Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 4 май 2006, 10:22 ч.

Джобните пари на децата

 • 861
 • 11
 •   1
Отговори
 • Мнения: 3 740
Колко пари давате на децата си? Има ли някаква сума, с която разполагат или всеки път искат от вас?  Колко пари им давате за училище? Какво определя размера на тази сума? Как им ги давате - всеки ден, веднъж седмично, веднъж месечно?
Разкажете на какво учите децата си в областта на финансите.

# 1
 • Мнения: 328
На моята второкласничка дневно и даваме около 1.50 лв.За щастие умее да си прави добре сметка,та и стигат.Понякога и даваме повече пари,тя си ги разпределя по дни ,така че да има  всеки ден.Понякога има малки спестявания,които доста добре "управлява"(най-често купува нещо дребно на брат си).

# 2
 • Пловдив
 • Мнения: 2 141
На дъщеря ми давам пари от тази година. Не й давам по много, не й трябват просто. Тя е в първи клас, никъде не ходи все още сама, закуски не си купува... Гледам винаги да има поне по 5 лева в себе си - ей така, за всеки случай. Ако иска да си купи нещо от училище - вестник, книжка, списание, ако й се наложи с баба си да вземе такси, ако пък нещо страшно й се прияде. Когато похарчи част от парите ми казва и веднага ги допълвам пак до тази сума. Аз така я научих, иначе подозирам, че тя така и ще си остане без пари и няма да си каже. Ако нещо иска да се купи планирано - нов брой на списание или нещо си е харесала - си иска пари от нас и не пипа тези, които има. Пак аз така съм я научила.

Засега не си купува храна през деня. Закуските им са безплатни, аз също й правя сандвичи всеки ден, следобед е с баба си. Други нужди няма, защото сама не излиза. От догодина не знам какво ще я правим, но мисля, че по 1 лв. на ден ще й е личният бюджет.

За финансите не говорим много. Толкова, колкото да й обясня моите правила. Казвала съм, че пари за снаксове, дъвки и бонбонки не искам да харчи. Е, веднъж-два пъти да, но да ми се прибира всеки ден с подобни покупки не искам. И тя го спазва, като това не й коства усилия. И без това не си пада по подобни храни. Събира си пари за разни поводи нейни си, това се толерира, но не го коментираме особено. Опитва се да си спестява по собствено желание. Забранила съм да крънка баба си за каквото и да било. Предпочитам сама да си купи глезотийка, отколкото да врънка баба си. Тук имаме пропуски, защото тя още не може да свикне да разчита на собствените си пари, но ще се научи де.

# 3
 • Мнения: 2 700
В началото на седмицата давам пари за купони за стол и джобни. Тя си ги разпределя. Обикновено джобните са в размер на 80 ст/ден, които са достатъчни да си вземе нещо ако огладнее или ожаднее, но без да си купува глупости (вода си носи от къщи). Ако един ден спести от джобните, на другият ден ще разполага с повече.

# 4
 • Мнения: 142
Давам й стотинки. На нея не и трябват тъй като ги хранят в училище.

# 5
 • Мнения: 116
Синът ми е на 12 години.От две години има дебитна карта "ДСК - старт" , която захранваме с 50 лв. на месец.Тои си тегли от банкомат за закуски и обяд , когато е на уроци и няма време да обядва у дома.Има седми4ен лимит - 10 лв. , но тои е много спестовен и ве4е има спестени пари4ки в сметката си. Така , 4е при него тази система работи успешно. Не така оба4е , за съжаление , стои въпросът със сестра му , която е на 17 ... Sad На нея също и открихме дебитна карта и и определихме месе4на издръжка , със седми4ен лимит ...но още в средата на месеца ...оставаше на нула . Така няколко месеца ...и се отказахме. Сега и даваме по 2 лв на ден  и по 5 за по4ивните дни - за кафе с приятели.Когато се появи финансова "дупка"...знам на кого да раз4итам ... Wink...синът ми редовно ми дава заем , но стриктно следи за връщането му.Дано не се промени в пубертета  Praynig...

# 6
 • с/у ОколоМръсТното
 • Мнения: 18 979
Даваме й по 1лв. до лев и нещо на ден. Тя е във 2-ри клас, на 8г.
Купона за обяд й е 0.90лв. +сок =0.10ст. и ей ти го левчето. С 20-50ст. си купува винаги някоя глупост  Crazy. Просто да си спестява не й в е кръвта за сега и изхарчва колкото й дадеш.
Една сутрин получи 5лв., поради липса на по-дребни и вечерта каза, че има-няма 10-ина стотинки само. Това си купила, онова си купила и 2 лв. загубила... ooooh!
Еми как да й дадеш повече пари?!  Thinking

# 7
 • София
 • Мнения: 2 117
В началото на седмицата давам пари за купони за стол и джобни. Тя си ги разпределя. Обикновено джобните са в размер на 80 ст/ден, които са достатъчни да си вземе нещо ако огладнее или ожаднее, но без да си купува глупости (вода си носи от къщи). Ако един ден спести от джобните, на другият ден ще разполага с повече.
 
202uu Още не сме стигнали до даване на пари, но смятам, че това е правилния начин. Ще ги похарчи тази седмица, ще ги похарчи другата седмица и на третата ще знае. Трябва обаче твърдост. Нашите се пробваха така с мен, но на втората седмица по средата се отказаха и сбъркаха. Аз сега ако имам 5 лв, 6 ще изхарча.  Laughing

# 8
 • Мнения: 3 847
Малката е първи клас, в начало и давах по два лева тъ като е до обяд на уч-ще,а следобед е на зенималня (обяда и е осигурен, хранят се на стола ), но след като започна да ми се връща вкъщи всеки ден със закупа различна глупост от книжарницата в училището сведох финансите до 1.50, така има 1лв за хамбургер и с останалите парички да си купи нещо сладко ако и се преяде. Абе деца и с 5 лв да го изпратиш пак ще ти се върне най-вероятно с жълти стотинки

# 9
 • Мнения: 3 740
А съобразявате ли се с това, колко пари получават другите деца? Камен е в 4 клас, получава закуска в училище, иначе си се храни вкъщи и парите му трябват само за глезотии. Даваме му ги в понеделник - 4 лв. за цялата седмица. Според него съучениците му разполагат с по 2 лв. на ден. Не че ми мрънка, но се замислям как ли се чувства. Обяснявам му, че смятам за неправилно децата да разполагат с много пари, а който иска да получава повече, трябва да ги заработва. Обаче примерът на съучениците му ми разваля възпитанието.

# 10
 • Мнения: 2 792
 Димана разполага с около 1 лев на ден, купува си допълнително сандвич(когато не е яла в стола) или мляко с какао, два-три пъти си беше купувала разни близалки, но бързо се отказа от това начинание, снаксове-максове също не купува. Купува понякога разни бонбони да черпи децата, това са и разходите по джобните. Като и свърши тетрадка или друг консуматив си ги купува от джобните. Записана е на стол, парите да купоните и ги давам всеки петък 2.75 лв. (0.55 лв е купона на ден). Има на разположение 2 лв. оставени в портмонето за непредвидени ситуации, ако се наложи, до ден днешен не са пипнати  Laughing.   

# 11
 • Мнения: 388
Моята е 2кл.давам и 1лев,но не всеки ден-ако ги похарчи.Така за цялата година е изхарчила
мужду 3 и 5лв.Носи си от вкъщи вода,вафла или кроасан,естественно не ги изяжда.
Въобще не се съобразявам с това колко дават другите родители.Цвета мисля,че правилно си обеснила.В края на каищата не всички разполагат с еднакви средства.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт