Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Мнения: 6
Здравейте!
Казусът ми е изключително оплетен и наистина ми трябва човешки и професионален съвет.
Аз съм българин, без проблеми в осигуровките - здравни социални и т.н.
Жена ми е от Чехия. Нямаме сключен граждански брак, но мислим да го сторим много скоро. След няма и месец тя ще дойде в България, за да живеем заедно... И е бременна едва в 6-та седмица.
Напълно объркани сме и двамата дали може тя да получава някакви майчински или други помощи. В Чехия е работила недостатъчно и може да получава само минимално обезщетение от около 250 лв.
Какви са правилата тук? Какво да направим? Откъде да започнем?
Благодаря Ви предварително!

# 1
 • София
 • Мнения: 2 167
В България следва да се е осигурявала за съответния риск чрез бг работодател или като самоосигуряващо се лице, за да получава майчинство от системата на НОИ. За чешките обезщетения проверете в Чехия какво, колко и при какви условия може да получи евентуално.
Тук, чрез вас и като гражданин на ЕС, ще получи статут на продължително пребиваване...и толкоз. По-долу са необходимите документи и условия за това. Миграция на Мария Луиза Peace
http://migration.mvr.bg/Admin_uslugi/Prebivavane/default.htm

Последна редакция: вт, 02 май 2017, 14:19 от Beeps

# 2
 • Мнения: 6
Благодаря Ви!
От НОИ ми казаха, че е необходим формуляр S041 за доказване на осигуровки в Чехия. Знаете ли нещо повече за това?

# 3
 • София
 • Мнения: 2 167
Говорете си директно с лелите от международни отношения в НОИ. Това са много специфични въпроси по прилагане на европейски регламенти и споготби за прилагане на социални системи...Съотнесено и към конкретния ви казус (споменавате, че е работила малко), нещата стават съвсем тясно специални.

# 4
 • Мнения: 1
Здравейте на всички!
Искам да помоля за съмет отностно майчински обезщетения за тепърва раждащо се бебе във Великобритания. И въобще каквато и да било информация свързана със обезщетения за работещото лице (майката). Благодаря предварително!

# 5
 • Мнения: 161
малък off topic: на какви точно пари/помощи се надява родител работещ в Чехия за дете, след като:
- детето е в БГ
- нито детето, нито родителя има гражданство
- детето си получава детски надбавки и намаляване на данъци в БГ

Какво би могла да предостави чужда държава/работодател на подобно лице само защото било имало дете???

# 6
 • Мнения: 3 253
Детето ще има българско гражданство, след като единият родител е българин!

# 7
 • София
 • Мнения: 2 167
Майчински не се получават за гражданство на бебето, а за внесени от майката осигуровки. А и те питат за Чехия. Вероятно бебето е родено вече, та леко няма сми..

# 8
 • Мнения: 3 253
Аз отговарях на Бандитка. Иначе, за др съм съгласна.
Аз бях обратният пример. Живеехме в Чехия, с бебе, но взимах майчинство от България, от където ми е трудовият стаж и където съм внасяла осигуровки.

# 9
 • Мнения: 161
не знам дали са майчински и какви са, но твърдо смятам, че е абсурдно да се вземат каквито и да било пари, било то от държавата чехия, било то от работодател.

# 10
 • Мнения: 539
Детето ще има българско гражданство, след като единият родител е българин!

По закона за българското гражданство, всяко дете с родител българин получава бъларско гражданство по рождение, независимо дали родителите подават молби за изваждане на съответните документи (акт за раждане, паспорт)

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт