Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 9 май 2006, 09:56 ч.

Пакет за Стерилна двойка

 • 1 725
 • 12
 •   1
Отговори
 • Мнения: 443
Здравейте мили момичета,
За първи път пиша в тук. Имам малко притеснения и въпроси и момичетата от "Искам бебе" ме посъветваха да се обърна към вас.

Нещата седят така - доктора при който съм от 2 месеца в Света София/Тина Киркова прецени, че трябва да ме прехвърли при друг доктор от отделението по стерилитет. Миналата седмица се срещнах с новия док, който в общи линии ми обясни какво ми предстои първоначално като изследвания. Каза, че трябва да платя еднократно такса от 690 лв. (пакет: изследване, диагноза и лечение на стерилна двойка - традиционен способ).

От една година опитваме да си направим бебе. Правени са ми хормони на два пъти и прогестерона в ЛФ (дадена по бланките за изследвания)ми е нисък, но док каза, че е възможно причината да е в късна овулация. Имам доста нередовен цикъл 31-39 дни, като предния път ми дойде на 47 ден, а вече мислех че е бебе. В дните между 35 и 46 ме гледаха 3 пъти на вагинален УЗ и не откриха друго освен удебелена лигавица и уголемена матка. Имаше съмнения за кисти (защото от време на време образувам такива, но с цикъла ги изхвърлям) обаче на УЗ не си видяха никакви кисти. Спермограмата е ОК с изключение на леко завишени левкоцити - на границата. Това било съмнение за наличие на някаква бактерия, което ще се установи с посявка (и тя влиза в цената на пакета за стерилни двойки 690 лв.) Мен първо иска док да ме види между 1-3 ден на М. май пак за кисти, а после след М. ще ми пусне микробиологично да ме провери и мен за бактерийки (но се съмнявам да имам, защото януари лекувахме гъбична инфекция и би трябвало всичко да е ОК). После каза, че следвало фоликумерия от 12 ден за да се разбере има ли изобщо и кога е УВО и нови хормонални изследвания (ще знаят със сигурност в кои дни точно да ги пуснат). Каза, че така ще разберем реалните стойности на прогестерона тъй като той се взимал 7 ден след УВО - това със сигурност се влючва в пакета доколкото разбрах. А иначе това са ми е нови доктори - предната я смених, защото ми сложи диагноза стерилитет след хормони, правени 3 дни преди М.  #Cussing out
Но малко не разбирам - ако се окаже, че лечението не дай Боже е продължително!? или пък таксата важи от М. до М.  newsm78 Иначе таксата е официална или поне е официално публикувана в сайта на болницата. И още дали и какви други процедури се включват в случая?

Та молбата ми е ако някой е ползвал тъкъв пакет в Света София или е минал вече по пътя на такива изследвания може ли да ме ориентира по-конкретно в ситуацията - може пък да се окаже, че с тоя пакет е и по-евтино, и по-ефикасно.

А днес ми е втори ден и трябва да отида най-късно утре  Thinking така че моля дайте мнение  Praynig

# 1
 • Мнения: 4 321
Не съм от София и не мога да ти дам конкретен съвет.

Но ти имай предвид, че хормоните се поемат от здравната каса (ама не помня веднъж годишно ли беше). Както ти казах и в другата тема, 690 лв за лечение, на нещо което още не е открито ми се струва странно.
Не знам какво да ти кажа, дано някой се включи с повече информация.

# 2
 • Мнения: 1 321
Според мен това е само пакет за изследвания. Едва ли включва някакво лечение.
Погледнах им сайта, ама от него нищо не се разбира. Вижда ми се странно, защото как така предварително ще определят какво ще ти лекуват, като не е ясно какво ти е. Това принципно го казвам. Иначе наборът от първоначални изследвания е:
1. Спермограма при мъжа
2. Хормони при жената 3-5 ден от цикъла и прогестерон на 7 ден след ову
3. Микробиология, цитонамазка
4. Хламидии при двамата
5. Фоликулиметрия
6. Цветна смимка на тръбите /преди нея се прави пълна кръвна картина/
Ако се наложи:
7. Лапароскопия
И после следва поетапно прескачане на проблемите чрез инсеминации или инвитро.
Ориентировъчни цени за здравноосигурени пациенти и свободен прием:
1. Спермограма 60 лв /20 лв обикновена/-не се поема от зк
2. Хормони- с направление. Без направление от личния лекар-около 70 лв в Цибалаб. В другите лаборатории е по-скъпо-по 15-18 лв/хормон/
3. Микробиология и цитонамазка-около 40 лв. Сега не се сещам микробиологията покрива ли се от зк, цитото-да
4. За хламидията не мога да кажа нито цена, нито покрива ли се от зк
5. Фоликулиметрия-не се покрива от зк, цена на преглед 20-25 лв, правят се поне три.
6. Цветна снимка 80-100 лв, не се покрива от зк
7. Лапароскопия- покрива се от зк, без направление-400-950 лв.

Обади се и питай какво включва този пакет, който предлагат.

Последна редакция: вт, 09 май 2006, 11:43 от Момиче

# 3
 • Мнения: 4 321
Момиче и аз така предположих, но виж какво пише в сайта им:

ЦЕНИ НА ПАКЕТИ ЗА ИЗСЛЕДВАНЕ И ЛЕЧЕНИЕ НА СТЕРИЛИТЕТА В СЕМЕЙСТВОТО

І. Изследване, диагноза и лечение на стерилна двойка - традиционен способ

Здравноосигурени пациенти 690 лв.Здравнонеосигурени пациенти 1690 лв.

ІІ. Изследване, диагноза и лечение на стерилна двойка – IVF

Здравноосигурени пациенти 1200 лв.

ІІІ. Изследване, диагноза и лечение на стерилна двойка - IVF с криопрезервация

Здравноосигурени пациенти 1400 лв.

ІV. Изследване, диагноза и лечение на стерилна двойка - IVF с ICSI


Здравноосигурени пациенти 1600 лв.

V. Подготовка на документи за включване в програми на НЗОК 80 лв.

http://www.1agb.com/news.php?id=11

Значи 690 лв. включват изследване, диагноза и лечение. Виждам че това е сумата за здравно осигурени лица, значи е предвидено това което се поема от здравната каса. Би трябвало тогава тези 690 лв. да са предимно за лечение. Интересното е как определят сумата за лечение, като не се знае диагнозата. Но може би такава е политиката на болницата - може би да включва няколко фоликуметрии, стимулации, може би и инсеминация. Естественно от тук следват много други въпроси, какво става с парите предвидени за дадено изследване и/или лечение което не е необходимо.

Миличка искай повече инфо какво точно включва този пакет.

# 4
 • Мнения: 1 321
Верити, аз също мисля, че има една включена инсеминация, но ми се струва безумно да ти събират пари за нещо, което може да не се наложи да ти правят. И какво ли би станало, ако си платиш този пакет, пък се окаже, че имаш запушени тръби и си направо за инвитро?! Егати и болничната политика!

# 5
 • Мнения: 443
Благодаря за отзивите, момичета  Simple Smile
Говорих с доктора по телефона и той каза, че с документа за платения пакет ще ми заведат досие. Предполагам или поне се надявам да могат да се прехвърлят средства от един пакет към друг - в смисъл ако платиш, но междувременно скорошно забременееш да те прехвърлят към пакет за проследяване на бременноста. Утре рано сутринта трябва да съм там и тогава ще гледам да разпитам подробно преди да платя. После ще го разкажа и на вас  Simple Smile
А иначе попаднах на този материал http://www.bg-mamma.com/site/content/view/684/84/ Заглавието на цялата статия е "По-добре тарифи, отколкото рушвети" в-к Стандарт, но нещо не се отваря  Rolling Eyes

# 6
 • Мнения: 7 718
Аз откакто прочетох, че инсеминациите там ги правят на кушетка, а пък обработката на материала е 15 минути Shocked, съм доста резервирана към тази болница и не бих ти препоръчала.

# 7
 • София
 • Мнения: 7 146
Не, бе Лали 30 мин е Grinning

# 8
 • Мнения: 443
Здравейте момичета,
Нали казах, че ще ви кажа какво е станало с тоя пакет та в общи линии: отидох в Св. София и проверих - може да внесеш само част от сумата, а цялата стойност на пакета можеш да я платиш "до края на лечението"  Simple Smile когато и да е този край  Simple Smile И аз така реших - ще плащам на 2 пъти. Та ето какво сме правили до сега:
  3д - ВУЗ - ОК
12д - Фоликулометрия - 12мм
15д - Фоликулометрия - 14мм / Посявка за двамата - ОК
19д - Фоликулометрия - 16,5мм
22д - Фоликулометрия - 20мм (19х22)
23д - Фоликулометрия - 20мм (19х23)

Сега док ме вика на 25д да ме гледа отново. Каза, че фоликула бил вече много голям, но не се пука, а би трябвало вече да се е пукнал. Мен това ме притеснява защото незнам как може да се корегира  Confusedи дали може  Sad и малко ме е страх  Cry
А относно цената, ако взема за база тези ориентировъчни цени до тук имам:
1брх20лв=  20 лв. - ВУЗ
5брх25лв=125 лв. - фоликулометрия
2брх10лв=  20 лв. - посявка
               =======
                 165,00 лв.
Тук трябваше да включа и пълни хормони и спермограма, но ние сме ги правили преди да се включим в този пакет (иначе и те се поемат). Ако имам някакви грешки в цените, моля дайте актуални такива - аз се ориентирах най-вече по дадените от Момиче, но незнам дали съм ги нанесла правилно.
Сега следва още една Фоликулометрия и после ще каже какво още. По принцип док искаше да пуснем пак прогестерон (че нали беше нисък) на определения ден свед ОВУ, но доколкото разбирам аз май въобще нямам овулация!
Това е за сега. При новинки ще ви уведомя Simple Smile И мнооооооооооооого моля дайте информация, някой линк, за този фоликул дето не се пука - на какво може да се дължи и как може да се повлияе Praynig

# 9
 • София
 • Мнения: 7 146
Това с фоликула е често срещано. Просто се случва. Обикновено се пукат от самосебеси с идването на М. или следващият месец се взимат противозачатъчни със същата цел. Предния месец съм била с два фоликула - единият се спука т.е. имаше ову,  а др. не и сега съм на Мервалон. Преди няколко месеца положението беше същото. И аз не съм особено информирана, така че ще се радвам, ако някой даде още инфо.

# 10
 • Мнения: 443
Лекси то на мен и друг път ми се е случвало, но тогава не съм мислила за правене на бебета и не съм се запознала по-обстойно с тая работа. Знам само, че си образувах от време на време кистички, които изхвърлях с цикъла.
Днес порових из форума, но попадам на противоречива информация - "добрия" размер варира от 17 до 25мм newsm78 според различни форумки и данни от докторите им. Има и мнения, че 17-18мм. са твърде малки, че 22мм са твърде големи  newsm78 newsm78 newsm78
Според моя док трябва да са 19-20мм. Но пък възниква и друг въпрос - все пак фуликула не е само равнина, а нормално триизмерно тяло - та кой размер е миродавен, най-големия или някакъв среден  Shocked щото моя фоликул от сутринта е 19х23мм  Crazy а сега де...

# 11
 • Мнения: 319
А защо не ти биха Прегнил??? newsm78

# 12
 • Мнения: 443
А защо не ти биха Прегнил??? newsm78

Нямам представа. Питах док неможем ли да го спукаме тоя фоликул, но той каза да отида да ме види пак в четвъртък, т.е. утре. Може би иска първо да проследи един цял цикъл преди да провежда каквото и да е лечение  Thinking

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт