Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
# 75
 • Мнения: 71
Здравейте д-р Чавдаров!
Моето бебче е на 4 месеца тежи 7 килограма. Роден е секцио заради липса на околоплодни води роди се 15 дни преди термина 2.700 кг.
Личния лекар ни изпрати на рехабилитация тъй като не стъпва,не се отблъсква с крачетата, и се извиваше на дъга назад като го поставим на краката му( това вече не е така за 2/3 седмици започна да стъпва леко и да не се извива назад) Правихме и ехографски преглед през фонтанелата и откриха асиметрични вентрикули като десния е 4.6мм а левият е 2.6мм. обясниха ми, че е леко увеличен и за сега нищо не могат да ми кажат. Междувременно ходим на гимнастика . Трябва ли да направим преглед с невролог, и тази разлика какво значи?

# 76
 • Sofiq
 • Мнения: 15
Здравейте д-р Чавдаров, исках да попитам кога най-рано мога да направя консултация с невролог ? Синът ми е роден в 34г.с. в момента е на 1месец и 18 дни р.в. и 7 дни коригирана възраст. На 8.07 му е правена трансфонтанелна ехография , на която се видяха: интравентрикуларни кръвоизливи 2-3 степен, 2 кисти в десния плексус и вентрикулна дилатация в левия заден рог. Контрола на ТФЕ ще правим другия месец.

# 77
 • София
 • Мнения: 635
ГАБИ 24
Детето Ви се нуждае от невро-кинезиологична диагностика, която може да получите в СБРДЦП. Повече информация може да намерите на сайта й:  www.cpcentresof-bg.com
Предлагат се ежеседмично безплатни прегледи.

ЕЛЕНА АСЕНОВА,
колкото по-рано реализирате невро-кинезиологичен преглед, толкова по-голям би бил шансът при евентуални двигателни отклонения да се започне ранна спец. рехабилитация свързана с двигателната развитие на детето.
Масажът и пасивните движения ( т.н. гимнастика) не са спец.рехабилитация в кърм. възраст.

# 78
 • Мнения: 38
Здравейте, доктор Чавдаров. Казвам се Биляна.Синът ми е на 7 месеца и половина, роден е 20 дни преди термин с тегло 2650 гр и 48 см, Апгар 8-10. Прекара жълтеница за 50 дни, първият месец въобще не плачаше. Контактен е, радва се на други деца и познава най-близкото си обкръжение. Завъртя се от гръб на корем в края на 3 месец, а от корем на гръб в началото на 5 месец. До към 5 месец беше разтворил дланите си, но от около месец ми прави впечатление, че предимно ги държи в юмрук, когато е по коремче пак ги държи стиснати, но понякога са отпуснати напред пръстчетата. Като го сложа седнал, може дълго да седи без да се катурне и си играе с играчки, от 2 седмици се надига и на колена, а от няколко дни се изправя като се държи за решетката на леглото. Личната лекарка каза, че има повишен мускулен тонус и каза да ходим на детски невролог. В направлението пише, че се изпраща за скрининг за ДЦП. Въпросът ми е толкова страшен симптом ли е свитата в юмрук ръка, възможно ли е този повишен мускулен тонус да му мине с масажи ли, де да знам? И ако може да ме насочите към лекар или болница за консултация. Благодаря Ви предварително!

Последна редакция: чт, 23 авг 2018, 19:54 от FBID100000174804131

# 79
 • София
 • Мнения: 635
Здравейте FBID (Биляна).
По Вашето описание, детето Ви се развива моторно малко по-бързо от стандартното. Пасивното му позициониране седнал преди 8-8,5 мес., може да е причина да се опитва да балансира допълнително, след като физиологичните вериги за баланс не са напълно изградени, като включва повечето флексори в раменния пояс, включително тези на пръстите на ръцете.
Повече информация за двигателното развитие на кърмачето може да намерите тук: https://www.cpcentresof-bg.com/files/custom/video/bg/2015_Dvigat … _razv_karma4e.pps

# 80
 • Мнения: 38
Благодаря за отговора, д-р Чавдаров! Сега съм по-спокойна и няма да се притеснявам толкова много до прегледа. Пожелавам Ви здраве и много професионални успехи!
Биляна.

# 81
 • Мнения: 38
Здравейте, д-р Чавдаров! Пак съм аз Биляна. Вашето предположение за моето бебе се потвърди! Вие сте огромен специалист! Искам друго да Ви попитам. Невроложката д-р Станчева, каза, че синът ми има леко изпъкнал метопичен шев, но нямало нужда от консултация с неврохирург понеже при него било вид конфигурация на черепа. Синът ми няма триъгълна форма на главата, нито са му приближени очите. Този шев се появи в края на 6-ти месец, началото на 7-ми.Възможно ли е наистина да няма проблем или да си направя консултация с неврохирург на своя глава?

Последна редакция: пн, 10 сеп 2018, 17:13 от FBID100000174804131

# 82
 • София
 • Мнения: 233
Здравейте, д-р Чавдаров. Дъщеря ми е на 9 години и преди няколко години идвахме при Вас в кабинета, след прегледа заключихте, че има диспраксия. Тогава беше на 3 години, имаше задръжки в говора и някои неврологични особености в моториката. Няма някакво хронично заболяване или поставена диагноза, но все така има някави неволеви движения - подръпване на дрехите и попипване на тялото, както и несръчност и резки движения при хващане, пускане на предмети и други дейности, изискващи изпълняването на повече от едно действие едновременно с друго. Моля за Вашия съвет дали на този етап престой в барокамера би бил полезен? След много статии, които изчетох оставам с впечатление, че е възможно мозъчето й като бебе да е било в някаква степен увредено поради дълго продължила бебешка жълтеница (около 2 месеца), на която нито в Токуда, нито педиатърката обърнаха внимание и не е изследван билирубин. Основният ми въпрос е дали посещения в барокамерата на сегашната й възраст биха били от полза за евентуално "разбуждане" на заспали неврони и като цяло за общото състояние на детето. Много Ви благодаря.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт