнения: 460
Бих те посъветвала  като цяло да не приемаш думите на хората присърце, това само може да ти повлияе зле. Както искат да те наричат, нали ти си знаеш, че си майката на детето ти. Иначе ако се подмладиш, може и да се почувстваш по-добре.. даже е почти сигурно. Наистина може да промениш гардероба си, прическата и да проучиш за различни процедури за подмладяване. Понякога дори малките детайли ни променят много. А ако комбинираш няколко промени във външния си вид, нищо чудно да почнат да те наричат "каката" . Все пак нали си гледала пълна промяна нали.  Laughing

# 108
 • Мнения: 7 329
Не се хващай само за цветовете.
Не прави блокаж на всяко предложение, защото се чувстваш нападната, не всеки това е целил, като е писал в темата ти. Опитай да видиш какво виждат в теб хората отстрани.

Тази тема вече стана грозна и няма да ти е от полза, но има доста форуми /дори и тук има такива теми/ където може да покажеш временно своя снимка и да чуеш мнения какво би могла да промениш. На 47 е рано да виждат в теб баба и явно има нужа от някаква промяна.

Не си мисли, че само ти имаш подобни негативни емоции. Аз родих на 30 и пак много хора ме накараха да се чувствам стара. Сякаш мой дълг е да родя на 18 с писано в картона "закъсяла първескиня"  Mr. Green. Напълнях с 32 килограма след раждането. Детето ми бе на 2-3 когото дете в пясъчника се скара с него и му каза, че майка му е грозна. Да ме обиди някой възрастен не бих се засегнала толкова, колкото от начина по който ме погледна моето дете и ме попита защо онова дете ме нарича грозна.  Ами доста усилия положих да е гордо детето ми с мен. Не съм свалила всички килограми, не съм винаги навита кифла  Flutter, хич и не се давам за пример, но искам да ти кажа че те разбирам.

Опитай да промениш нещата, преди да приемеш, най-важното е да сме живи и здрави  Hug

# 109
 • Мнения: X

Груб, заядлив и определено провокативен коментар. Чукча не читатель, чукча писатель.  Във втория си пост малко над Вашия коментар аз обясних, че нямам нищо против да бъда наричана госпожа, най-малкото, защото не съм девствена и защото съм омъжена, но в други ситуации, а не в онази, която съм дала за пример. Защото младите жени, дошли да вземат храната на децата си, също, съгласно нашия закон, са госпожи. Едно съфорумка коментира, а и на ми мен се случи веднъж, че в такъв случай, е нормално да бъда попитана каква се падам на детето. Аз ежедневно ходех за храната. Поздравявах, заговаряхме се с тази жена. Това няма да ме засегне, когато е направено с нужния такт. Изобщо не съм споменавала, че искам да бъда наричана "дама". Това пък откъде Ви хрумна?
Точно хора с Вашето мислене провокират у мен това раздразнение и огорчение, заради които пуснах темата. "Настъпвайки ме по болното място" със злъчния си коментар, Вие по-значима ли се почувствахте в собствените си очи? По-умна? По-млада? Вярно, пускайки тема в обществен форум, трябва да съм готова за всякакви коментари. Но във Вашия ми се струва, че искате умишлено да покажете някакво свое превъзходство над мен.
Може да е парадокс, но бабите в нашия квартал са на видима възраст над 60 г. И да, досега срещнах само две жени, вероятно около моята възраст, които гледат внуци.Нито се чувствам по-умна, нито по-млада от Вас. Не обичам да правя и да ми правят захаросани и явно преувеличени комплименти, наистина звучат по-скоро като шега или подигравка. Оправете си самочувствието и се радвайте на детето вместо да се разстройвате от глупости. Не, хората няма да Ви определят като "майче", защото 2% майки като вас са изключение, а не правило. И това няма нищо общо с начина, по който изглеждате. Нито Ви прави по-малко или повече майка. Вместо да търсите причина във външния си вид или "злобата" на околните, се стегнете, оправете си мисленето - щом изглеждате млада за възрастта си и се справяте с малко дете, имате предостатъчно причини да сте с високо самочувствие и да се радвате на живота, вместо да броите килограми!

Точно мен да определите като груба и заядлива, отдавам по-скоро на това, че сте чувствителна на тази тема. Опитах се директно да Ви обясня, че в неформална обстановка като детска площадка в България, няма как да чуете "дама" и едва ли ще чуете "госпожа", а доста често ще Ви определят като "баба на детето" ако не Ви познават, бавачките тук също са предимно жени около и над 50-те, които в тази среда се определят като "баби". Такт в групи преуморени и изнервени родители и обслужващ малки деца персонал е не правило, а по-скоро феномен. Почти всички потребителки също споделят, че са срещали единици родители на Вашата възраст не просто в последните години, а през целия си съзнателен живот. По тази причина непознати хора, които Ви срещат покрай детето (защото едва ли ще инициират разговор, свързан с интелекта или работата Ви, а ще е реплика, свързана с детето), е логично да са Ви приели за нещо различно от негова майка.

# 110
 • Мнения: 17
Посети поне веднъж от чисто любопитство клиника за асистирана репродукция. Ще се изненадаш колко жени около и над 40 чакат, за да станат майки.
Вече - да, но ние сме изградили първосигналната си система да преценяваме в друго време.
В клиника по АРТ е нормално да видиш жени около и над 40, но далеч не всички майки са такива.
Твоето твърдение е все едно да кажеш - българите са болна нация, защото в поликлиниката видях купища болни.
И не за всекиго клиниките по АР са нещо познато и близко - за мен и доста хора около мен са нещо чуждо, което не ме засяга пряко. Все още в България повечето деца се раждат без асистиране.
Аз никъде не твърдя, че в тези клиники има само и единствено жени около и над 40. Има и 25 годишни, и 30 годишни. Да, зная, че в България повечето деца се раждат без асистиране. В предишния ми коментар нямаше нито ирония, нито заяждане.

# 111
 • София
 • Мнения: 10 987
Детето ще порасне обичано от вас! След 10-15 години ще останат само хубавите емоции. Няма да ви дреме дали някой някога ви е казал баба и дядо или пък нещо друго. Гледайте си детето, радвайте му се и нека всички сме живи и здрави да си отгледаме децата.  Heart Eyes Млади, стари, слаби или дебели, все тази е! Времето тече толкова бързо, не си струва да тровим нерви за такива маловажни неща.... Peace

# 112
 • Мнения: 17
Не се хващай само за цветовете.
Не прави блокаж на всяко предложение, защото се чувстваш нападната, не всеки това е целил, като е писал в темата ти. Опитай да видиш какво виждат в теб хората отстрани.

Тази тема вече стана грозна и няма да ти е от полза, но има доста форуми /дори и тук има такива теми/ където може да покажеш временно своя снимка и да чуеш мнения какво би могла да промениш. На 47 е рано да виждат в теб баба и явно има нужа от някаква промяна.

Не си мисли, че само ти имаш подобни негативни емоции. Аз родих на 30 и пак много хора ме накараха да се чувствам стара. Сякаш мой дълг е да родя на 18 с писано в картона "закъсяла първескиня"  Mr. Green. Напълнях с 32 килограма след раждането. Детето ми бе на 2-3 когото дете в пясъчника се скара с него и му каза, че майка му е грозна. Да ме обиди някой възрастен не бих се засегнала толкова, колкото от начина по който ме погледна моето дете и ме попита защо онова дете ме нарича грозна.  Ами доста усилия положих да е гордо детето ми с мен. Не съм свалила всички килограми, не съм винаги навита кифла  Flutter, хич и не се давам за пример, но искам да ти кажа че те разбирам.

Опитай да промениш нещата, преди да приемеш, най-важното е да сме живи и здрави  Hug
Аз не се чувствам нападната. Да, има няколко заядливи коментара, но останалите са добронамерени, за което искрено благодаря на всички съфорумки  bouquet
Позволих си да направя коментари под някои постове, за да внеса уточнения и да обясня.
Опитвам се да променя онези неща, които мисля, че мога. Вероятно звучи така, сякаш се оправдавам за постъпките си. Не, не това е била целта ми.

Препрочетох всички постове по 3 пъти. Във всеки един от тях се опитвам да намеря полезното, което да ми помогне да преодолея проблема, който имам.
Чета съвети да не обръщам внимание на тези хора, които, вероятно, изобщо не са искали да ме засегнат. Да, не са искали, но са ме засегнали. Аз живея в това общество и съм продукт на това общество. Не знам дали самочувствието ми е ниско, или наистина боли от думите.

Животът продължава и трябва да намеря начин за справяне.

# 113
 • София
 • Мнения: 12 942

Следващия път кажи: "По-добре стара майка, отколкото млада баба" - ще ги затапиш на минутата.

Тук не мога да се съглася. Не говоря за случаите, в които момичетата раждат на по 15 г, но като цяло не виждам нищо лошо да си млада баба - майка ми стана баба на 45 г, аз родих на 24 г.

Относно салоните:

Скрит текст:
Аз лично наистина не бих разчитала на това какво ми казват във фризьорския салон, обикновено винаги се мазнят, правят комплименти и т.н. Последният път фризьорката не спря да ми хвали косата - ми не е хубава  Mr. Green - бързо се изтощава, нацъфтява и т.н. Никога не бих приела нещо в козметичен салон относно външния си вид за чиста монета.  Simple Smile Гледам да съм обективна към себе си  Simple Smile

# 114
 • Мнения: X
Orange-2, лично аз бях по-директна, и особено в единия коментар по-рязка, защото наскоро бях в подобно на твоето положение. Съчувствието помага, но по-добре се почувствах, когато ме свалиха на земята и успях да приема, че околните не са масово зли. Просто някои неща, с които не са се сблъсквали  не могат любезно и възпитано да игнорират, а някои и да предположат първоначално, че са възможни. Естествено е, не са възпитавани на етикет и политически коректна изкуствена усмивка, а и дори да бяха, не се очаква винаги и навсякъде да реагират, съобразявайки всичко. Не мисля, че без да приемеш това, ще успееш да се почувстваш по-добре.

# 115
 • Мнения: 18
Мила Orange-2, аз също като теб съм осиновила мама далеч не в първа младост, закръглена и с очила  Simple Smile Не се оставяй това да ти влияе лошо на самочувствието, след като се поддържаш, доколкото можеш. Хората са различни и по външност, и по характер, не всеки ти желае доброто, както и не всеки ти желае злото. Просто си имай готов отговор за такива ситуации, бъди подготвена как да реагираш на хаплива реплика, за да не се чувстваш безпомощна и да се разстройваш излишно. Не си заслужава да си го слагаш на сърце, пази си силите за по-важните неща. Нито пък си длъжна да се променяш, за да угодиш на някого, освен на себе си.
Цени мнението и коментарите на хората, които са важни за теб. Ако ти се чувстваш силна и уверена, един злобен коментар пред детето ти няма да те събори. Винаги можеш с подходящи думи да му обясниш как стоят нещата в действителност, за да не се разстройва. Вярвам, че всичко опира до вътрешната ти настройка, върху която си в състояние да влияеш. За теб самата е много важно да се чувстваш добре и удобно в кожата си.
За детето си ти си най-добрата и прекрасна майка, без значение как изглеждаш и на колко си години - за него най-важното е, че го обичаш. Не го забравяй.

# 116
 • Мнения: 3 546
Аз съм единствено дете на възрастни родители. Когато ме е родила майка ми била на 39,6г, а баща ми току що бил навършил 48г. Един единствен път дойюде да ме вземе от детска градина и дежурното дете каза "дядо ти", а аз нямах дядовци. Стана ми гадно и реагирах. А баща ми каза " не обръщай внимание, ти нали знаеш, че не съм ти дядо". Пътувайки с влак, често пъти хора умишлено са казвали за майка ми "баба ти", много добре чувайки, че аз се обръщам към нея с " мамо" и "предполагайки, че може да е стара майка или маминка, като нали, някои деца така наричали бабите си". Аз осинових също по-късно, разликата с дъщеря ми е 38г, а със сина - 42. Бих могла да имам внуче на неговата възраст нали? Една възрастна жена ме попита веднъж майката ли съм или бабата, аз се мислят и й казах, че още ми е рано за баба. Учителките в детската градина се обръщат към всички с " Майче" и не е захаросани - Маки сме всички, независимо от възрастта. Повечето осиновители, които познавам също имат 40+ години разлика с децата си и само една е споделяла, че я наричат баба.
Не се гримирам, откакто станах майка, предпочитам дънки, не се влияя от модата, гледам да ми е удобно.
Ориндж, поздравления за куража да станеш майка. Твоето отношение и нагласи влияят на това как детето ще преживява подобни подмятания и коментари. Изгради си защитна стена, свят в който важните сте ти, съпругът и детето ви. Злобата и нетактичността ги е имало и ще ги има винаги. И възрастни родители е имало и ще има винаги. И те не са по-лоши родители от младите. Осиновяването, особено на по-голямо възраст е едно изключително осъзнато и отговорно родителство, нашите деца, може и да са заченати случайно, но ние не сме станали родители случайно, по погрешка, в резултат на една пиянска нощ или защото "така е редно". Ние сме обмислили и изстрадали решението си да станем родители и сме също толкова отдадени и добри родители като младите дори повече от тях понякога. Бъди щастлива!

# 117
 • Мнения: 20 336
Orange 2, нормално е, след всичко през което си преминала, за да станеш майка, да си уязвима. Затова придаваш значение на коментари за възрастта. Част от тези кометари са предназначени да те уязвят, но останалите съм сигурна, че не са такива. Аз съм на близка до твоята възраст, на 45 и си давам сметка, че на нашата възраст една жена вече може да е и майка на малко дете, и баба. Приятелката ми от училище роди за пръв път на 38, а друга съученичка на 42 стана баба. Та, ето ти пример, че и едното, и другото е нормално. Със сигурност не изглеждаме като бабички, но и никой не би казал, че сме под 40. В най-добрия случай, човек може да реши, че сме с 3-4-5 години по-млади от действителната ни възраст. Ми, съвсем нормално си е.  Не се впрягай. Дори от темата виждаш, че майките на малки деца на нашата възраст не са малко. Моето най-малко дете е на 11, та и аз се правя на младо майче, докато най-голямото (на 24) не реши да ме направи баба.  Laughing

# 118
 • В големите очи на малчо, а географски - София.
 • Мнения: 882
Забременях на 33, родих на 34 години. Майка ми, дете на възрастни родители ( били са на около 40 години), бързала да се омъжи и ме родила на 20 години, вероятно подсъзнателни компенсации. Никога не е била първа хубавица, и вероятно затова никои не ми е завиждал, че имам млада майка  Laughing
Мен и сестра ми ни е отгледала баба ми, и затова изобщо не си се представях да имам дете на 20 години, на 30 ми харесваше да пътуваме и да се забавляваме с ММ, искаше ми се дете, но не много. В крайна сметка ММ деликатно ми напомняше, че все пак минам 30, и е добре да действаме, за да не се окаже, че не се получва.
В крайна сметка получи се бързо и лесно.
За мен беше леко травмиращо, че в момента в които се появих с количката от "момичето" и "какичката" , станах "лелята" и "жената" , но моето са бели кахъри  Simple Smile
 Аз пък имах обратния случай, пазарувам дрешки за детето, пред мен дама на около 40 с количка с бебе, плаща на касата, бебо нервничи, аз го успокоявам "Мама ей сега идва" , тя пък подскочи "Аз съм бабата" и ми сочи едно около 20 годишно момиче с думите "Тя е майката, това е дъщеря ми, аз съм бабата"   Tired
 Ми добре, аз да се чувствам виновна ли?

# 119
 • София
 • Мнения: 7 484
Ми добре, аз да се чувствам виновна ли?
Не, разбира се.
Дъщеря ми веднъж излезе с мен и брат си в количка и, както се очакваше, една продавачка я попита: "Твое ли е?" Дотам беше, повече с мен и бебето не се появи никъде публично.  Grinning
Е, сега вече се случва да го взима от у-ще, но инцидентно.

# 120
 • Мнения: 775
     За мен е крайно селяндурско и невъзпитано да питам непозната жена, дали е майка или баба на детенце, с което е навън. Тъй като вече масово жените раждат късно, или имат второ дете на 40 годишна възраст, някога съм казвала на непознато детенце, например "Мама те вика." И детето ми отговаря: "Това не е мама, това е баба ми." Но по-добре да изразя  предположение, че е бабата и да ме поправят, отколкото  да засегна някоя не толкова млада майка.
    Аз родих на 29г.4м., а повечето ми съученички родиха на 20-22 години и имат първо внуче на 45 годишна възраст. Аз бях на 35 години, когато в един магазин за рокли една непозната продавачка ме попита: "Нещо конкретно ли търсите, за Вас или за дъщеря Ви?" А аз нямам дъщеря, имах малко момченце на детска градина в  него момент. Не съм суетна, не се гримирам, може би изглеждам възрастна, въпреки, че съм много слаба, но ето - и аз се засегнах тогава, че някаква непозната от раз реши, че имам тинейджърка.

Последна редакция: пт, 17 мар 2017, 15:59 от kristinia

# 121
 • София
 • Мнения: 10 987
Аз имам наборки, които родиха на 19 г. и като нищо някоя от тях вече да е баба. Аз съм с дете на 6 г. Всеки си взема решения в живота и живее с тях. Не съдя никого, който както му се е стекъл живота....Понякога обстоятелствата решават вместо нас.
И пак ще кажа - радвай се на детето си, защото това остава. Нека хорската злоба и/или нетактичност не помрачават щастието ти! Не разбрах колко  е голямо детето, но със сигурност ще ти каже, че си най-прекрасната и красива майка на света! Гаранция!!!! Peace Heart Eyes

# 122
 • Мнения: 20 336
Дъщеря ми веднъж излезе с мен и брат си в количка и, както се очакваше, една продавачка я попита: "Твое ли е?" Дотам беше, повече с мен и бебето не се появи никъде публично.  Grinning
hahaha При сина ми беше още по-драматично. Негова МИлост беше на 14-15, а сестра му- около годинка. Срещу солиден подкуп Мамин Златен се навива да изведе малката гад с количката навън, та аз да свърша нещо. Хубаво, но го срещнал един дядо, който го попитал:"Момче, ти имаш ли 18?" "Не, на 15 съм"- отговорил Муньо Мой и засукал девствен мустак. Дядото се облещил и изревал насреща му:"Как не ви е срам, бе?! Туй младото поколение!" и продължил да каканиже в тоя дух. Повече никакви подкупи не можаха да накарат младежа да изведе сестричето дълги години напред. Едва тази Коледа, 10 години по-късно, я заведе на ледена пързалка и другите деца я питали това баща ѝ ли е. Той на 14 трудно би станал баща, освен ако не е цигане. Ама на, децата гледат голям страшен субект и той им се струва на 100 години. Joy

# 123
 • София
 • Мнения: 12 942
Разликата между братята ми е 10 г , големият като ходеше да взема малкия от училище за 1 път децата казали на малкия ми брат, че има много хубав баща.  hahaha

# 124
 • Мнения: 11 710
Като чета някои мнения тук и се сещам за темите от сорта "Той ми изневерява, какво да правя?", където дават съвети на измамената да отслабне, да си купи нови дрехи, да си направи нова прическа, да облече дантелено бельо и жартиери/латексови прашки и да шашне милото с Кама сутра. Естествено, те са красиви и добри в леглото, затова на тях не им изневеряват, но са чували, че помага, пък и няма начин вината за изневярата да не е у жената, която се е запуснала. Така и не съм видяла някоя, на която изневеряват, да се е похвалила, че подобни крути мерки са спрели мъжът ѝ да ѝ изневерява.

И при теб така, както и да се облечеш, колкото и да отслабнеш, каквото и да направиш (предложиха ли ти да си боцнеш малко ботокс или хиалуронова киселина?), вината не е твоя, че да можеш да направиш нещо за мнението на тази особена порода хора, които считат, че си баба на 40+. Това са точно тези хора, на които ще им се виждаш старичка за майка дори да си на 30+ или пък изглеждаш на толкова, а се сещаш, че на 20 няма как да изглеждаш, което според тях е правилната възраст за размножаване. Най-много да постигнеш приказки от сорта "тая пък какво се прави на млада", ако тръгнеш прекалено младежки да се носиш. Не можеш да промениш хората, не можеш да угодиш на всички, можеш да промениш единствено своето отношение и да си поговориш с детето. Не възприемай "баба" като нещо с отрицателна конотация, обясни на детето, че в живота понякога се случва и на по-късна възраст да станат родители хората.

# 125
 • Мнения: 7 329
Като чета някои мнения тук и се сещам за темите от сорта "Той ми изневерява, какво да правя?", където дават съвети на измамената да отслабне, да си купи нови дрехи, да си направи нова прическа, да облече дантелено бельо и жартиери/латексови прашки и да шашне милото с Кама сутра. Естествено, те са красиви и добри в леглото, затова на тях не им изневеряват, но са чували, че помага, пък и няма начин вината за изневярата да не е у жената, която се е запуснала. Така и не съм видяла някоя, на която изневеряват, да се е похвалила, че подобни крути мерки са спрели мъжът ѝ да ѝ изневерява.


Странна аналогия правиш - няма нищо общо.
 Изневярата е комплекс от фактори, като се дават съвети за промяна на външния вид, тъй като визуалното привличане има голяма тежест за мъжете /Бог така е устроил пряката връзка межу пениса и ума им/.
Да те оприличат на "баба" е пряка оценка на външния вид, която подлежи на промяна. Къде е общото?

# 126
 • Мнения: 7 329
МИС баба Бразилия

И после който иска да ми говори, че то било до човешка злоба.
Поддръжка и грижа за външния вид му е майката.


# 127
 • Пловдив
 • Мнения: 5 321
Добре си е тя аналогията. Wink
Не казвам, че няма файда от подобряване на външния вид, но обикновено нито в единия, нито в другия случай това не решава проблема. В единия случай - с "бабата" - проблемът е в кавички, щото според мен никакъв кой знае какъв проблем не е (изневярата си е проблем наистина).

# 128
 • Варна
 • Мнения: 6 915
МИС баба Бразилия

И после който иска да ми говори, че то било до човешка злоба.
Поддръжка и грижа за външния вид му е майката.
Тази баби са пословични  Mr. Green

# 129
 • София
 • Мнения: 12 942
Аз бих се срамувала майка ми да се появи в този вид някъде, колкото и добре да изглежда.  Shocked

# 130