Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 26 май 2017, 11:28 ч.

мнения за американска клиника за гръбначни заболявания

 • 3 665
 • 6
 •   1
Отговори
 • Мнения: 4
Здравейте! Изгледах няколко клипчета от участия на лекари от въпросната клиника в сутрешни блокове и имаше доста положителни отзиви за клиниката. На https://www.americanspinalclinic.com/bg/ също имат положителни отзиви, но все пак ми се иска да прочета мнение от някой, който не се е изказап в ТВ ефир заради скептичност от платени пропагандатори. На четене клиниката е ок. Аз имам изкривявания и  болки в кръста. Никъде не им виждам цените (ясно че здравето цена няма), а и няма написано работно време само телефон.

# 1
 • София
 • Мнения: 15 446
Аз се обадих по телефона и такива цифри ми обявиха за някаква "специална програма", че веднага се отказах.

# 2
 • София
 • Мнения: 160
Аз се обадих по телефона и такива цифри ми обявиха за някаква "специална програма", че веднага се отказах.

Какви цифри обявиха от клиниката?

# 3
 • Мнения: 27
Здравейте и аз се интересувам за мнения на преминали пациенти през клиниката. Моля, ако някой я е посещавал да се включи.

# 4
 • Мнения: 70
Отидох в клиниката да попитам какво по-точно се прави, започва се с диагностика, която включва задължително седем (!!!) рентгенови снимки. Три месеца трябва да ходиш там за лечението и да правиш упражнения в къщи, и после да продължиш с поддържащи упражнения. Цялата работа излиза около 2000 евро, а може и повече. Даже и да преглътна цената, това с рентгеновите снимки изобщо не ми харесва. Не съм в течение какво точно е облъчването от седем снимки, ама ми се струва опасно. Разколебана съм, въпреки че имам нужда от лечение на дискова херния /дископатия, спондилоза, и куп други ставни проблеми.

# 5
 • Мнения: 70
Реших да опитам, направих си снимките, увериха ме че апаратът е много съвременен, дигитален, няма нищо общо с класическия рентген. Седем снимки на гръбнака, като в процеса на лечението, ще се направят още четири, за да се проследи резултата. Все пак, за всеки случай, изчетох в интернет кои храни неутрализират радиацията. От Чернобилските времена знам, че това е лещата. По сайтовете пише за елдата, зеленолистните, и още куп други, сега наблягам на тях. Изследването с консултацията е 290 лева, които се приспадат от общата цена, която е 4875 лева, и включва 24 процедури по час и половина, които трябва да се направят за около 3 месеца. Ако се плати до края на годината, има отстъпка 10%, което означава още около 4100 лева. В случай че реша да го направя, ще пиша след приключването. Самото изследване и консултацията изглеждат сериозни, и това което смятат да предприемат, също оставя убеждение, че подходът е правилен и би трябвало да има подобрение. След приключването на лечението трябва да се правят постоянно упражнения, два пъти на ден по половин час, за да се поддържа състоянието, което няма да е лесно, но иначе очевидно няма да се задържи постигнатото. Ако реша да го направя, ще пиша пак, след като приключа.

# 6
 • Мнения: 70
Изкарах курса, 24 процедури, за около 3 месеца. По 10-степенната скала, която ме накараха да оценя сама болката си, в началото беше 8, в края -1. При мен проблемите са дискова херния - от 10 години, спондилоза - шипове в шийната област, откриха ми ги на 26 години, и остеохондроза - прищипване на нерв под плешката от едната страна - също доста от отдавна. Болките в кръста бяха станали доста силни, даже като ходех, при всяка крачка доста ме болеше, от шиповете получавам главоболие, а плешката като ме заболи, не мога да спя нормално, няма как да легна, без да усещам болки.
Целта на терапията, както я разбирам, е да се коригира изкривяването на гръбнака в различните му части, което е основна причина за възникващите болки. Показват ти снимките, в началото, с начертаните червени линии и градуси, които показват изкривяването което имаш, и съответното подобрение в края. Гръбнакът гледан отзад, в идеалния случай, трябва да е вертикален, а странично - извит, нещо като "S". Общо взето, при мен е обратното - погледнат отзад е крив като S, а странично - естествените извивки в кръста и шията са доста изправени.
Упражненията, които правиш сам в къщи, са със задържане по 5 секунди, и често асиметрични, т.е. изпъляват се само от едната страна, като целта е да се коригират деформациите. Лесни са, всеки би могъл да ги прави. На място в клиниката правиш някои упражнения сам, освен това има мануални разтягания и масаж с вибриращ пистолет по цялото тяло, прави се от рехабилитаторките, и няколко уреда на които те слагат, като флекс - за разтягане чрез движения на краката, декомпресор - чрез дърпане на главата от шийната област, и вибрации с цилиндри под кръста и под главата. Също има наместване на прешлените от лекар, чрез усукване и натиск на прешлените. Накрая има стоене върху вибрираща платформа с тежест на главата. Процедурите там са за около час и десет-петнайсе минути. Процедурите може да се различават в зависимост от проблемите, които имаш, но като цяло са на тези уреди.
Имах проблеми с декомпресора - доста ми беше неприятен, болеше ме главата, не можах да го изтърпя първия път, а на втория път търпях, но се подух в шията след това, и доста се уплаших да не си причиня някаква травма в главата. Намалиха ми времето и интензитета, и постепенно свикнах с него.
Преди всяка процедура попълваш лист, как се чувстваш в момента, и дали си имал някакви проблеми в периода между процедурите. На тази основа може да коригират или добавят някакви въздействия.
Дават ти някои уреди, които да използваш в къщи, и трябва да правиш всичко сутрин и вечер, в началото упражненията бяха по-малко, за около половин час, после ми добавиха още няколко. Целия комплекс при мен стана за около час, и трябва да се прави два пъти. За мен не е реално, аз го правя един път. Това трябва да се прави постоянно и след приключване на курса, което за сега спазвам общо взето, но само един път сутрин.
След приключването ми казаха, че трябва да отида пак след три месеца, за 12 процедури, за да се затвърди резултата, не попитах колко ще излезе, но вероятно ще е към половината от цената на пълния курс. Няма да имам възможност след три месеца, евентуално есента, но ще преценя, дали ще го правя. Вероятно ще направят и още рентгенови снимки.
Оставам с резерви за броя на рентгеновите снимки в хода на лечението - най-много са в началото, после има по средата на курса, и в края, някои ги повториха, защото не били станали добре - общо към 12 снимки. Това според мен е сериозно облъчване, естествено подписваш декларация, като навсякъде, че си на ясно с възможните последствия и че не носят отговорност.
Ако някой има специалист в рентгенологията, каква е вредата от подобно облъчване, моля да коментира. Все пак, това не е единственото облъчване на което се подлагам, правила съм си и мамография, и панорамни зъбни снимки наскоро, често летя със самолет, и не смятам че ренгенът е нещо като снимка с мобилния телефон. Като комерсиална структура обаче, явно целта им е да ти докажат, че са ти оправили проблема с гърба, и много не им пука, дали ще ти докарат някой рак след време. Което обаче на мен ми пука доста. Та това са ми основно резервите относно терапията.
С двама-трима души успях по време на курса да коментирам как се чувстват от лечението, всички имаха чувствително подобрение.  Интересно, при мен се получи и един бонус - често изпитвах една неопределена болка в корема отдясно,  където съм оперирана от апандисит, и си мислех че имам някакво срастване на червата вследствие на операцията, а една гастеоентероложка, с която се консултирах преди време, предположи, че може да е свързано с дисковата херния. Болката вече почти изчезна, много рядко усешам нещо, което означава че е идвала от кръста. Хернията, разбира се, не е изчезнала, болката я имам, доста слаба, но е там, също и продължавам да чувствам опъване от кръста към седалищния мускул, но хернията няма как да изчезне. Важното е, че всичко е в границите на поносимото. Но упраженията трябва да се правят постоянно - иначе няма смисъл да се дават парите за терапията.
Надявам се да е полезно, и ако има и други които да са пробвали, ще е интересно да чуя и техните впечатления. Готова съм да отговоря и на въпроси, ако има, ще продължа да следя темата и нататък.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт