Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 22 март 2017, 13:06 ч.

Струва ли си да се преместим в Германия?

 • 18 649
 • 97
 •   1
Отговори
# 75
 • София
 • Мнения: 39
Много е лесно да се посочи някое изказване за расистко, но фактите са факти и посочването им не прави хората, които изговарят истината расисти, поне аз не се смятам за такава.  Дори и "изостанали" в очите на  германците, ние българите сме по-свободни да си кажем мнението на глас. Ако попиташ един германец какво мисли за новодошлите чужденци няма да получиш ясен отговор, защото ги е страх и пропагандата е голяма.  Итеграцията на бежанците е мисия невъзможна, най-голямо доказателство за това са резултатите на гласувалите турци в Германия на референдума, дори второ и трето поколение турци там, те нищо не са разбрали и прихванали от западната демокрация, щом гласуваха за ислямизацията на Турция.

На никой ли не му прави впечатление как се залита на расизъм? Някак си само защото сме бели и приличаме на хората в държавата където сме отишли, сме някак си по-ценни, по-умни, по "елитни"?

Само, не видях къде съм казала, че сме по-умни от другите, само защото сме бели?

 

# 76
 • Мнения: 116
Тук българите сме по-долу от бежанците, и да знаете - за нищо внимание няма да ви обърнат Simple Smile

# 77
 • Варна
 • Мнения: 7 737
Здравейте, един малко може би сложен въпрос...

Човек, който няма българско гражданство (засега е подал документи и чака), но има статут на постоянно пребиваващ в България, дали има право да замине на работа в Германия по легален път?

Става дума за човек, който е от държава, която не е членка на ЕС, човекът има български произход.

# 78
 • Мнения: 116
Не би трябвало да е проблем. Човека да отиде в посолството си да попита евентуално за нужни документи Simple Smile всеки има право на туристическа виза от 3 до 6м и след това за постоянна като започне работа, регистрира се и си плаща данъците. Просто е трудно с работата и квартирата, особено без език! (Освен с връзки)

# 79
 • София
 • Мнения: 39
Тук българите сме по-долу от бежанците, и да знаете - за нищо внимание няма да ви обърнат Simple Smile

абсолютно наясно съм с това и от тази гледна точка започвам да се съмнявам, че едва ли ще направим много добро на децата си с едно такова преместване

# 80
 • Мнения: 184
m_jov, ако имате желание, единствената пречка би била с езика на по-голямото дете.
С добри професии ще взимате доста повече от 3-4000 в голям град.

След два месеца предстой да се преместя в селце на 15 км от Мюнхен.
Проблема е ,че имаме куче,средно голямо-20 кг.Имаме разрешение  за кучето,че може да живее в квартирата която съпруга ми държи от две години.Притесненията ми са,че е малко своенравна ,понякога лае по хора и животни.Никой от близките ни там няма животно и нямам информация ,какво трябва да направим когато пристигнем с нея.Трябва ли да я регистрираме някъде,паспорт,ваксини и чип си има.Ясно ми е,че трябва да почиствам след нея.
Била съм няколко пъти до сега  там  на гости и съм се заглеждала по хората с кучета,имам чувството че са като зомбирани,въобще не обръщат никакво внимание на нищо и никой.Стахувам се,ако започне да лае по хора или животни докато я разхождам в парка някой може ли да ни направи проблем и да решат ,че е агресивна.Винаги ще е завързана на повод,няма да я пускам свободно.
Приемам всякакви съвети .


Задължително отделна застраховка на кучето за нанасяне на щети на 3ти лица.
И като пристигнете - училище за кучета, не знам колко е голямо и дали е възможно да се превъзпита, но кучетата ги пускат навсякъде по ресторанти и магазини, точно защото всички са зомбирани възпитани.
Имах колежка, спестила от треньор, със "своенравно" куче и не знам как не е имала по-сериозни проблеми, но редовно й крещяха по улиците да си възпита кучето, с право..

# 81
 • София
 • Мнения: 16 663
Дойдоха си нашите роднини от Г. И потвърдиха всичко за бежанците. Те живеят в едно село и там е малко по-спокойно.

# 82
 • Мнения: 5 489
Дойдоха си нашите роднини от Г. И потвърдиха всичко за бежанците. Те живеят в едно село и там е малко по-спокойно.

Потвърдиха това, което си говорим за изпълненията на бежанците, или потвърдиха, че германците ги е страх и не смеят да си кажат какво мислят за новите си съграждани?

# 83
 • Мнения: 116
Здравейте. Отдавна не се бях обаждала, но една силна мигрена ме държа дълго в леглото Simple Smile
По-скоро германците ги е страх- вечер след 19ч е много трудно да видиш някой навън. Пусто е, празно е. Аз живея в Bad Tölz,наскоро имах гости настанени в хотел и след разговор с персонала там(сърби, живеещи тук от 20години) това бяха и техните думи. Преди - оживено курортно градче, сгушено в Алпите, сега е умряла работа, всичко затваря между 20 и 22часа, а преди не е било така...
Германските работодатели пропищяват все повече от бежанските си работници, и отказват работа на всеки, различен от германец Simple Smile
В селцата е по-спокойно, защото са заселени с германци, и там няма място за бежанци, относ о местенето близо до Мюнхен.

За кучетата- искам дя споделя, че тук животните не бива и е забранено да бъдат пускани да тичат. Разбира се, това води до озлобяването им и причината да бягат далеч, ако бъдат изпуснати. Ако имате позволена порода, чипа и паспорта са ясни, НО най-добре си извадете номера на чипа, чрез който се следи (аз имах проблем с това от Германия). Курса, който се минава е за "стани", "легни","седни" и т.н. и няма нищо с обучение и сприхавост, и от тук се вади извадка дали животното е агресивно или не (?!?!?!). Хубаво е, тези неща да бъдат сложени на медальон на кучвто и на собственика отделно, както и медальоните за бяс! Това тук е засължително. Агресивните животни иат отличителен знак, предимно червени медальони, които са триъгълни и зелени за останалите (нито едно куче не съм виждала с какъвто и да е!) Разбира се аз имам питбул, който по документи се води мишелин (смеска, германците май дори не са виждали питбул на живо), който е израснал с 5деца и 2кучета и дори да види крадец, ще го обвие в лиги... таа, той е свикнал да играе с животните, които вижда, но всички кучета в парка го нападаха (нищо,че е дребен) и дори някои от тези кучета бяха без поводи в зона, забранена за това. И германците не чистят след тях (тук явно е зависимост от мястото)... Тук отглеждането на животно е по-скоро също и отново заради Хитлер -_- Ако минете кучето за :therapy dog:, не могат да ви откажат да живеете с него(за апартаменти и къщи, където не е упоменато изрично, че не може) поне така знам.
И на последно място : научете се поне на малко немски, колкото да обясните, не че разбирате и че се извинявате. При мен курсовете са по 9месеца, от 400 до 800евро, за ниво B Simple Smile

# 84
 • Мнения: 116
Дойдоха си нашите роднини от Г. И потвърдиха всичко за бежанците. Те живеят в едно село и там е малко по-спокойно.

Потвърдиха това, което си говорим за изпълненията на бежанците, или потвърдиха, че германците ги е страх и не смеят да си кажат какво мислят за новите си съграждани?

Изпълнения отдавна не е имало наоколо, или поне не съм чувала. В началото са били ужасни, но сега всеки мръднал настрани, бива екстрадиран без право на връщане, заедно с групата, с която е дошъл. За една година нещата са стегнати по вътрешен контур... но това не променя предното ми мнение..

# 85
 • Мнения: 289
Здравейте,
ние сме семейство с 2 деца на 6 и 9 години. От няколко години живеем в София, но аз съм живяла в Германия 7 години - работа, учене.... След това получих изгодно предложение за работа в София и се върнах, още повече, че бъдещият ми тогава съпруг е софиянец и така.... Децата ни са родени в София, но имаме близки в Германия, по работа пътуваме често дотам, миналата година бяхме за 3 месеца цялото семейство.....и след като се върнахме се зароди идеята да се преместим там, за мен това ще е повторна "емиграция".
Проблемът е, че хем ни се иска, хем не ни стиска  Laughing   и двамата сме около 40 годишни и се радваме на спокоен и обезпечен живот в България, работим на високи позиции в София. Искам да кажа, че няма да сме от икономическите емигранти. Колебанията ни са, че след едно такова преместване стандартът на живот ще ни се понижи в Германия /обратно на очакванията на повечето хора, които отиват натам/, животът ни няма да бъде по-спокоен, а съпроводен с повече стрес. Единствената причина за такова решение биха били децата и евентуалните предимства за тях, училище, среда и перспективи за бъдещето.

Със сигурност има и други семейства с такива колебания като нас, ще се радвам на коментари и съвети от живеещите в момента в Германия.

Къде живеете и какви са разходите ви за живот?  Аз съм живяла в Мюнхен и ако се върна ще е пак там или в околностите.
Съпругът ми ще си намери работа по специалността без проблем, но едва ли ще получава колкото германец на същата позиция. Знае немски, английски и руски, инженер е по професия и е на ръководна позиция в голяма фирма в София. Аз нямам проблем с немския, едва ли ще работя това, което и тук, но ще мога да си намеря работа. За децата езикът не е непознат, знаят доста неща и оговарят на немски на елементарни въпроси.
Та струва ли си да излезем от "зоната си на комфорт" както е модерно да се казва напоследък?

Ако единствено децата са причината поради, която искате да се преместите лично аз смятам, че е грешка Simple Smile  След като имате възможно , добри професии, добри заплати може да запишете децата си в България в частни училища , където ще получат добро образование , може да карат допълнителни курсове и т,н Simple Smile Да си завършат образованието на спокойно в България и след това да отидат да учат в чужбина висше, което е по-престижно от висшето в България и определено ще им предостави повече възможности за реализация Simple Smile Средното образование в Германия не е нищо особено , доста по-леко е от това, което се изисква в България. Отделно аз лично смятам, че средата е много важно т.е , ако желаете децата ви да попаднат в хубаво училище основно сред германчета, русначе, полчцета, а не сред афганистанци,пакистанци, сирийци , индиици и т.н ще трябва много внимателно да изберете квартала , в който да живеете , защото за основното училище децата се разпределят по район Simple Smile Та, по-добър квартал основно населен с хора,които имат някакви цели и амбиции, а не да висят на социалната система означава и съответно по-скъпа квартира. А този разход не е за подценяване Simple Smile Хубавите квартири са голям разход , а Мюнхен е скъп град Simple Smile Къща в някое спокойно селце също е добър вариант и аз лично бих го предпочела , защото в големите градове е честно казано някакъв ужас Simple Smile
Ние живее в малко градче близо до Франкфурт Simple Smile Квартира 50кв. ни е 600 евро, отделно плащаме ток, интернет, телефони, мъжът ми си плащам сам осигуровките, защото е самоосигуряващ / този разход вие няма да го имате,ако работите на договор/, на разхода, които ни е задължителен в края на месеца и си е константа е 1000 евро, отделно поне 400 евро за храна даваме, да излезем някъде навънка през почивните дни и други нормални неща отиват около 2000 евро на месец Simple Smile Това е най-груба сметка Simple Smile
Лично аз , ако имах възможностите, които вие описвате не бих предприела такава крачка, ако се чувствам удовлетворена и добре в България Simple Smile България не е чак толкова лошо място за живот, колкото го изкарват Simple Smile

# 86
 • с/у ОколоМръсТното
 • Мнения: 19 013
 m_jov - какво решихте?

# 87
 • Мнения: 1 683
Тук българите сме по-долу от бежанците, и да знаете - за нищо внимание няма да ви обърнат Simple Smile
ooooh!

# 88
 • София
 • Мнения: 39

Все още сме тук  Simple Smile

Децата тръгнаха на училище, малкият е в първи клас и се случи с половината си приятели от детската градина да е в един клас и е много щастлив.
Миналата седмица изпратихме немските ни роднини обратно в Германия, бяха ни на гости 2 седмици. Пообиколихме, на море ги заведохме, те са много впечатлени как са се променили нещата тук последните години /последно бяха на гости преди 6години/. Всичко много им харесва, завиждат ни на начина на живот и възможностите ?!... в техни очи ние си живеем супер.
Доста истории послушах за бежанците там и ситуацията с тях /изцяло негативни/, излиза че обикновеният немец се бори да оцелее, а онези получават всичко на готово и това ги дразни изключително много и вече изразяват това недоволство открито.
Оказва се, че въпреки икономическия бум, за който се говори последната година в Германия, нищо кой-знае колко положително като отражение не достига до обикновения германец. /освен повишаване на разходите за живот, повишението на заплащането далеч не може да компенсира това/
В потрес съм от здравната им система и това на което съм свидетел последните 4 месеца, говоря за конкретен случай и заболяване на близък, тежко онкологично заболяване, за което се насрочи операция чак месец след като беше открито, последващо лечение никакво - вече повече от  2 месеца след операцията, при която е отстранен 70% от черния дроб. Дори не са направили преглед на други органи за разсейки. Операцията беше на 29 юни, тепърва на 25 септември има час за преглед да се реши какво ще се прави по-нататък. Става въпрос за млад човек на 22години.
Това го споменавам, защото още не ми го побира акъла как е възможно, дори тук в нашия "хаос" се действа много по- експедитивно.

DENINI - мисля, че и ние постепенно стигнахме до същото мнение. Чувстваме се удовлетворени и спокойни тук, децата са щастливи, не виждам основателна причина да търсим промяна, поне засега.

# 89
 • Мнения: 11 588
Ние се върнахме в Бг преди около 7год  след осем в ДЕ. Детето беше на 3-4г. В началото особено на мен ми беше много трудно да свикна с неразборията тук и само планирах кога ще се преместим обратно. Постепенно започнах да виждам и положителните страни в България и не искам да се местим. Междувременно детето тръгна на училище, от което засега съм доста доволна. Мъжът ми имаше предложение за местене в Щатите на същата позиция  като тук и заплатата сигурно щеше да бъде по-голяма в сравнение със стандарта там, но след малко умуване отказа. Решили сме живот и здраве детето да завърши средно в Бг и после ако реши да учи в Германия, да мислим за евентуално преместване. Специално за там не виждам позитиви в преместване за основно или средно училище, стига разбира се да попадне в добра гимназия тук след 7ми клас. Имам много приятели, които останаха в Германия, някои си купиха жилища и си подредиха живота. Някои имат проблеми с детските градини, със здравната система. Като цяло е въпрос на късмет и стечение на обстоятелсвата-дали децата боледуват много, какво работят родителите, в какъв район живеят и т.н. Едната ми приятелка разказва, че повечето немци не са доволни от бежанците, но се държат политкоректно и никой не изразява недоволството си гласно.
Аз не съм пътувала до Де от доста години и не мога да сравнявам има ли промяна.
Относно това за избор на гимназия или реалшуле след 4ти клас, ми казаха, че са го премахнали и вече го няма това учителите да решават кой в какво училище да продължи.

Последна редакция: нд, 05 ное 2017, 08:47 от Пролетен дъждец

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт