Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 22 март 2017, 13:06 ч.

Струва ли си да се преместим в Германия?

 • 20 074
 • 97
 •   1
Отговори
# 15
 • Германия
 • Мнения: 646
Като прочетох поста на Rada Ton и изпитах усещането, че живеем в паралелни вселени.  Crazy Повечето от нещата ми се струват описани в прекалено негативни краски. Единствено за учлищното образование не мога да кажа нищо, защото съм далеч от тази възраст, а и нямам деца все още.

В град съм, около който има 3 центъра за настаняване на бежанци. Тъй като около четвърт от населението се състои от студенти, не мога да кажа дали по-тъмнокожите хора, които забелязвам, са такива или бежанци. Факт е обаче, че тук съм се прибирала сама и в 1 през нощта без да се страхувам. Нещо, което не мога да кажа за София, въпреки че живеех в централната част. Факт е също така, че не съм била свидетел на заблудени автобуси, а клиентелата и служителите в изброените магазини си е шарена както винаги. А и дори да има назначени бежанци, нима това е лошо? По-добре ли би било да се шляят по улиците без работа?

Аз лично не съм усетила повишение на таксите в банката. Даже сега се преместих в такава, за която не плащам никакви такси нито за поддържане на сметка, нито за теглене от каквито и да било банкомати. Почти нулевите лихви по депозитите нямат нищо общо с бежанската вълна - те се определят от международни финансови институции и са такива горе-долу от кризата през 2008.

За цените на жилищата - доколкото знам Мюнхен е най-скъпият град в Германия. Така че и цените на наемите са съответни. Това е така от години.

Ако и това не ви спира, да ви кажа още, че в момента в училище пропагандата е по-голяма отколкото по комунистическо време у нас. Аз го помня онова време и мога да сравня. По всички предмети тече едно промиване на мозъците на децата в посока към утвърждаване на либерастките ценности - внушават им, че е нормално да ти се изсипе цяла Африка в държавата и ти трябва да пляскаш с ръце от възторг и да искаш още и още. Нормална е педерастията, нормално е учениците с ислямска вяра да обръщат кенефа иличбиблиотеката на молитвен дом и да се затварят там да се кланят. Нормално е да ти вземат парите от джоба и даже трябва с радост да ги дадеш, щото новите другарчета са преживели такъв стрес в техните страни! Пък и там културните особености са такива, трябва да се съобразяваме.
Честно казано това изказване ми говори повече за твоето мнение по теми като хомосексуализма, отколкото за това, което се преподава в училище. Някакси като взема предвид изказванията по другите теми в поста, ми е трудно да приема този откъс за чиста монета.
Както и този:

Свободата на мнение вече не важи, има много строги рестрикции и с едно дребно изказване можеш да си навлечеш за вечни времена регистрация в полицията като поддръжник на нацизма. Дотам са я докарали.
Германците са толкова наплашени, че не смеят да си изкажат свободно мнението, само се усмихват смутено и се чудят в каква клоака се е превърнала проспериращата им доскоро държава.

Не твърдя, че Германия е раят на земята. Нито, че тук трябва да ходим с шпайкове по улиците заради реките от мед и масло, които текат по тях. Но нека не се хвърляме и в другата крайност и да изкарваме дяволът по-черен, отколкото е.
Мисля, че и авторката, и другите, които се колебаят, са достатъчно интелигентни, за да преценят въз основа на реалните факти, дали смяната на държавата е за тях, или не.

# 16
 • DE
 • Мнения: 8 863
Аз също не живея в апокалипсиса, описан от Rada Ton, нито децата ми учат в училища, като тези в нейното описание, нито ме изнасилват по улиците и ограбват по моловете. Ама може и да съм се объркала.

# 17
 • София
 • Мнения: 39
чета комантарите и си мисля, че отговорът е може би някъде по средата, нито в Германия е толкова черно както беше описано от Rada Ton / но съм сигурна, че при по-сериозни затруднения, подплатени с доза носталгия/  всеки би описал ситуацията подобно на нея, но и не мисля, че в България също е чак толкова безнадеждно положението.
Ясно е, че всеки си гледа от неговата камбанария и преценя нещата които са важни за него. Факт е обаче, че Германия не е същата, каквато беше преди 10 години,  бих казала, че стандарта на живот на хората в София доста се доближава до стандарта на живот на средностатистическия немец. Сега ще ме нападнат някои, но като гледам каква е тарапана по моловете през уикендите и как се пазарува в големите вериги.....не бих казала, че сме чак толкова зле, колкото обичаме да ревем.

# 18
 • София
 • Мнения: 39
чета немска преса всеки ден и за пропагандата съм съгласна, има я и то в голямо количество. Иначе няма как да се сбъдне мантрата  Wir schaffen das!

# 19
 • Мнения: 7 234
Очакват се сериозни стълкновения в Германия в близките години. Някой предположения са за военни действия, гражданска война и прерастването и в международен конфликт. Надявам се, да е просто пушилка, но ... прекалено на много нива се говори и подготвя за това.

# 20
 • DE
 • Мнения: 3 019
Въобще не бих заминала на ваше място.
Особено заради голямото дете и училището, Сбъдваща го е обяснила.

# 21
 • София
 • Мнения: 39
Ние уж за по-доброто бъдеще на децата бихме стегнали куфарите, но имайки предвид училищното образование там и неговата структура, наистина за големия ни син, може да има повече вреда, отколкото полза. Децата ни са доста привързани към близките си тук, обичат си къщите и се радват сега, че времето се оправя и отиваме на вилата да открием сезона, как да ги лиша от това и как да ги убедя, че сега ще ходим да живеем далеч от приятелите им и от хората които обичат, и че това е за тяхно добро. Те не изпитват никаква нужда да ходят никъде, нищо не им липсва, те са щастливи....
Вярно е, че като сме с тях в Германия - всичко е забавления, водим ги къде ли не....и това им харесва, но се радват да се приберат в София в тяхната си къща.
По-скоро си мисля, че сме изпуснали влака, трябвало е това да го направим преди 3-4 години, не сега. Но не сме имали проблеми и затруднения тук и не сме мислили по въпроса, незнам сега защо дойдохме на тази тема, може и от възрастта да е /нашата имам предвид/, някаква криза на средната възраст, скука, нужда от някаква промяна..... Laughing
В Германия също няма да сме зле, ще живеем прилично, но ще сме n-тите на брой чужденци, знам какво е да те гледат с досада по разните служби, така беше преди 7-8 години, сега си представям, че ще е още по-зле и то по-зле като отношение към източноевропейците, виж ако бяхме нещастно сирийско семейство щяха да се изтрепват да ни услужват по администрацията и да помагат.

Политическата обстановка в Европа е доста напрегната и незнам в каква посока ще се променят нещата в близко бъдеще, като цяло не очаквам нищо добро, току виж се оказало, че за България периферното и положение ще се окаже предимство.

Последна редакция: пт, 24 мар 2017, 12:12 от m_jov

# 22
 • Мнения: 211
Децата ни са доста привързани към близките си тук, обичат си къщите и се радват сега, че времето се оправя и отиваме на вилата да открием сезона, как да ги лиша от това и как да ги убедя, че сега ще ходим да живеем далеч от приятелите им и от хората които обичат, и че това е за тяхно добро. Те не изпитват никаква нужда да ходят никъде, нищо не им липсва, те са щастливи...

Ами младите украинци бягат от Украйна, защото иначе ще ги мобилизират да ходят да умрат на фронта в Донбас.
Ако едно от децата ти е момче, като им прати оръжие султана на ония в Кърджали и тръгнат да искат да се отцепват и създават тяхна си държава, тогава ще си го посрещнеш момчето от фронта, ама в ковчег - геройски загинал за родината.
На моят син не съм му вадил български документи, точно за да не е български гражданин и да не могат военните в България да имат никакви права над него. Иначе, ако откажеш да отидеш да умреш на бойното поле, те броят за предател и те чакат дълги години затвор, ако ти стъпи кракът в България.
А пък то може и българите от Скопие да се сетят че е по-изгодно за тях да са част от родината им България и да се обърнат за помощ, при евентуална гражданска война там с албанските отцепници. Дядо ми едно време е бил част от освободителните войски точно в Скопие. Та нищо чудно и твоят син да го пратят да спасява българите там при една гражданска война и да го гръмне някой снайперист албанец.
Забравила ли си какви ожесточени боеве се водеха в бившата Югославия преди няколко години ? Тогава и на българска територия падаха ракети ( бомби).

