Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 9 юни 2017, 10:36 ч.

въпрос за краденето на булката

 • 3 341
 • 15
 •   1
Отговори
 • Мнения: 857
Аз много обичам ритуали, традиции и т.н., но не и безмислено правене на нещо. Някой знае ли защо се прави краденето/ откупването на булката? От къде идва тази традиция?

# 1
 • София
 • Мнения: 1 321
Предполагам, че е свързано с девствеността. Ако бащата се е договорил да я продаде/даде на нежелан от нея жених, сделката ще се развали, ако е крадена и ще си остане при крадеца... Не знам, дали е така, разсъждавам само.

Да, нещо такова е. Сега прочетох: "Краденето на моми и приставането давали известна възможност на млади влюбени да встъпят в брак и да останат в селото дори против волята на едно от семействата. В някои случаи до приставане прибягват и при взаимно съгласие, за да избегнат големите разходи по сватбата, за да принудят църковните власти да дадат разрешение за брак."
"Обичаят "приставане/избягване с любим" или "крадене на булка" е друг
феномен, свързан с брака и създаването на семейство. Приставането или краденето на булка
биват инициирани от момчетата - в повечето случаи в резултат на взаимно
съгласие между двамата млади, но е възможно също така да бъдат инициирани
единствено от момчето. Бягството е най-често свързано с опита да се
избегне партньора, избран от родителите."

Последна редакция: пт, 09 юни 2017, 11:16 от кльомба

# 2
 • София
 • Мнения: 12 974
Изобщо не ми допада този ритуал на мен, пропуснах го с голямо удоволствие.  Laughing

# 3
 • Мнения: 695
В моя край освен всичко, което сте описали, крадене на булката има и под друга форма. По време на сватбата приятели на младоженеца "отмъкват" булката и я водят на някое заведение, често специално украсено за това, сядат и поръчват ядене и пиене. Веселят се и чакат младоженеца да дойда да плати сметката и да си прибере булката. Не знам защо се прави, за мен е глупав ритуал Simple Smile

# 4
 • София
 • Мнения: 1 321
...Веселят се и чакат младоженеца да дойда да плати сметката и да си прибере булката. Не знам защо се прави, за мен е глупав ритуал Simple Smile

Какъв ритуал? Ти сама си го казала - веселят се хората. Забавлението е смисъла на всички обичаи, а не някаква дълбоко смислена процедура.

# 5
 • Мнения: 695
Ами не виждам нищо весело в това да отидеш на бар зажаднял, да плюскаш и да се наливаш с най-скъпото питие и да чакаш друг да ти плаща. Като се има предвид, че вече веднъж са те поканили на сватба, в която си има всичко.

# 6
 • София
 • Мнения: 1 321
Ти к'во весело да виждаш, веселят се приятелите на младоженеца. Тъпкането на обувки с пари да не би да излиза по-евтино... Така или иначе всички обичаи и традиции са били за забавление навремето. В наши дни по-често може да попаднеш на тежка и изискана сватба, отколкото на такава.

Цитат
Аз много обичам ритуали, традиции и т.н., но не и безмислено правене на нещо. Някой знае ли защо се прави краденето/ откупването на булката? От къде идва тази традиция?

Тази традицията стана ясно от къде идва. Моля да ми кажете смислени такива.

Последна редакция: пт, 09 юни 2017, 13:23 от кльомба

# 7
 • Мнения: 16 844
За първи път чувам за такъв обичай – крадене на булка, но много ми хареса идеята.
Тъкмо повод булката да провери дали бъдещият ѝ съпруг е циция, преди да е станало късно.
Любопитно ми стана – има ли случай младоженецът да е отказал да плати почерпката или да е вдигнал скандал на приятелите си, че много са се отпуснали, в резултат на което булката да го зареже?  Laughing

# 8
 • Мнения: 695
Как` Сийкe, не съм чула за такъв случай  Mr. Green

За мен красива и смислена традиция на сватба е извеждането на булката и младоженеца от родната ѝ къща. Червена лента се хваща от едната страна от булката и мъжа ѝ, от другата страна хваща бащата и ги извежда през входната врата.

Сега се сетих за още една традиция от нашия край, забавна е, но отново не е с особен смисъл. След като свърши сватбата близките гости на булката отиват у майка ѝ и баща ѝ, пали се огън на пътя и те двамата се боричкат, свалят си един на друг дрехите (вече са се преоблекли в кюлоти и такива разни) и ги горят на огъня. А част от гостите, предимно баби, пеят мръснишни песни. Виждала съм го на две сватби да се прави. Основно се прави за майтапа. Сещам се за една от песните - "Ой, дядка, дядка, .... се мятка"

# 9
 • София
 • Мнения: 1 321
За мен красива и смислена традиция на сватба е извеждането на булката и младоженеца от родната ѝ къща. Червена лента се хваща от едната страна от булката и мъжа ѝ, от другата страна хваща бащата и ги извежда през входната врата.

Аз не виждам никакъв смисъл в червената лента.

Цитат
След като свърши сватбата близките гости на булката отиват у майка ѝ и баща ѝ, пали се огън на пътя и те двамата се боричкат, свалят си един на друг дрехите (вече са се преоблекли в кюлоти и такива разни) и ги горят на огъня. А част от гостите, предимно баби, пеят мръснишни песни. Виждала съм го на две сватби да се прави. Основно се прави за майтапа. Сещам се за една от песните - "Ой, дядка, дядка, .... се мятка"

Това е супер яко! Само не разбрах до край ли се разсъбличат и как завършва тая работа.

# 10
 • Мнения: 695
Не се събличат до край, разбира се, че остават с някакви дрехи. Няма голотии, обикновено под дрехите, които горят, са с някакви прилепнали по тях.

Червената лента не знам с какво значение е, аз намирам символика в извеждането на дъщерята от родния ѝ дом  Peace

# 11
 • Мнения: 37 553
В моя край (Монтана) приятели на булката и малки деца стоят на входната врата и не го пускат да влезе, ако не даде нещо, после пред вратата, в стаята, в която е скрита пак трябва да подкупва, за да го пуснат Simple Smile ако е в къща става интересно, че като се започне от портата и мине през всички врати...  hahaha
Понякога и със сила се влиза, зависи как са физически страните, на игра де, не се бият.
Не знам официално каква е идеята, обяснявам си го, че трябва да покаже, че е готов да мине през всичко, за да стигне до нея.

Леля ми се омъжи в Пловдив и там пълниха обувка с пари, обува някоя с 1-2 номера по-голяма и докато не й стане не спира слагането Simple Smile

Забавни са ми тези ритуали, пък който не ги харесва не е нужно да ги прави на неговата сватба Peace

Тъпкането на обувки с пари да не би да излиза по-евтино...
Тези пари си остават за тях, просто формално ги дава, но не излизат от двойката.

# 12
 • София
 • Мнения: 1 321
Много са си хубави нашите обичаи. Я, какво става по света:
Цитат
В Шотландия е приет ритуалът „очерняне на булката”, при който близки и роднини крадат булката и я поливат с отвратителна смес от животински екскременти, брашно, остатъци от храна и всякакви подобни гнусотии. В този вид водят бъдещата булка през целия град, като се смята, че подобно унижение ще я подготви за бъдещия суров семеен живот.
В Мавритания съществува странна традиция за принудително угояване на невестата. Още от петгодишни момичетата са насилвани да ядат колкото се може повече. Тази практика е възприета защото там пълнотата се смята за привлекателна и така може да се поиска по-висока цена за момичето.
В Малайзия съществува мъчителна традиция – на младоженеца и булката се забранява да ходят до тоалетната трите дни преди сватбата им.
Отношението към ритуала е толкова сериозно, че през тези дни двойката се следи постоянно, за да не нарушат ритуала. Младоженците не се хранят и им се разрешава съвсем малко вода. Ако двойката издържи това мъчение, се смята, че ще им се родят много деца и никое от тях няма да умре.
В Южна Корея женихът трябва да изтърпи сериозен бой, преди да се оттегли с момата си. Той му е причиняван от най-добрите му приятели.
В Нигерия например крадат булките, а в Папуа-Нова Гвинея момчетата пият сперма, за да навлязат в света на истинските мъже.
Това е един от най-странните сватбени ритуали на масайския народ в Кения. Обикновено плюенето е символ на унижение, но според масаите то носи късмет и богатство. Така че не е необичайно на техните сватби да видите бащата на булката да благославя дъщеря си, плюейки върху главата и гърдите й, преди да напусне селото с нейния нов съпруг, за да не урочаса тяхното благополучие. След като тръгнат, тя не поглежда назад от страх да не се превърне в камък.
За френското сватбено тържество е характерна една не толкова чаровна традиция – La Soupe (супата), при която след приключването на брачната церемония, приятелите на булката и младоженеца събират остатъците от сватбата и изобщо всичко, което им се стори достатъчно отвратително в тоалетна чиния, от която младоженците трябва да пият за късмет. В днешни дни, често се използват шоколад и шампанско като заместител на боклуците, но все още се сервират в тоалетна чиния.
В Румъния често преди сватбената церемония булката бива "отвличана” от приятели, семейство или наети аниматори, а младоженецът трябва да я спаси и да плати откуп чрез напитки, пари или романтични жестове. Този обичай има своите разновидности също и в Уелс, Русия и Германия. В Уелс например, кумът извежда булката на бар преди сватбата, а бъдещият младоженец трябва да ги открие и да плати сметката.
...

Последна редакция: пт, 09 юни 2017, 14:47 от кльомба

# 13
 • София
 • Мнения: 12 974
Освен в Пловдив и във Варна пълнят обувката с пари, поне аз съм била на такава сватба.  Simple Smile

# 14
 • Мнения: 695
И в новозагорско пълнят обувката с пари.

Общи условия

Активация на акаунт