Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

  • 22 март 2017, 13:24 ч.

15-минутни ястия - идеи и рецепти - 2

  • 148 521
  • 657
  •   1
Отговори
# 645
  • Габрово
  • Мнения: 1 903
Планираните пилешки бон филенца, които аз правя също ги научих във форума. Много вкусни стават:
Разбивам белтък с малко соев сос. Слагам филенца в соса като през това време смесвам сухите съставки: корнфлейс смлян (според това как го харесвате), царевично брашно, галета, сол черен и червен пипер. Може и пармезан или някоя подправка много по ваш вкус. Овалвам филенцата и пека на 220 градуса за 20 Мин върху хартия за печене. Стават много крехки.
А мазнина не се ли слага?
Аз правя подобни, само че наблягам на сусама в панировката и разбивам цяло яйце вместо само белтък, може да намажеш хартията за печене под тях и да поръсиш малко мазнина като ги наредиш също, или да ги намажеш с четка. Става и без мазнината де, за който харесва по-сухо. Ако са с по-мазен сос сервирани, не е страшно и по-сухичка да е панировката, въпрос на вкус. Търпят вариации и наистина са бързо и вкусно хапване.

# 646
  • Мнения: 19 762
Благодаря и на двете! Определено ще пробвам и двете рецепти. Вкусно ми звучат.

# 647
  • Варна
  • Мнения: 2 785
Може да се използва картофено пюре на люспи вместо корнфлекс. По същия начин панирам резенчета тиквичка във фурна - топвам в кисело мляко с малко горчица и сол, след това в сухо картофено пйре овкусено с черен пипер, малко червен пипер, когато има пармезан. Пека на хартия, като леко напръсквам с олио тиквичките/филенцата. Моите задължитено искат към тях сос от кисело мляко, майонеза, счукан чесън и копър.

Скоро попаднах мини пици от тиквички, нарязани подсолени и оставени да се отцедят тиквички, нареждат се върху хартия, мажат се със сос за пици, поръсват се с кашкавал, може да се сложат чери доматки, козе сирене, кръгчета от тънък колбас, малко пармезан...



Последна редакция: ср, 07 ное 2018, 15:32 от Doris

# 648
  • Габрово
  • Мнения: 1 903
О да, панировката е който каквото харесва, наистина доста неща могат да се приготвят така, аз почти никога не пържа такива. И подправки могат да се добавят в нея - билки или сух чесън, или при сместа с яйцата, изобщо поле за изява има много и все вкусно става.

# 649
  • Мнения: 616
На пилешките филета слагам съвсем малко мазнина. По скоро поръсваме отгоре. Винаги правя сос с майонеза, кисело мляко, сух чесън и лимон. Много подхожда.

# 650
  • Варна
  • Мнения: 2 785
О да, панировката е който каквото харесва, наистина доста неща могат да се приготвят така, аз почти никога не пържа такива. И подправки могат да се добавят в нея - билки или сух чесън, или при сместа с яйцата, изобщо поле за изява има много и все вкусно става.

Споделих за панировката със сухо картофено пюре, защото преди няколко години ми попадна от рецепта.

Не съм предположила, че харесвам такава панировка, може би тук е мястото да споделиш твоите идеи.

# 651
  • Габрово
  • Мнения: 1 903
Галета и/или сусам ползвам предимно, плюс подправки в зависимост от това какво панирам с тях или каквото ми щукне в момента че искам да е. Дали червен пипер, сладък или лют, дали сухи билки, чесън, буквално в момента решавам. Сусамът може да е цели зрънца, а може за паниране и да мине леко през блендер или чопър - не да е смлян на брашно, а да е натрошен, само няколко импулса набързо. Пармезан в панировката също писа някой, в редките случаи когато имам под ръка ми харесва много. Подобен аромат придават и малко люспи хранителна мая, между другото, като се добавят в ястие. (Нямам предвид маята дето е за в тестото, продават изсушена на люспи бирена мая за хранителни цели, предимно по щандовете с био храни или с добавки. Това не е активна мая, а добавка.) За подправките повечето пъти гледам месцето да престои с тях де, в панировката пак е вкусно но не се овкусява толкова добре.
Ако натрошите сухар, вместо готова галета, става по-добре във фурната, с галета не винаги е хрупкаво там, че е много ситна. По-едрите парченца си хрупкат и без да са пържени.
Сос повечето правим кисело мляко с чесън към такива похапки, наскоро пробвах в него да добавя по малко сусамов тахан и лимонов сок, така наподобява соса към дюнерите и на мен лично ми хареса. С магданоз беше, не с копър.
Кисело мляко с пресен джоджен вместо чесън също ми харесва като сос, за който обича ментовия аромат, много простичка комбнация, но за мен е много добра.

Иначе ако пържа, харесвам с царевичен грис панировка, става хрупкаво и златисто и много вкусно, че и поема по-малко мазнина от галетата, ама това се случва мноого рядко да го правя, предпочитам фурната. Не съм пробвала там дали ще стане с царевицата.

# 652
  • Мнения: 19 762
Natka, аз обожавам вкуса на хранителната мая, но тя не бива да се обработва топлинно- заминават всичките ѝ полезни вещества.

# 653
  • Габрово
  • Мнения: 1 903
О, аз съм далеч от мисълта че малкото количество дето ще сложа там да ми замирише, ще ми донесе кой знае каква хранителна полза. За мен е добър вариант за овкусяване, особено на фона на масово добавяни какви ли не изкуствени овкусители и с тази цел си я ползвам предимно.
Дадох просто идея, доста хора не знаят че съществува такова нещо или си мислят "А, то това е за вегани маниаци, кой го знае каква гадост е" Grinning Поне край мен предимно така реагират.

# 654
  • Мнения: 19 762
Ммм, мирише страхотно на нещо средно между чипс и пармезан!

Всъщност, панираните неща могат да се овалят в маята след изваждането им от фурната. Така ароматът ще е даже още по-интензивен.

# 655
  • Варна
  • Мнения: 2 785
О, аз съм далеч от мисълта че малкото количество дето ще сложа там да ми замирише, ще ми донесе кой знае каква хранителна полза. За мен е добър вариант за овкусяване, особено на фона на масово добавяни какви ли не изкуствени овкусители и с тази цел си я ползвам предимно.
Дадох просто идея, доста хора не знаят че съществува такова нещо или си мислят "А, то това е за вегани маниаци, кой го знае каква гадост е" Grinning Поне край мен предимно така реагират.
Много благодаря за споделеното, задължително ще се пробва с мая!

Друг вариант, който понякога прилагам е панировка с хлебни трохи смлени в блендера, като идеята е от Дона Хей

Печен пилешки шницел
https://www.24kitchen.bg/recipe/pechen-pileshki-shnizel

Изпробвано и паста с хлебни трохи

https://www.24kitchen.bg/shows/brzo-svezho-i-lesno-s-dona-hei/re … ta-s-hlebni-trohi

# 656
  • Мнения: 614
Здравейте, как приготвяте скумрия на фурна, може и с домати? Правила съм я, но става като варена!

Малко със закъснение се включвам...
Подобно на didka pitka я приготвям само с малки промени.
Рибата се изчиства хубаво от вътрешностите. Вътре се натрива със сол,  подправки и  кръгчета лимон, капва й се олио или зехтин. Слагам я в пликчета за готвене, които купувам от магазин за 1 лев. Те са прозрачни и се завързват отгоре с телени връвчици.  Пликчетата се надупчват с игла на няколко места. Заедно при  рибата някои слагат зеленчуци. Пека на 180 С.
Винаги ги използвам, когато пека риба, защото по-лесно се почиства.

# 657
  • Мнения: 483
Момичета, нямам спиране от този вкусен и бърз не 15, а 5 минутен деликатес - запържени но не много  3– 4 чушки сиврия, плюс 2–3 яйца и накрая малко джоджен и сирене. Отива си с чаша студено бяло вино.

Общи условия

Активация на акаунт