Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
# 15
 • Мнения: 7 987
Съмнително е, че е само в една стая. Обикновено влажността се изравнява в целия апартамент. Та май не е от прекомерна влажност на въздуха newsm78

Кондензът се появява когато влагата от въздуха се срещне със студена повърхност. При старата дограма най-студеното място е било там и затова сте имали конденз. Като сте я сменили обаче сте отстранили това слабо място, но влагата си е останала и къде да отиде? Ми на следващото най-слабо място - стената. Дефакто с новата дограма сте спрели контролираното и безвредно образуване на конденз по стъклата и сте изпратили конденза на по-лошо място. Да не говорим, че сте спрели и проветряването.

За да решите проблема ви трябват две неща:
- Да се справите с влагата. Вижте защо имате толкова влага и защо само в тази стая. Да не би да има теч вътре в стената или отвън по фасадата/калкана?
- Да предотвратите конденза върху студена площ. Ако си сложите вътрешна изолация това ще се реши. Може и корк да залепите върху нея и според мен този аспект на проблема ще изчезне. Мухъл може да се образува между стената и изолацията само ако не е залепена добре, но ако всичко е направено ОК как ще влезе този мухъл там и къде ще живее?

- Клапите са възможно решение, но ударното проветряване няколко пъти на ден върши същата, ако не и по-добра работа. Наскоро писах защо, не ми се повтаря. Но и клапите няма да помогнат, ако има теч.
Но да се проветрява по 1 час е тъпо и безсмислено, само ще ти изстива стаята. Проветрява се няколко пъти за по 5-10 минути но с широко отворени прозорци в цялата къща, че да става течение.

- Мощен влагоуловител също ще помогне, има едни такива големи.

Та накратко:

1. Проверка за теч.
2. Изолация.
3. Минимизиране на влагоотделящите дейности като сушене на пранета, много цветя, готвене и т.н.
4. Проветряване.
5. Влагоабсорбатор на ток.

Цитат
Честно казано, и аз това се чудя. Освен че има мухъл по стената, има и едни жълтеникави петна по тавана - точно на ъгъла, където се свързват с въпросната стена. По продължението на цялата стена са. Чудила съм се дали е възможно при съседа отгоре да има някакъв проблем и да тече и заради това да има влага и мухъл.

Това май на 90% подсказва къде е проблемът. Почти сигурно става дума за теч. Иначе нямаше да е само в тази стая и да има петна.

Последна редакция: пт, 07 апр 2017, 14:27 от Черна станция

# 16
 • München, Deutschland
 • Мнения: 3 232
Съгласна съм напълно със Станцията, като не съм сигурна дали готвене и цветя натоварват толкова откъм влажност. Аз като готвя, отварям поне за мъничко да се измирише, дори да е -10 навън. Та не съм сигурна доколко е фактор това, ако не е прекомерно.

След прочетеното за петната, отново се съгласявам с Черна Станция - теч е! И се връщаме към т. 1 - проверката за течове и за това докъде е достигнала водата и какво е успяла да съсипе. Именно за това писах в първия си пост така подробно и напоително.

# 17
 • Мнения: 1 314
Ние имахме мухъл в кухнята. И макар че прозорецът стоеше почти постоянно отворен, за да има вентилация, зимата външните стени ставаха черни. Моят мъж боядиса със някъкав латекс, който е със сребърни йони, които не позволявали развитието на мухъл. Вече близо 3г. дори една черна точка не се е появила.

# 18
 • София
 • Мнения: 1 533
Значи ще търсим на първо място теч. chrissy, ти си писала, че не си намерила фирми, които да правят такова обследване. Аз ще потърся, но все пак - освен ако не е нещо видимо с просто око, как се разбира дали има теч и ако има, къде е първоизточника на проблема?

Черна станция, ние конденз по стъклата още си имаме, даже повече, така че и това не решихме. Всъщност откакто не затварям прозореца, няма, ама... Но наистина е странно. Стаята на детето също е с подобна конфигурация - 2 вътрешни стени, 1 с прозорци и 1 външна - там няма проблем с мухъл и влага. А в нашата спалня е кошмар. Цветя нямаме; пране вътре не се суши, кухнята е друго помещение и ползваме абсорбатор. А, имаме влагоабсорбатор - не помага. В никоя друга стая няма такъв проблем, само тази. Надявам се да успеем да намерим и отстраним проблема.

# 19
 • Мнения: 7 987
Напиши в гугъла "откриване на течове с термокамера" и ще ти се появят доста фирми. Вече колко са ефективни не знам, но дали има или няма ще кажат. После от къде точно идва е малко тегаво.

# 20
 • München, Deutschland
 • Мнения: 3 232
Значи ще търсим на първо място теч. chrissy, ти си писала, че не си намерила фирми, които да правят такова обследване. Аз ще потърся, но все пак - освен ако не е нещо видимо с просто око, как се разбира дали има теч и ако има, къде е първоизточника на проблема?

Уххх, досега писах от тел и то взе, че всичко се изтри.... #Cussing out Айде пак, този път от  компа...

Значи, аз проверявах преди година за такива фирми чисто от любопитство дали са се появили в Бг, без особено да се задълбочавам в търсенето, така че непременно виж пак, една година е много време, а и ако
Черна станция казва, че има в Гугъл, може би да са се появили.

Попринцип такова обследване може и да се направи без камера, а с други уреди, но трябва да имаш идея какво правиш. Като начало ще трябва да премерят темп и влажност на стените при вас, да видят как се променят (с камерата би се видяло по-лесно, но може и с по-обикновен уред да се види, просто с повече измервания). След това вероятно ще се качат при съседите над вас. Ако и при тях има петна по стената, може да идва от два етажа над вас (само като пример). Ако при тях няма петна, може да идва от тях, но може и отново да е от тези през 2 етажа от вас (ако изобщо има 2 етажа над вас, не видях писала ли си колко етажа са над вас).

След това ще премерят подовете - мерят се обикн ръбовете на стените, под лайсните на паркета (ако е паркет) и се гледа колко е влажно, както и колко надълбоко е влажността. По тези 2 параметъра (най-общо казано) определят докъде е стигнала водата и колко поразии е нанесла. Могат с друг уред да установят и наличие на микроорганизми под пода, примерно м/у бетонната плоча и изолацията й, ако там се е събрала вода. Гореописаните стойности дават инфо и дали течът още е активен или е приключил - опитен специалист би могъл с тези данни поне да изключи някои възможни причини за наводнението.

И други неща се мерят - влажност на въздуха при вас, в апартаменти под, над вас, разлика м/у влажността в отделните стаи.... Няма как да опиша съвсем всяка стъпка, също така може да не са в този ред - както и сама се сещаш е все тая дали първо ще премериш стената и после пода или обратно. Wink

Да приемем, че е някакъв по-лесен случай и идва от тези над вас. Тогава започват да мерят у тях на повече места, проверява при тях дали също няма някъде няма кухъл, но те да не знаят или пък да си мълчат. Минава се по стаите, докато се стигне до първоизточника... Това е много общо казано, ама да не навлизам в чак толкова детайли... И после, след като разберат откъде идва, се гледа тече ли още, оправено ли е, текло ли е преди и е спряло....

Като установите какво, защо и кога е текло... Упс, прекъсвам се, КАКВО е текло е много важен въпрос, дано да не е канализация, и сама се сещаш защо... При нас намериха теч от водопровод, та не се наложи да се взимат проби от водата, поне това си спестихме, дано и при вас е чиста вода...

Та, като установите какво, кога и колко е изтекло се взима решение как ще се суши. И тук направо те съветвам да се изнасяш от вас.... Ако познаваш поне един човек, живял в Германия, попитай го за какво става дума... Просто е някакъв кошмар. Говорим ако искаш да го правиш професионално и така, че да няма мухъл отново след 3-5-6 месеца, когато ще се занимаваш с малко бебе.

Най-общо, включват се уреди за сушене, които трябва да работят по 23-24 часа в денонощие, не се отварят прозорци, или е по точна схема, която вече фирмата следва да ти каже, вътре в жилището е сухо, влажност 20-30% примерно, и температурата варира м/7 35 и 42 градуса. Ако е топъл сезон и грее слънце, си предтавяш какво е, просто си е необитаемо... Отделно, уредите са адски шумни. И този "кеф" продължава поне 2 седмици, дори при най-стандартни наводнения от пералня... Хората, ако могат, пътуват някъде, докато се суши... Знам, че в Бг това не се прави, но и хората се чудят защо астмата сред децата се покачила с Х% за последните там колко години, беше ми попаднала такава статия...

За монтажа на тези сушащи уреди се пробиват подове, тавани... После си иска ремонт... Ако наводнилият няма такава застраховка, която да покрива това, тежкО му... Лошото е, че в Бг няма да можеш да го накараш да си поеме и разходите, защото сигурно има някакви административни спънки... Нашето последно сушене, заедно с ремонтите, които се наложиха (а аз гледах да не им давам много да пипат, че понякога пък прекаляват в старанието си), излезе за нашите 2 малки помещения около 30 000 евро накрая... Отделно и горния етаж, защото и при тях имаше проблем. Предполагам и при тях е била аналогична цената... Плащат го застраховки, де, не сме плащали ние, все пак сме невинни.

Може да имаш късмет и в България да не се предлагат чак такива обстойни услуги по сушене като тук. Може би ще ви кажат да си сложите един влагоабсорбатор и това е достатъчно, но се съмнявам, че така трайно ще решите проблема...

Успех ти желая при всички случаи. Ако има нещо, питай. Виждаш колко много изписах, а това са 10% от нещата, които по неволя се наложи да науча...

П.С. Виждам, че много букви съм изпуснала или объркала, защото не ми е удобна тази клавиатура, но хич не ми се връща да поправям. Извини ме за неграмотното писане. Wink

# 21
 • Мнения: 7 987
Чак такива сушения и чак такива пари ми се струва престараване. Ако течът е спрян изсушаването е неизбежно и е само въпрос на време. Въпросът е колко време. Свеки я наводниха съседи миналото лято и докато се разбере какво що, докато се съгласят съседите отгоре и стените и таванът се напоиха. Е, после имаше отваряне на прозорци, имаше голям влагоабсорбатор, имаше пръскане със "Саво" и нещата се оправиха за месец някъде. Доста си е, ама е по-добре от 30 000 евро.

# 22
 • Мнения: 1 084
Отопление с инфрачервен конвектор

# 23
 • В офиса
 • Мнения: 2 380
Силно се надявам и в България да има читави експерти по въпроса. Честно казано на мен немския подход ми харесва. Вярно, че те явно го прилагат на принципа да убием мухата с топ, но при наистина сериозни проблеми ми изглежда единственото работещо решение. Ние имаме една стая, необитавана в момента, която е с приобщена тераса и явно има теч от терасата на съседа отгоре, плюс гадна пластмасова дограма, отделно че там ми е сушилнята... Искам да дойде някой, да огледа, да ми напише план в н-стъпки за справяне и да ми го направи. Цената не ми е толкова фактор - ако трябва ще се слага хидроизолация на съседа, ако трябва ще се кърти до тухла, ще се слага варова замазка, ще се сменя дограма, ще се духа с печки и т.н. Само искам накрая да имам трайно решение.
Всякакви координати на хора, които разбират от тези неща (не самозвани майстори) са добре дошли.

# 24
 • Край морето... при пясъка и сините вълни
 • Мнения: 5 400
Имахме същият проблем като при вас.Теч няма, редовно проветряване през деня, но докато спим вечер е затоврено зимата и на сутринта е ад.Отделно тук си е влажно.
Няма да описвам що Саво съм изпръскала за няколко години и след месец пак се появява мухъла.Накрая се роди детето и нямаше как да търпим повече, та сложихме външна изолация.... ефект минимален, да не кажа, че клони към нула.
Последен вариант ни беше електрически влагоабсорбатор.Като видях какво количество събира за една вечер това нещо щях да падна.ММ мислеше, че го пълня от чешмата в началото.
Да ти кажа честно съжалявам стотици пъти, че не го купих по-рано, а се мъчех с онези смешните таблетки Церези и т.н.
Преди седмица го прибрах, защото е топло и само с проветряване е достатъчно, но още при първата влага на есен ще го вадя.

# 25
 • Мнения: 37 549

Тинкърбел,
както го описваш, подозирам сушилнята е на кондензационен принцип, проблемът е в нея. Тя повишава влажността и трябва да се намери начин да се отведе влагата. Ние ползваме влагоабсорбатор.
Каквито и други подобрения да правиш, пак ще опреш до него в крайна сметка.
Другият вариант е климатик, той също намалява влажността. Ако терасата е към помещение с такъв можеш да отваря вратата, за да суши и там.

# 26
 • София
 • Мнения: 1 533
Аз намерих координати на фирми, които правят обследване с термокамера и ще се свържа с такава. Опитваме се да открием и съседа отгоре, за да се обследва евентуално и при него, но май е заминал за празниците.

Някой коментира за етажите и че може да не са точно тези над нас, а някъде по-нагоре по веригата - на 5 етаж от 11 сме, така че има цели 6 етажа още нагоре. Надявам се все пак бързо да се открие дали има теч и ако да - къде, и да действаме за решаването на проблема.

Това сушене и тези 30 000 евро и на мен ми се виждат прекалено, но ако са немски цени за цяло жилище с доста щети, сигурно е нормално. Все си мисля, че каквото и да е, за една стая сумата за ремонт трябва да бъде в пъти по-малка.

# 27
 • München, Deutschland
 • Мнения: 3 232
Кати, аз ги коментирах тези неща.

Съветвам те да звъннеш на фирмата, за да ти кажат те дали искат да гледат при съседа (най-вероятно да) и какво трябва да им осигуриш (вероятно да преместиш някои мебели, за да имат достъп и т.н.).

За съседа - на първо време, ако го откриеш и се разбирате, може да го помолиш да погледнеш в горното помещение над вашата спалня, поне да видиш:
- има ли петна по стените?
- има ли течове?
- има ли промяна в цвета на латекса долу и горе по стената?
- Може да пипнеш с ръка стената - влажна ли е долу?
- Долу, на 10-20см от пода много по-студена ли е от горе (като си опънеш ръката и пипнеш на 2м височина)?
- Съседът спомня ли си за проблеми с мухъл откакто се е нанесъл? Не само в тази стая, други стаи може също да се окажат релевантни, не знаеш накъде е текла водата...

Това са лесни за проверка неща, не изискват уреди, готова си за 10 минути с тях, можеш и като бременна да ги направиш, защото няма физ. усилие.

- Ако не ти се струва много сложно и можеш да се ориентираш, погледни верт щрангове на блока при вас и евентуално при съседа над вас. Ще ти трябват силно фенерче и огледалце за гримиране. Wink Тече ли нещо някъде? Мокри ли са тръбите?

- огледай стените у вас. Някъде другаде има ли такива петна, като тези, за които спомена?

- имаш ли някъде такъв тип петна (тези са доста ясно изразени и мокри, твоите може да се вече изсъхнали)? Съседът отгоре има ли? За всеки случай огледай и таваните за петна...
Ето снимка от нета:30те хил. евро са за Германия, да. Щетите при нас бяха почти невидими - леки петна на латекса на една стена и то точно, където духа хладилникът да се охлажда... Приличаха малко на горната снимка, но много по-малки. Но това колко е видимо с просто око, не е гаранция за нищо, накрая сметката беше 27-28к евро без ддс.

# 28
 • София
 • Мнения: 1 533
Криси, благодаря ти за насоките.

Със съседа не се разбираме никак; т.е. дори и името не му знам. Засичаме се рядко във входа и само се поздравяваме, но ще го потърсим пак след празниците. Надявам се да е сговорчив и да се съгласи да разреши да огледаме.

Тръбите ще ги погледна още днес; а другаде влага и петна няма, гледала съм специално. Само тази стена в тази стая и това е. Такива като тези на снимката нямаме; а нашите са на тавана - там, където се съединява със стената. Довечера ще ги проверя, но мога да кажа, че преди да застудее ги нямаше (ние правихме ремонт в края на лятото), след това се появиха и откакто са там, не са си променяли размера и вида и в момента изглеждат като вече изсъхнали. Но дали наистина е сухо, ще видя довечера.

# 29
 • Мнения: 107
http://www.otrovi.com/fumispore-opp-200gr-dimka-za-dezinfektsiya … uh-i-povrahnosti/ това действа ли и има ли по евтини варианти

Общи условия

Активация на акаунт