# 23
 • София
 • Мнения: 39
много ти е развинтена фантазията satelit, ако не беше прекалил с приказките, просто бих се засмяла и пренебрегнала, както гледам доста се забавляват с твоите писания във форума, но това

"тогава ще си го посрещнеш момчето от фронта, ама в ковчег - геройски загинал за родината"


ми идва малко в повече и се надявам искрено да се радваш на детето си и да не мислиш такива неща за децата на другите хора.

Не съм се интересувала къде живееш и какво правиш, но по стила ти на говорене си оригинален и съвсем натурален балкански п.....к.  Сигурна съм, че където и да си успяваш да блеснеш.

Може спокойно да си спестиш коментарите в темата, която съм поставила.

# 24
 • Мнения: 211
... да не мислиш такива неща за децата на другите хора.

И да ги мислиш и да не ги мислиш, като ти дойде до главата, никой няма да те пита ти какво искаш. Идват с джипката сутрин рано и му връчват мобилизационна заповед на младежа и го взимат веднага. Ако избяга от фронта, става автоматично дезертьор и го съди военен съд и заминава за дълги години в пандиза балкански. А по царско време е имало и разстрел за същото нещо. За разлика от теб с твоя женски акъл на любяща майка, аз съм бил принуден в казарма да влизам, просто защото не съм имал късмет да съм момиче. В самото начало, строени мирно пред един офицер, ни беше обяснено че ни е забранено да правим опит за самоубийство и че такова деяние се наказва с няколко години затвор, след което се връщаш на стари години в казармата, да си я изкараш до край.
Ако синът ти е станал германец, Германия няма никога да го екстрадира в България за да ходи да мре на фронта. Помисли си пак, за доброто на детето ти. България е на опасно място, заобиколена от нестабилност. Все едно че живееш в подножието на активен вулкан си там.
А Германия е хубаво уредена държава, богата и няма никакви изгледи да стане по-бедна от балканските страни. Ама то ти като не си могла да вирееш там преди, сега само си търсиш оправдания да не спасиш децата си. Баба им ги била обичала, па дядо им щял да се разсърди, пък на съседските хлапета щяло да им е мъчно за твоите деца и дрън, дрън та пляс.
Кисело е гроздето, кисело ...

# 25
 • Варна
 • Мнения: 12 964
Сателит доста крайно се изказва, но хич не е изключено и дотам да я докараме някой ден, пази боже...

# 26
 • Мнения: 3 780
Сателит доста крайно се изказва, но хич не е изключено и дотам да я докараме някой ден, пази боже...
И аз това си помислих, четейки темата  Rolling Eyes

Преди 2-3 години не бих, но сега нещата са различни, дано не си бием главите в стените след още 2-3.

# 27
 • weiter, weiter, ... weiterstadt
 • Мнения: 11 175
аз съм бил принуден в казарма да влизам

радвай се, можеш ли за норматив да сглобиш АК-то? Wink
поне си се научил да стреляш и да оцеляваш с гадна манджа.
може да ти потрябва знанието, при вас също доста се стреля или се кара с висока скорост посока пешеходците.... поне ще се утешаваш с хубава бира и шоколад.

# 28
 • Мнения: 7 234
То не се знае дали детето, без българско гражданство, на Сателит дали няма да се наложи да нарами манерката и да се бие за държавата, чиито гражданин е. Америка цели дестабилизация на силните европейски страни и насочва верската война натам.

Всеки сблъсък с мисълта и начина на мислене на Сателит ме вдъхновява колко положително е било за България да се изнесат хора като него.

# 29
 • Varna
 • Мнения: 14 358
То не се знае дали детето, без българско гражданство, на Сателит дали няма да се наложи да нарами манерката и да се бие за държавата, чиито гражданин е. Америка цели дестабилизация на силните европейски страни и насочва верската война натам.

Всеки сблъсък с мисълта и начина на мислене на Сателит ме вдъхновява колко положително е било за България да се изнесат хора като него.
Подкрепям написаното с 2ръце.

Общи условия

Активация на акаунт