Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
# 15
 • Мнения: 390
и за инжекцията анти-Д гамаглобулин, много майки споделиха, че са им искали 150-200лв. (други момичета ми казаха, че струва 10-15лв) и на всякъде твърдят, че не се поема от касата. Обадих се в болницата на моя позната акушерка и тя каза, че ампулата (някаква немска била) по принцип струвала на болницата 250лв., но касата я поема и родилката нищо не плаща, наблюдаващия ме лекар е Завеждащ АГ в Б-с и каза, че са взели решение в бургаското отделение родилката да не плаща нищо без значение дали е или не е осигурена, но това е решено на местно ниво и в страната не е така

*** едно нещо с което можем да похвалим иначе така хуленото (предполагам с право) бургаско родилно отделение

# 16
 • Мнения: 540
Цитат на: 2 в 1
но защо се полагат безплатно различни изследвания в различните болници хич не ми е ясно


Те изследванията са си едни и същи, но лекарите гледат да ги спестят, като че ще си ги носят в къщи или ще ги продават на черно ( пък може и да го правят Wink )

За съжалиние, трябва сами да се грижим  и да си искаме!

Да ви кажа, и после с бебето е същото - а уж детското здравеопазване е безплатно. Imp

# 17
 • Мнения: 437
Цитат на: sladka hapka
Сигурна съм, че имаш право на повече от два видеозоните. Моята ме гледаше всеки месец до излизането ми в майчинство и после - всяка седмица до раждането. Но не за всички видеозони ми пускаше лист, защото каза, че от касата така или иначе нямало да й ги платят, ако са "прекалено много". Колко е "прекалено много" не знам. Инаме, платих си изследването за кръвна група, защото през 2003 год. нямаше пътека за това дори иза бременните. При останалите изследвания ми се еслучвало да доплащам (на лабораторията) по два-три лева ако се окажеше, че докторката се е отплеснала и е включило нещо, дето не е от безплатните за бременни жени изследвания.

Другото което е, тя самата ми е казвала, че касата плаща съвсем прилично прегледите на бременните жени и отклони предложението ми да я посещавам в частния кабинет. Така че нещата опират в МНОГО ГОЛЯМА СТЕПЕН и до морала на всеки доктор.Пуска ти ЛИСТ? Какво е пък това? Аз не виждам кьорав документ по дяволите!!!  Imp  Imp  Imp  Просто си ми поиска 20лв. с мила усмивка, прибра си ги на ръка и дотук...

# 18
 • Мнения: 437
Цитат на: angelica
Цитат на: 2 в 1
но защо се полагат безплатно различни изследвания в различните болници хич не ми е ясно


Те изследванията са си едни и същи, но лекарите гледат да ги спестят, като че ще си ги носят в къщи или ще ги продават на черно ( пък може и да го правят Wink )

За съжалиние, трябва сами да се грижим  и да си искаме!

Да ви кажа, и после с бебето е същото - а уж детското здравеопазване е безплатно. Imp


Ми айде де, и аз за това говоря - да си искаме. Ама за да си искам, трябва да знам със сигурност какво ми се полага.. А откъде точна и вярна информация?!

# 19
 • София
 • Мнения: 1 120
Не знаех, че изследвания за СПИН, Васерман и какво беше там още се правели безплатно в ХЕИ. Но ако само там е безплатно защо се изисва направление?

# 20
 • Мнения: 6 147
Абе аз си имам за спомен едно тесте с амбулаторни листове и изследвания. Гинеколожката ги вадеше в 3 екземпляра - за мен, за нея самата и за моето джипи. Джипката пък си ги иска ... Но пък т.нар. джи пи ми каза, че на нея касата почти не й плащала женските консултации, и тя нямала интерес да ги води, затова - като съм си харесала гинеколог с договор с касата, толкоз по-добре за всички.

# 21
 • Мнения: 144
Цитат на: Margarita
За ултразвука лекарката ти е права, НО! Всички задължителни изследвания: кръвна група, Васерман, Австралийски антиген, влагалищен секрет, изследване на кръв и урина, се поемат от касата!

По време на бременността си съм плащала само таксата за взимане на биологичен материал и нищо повече.


Точно тези изследвания не се поемат от здравната каса.Само урината и кръвна картина(задължителната),а за влагалишният секрет честно да си кажа не знам,сега ще ми взимат.

# 22
 • Мнения: 390
ето какво намерих в сайта на НЗОК
Въпрос:
изследвания в женска консултация от: Дария Гутник  - 2004-11-09 15:40:13 ;
Кои са изследванията, които се покриват от НЗОК през периода на бременността, когато една жена е осигурена и записана в женска консултатция? Имат ли те някакъв срок или могат да бъдат направени по всяко едно време през бременността? Кой е длъжен да предостави информацията в случай че има такива срокове?
Отговор:
Уважаема г-жо, съгласно нормативната база, нормалната бременност може да бъде наблюдавана от общопрактикуващия лекар или специалист акушер-гинеколог по желание на бременната. Патологичната бременност подлежи на диспансерно наблюдение само от специалист акушер-гинеколог. При необходимост бременната посещава АГ-специалист с направление от личния лекар/ако той наблюдава бременността/. Тя е освободена от потребителска такса, но заплаща цена за вземане на биологичен материал в лабораторията, не по-голяма от 2 лв. По програмата “Майчино здравеопазване” на НЗОК, при нормално протичаща бременност, касата заплаща еднократно ехографско изследване на здравноосигурените бременни жени между ІV и V месец от бременността. Изследването на кръвната картина, за което касата също заплаща, се прави през VІ, VІІІ и X лунарен месец. То обхваща червена, при необходимост пълна кръвна картина, кръвна захар, Rh-фактор и Васерман/изследване за сифилис/. При бременна с Rh(- ) фактор задължително се изследва кръвната група и Rh на партньора. Изследва се и урината на бременната, при нужда се прави бактериологично изследване. Изследването за СПИН/със съгласие на бременната/ и австралийски антиген се прави еднократно за периода на бременността. Касата заплаща изследванията на бременни и за хепатит Б/за серологични изследвания за маркери на хепатитните вируси/Б/В/ по метода ELISA; за рубеола – за доказване на антитела РЗХА за рубеола при суспектно болни, и за токсоплазмоза. Раждането на здравноосигурените пациентки, както и всички изследвания, включени в програмата “Майчино здравеопазване”, се заплащат от касата по клинична пътека “Раждане, независимо от метода на родоразрешение”. От януари 2004 г. майката е тази, която избира лечебното заведение, където да роди. Информация за правата Ви на бременна може да получите от програмата “Майчино здравеопазване” на НЗОК/брошурата е поместена на интернет страницата на НЗОК/.

а тук ще намерите и програмата “Майчино здравеопазване”

# 23
 • Мнения: 821
най-сетне изчерпателна информация!  Hands Clap много ти благодаря! поздрави на всички!

# 24
 • Мнения: 437
да, наистина - най-сетне нещо конкретно и сигурно Simple Smile Много благодаря! Както и на всички, споделили мнението си Simple Smile

# 25
 • out of space
 • Мнения: 7 728
А, стига бе...Всеки месец ме гледаха на ехограф, всички изследвания са ми направили + за антитела три пъти.....И нито стотинка не са ми взели!

# 26
 • У дома, при моето семейство
 • Мнения: 648
И аз да се намеся. През цялата си бременост ходих на консултации във медицински център, където моят лекар имаше приемни часове. Когато отидох първия път си носех направление от личния лекр. Тогава гинекологът ми каза че с едно направление мога да ходя осем път безплатно. На мен ми се наложи да ходя повече защото преносвах и той ми каза да си взема още е дно напрвление с което също мога да ходя осем пъти до самото раждане. Ходих на преглед всеки месец а в деветия и след термина още около 7 пъти. Всеки път имаше преглед на видеозон и през консултация имаше изследвания за кръв и урина. Всичко това ми беше абсолютно безплатно. Едниствените пари които платих през бременноста си бяха за изследване на кръвната група на мен и на таткото около 15лв.. Това е никога и по никакъв повод не са ми искали пари за нищо. Става въпрос за В.Търново

# 27
 • Мнения: 285
привет и от мен!  гледаха ме на  видеозон и в осмия месец, така че са три общо за цялата бременност, иначе за кръвна група плащах 6лв. и за влагалищен секрет 11лв. понеже до два часа трябвало дасе изследва а в болницата нямало шофьор който да го занесе навреме така че по добре в частната микробиология, иначе изследванията на кръв и урина са безплатни, аз ходя в дкц - суха река но за антитела също се плаща - 11лв. Абе въобще безплатния обяд май е само мит!!!!поздрави на всички

# 28
 • Мнения: 126
Здравей,
Реших и аз да се намеся с мнение по въпроса.
По принцип изследванията са ти безплатни, мисля че трябва да провериш обаче дали здравноосигурителните ти права са непрекъснати - в случай че имаш неплатени здравни осигуровки изследванията, както и самото раждане минават за твоя сметка.
По този въпрос напоследък много се писа и говори, така че се поразрови в нормативната база.
За здравните осигуровки можеш да провериш директно на адрес:
http://healthinsurance.nssi.bg/report_healthhtm.asp

Успех

[/url]

# 29
 • София
 • Мнения: 5 777
Цитат на: sladka hapka
Така че нещата опират в МНОГО ГОЛЯМА СТЕПЕН и до морала на всеки доктор.


точно така е - моята докторка ме е гледала на ехограф около 15-16 пъти ( заради двуплодната бременност) даже на половината от прегледите не ми е пускала лист по НЗОК ( защото се полагат 7 за цялата бременност) - е какво да не би да им се изтърка накрайника на ехографа ли ?????????????

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт