Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Мнения: 988
Здравейте кърмещи мами,

Извинете ме че ще започна въпроса отдалече но искам да обясня максимално добре.

Детето ми е на месец, останахме в болницата десет дни през които кърмех на поискване, т.е. нон-стоп в нейния случай (буквално - 15 мин на гърда, 15 мин сън, рев и отначало - от 6 до 24 часа). През тези десет дни тя продължи да губи тегло. У дома по съвет на педиатъра започнах да дохранвам с АМ, според нея кърмата ми не стигала и затова детето се държало така. Бях чела мнооого за кърменето, вкл. и тук, но като ти дойде чудо до главата, плюс изтощението... както и да е, послушах я. Минахме през объркване на зърното, но се оправихме с много упорство и гледане на сума ти филмчета за слагането на гърда. Не можах да махна добавката от раз. След кърмене е още гладна и додавам. Но искам да се убедя, дали е изсукала наистина максималното, което може.

Ето как протича кърменето: слагам на гърда (правилно, в това съм сигурна, що статии изчетох и видео материал изгледах...) Активно сукане 5 минути, после с паузи, после правя компресия на гърдата, като спре да суче оригвам и давам другата, пак с компресия, след това връщам пак на първата и така. Накрая тя започва да дърпа яростно гърдата и да прави много учестени сукателни движения, без да гълта, и евентуално се разплаква. Като стисна на ръка не излиза нищо, нито капка.

Та въпросът ми е, това сукане "на празен ход" и мръщене и това че не мога вече да изцедя нищо на ръка, значи ли, че е изпразнила гърдата наистина? Или има и друго обяснение, което не знам? Пропускам ли нещо? 

# 1
 • ГОре на черешата...
 • Мнения: 11 498
Най-лесно ще разбереш колко изсуква малката е като направиш пробно кърмене.

# 2
 • София, Младост 2
 • Мнения: 8 299
Мама Меца, прекрасно се справяш GrinningТочно така се прилага компресията и се сменят гърдите няколко пъти в рамките на едно хранене. Щом имаш за цел да увеличиш кърмата и да махнеш добавката, мислиш ли, че има период от деня, когато би могла да включиш 1-2х междинно цедене (примерно ако бебето има период, в който спи по-дълго от 2ч, тогава би могла да опиташ цедене около час след кърменето). Изцеденото мляко може да даваш вместо добавка от АМ или вместо част от нея, а допълнителната стимулация ще помогне увеличаването да стане по-бързо.

Най-лесно ще разбереш колко изсуква малката е като направиш пробно кърмене.
С пробното кърмене се разбира само колко е изсукало раздразнено от събличане и мерене прегладняло и сърдито бебе, намиращо се в непривична и неприятна за него обстановка - и то само на едно кърмене, като е пределно ясно, че бебетата изяждат различни количества на всяко кърмене и по различно време на деня. За да има смисъл меренето, то трябва да се прави поне за 24ч преди и след всяко кърмене.

# 3
 • Мнения: 3 591
Aз пък съм против пробното кърмене - един голям пирон в ковчега на кърменето  Naughty

Аз имах подобни проблеми с баткото котато бяхме спряли да се кърмим и после отново започнахме (ама той е хранен през това време на системи, не с АМ)

Първите дни не стигаше млякото и той така се сърдеше. Сменяла съм гърдите по няколко пъти(нали винаги се образува по малко мляко) докато той се откаже да папка.
разнасях на ръце - ако заспи-заспи. Ако ли не след 30 минути от края на кърменето започвахме пак.
Докато спеше го слагах с мен на леглото и аз лягах до него и слагах гърдата в устата му за да има стимулация постоянно. след няколко дни кърмата се увеличи и бебето вече не се сърдеше.

Но има и друго. Сега нямам (мисля си) проблеми с кърмата а бебето ми се държи понякога по същия начин. Ние много скокообразно наддаваме(първите 6 седмици бяхме наддали над 2кг Shocked, последните 6 сме наддали 280грама), но като цяло сме си в нормата и аз не се притеснявам, че не му стига.

Гладното бебе е нон-стоп ревящо бебе, а моето определено прави почивки в които се смее между 2 реванета Simple Smile

# 4
 • Мнения: 599
След Хедра няма какво да се каже Simple Smile
Да не би да иска шишето? Ние минахме през това, сега съм махнала добавката, но определено си искаше лесния начин и гледаше към вратата - дали няма тати да донесе шишето. 1-2 вечери плака и се въртя, накрая разбра, че няма да има шише и сега е забразила вече. С упоритост ще се справите Simple Smile

# 5
 • ГОре на черешата...
 • Мнения: 11 498
Аз пробните кърмения си ги правих вкъщи на магазинерски кантар.Не съм разсъбличала детето,преди да кърмя тегля с дрехите,че и с пелена,защото беше през зимата,после пак и изваждам двете числа.Вярно е,че през различните часове суче различно,но ако ти покаже примерно 50 грама,повече от ясно е,че нямаш достатъчно кърма и не му достига.

# 6
 • Мнения: 3 591
А колко мл е добавката?
Ако е 50 или по-малко мл след хранене(около 250мл на ден), можеш спокойно да се откажеш от нея. Ако е около 500мл на ден, намали я на 250мл дневно и след 3 дена я махни съвсем.
това ще накара бебето да се сърди  Mr. Green повече и да увеличи кърмата по-бързо Mr. Green

# 7
 • Мнения: 3 591
но ако ти покаже примерно 50 грама,повече от ясно е,че нямаш достатъчно кърма и не му достига.

АААААААААААААААаа

стига де!

ако кантара покаже 50мл на кърмено бебе на 1 месец - това е достатъчно

все пак това са 12 хранения поне Naughty


# 8
 • ГОре на черешата...
 • Мнения: 11 498
Как ги смятате тия 12 хранения за 24 часа-на 2  часа ли?В началото на втория месец детето би трябвало да суче над 100гр.И доколкото ми е известно се кърми на минимум 3 часа.

# 9
 • София/ Баня Лука
 • Мнения: 1 690
Как ги смятате тия 12 хранения за 24 часа-на 2  часа ли?В началото на втория месец детето би трябвало да суче над 100гр.И доколкото ми е известно се кърми на минимум 3 часа.

Така казват нашите педиатри, но всъщност може и на час и половина, на два, на три, на колкото бебето си поиска. При мен понякога се получават и повече от 12 хранения за 24 часа- като сега например.

# 10
 • Мнения: 1 033
mama meca, здравей и поздравления за усилията, които полагаш, за да премахнеш добавката. Стимулациацията от сукането на бебо е най-добра, но аз си "помагах" и с хомеопатичното Рицинус Комунис, а й чайчето на Хип действа също добре. Пробвай, ако искаш и храни, увеличаващи лактацията! Първият месец на кърменето в повечето случаи е труден, но дано при вас се нормализират нещата !
Успех в начинанието!

# 11
 • ГОре на черешата...
 • Мнения: 11 498
Как ги смятате тия 12 хранения за 24 часа-на 2  часа ли?В началото на втория месец детето би трябвало да суче над 100гр.И доколкото ми е известно се кърми на минимум 3 часа.

Така казват нашите педиатри, но всъщност може и на час и половина, на два, на три, на колкото бебето си поиска. При мен понякога се получават и повече от 12 хранения за 24 часа- като сега например.
Когато аз кърмих се кърмеше на не по-малко от 3 часа,за да работи нормално стомахчето.Спазвала съм го,защото има логика и детето ми не е ревяло от глад преди 3-я час.Кърмих го успешно 1 г..За сведение-на 20-я ден вече сучеше по 140-160 грама.И никога не е бил дебело дете.

# 12
 • София, Младост 2
 • Мнения: 8 299
Как ги смятате тия 12 хранения за 24 часа-на 2  часа ли?В началото на втория месец детето би трябвало да суче над 100гр.И доколкото ми е известно се кърми на минимум 3 часа.
Детето трябва да суче колкото иска и когато поиска, без да се гледа часовник и количество Wink Може да са 6х за 24ч, но може да са и 20х, особено пък по време на скок в растежа, когато е наложително да суче често, за да може да даде сигнал за увеличаване на млякото (лактацията не е констнантно количество). Има много голяма разлика между отделните жени - не по отношение на това колко мляко са способни да произвеждат, а по отн на това колко могат да отделят на едно кърмене. Някои могат да доставят въпросните 100мл и повече и детето да изкарва 3-4ч между храненията. Друга майка ще достави 50мл - и детето ще суче на час и половина-два. И двете майки ще произведат нужното за детето количество в рамките на 24ч, но едната ще е кърмила 6х, а другата - над 12 пъти. Опитите да се напъхат всички майки и деца в определен наложен от някого модел би довел до обезсърчаване и погрешно определяне, че втората мама няма достатъчно кърма - което просто няма да е вярно. Не способностите на майката ще са неадекватни, а опитът да бъде наложен режим, неподходящ за нея и за бебето й. Отделно че със строго фиксирани като брой и час кърмения не се отчитат скоковете в растежа и практически няма начин да се подаде сигнал на организма да произведе повече мляко в съответствие с нуждите на бебето. Затова препоръките за 3-часов режим вървят със строгатна заръка за фанатично (и безкрайно досадно) цедене след всяко кърмене, за да се предизвика свръхлактация, т.е. излишни в началото количества мляко, които да могат да покрият нуждите на по-голямо бебе. И независимо от това много често при майки на такъв режим третия-четвъртия месец се забелязва едно $физиологично$ намаляване на кърмата, което не е нито нормално, нито физиологично, а обусловено от недоразвитите в следствие на липсата на достатъчно стимулация рецептори, отговорни за образуването на пролактин (първите 3 месеца лактацията се поддържа от т.нар. ендокринен контрол, т.е. от хипофизата се отделя пролактин, който да обезпечи лактацията - някъде към края на третия месец тази функция се поема от центрове в гърдите, които се стимулират от сученето - това се нарича автокринен контрол).
Всички тези неща - режими, цедене, свръхлактация с произтичащите от това проблеми или недостиг на мляко с неговите проблеми и т.н. - успешно се избягват с кърменето на поискване, което създава синхрон между майката и бебето и между търсенето и предлагането на кърма Wink Между другото, препоръките за кърмене на поискване и без даване на вода, чайчета и прочее излишности се чуват вече съвсем не рядко, ако човек ражда в болница, участваща по програмата Болници-приятели на бебетата - според изискванията на тази програма болниците са длъжни да осъвременяват знанията и информацията, предлагана от акушерките и лекарите по отношение на кърменето Wink

# 13
 • София/ Баня Лука
 • Мнения: 1 690
Как ги смятате тия 12 хранения за 24 часа-на 2  часа ли?В началото на втория месец детето би трябвало да суче над 100гр.И доколкото ми е известно се кърми на минимум 3 часа.

Така казват нашите педиатри, но всъщност може и на час и половина, на два, на три, на колкото бебето си поиска. При мен понякога се получават и повече от 12 хранения за 24 часа- като сега например.
[/quote]Когато аз кърмих се кърмеше на не по-малко от 3 часа,за да работи нормално стомахчето.Спазвала съм го,защото има логика и детето ми не е ревяло от глад преди 3-я час.Кърмих го успешно 1 г..За сведение-на 20-я ден вече сучеше по 140-160 грама.И никога не е бил дебело дете.
[/quote]
А моето пък има проблеми със стомахчето точно, когато изсуква по толкова много мляко- започва едночасово пъшкане и повръщане, което мъчи и мен и бебето. Когато обаче суче по- помалко, но по- често на финалната права сме равни с теб с тази разлика, че ти спиш повече от мен.  Simple Smile

# 14
 • Мнения: 3 805
mama meca , послушай  hedra! Тя знае какво пише!
Кърмене на поискване и никакви пробни кърмения!
За бебето е важно общото количество за денонощие, а не еднократната доза. Не си струва да се тормозиш с грамове!

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт