Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
  • Мнения: 1
Имам ужасно много въпроси, но нямам пари, за да отида при адвокат, който да ми даде отговорите. А и дори да имах, най- много да ми се изсмеят в лицето поради обстоятелствата. Моля, преместете темата, ако е нужно, не знаех къде точно да я публикувам.
1. Ако овдовял родител реши да се откаже от родителските си права и детето няма други роднини, които да му бъдат настойници, какво ще стане с него?
2. Кои организации имат силата да отнемат родителски права? Ако тези права биват отнети от родителя, какво става с детето- отива за осиновяване или бива пратено в кризисен център?
3. Какво точно представлява кризисния център? Колко време стои едно дете там? Местят ли го от текущото му учебно заведение, ако кризисния център е град, различен от този, където се намира училището на детето?
Опитах се да поразуча нещата в интернет, но ситуацията не е само една, а е микс от много навързани проблеми и този казус особено много ме мъчи. Надявам се информацията, която получа от вас да е възможно най- точна. Мерси предварително Simple Smile

# 1
  • Мнения: 2 690
1. Да, може. Детето ще бъде настанено:
- по чл. 26 при близки и роднини
- в приемно семейство
- в дом за деца лишени от родителски грижи
- в ЦНСТ - център за настаняване от семеен тип
2. ОЗД - отдел закрила на детето може да бъде сезиран за дете в риск или дете лишено от родителски грижи. След съответните проучвания ще предприемат мерки за закрила на детето - от посочените по-горе. ОЗД може да заведе дело за отнемане на родителските права, ако това е в интерес на детето и след, като са изчерпани възможностите за реинтеграция в биологичното семейство или разширеното семейство. Ако родителските права са отнети или родителят сам се откаже от правата си детето се вписва в регистрите за осиновяване - национален, а в зависимост от възрастта и международен.
3.Ако детето е в същия град, то може и да не смени учебното заведение или да бъде записано в най-близкото такова. Ако е прехвърлено в друго населено място няма как да посещава същото учебно заведение, освен ако не става въпрос за гимназиална възраст и пътуване от-до или общежитие към учебното заведение/ средношколско. Зависи от възрастта на детето, заведението, което посещава и къде ще бъде настанено.

Последна редакция: пн, 26 юни 2017, 08:27 от Mama Ru

# 2
  • София
  • Мнения: 11 006
Родител може да се откаже от родителски права? За пръв път чувам, това да не е концерт по желание?

# 3
  • Мнения: 2 690
Да, Бърди, за съжаление е така. Родителите на дете с увреждане още в родилното ги убеждават да оставят детето си за осиновяване и да си родят друго, здраво дете. Други доброволно се отказват от детето си, защото не са в състояние да го гледат или, защото имат нов партньор до себе си, който не иска детето от предишна връзка, или дете- плод на изневяра - съпругът не желае детето на другия и принуждава жена си, да се откажат от него, или ученички, чиито родители не дават съгласие да си вземат бебето, родители, които трайно не полагат грижи за детето си - доброволно или им отнемат родителските права. Случаи най-различни.

strObe, сподели подробности, за да се включат повече хора и да дадат насоки. Овдовяването не е повод за изоставяне на дете, особено осъзнато, на вече ученическа възраст. Това е травма за цял живот, предателство, което не се прощава. Едно такова дете почти няма шанс да бъде осиновено, а дори и да се случи, много трудно ще се довери отново - на родител или на бъдещ партньор в живота. Овдовяването означава, че детето вече се бори със загубата на единия родител, то вече е наранено. Колкото и да е тежка ситуацията в момента за преживелия родител, той трябва да намери сили да се пребори заради детето си и отговорността, която е поел, ставайки родител.

Последна редакция: пн, 26 юни 2017, 09:37 от Mama Ru

# 4
  • ...в най-дългото очакване на щастие...
  • Мнения: 833
По т. 3 мога да дам известна яснота, защото съм работила в КЦ в София.
Детето се настанява с мярка "полицейска закрила" или със заповед на Закрила на детето от съответния отдел по местоживеене. Най- дългият срок, за който може да се настани е 6 месеца.
Ако учи в друг град се сменя у-щето с близко до КЦ такова. КЦ е институция от затворен тип- децата не могат да се движат свободно извън КЦ.
Ако имате повече въпроси- на ЛС мога да помогна с отговори.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт