Така........ след като изясних лингвистичния въпрос, самата рецепта.
Оригиналът й е оттук: http://www.joyofbaking.com/BlueberryCake.html
А ето и свободния превод:
Продукти за топинга:
1/3 чаша (45 г.) брашно
1/3 чаша (65 г.) кристална захар
1/2 ч.л. канела
1/4 чаша (56 г.) студено масло, нарязано на парченца
Продукти за тестото:
1 ч. (140 г.)брашно
1ч.л. бакпулвер
1/8 ч.л. сол
1/4 ч. (56 г., 4 с.л.) масло със стайна температура
1/2 ч. кристална захар
1 яйце
1/2 ч.л. ванилов екстракт (аз използвах 1 ванилия на прах)
1/3 ч. (80 мл.) пр. мляко
2 ч. пресни боровинки
Приготовление:
Предварително пуснете фурната на 180*С. Намажете с масло/олио форма за торта с диаметър 20 см. и поставете хартия за печене на дъното.
За топинга: В купа смесете брашното, захарта и канелата. Добавете маслото и намачкайте с блендер или вилица, докато се получат големи трохи. Оставете настрана, докато приготвите тестото за сладкиша.
В отделна купа разбийте брашното, бакпулвера и солта.
Отделно от тях, разбийте маслото с миксер, докато стане кремообразно. Добавете захарта и продължете да разбивате, за да се получи пухкава смес. Добавете яйцето и ванилията. Накрая, като ги редувате, добавете брашнената смес и прясното мляко. Изсипете готовото тесто в приготвената форма, като добре загладите отгоре със сладкарска шпатула.
Разпределете равномерно отгоре боровинките и поръсете с топинга.
Пече се около 45 - 50 минути.
Сервира се топъл или със стайна температура.
Ако няма боровинки, може да се приготви с други плодове - къпини, малини или пък с ябълки, сливи или круши, нарязани на резени.
За 8 - 10 порции.