Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Мнения: 4 978
Бележка на модератора:
Съжалявам, но се налага да разреля темата. Имаше конкретно питане с неконкретни отговори.
Предлагам в настоящата тема да обсъдим знаем ли какво трябва да направим при проблеми със зачеването и от къде го начуихме?
Друг въпрос, за обсъждане явно е - "Колко трябва да чакаме преди да потърсим помоща на специалист?"
В малките градове и села, достатъчно информирани ли са хората по проблемите със стерилитета? А в големите?
Кога може да се твърди, че проблемите със зачеването се дължат на психиката ни и изобщо може ли да се  твърди подобно нещо или просто има некомпетентни лекари?

Айде карайте се наволя !А правила ли си е тест за овулация и реални опити за забременяване?
Аз и съпругът ми имахме дълга връзка - 10 години преди да се оженим и да помислим за дете. Никога не сме се пазили. През всички тези години ме беше страх, че никога няма да имам деца. Когато си направих първия тест за овулация се оказа, че е много кратка - някакви си часове. Правихме секс точно в този момент и чудото стана от първия път!
Сега имам прекрасна дъщеря на 4.5 месеца и съм много щастлива.
Повечето проблеми обикновено са в главата на жената...

Последна редакция: вт, 02 май 2006, 16:10 от Верити

# 1
 • София
 • Мнения: 5 275
А правила ли си е тест за овулация и реални опити за забременяване?
Аз и съпругът ми имахме дълга връзка - 10 години преди да се оженим и да помислим за дете. Никога не сме се пазили. През всички тези години ме беше страх, че никога няма да имам деца. Когато си направих първия тест за овулация се оказа, че е много кратка - някакви си часове. Правихме секс точно в този момент и чудото стана от първия път!
Сега имам прекрасна дъщеря на 4.5 месеца и съм много щастлива.
Повечето проблеми обикновено са в главата на жената...

да, особено в главите на глупавите и необразованите жени!
такива постинги като твоя са изключително вредни. 10 години безуспешни опити за дете и да твърдиш, че всичко е в главата на жената - по-тъпо и вредно изказване трудно може да се прочете. да не искаш да кажеш на питащата, че трябва да седи със скръстени ръце и да не прави нищо, само защото вие сте били толкова глупави да постъпвате така в течение на 10 години?
отделно, че хал-хабер си нямаш какво е това овулация - овулацията е събитие, което настъпва за минути, драга! отделянето на яйцеклетката става моментално и тя е годна за оплождане до 12-24 часа при всички жени, не само при тебе, както пишеш, че "се оказало".

аз викам всяка жаба да си знае гьола и да не се обажда, когато не разбира!

# 2
Jam, права си! Но тя въобще здравната култура на българина се крепи на слухове, суеверие и други щуротии. Всички знаем, че не трябва да даваме "да ни бъркат" с вагинален ехограф, все едно на лекаря очите му са с рентген и той може да види през кожата. Като се чуе за иглотерапията (щото думата акупунктура много хора не я разбират) и хората настръхват, все едно няма да са при лекар, а при касапин, дето с тия игли - не знам, не знам...кръв ще се пуска или какво.
Абе не четат масово хората и това е! Здравната ни култура  няма да ни осени през нощта от небето и на другия ден всичко да знаем вече. Вярно, че и Здравната каса може да пусне някой лев (от здравните ни вноски), за да има повече безплатни брошури и листовки за ограмотяване. Сега повечето болници изглеждат толкова ужасно мръсни, занемарени, че хората с право ги е страх от вида им. Приличат на затвори или на полеви разпределителни помещения. Липсва им уют и много други неща. А безплатните листовки, ако се пуснат, те ще бъдат разграбени не защото ни трябват, а защото са пуснали нещо безплатно. Сбъркана е работата. Масов опиум за хората е жълтата преса и форумите. Форумите са новият вариант на жълтата преса. В много малко от случаите можеш да прочетеш смислени, компетентни съвети - затова и много, много не бива да се вярва на нещата, които се драскат тук. Друг е въпросът, че повечето "писатели" тук стоят над всички правила за писането - правописни, граматични, смислови; някакъв вреден езиков авангардизъм се шири.
И за да не излизам много от темата .
Ineto, вярно, че всичко е в главата на хората, ама тя и щуротията е там, да знаеш. Три години опити без резултат (а при теб 10!!!) и ти я съветваш да е на принципа "пей сърце" и каквото е писано!!?? От доста време се чудя на себе си - какви точно свои страсти задоволявам, като влизам тук понякога??? Ясно е, че и "жълтото" ни е в главите и от него май няма отърване!

P. S. Какво значи "реален опит за забременяване" и има ли в такъв случай "нереален опит за забременяване"??? То или правиш секс, или не правиш!

Последна редакция: пн, 01 май 2006, 18:32 от Emmona

# 3
Емона,за последен път пиша в този форум.Ти абсолютно ли си убедена,че при всички жени при 10 дневно закъснение ембриончето се вижда с вагинален ехограф.Защото не е така!И смяташ ли че е необходимо толкова рано да те преглеждат така и да ти кажат,че имаш извънматочна,когато не е вярно.И знаеш ли какъв ужас изживява жена,когато 3 години чака бебе и и кажат,без да помислят,такава диагноза.И че след прегледа,от който ме болеше ,прокървих и направих аборт.И чак тогава ми казаха да направя кръвен тест и беше положителен,а докторът ме излъга,че прогестеронът бил виновен за положителния резултат.Пак с такъв ехограф не видяха,че не съм се изчистила добре и сега ще ходя на кюртаж.Ако бях изчакала малко с прегледите ,може би щях да съм бременна.В този сайт,Емона,хората би трябвало да се подкрепят и спокойно да споделят,а не да получават злобни нападки.Ако искаме компетентни съвети-отиваме при лекар.А тук трябва да намираме топлота и съчувствие.Момичето е добронамерено,а от твоето и на някои други писания вее омраза.Успех в бебеправенето!С правописа и с иглотерапията си наред!

# 4
 • Мнения: 205
Jam,не се взимай толкова насериозно!Всички знаят,че bg-mamma е форум,в който се споделя лчен опит и "не заменя напътствие,назначено лечение и препоръка на медицинските специалисти".Всяко мнение,включително и твоите,не се приемат безрезервно от никого.Не мисли хората за прости.По-важно е да чустват подкрепа,и че не са сами.А емона също не е в час-реален опит за забременяване е когато искаш да направиш бебе и знаеш кога ти е овулацията и правиш секс в този период.След нея и да се скъсаш,няма да стане.Също и ако с приятеля си правиш секс отвреме навреме  с години може да не "стане белята"Инето не казва да не търсят причината,а просто да не се паниьосват преждевременно.Иска да успокои.А на някои,ако им се иска да се ръбат с някого да отворят нова тема-"хайде да се скараме" или "кой е по-умен".А за вагиналните ехографи и аз мисля/мое мнение!/че са подходящи за ранно откриване на миоми,кисти и други гинекологични проблеми и е неоправдано използването им при съвсем ранна бременност,когато не се знае дали матката не е много възбудима  и една контракция...Бъдете по-умерени и по-доброжелателни!

# 5
 • София
 • Мнения: 5 275
слънчице, ти имаш ли представа колко често хората търсят да се хванат за сламка и са готови да налапат всякаква плувка, само и само някой отвън да каже нещо, което да ги успокои и да съвпадне с вътрешната им нагласа?
например - от 5 години правим бебе и не става, изпокарваме се с мъжа, семейството се крепи на косъм, родата подпитва и сплетничи, на лекар няма да идем, щото сме в малък град и няма при кой, а пък и всички ще разберат, че "ни има нещо". търсим утеха по Интернет и пристига кака Гинка, която казва съпричастно и утешително, че няма страшно, на нея учинайка й 10 години (и тва десет го пише с удебелен шрифт, зер някой да не е разбрал!) не е могла да забременее, ама като се успокоила и отишла на Черепишкия монастир - веднага прифанала.
и какво става - моята бедна изстрадала душица се вкопчва в тая търсена утеха и продължава да губи месеци и години в страдание, надежди и чакане. същата тази душица просто пропуска покрай ушите си приказките на някакви там грубовати псевдоучени женици, които нещо й дърдорят за изследвания, за спермограми, за специализирани кабинети - ау, колко сложно, страшно и далечно ни е всичко това...


има ли нужда да се аргументирам повече?
може би в това е проблема на повечето пишещи в този форум - че не се взимат на сериозно и не взимат проблемите на околните насериозно. това позволява лековатото и повърхностно писане на глупости, срещу което толкова скачам.

и нещо за теб, слънчице - естествено, че секс след овулация не води до зачеване. именно затова медицината дава средностатистически 1-2 години на двойката да опитва - защото няма начин за това време да не уцелят поне няколко пъти овулацията. а какво да кажем за 10 годишен период. сега, ако не правят секс изобщо, това е друг въпрос, но тогава никой не би писал за "опити за бебе", нали?
колкото до вагиналния ехограф и използването му при ранна бременност - тема, която не знам откъде се набърка тук и аз не съм изразявала досега мнение - представите ти за вагиналния ехограф са крайно неверни и объркани. накрайникът на ехографа е по-тънък и по-къс от среден мъжки еректирал пенис. той изобщо не достига дори до шийката на матката, няма никакъв шанс да предизвика контракция на матката - нито механично, нито чрез принципа, по който действа. контракция може да предизвика един полов акт с много по-голяма сигурност, а не съм прочела някоя от вас да препоръчва спиране на секса във втората половина на цикъла, щото не знаем дали не сме бременни. не заставай срещу цялата съвременна гинекологична наука с невежеството си Simple Smile

# 6
 • София
 • Мнения: 5 275
В този сайт,Емона,хората би трябвало да се подкрепят и спокойно да споделят,а не да получават злобни нападки.Ако искаме компетентни съвети-отиваме при лекар.А тук трябва да намираме топлота и съчувствие.Момичето е добронамерено,а от твоето и на някои други писания вее омраза.

cherri_t,

права си, че в този форум хората трябва да се подкрепят. това правим всички ние, които пишем тук. ако аз нямах желание да помогна и подкрепя - нямаше изобщо да си давам труда да пиша.
но не си права в други две твои разсъждения.

първото е, че тук търсим само съчувствие, а за компетентен съвет всички знаем къде се ходи. това не е вярно - много хора НЕ ЗНАЯТ къде се ходи за компетентна помощ, какво точно се прави и т.н. именно тук идва една от ролите на този форум и подобните му - да информират. в този смисъл, винаги е по-важно човек да получи вярната информация, а не просто потупване по рамото, особено, когато в началния си постинг е поискал именно ИНФОРМАЦИЯ, а не е написал просто - ох, момичета, колко ми е трудно, посъчувствайте ми...

второто ти невярно съждение е, че всички, които критикуват дадено изказване и не изказват директно съчувствие, са водени от злоба и омраза. ама това е толкова нелепо бе, момичета! помислете малко - аз, примерно, съм се опитвала да забременея близо 3 години, имала съм 2 спонтанни аборта, похарчила съм хиляди левове за лечение, как бих могла изобщо да тая омраза или злоба срещу жени в моето положение?????!!!! фактът, че опровергавам нечии сведения, че имам собствен, малко рязък стил на писане, не ви дава право с лека ръка да ми слагате етикета "злобна" - нито на мен, нито на Емона. такова лепене на етикети е толкова безумно първосигнално, че ако спрете за момент да помислите, ще го отхвърлите веднага и вие самите....

# 7
 • Враца
 • Мнения: 4 534
Хайде и аз да се включа, че вече достатъчно оспамихте темата на момичето.
То попита за лекар за своя приятелка, която явно е решила да отиде на лекар, а не да седи и да чака.
Колкото от отговорите по темата са за това?
Обсъдиха се вагинални ехографи, как пишат потребителите и нищо по темата.
Виждам, че имате желание явно да дискутирате за какво е форума и как пишат потребителите в него, но това не е темата.
Ако някой нов потребител влезе и ще се хване за главата какви са отношеният амежду потребителите- като всеки дебне какви грешки писал този, груб ли бил другия и вече и аз не помня какво.
Целта на форума е да си помагаме в две направления според мен- както обмяна на полезна инфомация, така и за да споделяме проблемите по пътя към така желаното бебе- били ти физически или психически.
Всеки мжое да помогне с каквото иска, но стига вече със съветите спри да мислиш и ще стане или аз 10 години не заченах и хоп след това стана чудо. С това не помагате никому.

Ако искате да се направи дискусионна тема за проблем, който виждате във форума- пуснете я, но не спамвайте теми за съвет и помощ!

# 8
 • Мнения: 4 321
Подкрепям колежката модератор!

От тук нататък публикуваните мнения, освен тези по темата ще бъдат преместени в нова тема или изтрити!

# 9
 • Пловдив
 • Мнения: 16 444
....................
например - от 5 години правим бебе и не става, изпокарваме се с мъжа, семейството се крепи на косъм, родата подпитва и сплетничи, на лекар няма да идем, щото сме в малък град и няма при кой, а пък и всички ще разберат, че "ни има нещо". търсим утеха по Интернет и пристига кака Гинка, която казва съпричастно и утешително, че няма страшно, на нея учинайка й 10 години (и тва десет го пише с удебелен шрифт, зер някой да не е разбрал!) не е могла да забременее, ама като се успокоила и отишла на Черепишкия монастир - веднага прифанала.
......................
jam, и това което пишеш го има, съгласна съм. Ама повечето от нас, от малкия град са съвсем разумни млади жени и ситуацията би била следната - да речем две години правим бебе усърдно, ама бебе няма и е добре да идем на лекар да видим кво става (преди да сме се изпокарали с мъжа и родата свекървенска да вземе да гледа злобно и да шушука "яловица"). Понеже сме е малко село и специалисти няма, мислим къде ни е по-близо и отивамв София, Пловдив, Варна и т.н. по-големи градове. Намираме съответния специалист, правим изследвания (и на двамата щото сме наясно, че не само жената не прифаща, ми и мъжа мое да не пуска семенца) и евентуално виждаме къде е проблема и действаме напред.
По проблема - спермограмата има как да кажа "срок на годност" и това, че преди две години е била добра не значи, че и сега положението е същото. Добре е да се направи пак (цена по спомени 70 до 90лв ми се върти в главата). За жената - проклетите изследвания са ужасно скъпи, по 12-14лв на хормон ми вземаха на мен, аз съм осигурена, но някои хормни не се покриват от здравната каса. Инсулина например, покрива се изследването за кръвна захар!!!!!!! не за инсулин. Да си направи сметката - 5 до 10 хормона по споменатата сума ooooh! плюс парите за всеки преглед при лекаря......

# 10
Абе, cherri_t, ти направо ме разби с текста си. Чети по-внимателно преди да пишеш. Първо, посочи къде точно в моя текст споменавам, за преглед с вагинален ехограф при десет дена закъснение на цикъл и за разни ембриони, които не се виждат или пък се виждат с него???!!! Айде, моля те не си измисляй и не ми приписвай неща, които не съм казала! Написах само, че има един куп предразсъдъци за използването на вагиналния ехограф за преглед. Само това. Друго, какво означава "С правописа и иглотерапията си наред"? Не познавам някой, който да е наред с иглотерапията, но ти може би познаваш. А и с правописа абсолютно наред хора също няма. Не мога да разбера и друго елементарно нещо: защо някои жени възприемат форума повече като ученическите лексикони, където се правят признания, изливат се чувства и се бършат сополи. Явно проблемът е психологически. Т. е. пак е в главите ни, както каза една форумка по-горе. Когато някое мнение не ни хареса, и то само защото авторът не е сладникаво лигав, то бързаме да го квалифицираме с абсолютно абсурдните  и смешни доводи, че той, авторът, е "ЗЛОБЕН, КОМПЛЕКСИРАН, ЖЕНАТА Е В ЦИКЪЛ = НЕРВНА И СПРИХАВА Е, НЕ Я ЦЕНЯТ ВКЪЩИ И СИ ИЗБИВА КОМПЛЕКСИТЕ ТУК" и  един куп други щуротии. Абсолютно нормално е да не споделяме едни и същи виждания по всички въпроси. Не е и нужно. Това е все едно да се спори кой цвят е по-цветен - белият или черният? Загубена кауза. Ама, айде, моля ви се, като не ви харесва някое мнение, стига сте го  квалифицирали като злобно, че то много се изтърка нещо.  Иначе, cherri_t, ти съчувствам за преживяното и успех занапред. Но не бъркайте обективно със злобно (защото не са синоними) и емоционално със злобно (пак не са синоними). Успех на всички.

Последна редакция: чт, 04 май 2006, 15:47 от Emmona

# 11
До модераторите: защо ще триете мненията, та нали с червени букви сте изброили най-различни проблемчета, по-които да се изказват хората! Изброените въпроси са доста, така че не е много ясно по-кое точно да се пише. И като преместихте мнението на Ineto, не направихте много добре, защото написаното от нея не отваря нова тема, а е отговор на зададен вече въпрос от друга тема. Това с червените букви се възприема като разрешение за по-свободен разговор по всичко и нищо конкретно. Затова много моля, не трийте мненията, защото си противоречите.

# 12
 • Мнения: 490
Направо паднах докато четях! ooooh!
Истина , е че точно в този подфорум на БГ МАМА е най -злъчното гнездо на оси , и дали щото всички са изнервени от проблемното си забременяване или защото прекалено много са се вживели в ролята си на " лекари" незная? Thinking
Като почнах да пиша тук мислех , че ще намеря наистина подкрепа , пък макар и виртуална , но се оказа , че осите чакат на входа на кошера с насочени жила и със учебника по  Гинекология , който сами са написали Wink!
Грешно е да се мисли , че хората от малките населени места са тъпи и ограничени и незнаят къде да отидат, според мен всичко е въпрос на желание и средства , най-вече на първото!Щото българина гъза си съдира за деца, и винаги намира начин!
И нека тия дето се бият в гърдите , че помогнали на много "тъпи " и "ограничени" хора първо да се научат да говорят като на хора , а не на кравите в обора! Peace
Щото да се мисли , че хората от такива места не знаят какво е доктор е тъпо! WinkЩом знае за интернет едва ли няма да знае какво е доктор!?!? Laughing Laughing Laughing
Колкото хора -толкова и мнения и мироглед! Peace
Първото,което прави впечатление на хората , които влизат тук не е кой колко учебника е "написал" или прочел , а как се отнасяш към него, както и при реалните лекари, ако се държи арогантно , знам къде е другата клиника , нали така?
Вече рядко влизам тук, просто не мисля , че имам сили и време да чета авторекламите на такива , който мислят , че това тук е реалният свят и злобните просъсквания към всеки нов , който реши да прекрачи прага на проблемното.
И накрая да кажа , за да спестя стомашните киселини  на доста персони тук -това е лично мнение и не ангажирам никой с него !  bouquet

# 13
 • Мнения: 254
 Страшно съжалявам, че въпроса ми се превърна в повод за нападки и обиди. Попитах за нещо, което не ми е ясно, защото не съм се докосвала до Вашите проблеми и терзания. Моята приятелка не се е замисляла в началото на връзката си за дете, докато нещата не са станали сериозни. От една година се надява да забременее и не става. Затова ме попита, защото знае за форума ни. Изчетох доста информация , за да придобия представа за какво става въпрос. Днес тя беше тук и прочете отговорите Ви. Тя не е в "селско" затъмнение Wink просто сега тепърва започва да се интересува от проблема, а вярвам и много други тепърва ще се интересуват. Исках да ми помогнете и опишете прегледите и изследванията през, които сте преминали, за да мога да й помогна. Още веднъж благодаря на тези, които ми писаха! Надявам се да не се нападате и обиждате повече!

# 14
 • София
 • Мнения: 5 275
зу, аз се извинявам, ако твоята приятелка неволно е свързала моите постинги с конкретния си проблем - в никакъв случай не съм имала нея предвид, когато давах измисления си пример!
твоята приятелка е постъпила добре, че се е насочила към активно търсене на помощ и Интернет е едно добро място за това.
по повод прегледите и изследванията, те са описвани многократно и горещо препоръчвам да прочете Библиотеката към този форум, а също така да посети и сайта Зачатие - www.zachatie.org, който е специализиран за информация и взаимопомощ при проблемно забременяване.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт