Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Русе
 • Мнения: 4 442
Добре дошли в  темата за нашите незаменими помощници -
прахосмукачките роботи  Hug

Предишните теми: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7,
 8, 10, 11


Има няколко вида роботи на пазара:

- само засмукват  - това са нормалните прахосмукачки робот.
Метод на работа: Задавате програма, отложен старт или не, и пускате. Роботът сканира помещенията и сам определя кога, къде и как да почисти. Преминава през преходни лайсни. Може да ви се стори че не е доизчистил в дадена стая но роботите помнят и се връщат после. Ако й свърши батерията се връща да зареди и после започва да чисти от  същото място на което е спряла. След като изчисти изцяло, сама се прибира на док станцията. Трябва да стои постоянно там включена. Корпусът се почиства  с влажна кърпа, четките със инструмента от комплекта.
Първото зареждане да е 16 часа но погледнете в инструкциите. Пълният капацитет на батерията се достига след няколко зареждания.
Марки много: Румба на Irobot, Navibot на Самсунг, LG, Neato, Ecovacs, както и още много. Тези са най-популярните в БГ.
Навлизат вече и китайски роботи у нас.


- сухо и мокро почистване с моп.  Braava е най-популярният модел на нашия пазар. Не засмуква а събира боклука на сух или мокър моп. Не преминава през прагове и лайсни.

- само за миене. Скуба - засмуква само водата с която мие. Няма моп и не може да служи като прахосмукачка. Не преминава през прагове и лайсни.

- робот за прозорци стени- Hobot на Irobot

- косачка робот

- Комбинирана
- смуче и мие с моп. SUZUKA . Има потребителки с този робот и за момента коментарите са положителни. Някой от моделите на LG също имат  моп но той е за сухо почистване (събиране на остатъчни боклуци)Кой модел да избера:

След прочетеното по-горе вече трябва да ви е ясно какъв робот искате, или колко  Mr. Green Параметрите на обикновените прахосмукачки робот са почти еднакви.Най-важните неща с което трябва да се съобразите е различната височина при марките и колко площ почиства с един заряд. Има по-високи и по-ниски роботи, както и такива които покриват различна площ.
Базовите модели покриват по-малка площ.
Роботите с моп не се качват на килими.
Засега най-тихи се оказват LG, а Румба – най-шумна.
Засега не се чу оплакване от робот отказваш да чисти тъмен под. Трите водещи марки се справят доста добре и с почистването на килими.

Екстрите:
- 1 или 2 странични четки
- отложен старт
- виртуална стена (ограничава робота в определена зона (стая) и не го пуска извън нея) или навигатор (позволява на робота да напусне зоната/стаята само след като е почистил на 100%) ). Новите модели нямат такива стени и навигатори, както и не всички марки имат.
- дистанционно
- мобилно приложение


Програмите с които идват роботите не би трябвало да са чак толкова важни заради простият факт че все пак някой чисти место вас и го прави когато Ви няма. Дали ще обикаля на квадратчета, кръгчета или спирали според мен е все тая. Важното е после да е чисто.
Засега най-купувани и с най-малко оплaквания в темите са Румба, LG и Nеato.
Преди закупуване проверете цената и на консумативите. Цената на оригинална батерия на Irobot е 120 лв. Намират се неоригинални в Амазон за 30 евро. Подменят се също четките и филтъра, като няма строго фиксирано време на което се сменят.

Обяснение на Renident за разликата между Брава и прахосмукачките с моп
Скрит текст:
Не знам и как да обясня ,че Брава няма нищо общо с мокрия моп на роботите 2 в 1.При Брава има натиск и се движи напред -назад имитирайки ръчното миене с моп. Докато другите роботи вървят и мопа върви след тях т.е. няма търкане.Освен това ако не е пуснат робота  първо/без моп/,ефекта на замазването ще е пълен.Освен това робота ако мине по мокрото преди да е изсъхнало четките се овлажняват и събирането на прах после е неефективно.


