Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 5 май 2006, 19:53 ч.

Каква камина , локално парно?

 • 16 288
 • 38
 •   1
Отговори
 • Мнения: 1 671
Здравейте, преди година и половина е имало тема за камината, но оттогава има много нови неща, та да попитам сега:

Искаме да си сложим  камина в хола - да не е зидана, ами декоративна. Живеем в топлоизолиран етаж от къща. Имаме поставени и радиатори за парно, защото самата къща е с локална инсталация. Знам че може да се включи нашето парно към камината и така да си топлим всички стаи. Апартаментът ни е около 120 кв.

Моля ви, препоръчайте ми марка и клас камина, ама ми обяснете нещата на простосмъртен език, че никак не съм на ти с техниката Grinning

А, смятаме да ползваме само дърва.

# 1
 • Мнения: 4 806
много се надявам да има отзиви, че и аз съм с аналогичен проблем. Но ме интерсуват решенията за гр. Бургас.
Извинявам се на авторката, надявам се да има отзиви не само "къде", но най-вече "какво" да избираме.

# 2
 • Мнения: 399
Най-лесното е камина с водна риза. Така се използват радиаторите. Има много добри български. Колко да е голяма зависи от това какъв обем ще отоплявате + резерва (малко повече от изчислените стойности). Обема е кубическите метри на помещенията, които ще отоплявате.
Ще ви консултират най-добре в магазините за такива камини.
Ние се отопляваме с такава с дърва и сме много доволни.
Успех!

# 3
 • Мнения: 229
Преди един месец си направихме нашата камина, само че при нас варианта е с въздуховоди. Препоръчаха ни точно вариант с водна риза, но оскъпяването е с 40% и за нас се оказа решаващо. Сложихме българска камина, на Дявач, с облицовка от врачански камък. В Бургас предлагат и камини на Дювил, френски, но се отказахме от тях, защото се оказа че само камерата им е френска, а облицовката им също е от врачански камък. Нашата камера е 15кв, а за същата цена френската камера е 9кв. Ще отопляваме етаж от къща 120кв. Изпробвахме камината, с едно зареждане на камината гори повече от 8 часа. Щом като имате радиатори, сложете си камина с водна риза, на нас камината ни я прави фирма Калас, доколкото си спомням, ако те интересува, ще им потърся телефоните.

# 4
 • Мнения: 1 671
Едуина, дай някакви ориентировъчни цени на камината, монтажа и т.н. Освен това аз съм в Пловдив

# 5
 • Мнения: 229
Самата горивна камера струваше 1100лв, облицовката която си избрахме е от 1000лв, можеш да си избереш различни варианти на облицовка, правят почти всичко, което можеш да видиш по каталозите. За конвектора, който върти въздуха в помещенията, платихме 400лв, а за труда и въздуховодите още 700лв - всичко 3200. Монтираха всичко за 2 дни, като работиха много чисто и не си личеше, че са идвали майстори.

# 6
 • В сърцето на любимите мъже!
 • Мнения: 1 039
Виж тук!

http://www.prity-bg.com/index.php?section=product

Хм, цените, за които говори Едуина, ми се струват космически!

На нас за етаж от къща от 100кв. м. ни излезе 1400 лв всичко. Камината ни е с водна риза и е марка Прити.

# 7
 • София
 • Мнения: 1 641
Ние при изготвянето на нашия проект за къща се консултирахме с някои фирми, които прявят отоплителни системи. И моята идея беше с камината от дневната да свържем парното на къщата, но след консултациите проектирахме парно с котле в мазето и отделно две самостоятелни камини - в дневната и родителската стая, по две много прости причини:
1. цяла зима трябва да се топлим, и не видяхме логика да влачим горивото от мазето (където е складирано) по стълбището и цялата дневна, която е доста голяма - и така котлето си сложихме в мазето до склада с горивото, а камината ще си я палим когато ни трябва уют.
2. самите фирми ни казаха, че е по-добре така, нещо камините с водни ризи не били чак такова добро решение, ама не стана ясно точно защо. Затова най-добре се посъветвайте с някой специалист в тази област.

# 8
 • Пловдив
 • Мнения: 2 943
Ние вече 4та година се топлим на камина с водна риза,свързана с радиатори и серпентина на бойлера,а и проблема с топлата вода решаваме.Отопляваме 124кв.м.,но си е проблем качването и съхраняването на дърва на етажа./на 3тия етаж сме и ги държим в сутерена/Иначе е топличко и уютно.Камината ни е на "Алфа Плам"-правят ги в Македония,ако не се лъжа-струваше около 900лв/навремето/.
Ако все пак решите да си направите подобна инсталация се обърни към фирма,поне да ти сметнат мощтноста...определено това е важно.Виждам ,че си от Пловдив,тук е пълно с такива фирми-ако искаш ми пиши на лични-мога да ти дам координати-мъжът ми преди време се занимаваше с отопление и  ги познава повечето

# 9
 • Мнения: 229
Това са цени за камина, а не за печка тип камина като Прити.
Съжалявам още не мога да се оправям със снимките, днес ще се опитам да я снимам и да я покажа.

# 10
 • Пловдив
 • Мнения: 16 452
Ние искаме да слагаме това лято локално парно с котел на твърдо гориво. Сега събирам оферти и се обаждам на разни фирми. ОБАЧЕ има проблем - котела искам да е на въглища с бункер, от който котела сам си взима по колкото му трябва въглища и бункера се пълни по веднъж на ден. Виждала съм такова чудо в чужбинско, ама сега поне двама "майстори" ми обясняват, че такова чудо няма. Да, ама съм виждала се инатя аз, помогнете ми да си намеря такова чудо.

# 11
 • Мнения: 4 806
Янтра, чувала съм, че Ерато имат някакви с бункери, но дали беше за възглища или за някакви преработени дръвени продукти, не съм сигурна. Провери при тях (ако не си го сторила вече)

# 12
 • Мнения: 4 652
Здравейте, преди година и половина е имало тема за камината, но оттогава има много нови неща, та да попитам сега:

Искаме да си сложим  камина в хола - да не е зидана, ами декоративна. Живеем в топлоизолиран етаж от къща. Имаме поставени и радиатори за парно, защото самата къща е с локална инсталация. Знам че може да се включи нашето парно към камината и така да си топлим всички стаи. Апартаментът ни е около 120 кв.

Моля ви, препоръчайте ми марка и клас камина, ама ми обяснете нещата на простосмъртен език, че никак не съм на ти с техниката Grinning

А, смятаме да ползваме само дърва.
               Нямам време да чета кой какво ти е отговорил и се извинявам,ако се повтарям.Има всякакви камини и български, и вносни - този въпрос няма да го коментирам - това е въпрос на финансови възможности.Коментирам НАЧИНА НА ПОДДЪРЖАНЕ НА ОГЪНЯ В КАМИНАТА.Ако отоплението на апартамента разчита САМО на камината имаш ли представа колко дърва /това е по-лесната работа/ трябва да се носят и колко пепел се изхвърля.Ако не е съпруга ми направо съм загинала,а аз отоплявам само хола ,който е около 60 кв.м.Ние имаме изградено локално парно,което преди тока да стане толкова скъп си работеше - супер.Натискаш копченцето и за 15 минути навсякъде 25-30 градуса-чистичко и лесничко.Сега мислим да го преработим на газ.Моят съвет е избирай каквато искаш камина , НО ОСИГУРИ И ДРУГА АЛТЕРНАТИВА ЗА ОТОПЛЕНИЕ.Да не говорим,че докато науча как се пали камината бая зор видях,не помагаха нито брикетите, нито специалните подпалки.Уж запаля и изведнъж всичко се срути и огъня гасне.Сега само мъжът ми се занимава с нея,носене на дърва,палене ,чистене и всичко.Така,че си помисли и по тези уж лесни проблемчета.

# 13
 • Мнения: 3 078
и ние сме с камина с водна риза. може би печка е по-правилно да кажа - на дипломат е, моделът,дето прилича на пирамида. печката е малка, а нашите стени са по 40-50 см, така че всъщност зазидахме печката в стената и отвън се вижда само вретичката и камъкът, с който е направена облицовката. топлим се на дърва и еко-брикети от дървесни стърготини (1 тон=160-180 лв.). от брикетите сме по-доволни - чисти са, имат малко отпадъчен материал, и не на последно място - все пак са еко. разпалваме камината със сух спирт - 1 кутийка струва 2 лв. а за цялата зима отиват ок. 8-10 кутийки. не знам дидия защо таак се е мъчила.
самата инсталация беше направена от майстор. но една от връзките, които направи, още на 1-ямесец изби и мъжът ми се ядоса и сам върза наново всички тръби по-здраво. истината е, че ако мъжът ти е скопосен, би могъл сам да го направи. моят так върза това лято още 2 радиатора в банята и в стаята на вторият етаж на апартамента. но той по принцип си е със златни ръце.
инсталацията излезе доста скъпо - печката ок. 4-500 кинта, всеки радиатор - х около 300 (ние сме със 6 отопляеми помещения), отделно са тръби, помпа, преливник. абе общо излезе ок. 4000. но в никакъв случай не съжалявам за инвестияцията - стаите ни са с височина над 3 м., освен това жилището е голямо - отоплене на ток би ни съсипало.

# 14
 • Варна
 • Мнения: 1 515
Янтра, виж тук  http://erato.bg/viadrus/kotli_tvg_dakon.html  едни приятели имат такъв и са много доволни, въпреки че за мен си е хамалогия носенето на въглища и чистенето на пепел. Аз се замислям на котел на метан. Скъпичко излиза ама чиста работа и като обем са доста по-малки.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт