Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
# 675
  • Мнения: 3 076
Според дебелите книги е 33гр на кг, но ми се наложи да дослагвам тази година. Може би 35гр е оптималния вариант. Това на 1л. вода.

Последна редакция: пт, 12 яну 2018, 10:28 от мамаРаче

# 676
  • тук, на мястото си
  • Мнения: 2 778
По-солено  -  40 гр. на  килограм зеле
По- слабо солено  -  30 гр на килограм зеле
Това е според учебниците, но всичко зависи от солта, затова като претакаш  слагаш допълнително вода или сол.

# 677
  • София
  • Мнения: 445
Мерси на всички.
40 гр на литър сложихме ние тази година, обаче стана солено. Догодина ще сложим по-малко, макар че според мъжа ми зелето да е солено си е съвсем в реда на нещата.

# 678
  • Мнения: 3 076
Като спамим темата да питам и друго. Някои правил ли е оцет от домашно вино?  Иска ми се да направя малко, но не знам как. Гъба нямам.

# 679
  • Перник
  • Мнения: 2 622
Като спамим темата да питам и друго. Някои правил ли е оцет от домашно вино?  Иска ми се да направя малко, но не знам как. Гъба нямам.

Преди години баща ми направи. Без да иска обаче Simple Smile Така че нямам рецепта. Още помня какви лилави кисели краставички правеше баба после Grinning

# 680
  • София и не само :)))
  • Мнения: 1 358
Аз правих оцет от старо вино, но и до ден днешен не знам станало ли е на оцет или не. Като го опитам, кисело е. Simple Smile За рецепта рових в нета и накрая не я спазих. Беше нещо от рода, че във виното се прибавя определено количество оцет. Знам, че не съм полезна, ама аз така съвсем на око си го правих. Иначе си ползвам домашния оцет от ябълки, който е сигурно, че е оцет. Лошото е, че свършва, а последните две години няма плодове. Винения оцет го давам на ММ, когато иска да чисти нещо след ремонт. Simple Smile))

# 681
  • Мнения: 2 414
На киселото зеле и ние слагаме само сол и вода.  Peace Свекърва ми непрекъснато се чуди на съселяните си, че торят много, за да имат богата реколта. Ние, както една съседка казва, сеем малко повече, за да има за гадинките и за нас. Mr. Green
Миналата година имаше мноооого домати, пипер, чушки, дори пробвахме най-различни рецепти, за да ги съхраним за зимата. Имаше много плодове, за сметка на това по-малко тикви, картофи. Отдавам го на капковото напояване, но на картофите и тиквите не сложихме, тази година и на тях ще сложим, ще сеем по-малко домати.
Оглеждам се за ранен сорт домати. Оптима не харесваме, дали да не пробваме с Прекос  newsm78, макар че съседката твърди, че всички ранни сортове киселеят.
И аз благодаря за агро календара, прегледах го набързо, има полезни неща. Peace
И един въпрос - за да не хващат червейчета плодовете, се пръскаше с бордомикс. Първото пръскане беше след като паднат листата на дърветата, второто предцъфтежно, нали така беше? Благодаря! bouquet

# 682
  • Мнения: 3 076
Аз заложих снощи два литра вино за оцет, ако стане ще направя повече. Четох в нета рецепти безброй, най-ми се хареса тази на пепчо , но и нея не спазих. Имам литър домашен винен оцет, подарък от приятели и сипах 200мл. от него. Завих съда с черна торба и оставих на топло. Ще видим ще ли стане или не.

Дърветата не пръскаме с нищо с изключение на прасковите. Има плодове и за червейте има и за нас.

# 683
  • Пазете Гор
  • Мнения: 4 392
Добре ви заварвам, народе зарзаватчийски!

Писах за направата на оцети в тая или предната тема, в това число и мисля, че споделих за опита си с вино.

Есенцията на инструкциите: понижаване на винения алкохолен градус до 8-9%, добавяне на оцетена гъба, подбор на подходящ съд и място за следващите 2-3 месеца ферментация.

Подходящ съд значи широко гърло, щото да осигури досъп на кислород по време на процеса, но с възможност да се затули с марля или тензух. Много важен момент е да се помисли как готовият оцет ще излиза от съда: аз предлагам да има канела в долната си част. Подходящо място значи такова, дето да може да се поддържа лесно температура не по малко от 20 градуса, а желателно и повече.
Моят шипков оцет е почти готов за бутилиране. Виното за винения чака. Дюлевият внезапно спря гъбообразуването - какво му стана? Тая година нямам ябълков...

# 684
  • Мнения: 3 076
Добре дошъл, куркума!

В предната тема писа за оцета, копнала съм си аз рецептата за ябълковия. За винен нямам спомен да съм чела, но ще се разровя. Гъба нямам, но силно се надявам да се получи хубав оцет.
Търсачката само това ми открива http://m.bg-mamma.com/?topic=526243
Ще трябва сама да превърне миналата.

# 685
  • Мнения: 1 333
Радвам се да те видя пак, Куркума  Hug
Наближава времето за новия сезон, направих дълъг списък със семена, които искам да купя, страх ме е сега да го покажа вкъщи  hahaha
Мъжът ми иска да отреже едната ми ябълка, пречела му. Аз пък ще си купя друга. И на мен ми пречат неговите навеси и сайвантчета, ама не ги събарям.

# 686
  • София и не само :)))
  • Мнения: 1 358
Хич не показвам списъци, пазарувам онлайн и вече купих всичко.

# 687
  • Мнения: 3 116

Да покажа букета, който набрах преди няколко часа Simple Smile Късно ги сях само 5 излязоха и едва сега почнаха да образуват глави , големите са вече изядени малките странични са наред.

Последна редакция: сб, 20 яну 2018, 13:26 от J_M_M

# 688
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
  • Мнения: 13 304



Да покажа букета който набрах преди няколко часа:)

хахаха Simple Smile
много идеен Simple Smile

# 689
  • София
  • Мнения: 2 454
Ей, Куркума, имам нещо за теб - оказа се че настойката от бъзак (тази непоносима за мен гадост) се превръща в невероятен, ароматен оцет! Ако някой иска ще разпитам приятелят, който произведе това полезно съвършенство.
И най- важното - децата го харесват. Иначе бъзак на сладко как хвърлям...

Редакция на ключовите думи на тема





Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Активация на акаунт