Сравнителна таблица на роботи Румба

Сравнителна таблица на LG

Сравнителна таблица на Neato 
Сайтовете от които купуваме роботи най-често: Само LG имат международна гаранция. Другите марки следва да се върнат към сайта от който са закупени. Myrobotcenter е удовлетворил рекламация на съфорумка, заменяйки дефектният с нов.
Мyrobotcenteр
Irobotbg
Amazon.co.uk
Най-често оферти и намалени  роботи  пускат в испанският Амазон.
http://es.buyvip.com/?tag=bgma024-21#page=d&dept=home&as … ref=qd_dp_ssr_p_6

Мнение за китайски робот Xiaomi Mija.

Скрит текст:
Темата за прахосмукачките-роботи ме занимава от години и следях този форум с интерес, но едва наскоро реших, че технологиите са достатъчно напреднали и от няколко дни съм щастлив собственик на Xiaomi Mija. Накратко: отлична покупка, може би най-добрата такава машина в момента. Цялото семейство е изключително доволно.

По-подробно: Машинката чисти със силна тяга, навигацията е наистина интелигентна. Не се блъска в мебелите и даже разпознава много тънки крака и заобикаля висящи листа на растения.Не засмуква кабели. При обхождане на помещенията си съставя карта, която допълва постоянно (в движение сканира препятствията от различни ъгли и научава повече за терена). Това ми е първия такъв робот и не мога да сравня силата на звука с други модели - не е много тиха, но голямата прахосмукачка е по-шумна.
Пуснахме робота без да сме минали предварително с голямата прахосмукачка и събра всичкия видим боклук и доста невидим   - като обем  токова, колкото изважда и човек-чистач. Нямам високи килими, на плочки, паркет, пътеки и нисък килим почисти отлично. Батерията стига за почистване на целия апартамент (около 60м2 чиста площ без мебелите) и повторно пускане, когато вече се изтощи по време на чистенето. Роботът сам си намира базата, ако тръгне от нея. Когато го поставихме ръчно на балкона, почисти, потърси базата и след като не я намери, любезно помоли да го сложим близо до нея. Прочее, говори само на китайски. Съобщава кога започва или продължава да чисти, кога му е пълен контейнера и т.н.

Почиставнето на четките е лесно с приложения инструмент, хепа-филтъра е достъпен и едв ли ще е труден за смяна. Четката не бе събрала косми (в гнездото й има малки четчици, които я предпазват от оплитане), но имаше омотана връвчица. За такива случаи инструментът за почистване има вградено малко ножче.

Апликацията е само на китайски, но роботът отлично работи и без нея (ако не държите да настройвате график на почистването или да го следите през интернет). Качих я само за проба, работи добре, но просто не ни трябва, а иска страшно много информация от телефона - контакти, SMS, акаунти, история и т.н. След тестването я деинсталирах.
Продавачът приложи превод на упътването на английски, кратко и информативно.

Тестове за машината можете да видите на тези линкове: https://m.youtube.com/watch?v=R9kyuV24N70 - разопаковане и маневри на сложен терен
https://m.youtube.com/watch?v=4ISsTV4E33E - почистване на различни повърхности
https://m.youtube.com/watch?v=Gs48LtyMuBg - сравнение с флагмана на Roomba.

В момента на поръчката цената на Aliexpress беше 336 евро с включена доставка по DHL. Разбира се, дължи се и мито (около 3%) и ДДС. Въпреки това, роботчето струва наполовина на марковите машини. Консумативи и батерии се продават в Gearbest, Aliexpress и поне още 3-4 добри китайски онлайн магазина.

Моделът е нов и не знам някой да е опирал до ползването на едногодишната гаранция от производителя (която по принцип изисква изпращане на машината до Китай). Преобладават отзивите за отлична изработка и безпроблемна работа, в т.ч. има и филмчета, на които разглобяват робота и гледат компонентите и качеството на сглобяване. До момента моите впечатления са същите.

Мнение за китайският Ilife 5s
Скрит текст:
Аз да си докладвам, че продължавам да съм доволна от iLife 5s - щъка редовно из къщи, сам се прибира да се зарежда; вече го докара дотам, че да не може да си напълни цялото контейнерче (което с двама човека и четири кучета, които носят кал отвън - косми не ръсят особено - си е цяло постижение). С бърсането с парцала не е така добър: забелязвам, че се губи повече и засяда на места, на които не засяда, ако прахосмуче, а ако не е идеално изсмукал преди това, се затруднява от дребни прашинки (буквално). Но съм възхитена от изпълнението като прахосмукачка и съм доволна.

Мнение за Roomba 980
Скрит текст:
Здравейте, след покупката на Irobot Roomba 980 и нейното подробно тестване в къщи, ето и резултата от него:
 Определено това е първокласен робот който се справя отлично с почистването,  работи методично, безпроблемно открива станцията си, има приложение за него, което е направено лесно и интуитивно. В него може да откриете всичко необходимо, като:
     -състояние на робота и оставащи живот на консумативите
     -седмичен програмата
     -списък на последните 30 поставени му задачи
     -настройка на всички функции на робота и методи на почистване
     -подробно писание за извършената работа с налична карта за всяка задача, почистена площ в кв.м. , време на работа
      дали е посещавала зарядната станция по време на задачата, дали е спирал за пауза
     -технически спорт
В къщи го тествахме доста упорито, преди да го пуснем за първи път, почистих ме със стандартната прахосмукачка, след което той успя да събере още шепа мъх и боклуци.  После оставих децата да направят порядъчно количество боклук по земята от различно естество като трохи, парчета луканка и кашкавал, остатъчни обелки, хартиени изрезки и други. Поставихме за тест и една от двете виртуални стени който са в комплекта към робота. За да го ограничим само в тази стая, резултатът бе отличен, беше събрал всички боклуци, като същевременно му поставяхме и допълнителни трудности като премествахме столове да видим дали ще се обърка. Явно навигацията му е систематична и се актуализира постоянно, тъй като след като засечеше че има преместен стол,той преминаваше отново около него за да го почисти, а на предишното му място се връщаше да почисти отново, разбира се срещаше се и с някое детско краче изпречило се на пътя му, но никога не ги удари. Също ще отбележа че е доста внимателен с мебелите, не се удря в тях, само леко докосваше краката на столовете. Навигацията му е систематична и почиства от стая в стая, случва се да излезе от стаята докато почиства и да отиде в друга, но после се връща и почиства всичко. Когато открие по замърсена част автоматично се връща по няколко пъти за да я почисти добре, работи относително тихо, единствено е по шумен когато превключи на максимална мощност, което се случва когато се качи на килим примерно, но това е с цел по добро почистване. Разбира се и тази функция се управлява от приложението и може да бъде настроена. Ще отбележа че наистина преминава прагчета и не се оплита в кабели, което е доста важно според мен. Лесно и безпроблемно открива станцията си.
  Изводът който мога да направя е че това наистина е един интелигентен робот който се справя доста добре с почистването. Като минус бих добавил че на няма възможност да се управлява през приложението като дистанционно (напред, назад, наляво, надясно), но може би това ще бъде изчистено на по късен етап. Като цяло цената му не е ниска, но пък за сметка на това получавате първокласен робот на реномирани производител с традиции, който се справя отлично с почистването и притежава всички възможни най-нови технологии.

Последна редакция: вт, 04 апр 2017, 21:04 от bubanka

# 1
 • Мнения: 6 288
Благодаря за темичката. bouquet

Записвам се с идеята за един Braava Jet. Сега се зачетох, че Braava не минават през лайсни. И за Jet ли е така? Имам една в кухнята между теракот и паркет и много ще ми обърка плановете ако не я минава. Не е висока като на праг на врата, почти плоска е.

# 2
 • Пловдив
 • Мнения: 1 833
 bouquet.Еличка,ако искаш и можеш да добавиш за ЛГ ,че мопа е сух.За да няма много неразбрали.
Не знам и как да обясня ,че Брава няма нищо общо с мокрия моп на роботите 2 в 1.При Брава има натиск и се движи напред -назад имитирайки ръчното миене с моп. Докато другите роботи вървят и мопа върви след тях т.е. няма търкане.Освен това ако не е пуснат робота  първо/без моп/,ефекта на замазването ще е пълен.Освен това робота ако мине по мокрото преди да е изсъхнало четките се овлажняват и събирането на прах после е неефективно.

Последна редакция: вт, 28 мар 2017, 20:14 от renydent

# 3
 • София
 • Мнения: 962
И аз вече се замислям, само че за iRobot Braava ® 390 Turbo....Досега четох за прахосмукачки, сега започвам да се образовам за подомиячките...чела съм ви коментарите последните теми, но на дневен ред ми беше робота прахосмукачка, та не съм внимавала много Simple Smile

# 4
 • Мнения: 617
Благодаря за новата тема.
Аз се оглеждам ( ако сколасаме с финансите) за робот за градината. В предишни теми ме насочиха, но може би все отлагам защото мъжът ми коси тревата.

# 5
 • Русе
 • Мнения: 4 442
Мерси, Ренидент  Hug
Още нещо за добавяне?
За Брава Джет не знам дали минава но не би трябвало. Нали е на същият принцип.  newsm78

# 6
 • Пловдив
 • Мнения: 1 833
Брава не минава лайсни.За Брава джет не зная ,но не мисля че ги минава

# 7
 • София
 • Мнения: 345

Записвам се с идеята за един Braava Jet. Сега се зачетох, че Braava не минават през лайсни. И за Jet ли е така? Имам една в кухнята между теракот и паркет и много ще ми обърка плановете ако не я минава. Не е висока като на праг на врата, почти плоска е.
Аз съм с Braava Jet 240. На мен ми минава лайсните без проблем, но те са доста ниски, нямам разлика в нивата на настилките, а самата лайсна едва ли е повече от 2-3мм висока.

.....Alipazar, видях мнението ти от предната тема:
Medy, намерих многоезична апликация за Xiaomi, ако ти се игре да я  пробваш Smile  - разбира се, не е официална и може да има рискове, преценката е твоя. Ето линка: https://xiaomi.flole.de .....
Благодаря ти. Ще го погледна и ще преценя доколко бих се доверила. Междувременно аз пък бях намерила от ютюб едно клипче с показан разработен плъгин за превод на интерфейса на приложението, и питах във форума на MIUI.bg как мога да го инсталирам, но така и не ми отговориха. Там страстите се вихрят около телефоните и прахосмукачките са им под нивото  Simple Smile.
Това е клипчето https://www.youtube.com/watch?v=L194Hezyoo4

# 8
 • Мнения: 266
Здравейте отново,
Днес взех за тест irobot 866 , обаче се заклещи под хладилника. Вие как решавате такива проблеми, ако например не сте вкъщи. Бяхте споменали, че чисти дълго, така е, прави ми впечатление някакви трохички как ги заобикаля доста пъти. Килимите ги чисти, с изключение на един шаги, който игнорира.

# 9
 • Пловдив
 • Мнения: 1 833
Ще изчисти и трохичките.Търпение иска.Просто Румба чистят хаотично,затова е бавно.За заклещването нямам решение.Лг са по-ниски и много рядко се случва .

# 10
 • Мнения: 136
.....Alipazar, видях мнението ти от предната тема:
Medy, намерих многоезична апликация за Xiaomi, ако ти се игре да я  пробваш Smile  - разбира се, не е официална и може да има рискове, преценката е твоя. Ето линка: https://xiaomi.flole.de .....
Благодаря ти. Ще го погледна и ще преценя доколко бих се доверила. Междувременно аз пък бях намерила от ютюб едно клипче с показан разработен плъгин за превод на интерфейса на приложението, и питах във форума на MIUI.bg как мога да го инсталирам, но така и не ми отговориха. Там страстите се вихрят около телефоните и прахосмукачките са им под нивото  Simple Smile.
Това е клипчето https://www.youtube.com/watch?v=L194Hezyoo4

И аз го гледах. В описанието под клипа има подробни указания, но от тях се вижда, че се иска root access на телефона, а това не е за препоръчване при никакви обстоятелства,  ако не знаеш точно какво правиш - има опасност да се овирусява по-лесно или да е по-достъпен за хакване, да не говорим, че може да ти унищожи гаранцията на телефона.

Колкото до MIUI, наистина са друг вид любители. Преводачите на роботски приложения също така разглобяват самите роботи и гледат какъв им е хардуера. Не знам дали има такива ентусиасти у нас, където вероятно собствениците на Xiaomi се броим на пръсти.

# 11
 • Край морето... при пясъка и сините вълни
 • Мнения: 5 242
Мерси за темата bouquet
Аз с просто ЛГ нямам апп, но си му нагласям ежедневен график като ни няма.

/Root-ването на телефоните не е толкова страшно, но гаранцията спира да важи.

# 12
 • Мнения: 136
В допълнение към предишните ми лични отзиви за Xiaomi (благодарение на Ели bouquet те са закачени в началото на темата), ето едно интересно ревю: https://vactest.jimdo.com/xiaomi-mi-robot-review/

За който не чете немски, обобщение на новите неща: Xiaomi е по-добър от Neato Botvac Connected и Vohrwerk -  не мести толкова килимите и затова успява да ги почисти по-основно, по-тих е, засяда рядко (човекът е водил дневник на почиставнията), горе-долу добре се справя с полегати цокли и няма проблем на антрацитни плочки. Има проблеми с шаги килими, но поне се опитва, както можете да видите сами Wink. От филмчетата и дневника става ясно, че е по-бърз от Neato (101 m2 за около 70 мин.). Авторът е направил особено тежка тестова площадка, за която казва, че е непосилна за останалите два модела, но Xiaomi се справя. Разпознава магнитните ленти от други модели.

При настройката на график чистене през апликацията се съобразявайте с времевата разлика - роботът задължително се регистрира в Китай, за да работи, а те са 6 часа преди нас и графика се настройва по китайското време). Т.е. ако искате да започне да чисти в 10.00, настройвате го за начало 16.00.

Според коментарите се самообучава и при всяко почиставне минава по различен начин, в т.ч. ако нищо в апартамента не е местено. Явно и апликацията му се развива постоянно към по-добро, от декември досега са й добавили функции дистанционно управление и времена "не ме безпокой", в които роботът не говори (последното не се вижда от това ревю, а от по-новия превод на интерфейса в Youtube, Medy е дала линка по-горе).

Авторът на поста е оставял робота да работи, докато го е нямало - без проблеми.

Последна редакция: ср, 29 мар 2017, 08:15 от Alipazar

# 13
 • Мнения: 113
Здравейте за всички освен мен който се интересуват и търсят информация за новият модел на LG Hom bot turbo + VR9647PS  http://www.lesnumeriques.com/aspirateur-robot/lg-hom-bot-turbo-v … -p30371/test.html това е още един тест на продукта, там има и сравнения отново и за конкурентите му и за други роботи също. Добавям това защото се колебая между него и Roomba 980 като и в този сайт дават по добра оценка на Irobot. Май везните за сега се накланят към Roomba 980, от няколко места където са тествани и двата робота дават по добра оценка  за Irobot, продължавам да чета, всяка информация би била полезна.

# 14
 • Мнения: 440
Някакви отзиви за ilife v5pro?До колкото разбирам от информацията в нета тя е прахосмукачка и моп в едно? newsm78

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт